Rony Smolar – Israel-uutisviikko 24.2.2025
Rony Smolarin ja Pirkko Säilän vuoroviikoin toimittama Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.

Israel-uutisviikko selvästi osoitti maapallon mannerlaattojen olevan liikkeessä siitä lähtien, kun Donald Trumpista viisi viikkoa sitten tuli Yhdysvaltain presidentti. Niin nopeasti hän on kyennyt vauhdittamaan Lähi-idän lähes paikoillaan pysynyttä tilannetta. Sen lisäksi hän pian presidenttivalansa annettuaan sai monet maapallolla haukkomaan henkeään, kun Valkoisesta talosta alkoi kuulua viime vuosien uutisoinnista poikkeavia avauksia, kuten Venäjän vieroksutun presidentin Vladimir Putinin tapaamista ja Ukrainan sodan lopettamista päivässä sekä kaikkien Gazassa olevien israelilaisten panttivankien välitöntä vapauttamista.
Myös Trumpin muut vauhdikkaat avaukset liittyivät sodassa tuhottuun Gazaan, jonka rauhoittaminen edellyttäisi sen tyhjentämisen asukkaista, jotta hänen silmissään siintelevä alueen kehittäminen jopa Rivieran kaltaiseksi turistiparatiisiksi tulisi mahdolliseksi. Ja jos tähän ei suostuttaisi, niin Trumpin mukaan helvetti pääsisi irti.
Tuosta utopiasta on kuitenkin löytynyt konkretiaa, kun amerikkalaiset ja venäläiset korkean tason neuvottelijat nousivat poteroistaan ja kohtasivat viime viikolla toisensa maailmannäyttämöltä yleensä sivussa pysyttäytyneessä Persianlahden öljyvaltiossa Saudi-Arabiassa. Johtaisiko tapaaminen sotimisen loppumiseen Ukrainassa ja mitkä olisivat rauhasta tai aselevosta maksettava hinta, kiinnostaa erityisesti meitä täällä Euroopassa.
Tuo tapaaminen enteili samalla paluuta maailmajärjestykseen, missä toisensa uudelleen löytäneet kaksi suurvaltaa määräävät tahdin. Se on ehtinyt näkyä erityisesti Gazan tilanteessa, missä sodan osapuolet Israel ja Hamas näyttävät noudattavan vaikeasti syntynyttä tulitaukosopimusta, minkä päälle presidentti Trump on painanut sinettinsä. Kunnioitus ja ehkä pelon tunne Trumpia kohtaan on saanut osapuolet joustamaan ja jopa nopeuttamaan toistensa hallussa olevien vankien vapauttamista.
Hamasilla on ollut ilmeinen kiire edetä sopimuksessa seuraavaan eli toiseen vaiheeseen, kun se toissa päivänä lauantaina vapautti kolmen ja viikon kuluttua toisen kolmen panttivangin sijasta samanaikaisesti kuusi elossa olevaa israelilaista panttivankia. Tämän jälkeen Gazassa on yhä 63 panttivankia, mutta noin puolet heistä on arveltu kuolleen.
Tammikuun 19. päivänä voimaan astuneen tulitaukosopimuksen ulkopuolelta Hamas ilmoitti yllättäen viime viikolla luovuttavansa Gazan pitkään panttivankeuteen kotoaan siepatun neljän israelilaisen, yhden vanhuksen sekä äidin ja hänen kahden lapsensa jäänteet. Heidän kohtalonsa nousi viikon pääuutiseksi, koska heistä kolme oli saman Bibas-nimisen perheen jäseniä, joiden jo pitkään oli uskottu menehtyneen vankeuden kurjissa olosuhteissa. Hamas ei kuitenkaan ollut suostunut heidän luovuttamiseensa, kuin vasta viime torstaina.
Myös tuolloin Hamas järjesti Gazassa propagandansa mukaisen sotarikoksena ottamiensa panttivankien esittelynäytelmän, mistä Israel ei uhrien kunnioittamiseksi tällä kertaa halunnut välittää arabiaseman lähettämää televisiokuvaa israelilaisille.
Sen sijaan Israelin omissa kuvissa näytettiin neljän arkun luovutetun Punaisen Ristin haltuun ja edelleen Israelin asevoimien edustajille, joiden läsnä ollessa arkut peitettiin Israelin lipuin ja paikalla toimitettiin lyhyt uskonnollinen seremonia.
Vasta ruumiita kuljettaneen autosaattueen ylitettyä rajan Israelin puolelle, televisiokuvissa nähtiin tuhansien Israelin lippuja heiluttavien sekä kansallislaulua Hatikwaa laulavien liikuttuneiden ihmisten reunustavan ajosaattuetta talvisateisessa ja tuulisessa säässä.
Vankeudesta elossa selvinnyt mutta perheestään erossa pidetty Bibasin perheen isä Yarden oli vapautettu aiemmin tässä kuussa, jolloin hän joutui kohtaamaan perheensä kohtalon. Sydäntä särkevä kuva Hamasin terroristien sieppaamasta epätoivoisesta Shiri-äidistä sylissään punatukkaiset lapset, 4-vuotias Kfir sekä kädessään pehmolelua pitänyt 9 kuukauden ikäinen Ariel, ehti antaa kasvot tuolle 16 kuukautta sitten tapahtuneelle raakalaismaiselle terroristihyökkäykselle. Samalla kuva on jäänyt muistuttamaan Israelin turvallisuustoimien kohtalokkaasta epäonnistumisesta.
Israelin patologisessa keskuslaitoksessa suoritetut DNA- ja muut lääketieteelliset tutkimukset vahvistivat lasten henkilöllisyyden mutta heidän mukanaan luovutettua naista ei tunnistettu lasten äidiksi. Israelissa tämä herätti katkeraa kiukkua, sillä Hamas oli ilmoittanut vapauttavansa kolme samaan perheeseen kuuluneen jäänteet. Hamas oli muutenkin häpäissyt ruumiita sijoittamalla arkkuihin omaa propagandamateriaalia sekä luovuttamalla arkut lukittuina, joihin mukana tulleet avaimet eivät kuitenkaan sopineet. Vasta Israelissa lukot murrettiin.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Turk tarttui asiaan muistuttamalla kansainvälistä lakia, minkä mukaan vainajien luovutuksissa on noudatettava kieltoa, joka koskee julmaa, epäinhimillistävää tai halventavaa kohtelua.
Jouduttuaan myös arabimaailmassa arvostelun kohteeksi Hamas luovutti myöhään perjantai-iltana Bibasin perheen Shiri-äidin ruumiin, joka Israelissa sitten tunnistettiin. Samalla ilmeni, että äiti ja hänen lapsensa olivat pian sieppauksensa jälkeen väkivaltaisesti surmattu.
Hamas oli aiemmin ilmoittanut luovuttavansa myöhemmin tällä viikolla vielä neljän israelilaisen ruumiit.
Mutta pääministeri Netanjahu vannoi Hamasin joutuvan maksamaan kalliisti niin näytille tuotujen vankien epäinhimillisestä kuin vainajien julmasta kohtelusta. Israelin vastaus tulikin pian, kun Netanjahu lauantaina esti 600:n palestiinalaisvangin sovitun vapauttamisen.
Kulunut viikko paljasti myös presidentti Putinin osuuden panttivankien vapautumisessa, kun lehtikuvan yhteydessä kerrottiin hänen painostaneen Hamasia vapauttamaan venäläisen kaksoiskansalaisen Alexander Trufanovin, mikä toteutui viikko sitten lauantaina. Kuvaekstissä Venäjä otti itselleen huomion fyysisesti hyväkuntoisena 500:n päivän panttivankeudesta vapautuneesta Trufanovista, kun maan Israelin suurlähettilään näytettiin uutiskuvassa luovuttavan vapautetulle uuden Venäjän passin.
Venäjän ulkoministeriö kertoi tiedotteessaan vapautumisen olleen seurausta maan sitkeästä diplomatiasta sekä Hamasin johdon kanssa käydyistä neuvotteluista. Ulkoministeriö korosti Alexander Trufanovin olleen neljäs Gazasta vapautettu Venäjän kansalainen. Putinin ansioksi mainittiin myös Trufanovin äidin ja isoäidin vapautuminen marraskuussa 2023.
Pian vapautumisensa jälkeen Trufanov joutui kuitenkin kohtaamaan traagisen tiedon, että hänen isänsä oli surmattu Hamasin hyökkäyksessä lokakuun 7. 2023 eli samana päivänä, kun hän itse oli joutunut Hamasin sieppaamaksi. Panttivankeudessa tiedetään edelleen olevan yksi Venäjän ja Israelin kaksoiskansalainen, jonka vapauttamisesta Venäjä käy paraikaa neuvotteluja.
Dramaattinen uutisviikko täydentyi kuvilla, joissa nähtiin toimitettavan Egyptin puolelta Gazan pohjoisosaan palanneille asukkaille tuhansia parakkirakennuksia. Niiden lisäksi Gazaan siirtyi Egyptistä järeitä puskutraktoreita raivaamaan raunioiden tieltä tilaa uusille asunnoille. Suostumalla näihin humanitaarisiin toimiin Israel halusi näyttää vastanneensa Hamasille.
Sopimusneuvotteluissa tiukkana pysytelleen Hamasin jonkin verran osoittaman joustavuuden uskotaan kuitenkin johtuvan Israelin hallituksessa tiedetystä vaikeudesta siirtyä aikaansaadun tulitaukosopimuksen toiseen vaiheeseen, kun sitä turvallisuussyistä pidetään ongelmallisena. Silloin Hamas saisi näyttämään Israelin rikkovan sopimusta, minkä se haluaa johtavan sodan lopulliseen päättymiseen. Siksi Hamasilta on kuultu myös uusi ehdotus, minkä mukaan se tulitauon toisessa vaiheessa olisi valmis vapauttamaan yhdellä kertaa kaikki jäljellä pitämänsä panttivangit.
Näin se saisi Israelin pinteeseen, koska sopimuksen toinen vaihe edellyttää sodan päättymisen lisäksi israelilaisjoukkojen vetäytymistä Gazasta. Silloin se jättäisi sinne myös Hamasin johtaman hallinnon. Tilanteen tekee lähes mahdottomaksi kuitenkin se, että Israel ja Yhdysvallat näkevät Hamasin vihollisena, joka ei toisi rauhaa Gazaan.
Sen lisäksi sopimuksen eteneminen johtaisi Israelissa hallituskriisin, kun muutamat ministerit ovat uhanneet jättää hallituksen, jos Israel ei jatkaisi sotimista Hamasin lopulliseksi lyömiseksi. ”Nyt vallitsevaa tulitaukoa ei puolentoista vuoden sotimisen jälkeen voi mitenkään kuvata Israelin sotavoitoksi”, moittivat ministerit.
Tässä välivaiheessa, jolloin siirtyminen sopimuksen toisen vaiheeseen ei vielä ole alkanut, pääministeri Netanjahu on joutunut ahtaalle, kun hänen ystävänsä presidentti Trump edellyttää tulitaukosopimuksen noudattamista. Netanjahu on kuitenkin vakuuttanut työskentelevänsä Trumpin kanssa käsi kädessä.
Varmuuden vuoksi Netanjahu vaihtoi kaksi neuvottelijaansa Yhdysvallat ja sen uuden hallinnon hyvin tuntevaan luottomieheensä ja kokeneeseen diplomaattiin ministeri Ron Dermeriin, joka ottaa tulitaukosopimuksen toisen vaiheen neuvottelut johdettavakseen. Samalla hänen neuvottelukumppaninsa Valkoisessa talossa tulee olemaan Lähi-idän erityislähettiläs Steve Witkoff, joka tällä viikolla saapuu Lähi-itään.
Jotta Gazan sopimustilanne ei näyttäisi siltä, että se on Yhdysvaltojen Israelille pakottama, presidentti Trump yrittää välillä arvaamattomilla ulostuloillaan pelotella arabimaita sovintoon Israelin kanssa. Hänen kerrotaan kuitenkin ensin odottavan, että Israel ja Hamas sopisivat neuvotteluteitse välinsä ennen kuin itse ryhtyy toimiin. Tässä hengessä Lähi-idässä juuri vieraillut Yhdysvaltain uusi ulkoministeri Marco Rubio haastoi arabimaat esittämään oman vaihtoehtonsa Trumpin suunnitelmaan Gazan tulevaisuudesta.
Yhdysvaltain liittolaisista Egypti ja Jordania tarttuivatkin haasteeseen siten, että Jordania ilmoitti valmiudestaan ottaa sairaaloihinsa 2.000 sairasta lasta Gazasta, mutta sitä vastoin Gazaan rajoittuva Egypti asettui vastustamaan Trumpin ehdotusta Gazan tyhjentämisestä. Egypti, joka sai kumppanikseen Saudi-Arabian, ilmoitti aikovansa hankkia Gazan jälleenrakentamiseen arabimaiden tuen ilman, että sieltä siirrettäisiin asukkaita muualle.
Egypti, Jordania sekä Persianlahden yhteistyöneuvoston kuusi jäsenmaata kokoontuivat perjantaina Saudi-Arabiaan etsimään vaihtoehtoisia ratkaisuja Trumpin suunnitelmille. Mielenkiintoista on seurata miten pitkälle maat ovat valmiita menemään, sillä niistä jokainen nähdään Yhdysvaltain liittolaisena sekä strategisena kumppanina.
Kuluneella viikolla myös tilanne Libanonin eteläosissa oli uutisotsikoissa, kun Israel sopimuksen mukaisesti veti sieltä pääjoukkonsa omalle puolelle rajaa. Israel jätti Libanonin puolelle kuitenkin rajaa myötäilevän puskurivyöhykkeen sekä sinne viisi tähystysasemaa valvomaan, ettei Hizbollahin joukot palaa rajan pintaan. Tämä siksi, jotta rajan Israelin puoleiset asukkaat voisivat lähes puolentoista vuoden evakon jälkeen palata Hizbollahin tuhoamiin koteihinsa.
Ja lopuksi: Eteläisen naapurimaamme Viron presidentti Alar Karis vieraili viime viikolla Israelissa tutustuen siellä tilanteeseen. ”Tulin Israeliin voidakseni kertoa kotona maamiehilleni mitä Israelissa tapahtuu. Tässä toisiinsa läheisesti kiinnittyneessä maailmassa se on tärkeätä”, hän totesi israelilaisen lehdistön haastattelussa.
Matkansa aikana presidentti Karis vieraili Gazan rajan tuntumassa sijaitsevassa Nir Ozin kibbutsissa, jonka väestöstä neljännes surmattiin tai siepattiin Hamasin hyökkäyksen yhteydessä Gazaan.
Viro nähdään Israelissa ystävällismielisimpiin kuuluvana valtiona Euroopan unionissa. Maassa asuu noin 2.000 juutalaista ja Israelissa tuhatkunta Viron-juutalaista.
Vierailunsa yhteydessä presidentti Karis kävi myös tapaamassa palestiinalaishallinnon edustajia Länsirannan Ramallahissa.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR