Rony Smolar – Israel-uutisviikko 26.4.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Kun saman viikon aikana pitkäaikainen pääministeri Benjamin Netanjahu poikkeuksellisesti kärsii tappion parlamentin äänestyksessä ja kun Syyriasta laukaistu ohjus matkalla kohti Israelin arkaa ydinlaitosta läpäisee maan aukottomaksi kuvatun ohjuspuolustusjärjestelmän, niin tilannetta voidaan kuvata Israelissa hyvin poikkeukselliseksi. Kumpaakin tapausta tutkitaan Israelissa nyt perusteellisesti ja kysytäänkin, miten on mahdollista, että kokenut Netanjahu ei osannut lukea oikein vaalien jälkeistä muuttunutta poliittista ilmapiiriä ja mikä meni vikaan, kun tutkaseurannassa ollut vihollisohjus onnistui lentämään 200 km:n matkan Israelin eteläosiin.

Nämä tapaukset osoittavat Israelin poliittisen eripuran sekä siitä seuranneen takalukon vieneen maassa lähes kaiken huomion, sillä Netanjahun kamppaillessa omasta asemastaan ja armeijan huomion ollessa Iranin ydinaseuhassa, on moni muu asia maassa jäänyt huomiotta. Maaliskuun lopulla pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen maahan ei ole vielä onnistuttu kokoamaan toimivaa hallitusta eikä parlamentti ole kyennyt aloittamaan työskentelyään. Lisäksi monet keskeiset virkanimitykset ovat poliittisen eripuran seurauksena jääneet tekemättä, minkä lisäksi valtio on jo neljättä vuotta ilman budjettia. Ja kaikki tämä on seurausta loputtomasta kädenväännöstä, kun kaikessa on kyse politiikasta. Ja kaiken edellä mainitun yllä vallitsee väestöä yli vuoden ahdistanut tappava virustauti, korona.

Taudin suhteen on viime aikoina kuitenkin otettu melkoisia harppauksia parempaan suuntaan, kun monista rajoituksista on tartuttavuuslukujen jyrkän laskun sekä rokotettujen suuren määrän seurauksena luovuttu. Lapset ja nuoret ovat palanneet lähiopetukseen, ja maan talous on nopeasti toipumassa pysähtyneisyydestä, mikä näkyy työttömänä olleen työvoiman nopeana paluuna. Ja sairaalat ovat potilaiden vähetessä voineet jopa sulkea hätäratkaisuina perustettuja koronaosastoja.

Israel on myös varautunut korona-aallon uusiutumiseen tai taudin jäämiseen väestön keskuuteen tekemällä ennakkotilauksen ensi vuodeksi kahdelta rokotevalmistajalta, Pfeizerilta ja Modernalta. Salaisena pidettyä tilausmäärää ei ole vahvistettu, mutta julkisuudessa on puhuttu 18 miljoonasta annoksesta, ja jopa enemmänkin. ”Israel aikoo myös jatkossa olla johtava maa koronan vastaisessa taistelussa eivätkä uudet liikkumisrajoitukset ja sulut pääse meitä enää yllättämään”, vakuutti poliittisia pisteitä kerännyt pääministeri Netanjahu. Tilausten arvoksi on mainittu lähes 400 miljoonaa euroa.

Mutta Israelissa on vakavasti pohdiskeltu, onko maan poliittisessa järjestelmässä jokin vika, kun kahden vuoden aikana on neljästi jouduttu käymään vaaliuurnilla ilman, että se olisi vienyt pois poliittisesta pattitilanteesta.

Israelin ongelmana on kuitenkin monitahoinen tasapainoilu, toteavat valtio-oppineet. Tasapainoilu näkyy mm demokratian ja juutalaisen uskonnon lakien noudattamisen välillä, tasapainoilua maan juutalaisten sekä arabiväestön välillä, maan maallistuneiden ja ortodoksi-juutalaisten välillä ja Netanjahun pitkän valtakauden aikana syntynyt tasapainoilu oikeiston ja vasemmiston välillä, mistä on seurannut vaalien ketjuuntuminen, kun valittavana on ollut joko Netanjahun kannattaminen tai vastustaminen.

Mutta turvallisuustietoiset israelilaiset ovat välillä kuitenkin valmiita tekemään tilaa maan tärkeille puolustusratkaisuille, kun tuoreista rauhansopimuksista huolimatta juutalaisvaltiolle löytyy Lähi-idässä edelleen vihollisia. Juuri heidän pelätään tulkitsevan Israelin sekavan poliittisen tilanteen heikkoudeksi.

Siksi Israel vastasi Syyrian ohjushyökkäykseen rajuilla vastaiskuilla torjuakseen tuon Israelin ilmapuolustuksessa löytyneen vuodon mahdollisesti antaneen vääristyneen kuvan maan puolustuskyvystä. Samalla Israel varoitti muita koettelemasta sotilaallista valmiuttaan. Vuoto on paraikaa tutkittavana ja maassa on samalla kohotettu valmiutta, sillä Iran on vuosia uhannut Israelia tuhoisilla ohjusiskuilla. Myös Iranin libanonilaisella liittolaisella, Israelin pohjoisella rajalla toimivalla Hizbollahilla tiedetään olevan tuhansittain ohjuksia ja raketteja suunnattuina Israeliin.

Kaikesta huolimatta yleisenä huolen- ja puheenaiheena ovat Israelin poliittinen tilanne, mikä näyttää nyt olevan siltä osin muuttumassa, että Netanjahun mahdollisuudet hallituksen muodostamiseksi ovat yllättäen heikentyneet samalla, kun hänen presidentiltä saamansa tehtävä on viikon kuluttua umpeutumassa. Netanjahulle löytyy nyt kilpailijoita vähän joka suunnalta ja hänen viime viikkoista vetoomustaan televisiossa on tulkittu epätoivoisena, jopa paniikin omaisena esiintymisenä. Jopa hänen liittolaiseksi luultu oikeistopoliitikko totesi, että on tullut aika vaihtaa pääministeriä.

Monen israelilaisen mieltä onkin nyt askarruttanut se, miten kokeneen Netanjahun mahdollinen vaihtuminen kokemattomaan uuteen johtajaan vaikuttaa maan sisäiseen tilanteeseen, sillä ainakin melkoisen muutoksen se toisi hallintoon, mitä Netanjahu on johtanut lähes itsevaltaisesti. Sen lisäksi muutos voi hyvinkin näkyä Israelin kansainvälisessä asemassa. Onhan Netanjahu tähän saakka hoitanut sekä maansa että omat suhteensa eri puolille erittäin hyvin.

Netanjahun alamäen alkaminen voidaan ajoittaa ystävänsä presidentti Donald Trumpin vaihtumiseen Joe Bideniin, kun etukäteen oli tiedossa, että demokraatti Biden muodostaa Netanjahulle lähes painajaisen, missä keskiössä on suhtautuminen Iranin ydinsopimukseen. Koska vuoropuhelu Bidenin kanssa on tähän saakka ollut takkuista, niin ainakin maiden turvallisuusviranomaiset ovat ymmärtäneet huolen merkityksen ja siksi ylläpitäneet rakentavaksi kuvattua vuoropuhelua.

Niissä merkeissä Israelin turvallisuudesta vastaavan ylimmän johdon oli eilen aikomus matkustaa neuvottelumatkalle Yhdysvaltoihin, mutta armeijan komentaja, kenraali Aviv Kochavi arvioi turvallisuustilanteen sellaiseksi, että peruutti oman lähtönsä. Tilalle lähtevät Israelin tiedustelujohtajat, joiden tehtävänä on Yhdysvaltojen ylimmän turvallisuusjohdon kanssa selvittää amerikkalaisten lähentymistä Iraniin sekä siitä mahdollisesti seuraavia turvallisuusriskejä. Tapaaminen painottaa keskustelujen merkitystä sekä sitä huolta, mitä Iran ja sen liittolaiset Lähi-idässä aikaansaavat.

Israelissa on viime aikoina oltu taipuvaisia tunnustamaan, ettei Bidenin vastustaminen ole maan etujen mukaista ja että Yhdysvallat toteuttaa omia strategisia tavoitteitaan, kuten paluun Iranin ydinvalvontasopimukseen, joten sen kanssa on vain kyettävä elämään. Mutta Israel luottaa jatkossa siihen, että Yhdysvallat tunnustaa liittolaisensa turvallisuusedut ja kieltää Iranilta atomiaseen, kuten se julkisuudessa on painottanut. Yhdysvallat on Israelin yksipuolisten sotilastoimien välttämiseksi luvannut paluuneuvottelujen edistyessä pitää Israelin ajan tasalla.

Israelissa suhtaudutaan kuitenkin hyvin vakavasti Bidenin pehmeään politiikkaan, mikä näkyy myös suhteessa palestiinalaisiin, kun Israel on välillä saanut ottaa vastaan kritiikkiä. Viimeksi viime perjantaina Yhdysvallat vetosi osapuoliin tilanteen rauhoittamiseksi Jerusalemissa, missä israelilaiset ja kaupungin arabinuoret ovat viime päivinä ottaneet rajusti yhteen. Polttopulloja on lennellyt ja ajoneuvoja poltettu kaupungin itä- ja länsiosiin jakavalla näkymättömällä rajalla.

Yhdysvallat on painottanut kaupungin yleistilanteen olevan Israelin käsissä, ja siksi edellyttänyt järjestyksen sekä turvallisuuden ylläpitämistä kaupungissa, minne Yhdysvallat kolme vuotta sitten siirsi lähetystönsä.

Kaupungin itäosien arabiasukkaat suhtautuvat Israelin hallintoon miehittäjänä, kun taas Israel pitää heitä kansalaisinaan, vaikka heistä vain murto-osa on suostunut ottamaan maan kansalaisuuden. Se on ollut Israelin politiikkana ja siksi se on toistaiseksi kieltänyt palestiinalaishallintoa ulottamasta ensi kuun parlamenttivaalit koskemaan myös Jerusalemin arabiasukkaita.

Palestiinalaishallinto on vedonnut tämän Israelin kielteisen asenteen johdosta YK:hon, minkä seurauksena Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat sekä muutamat Euroopan valtiot ovat kehottaneet Israelia sallimaan äänestyksen Jerusalemin itäosassa. Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas on uhannut siirtää ja jopa perua vaalit, joita palestiinalaiset äänestäjät ovat odottaneet jo yli 15 vuoden ajan.

Palestiinalaishallinto tekee lopullisen päätöksen vaaleista tämän viikon kuluessa. Taustalla liikkuu kuitenkin tieto, minkä mukaan vaalit peruutettaisiin, ei niinkään Israelin takia, vaan siksi, että islamistinen Hamas-järjestö uhkaa Abbasin johtaman hallitsevan Fatah-puolueen valta-asemaa. Gazaa hallitsevan Hamasin aktivistien tiedetään kovasti kosiskelevan äänestäjiä Jordanjoen länsirannalla, missä kannatus on kasvanut. Voittihan edelliset vaalit Gazassa juuri Hamas.

Hamasin voitto tulevissa vaaleissa olisi niin palestiinalaisille kuin Israelille melkoinen takaisku, sillä Iranille myönteinen Hamas tunnetusti vastustaa juutalaisvaltion olemassaoloa ja toisi raketti-iskut aivan Israelin kotiovelle.

Tuo vaara näyttäytyi nyt viikonvaihteessa, kun Gazasta laukaistiin kymmenittäin raketteja Israeliin, missä maan eteläosien asukkaat ovat taas kerran joutuneet elämään arkeaan pommisuojien läheisyydessä. Raketti-iskut on liitetty Jerusalemin rauhattomuuksiin, jotka muslimien paastokuukauden Ramadanin myötä ovat kaupungissa kiihtyneet. Hamas on Gazasta käsin julistanut solidaarisuussyitä tukevansa palestiinalaisten kamppailua pyhän Jerusalemin vapauttamiseksi ”sionistien ja juutalaisten käsistä”, kuten Hamasin uhmakas viesti kuuluu. Radikaalimmat ovat vuorostaan kehottaneet palestiinalaisia uuteen kansannousuun eli intifadaan kaikkialla Länsirannalla.

Väkivallasta kertovista uutisista huolimatta osapuolet ovat ylläpitäneet kohteliasta vuoropuhelua, kuten presidentti Reuven Rivlin, joka soitti palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille keskustellakseen alueen tilanteesta mutta toivotti samalla hänelle hyvää Ramadanin aikaa, Ramadan karim.

Ja lopuksi: Israelissa viime viikkoina vallinnut lähes 40 asteinen helle on lämmittänyt myös Välimeren rannikon perukassa meriveden siinä määrin, että se on houkutellut lämpimissä vesissä viihtyviä ruskohaita näköetäisyydelle matalasta rannasta. Ihmisiä on viikonloppuisin kerääntynyt rannoille kiikaroimaan näitä harvinaisia vieraita. Ovatpa uskaliaimmat, viranomaisten kiellosta huolimatta, jopa menneet veteen kuvaamaan lähes kolmimetrisiä harvinaisia vieraita, joiden lähestyvät selkäevät nähdään halkovan matalan rantaveden.

Israelin ympäristöviranomaisten mukaan ruskohait eivät yleensä käy ihmisten kimppuun, mutta niiden käyttäytyminen saattaa muuttua, jos ne reviirillään yllättäen kohtaavat ihmisen. Ainakaan toistaiseksi ei ole tullut tietoon kohtalokkaita kohtaamisia.

Harvinaisia kohtaamisia on viime päivinä koettu myös Israelin eteläosissa, missä Afrikasta kuumien tuulten mukana kulkeutuneet keltaiset heinäsirkkaparvet ovat valloittaneet viljelmiä ja ihmisten puutarhoja. Heinäsirkkoja ravinnoksi syövät lintuparvet sekä monet jyrsijät seuraavat niitä perässä ja Israelin ympäristöviranomainen on osuvasti kuvannut näkyä jokakeväiseksi proteiinijuhlaksi. Onneksi tuulen suunnan muuttuessa myös heinäsirkat katoavat.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR