Rony Smolar – Israel-uutisviikko 27.7.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Runsaan vuosikymmen ajan monissa vaaleissa voittamattomaksi osoittautunut Benjamin Netanjahu näyttää nyt kohdanneen vakavimman haastajansa, jopa voittajansa. Niin äänekkäästi ja rajusti häntä on viime viikkoina arvosteltu, jopa vaadittu eroamaan.

Israelin sisäinen tilanne on tällä hetkellä poikkeuksellisen sekava, mitä israelilaiset asiantuntijat pitävät maan nykyhistorian kaoottisimpana. Tosin, poliittiset myllerrykset ovat Israelissa tuttuja, mutta koronaviruksen asettauduttua helmi-maaliskuussa pitkän sisäpoliittisen kriisin jatkoksi, tilanne on näennäisestä hallitussovusta huolimatta vain pahentunut.

Pääministeriä myöten kaikki viranomaiset ovat ymmällään uusien tartuntojen yhä korkeina pysyvistä luvuista. Kahdentuhannen uuden tartunnan vuorokausivauhdilla niiden kokonaismäärä on tällä hetkellä yli 33.000, minkä lisäksi 59 sairastunutta on viikon sisällä menehtynyt.

Israel esiintyykin nyt väkilukuun suhteutettuna kuudenneksi eniten vuorokaudessa tartuntoja saavana maana.

Koronaviruksen hillitsemisestä maailmalla aikaisemmin kiitellyn Israelin tilanne muuttui kesäkuun puolivälissä sen jälkeen, kun ravintolat, ostoskeskukset ja uimarannat oli avattu uudelleen.

Nyt viranomaisia on erilaisia seuranta- ja torjuntaratkaisuja etsittäessä moitittu hätiköidyistä päätöksistä. Israelilaisia on suuresti hämmentänyt mm. ravintoloiden, kuntosalien sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden sulkupäätökset, kun ne seuraavassa hetkessä päätetäänkin avata.

Netanjahun saatua itse melkoisen arvosteluryöpyn, hän nimitti koronatyöryhmän vetäjäksi, mutta rajoitetuin valtuuksin, pandemia-asiantuntijana tunnetun professorin ottamaan enimmät arvostelut vastaan.

Tällä Netanjahun nähtiin myöntäneen oman epäonnistumisensa, kun koronakriisin hoito oli lähes hallitsemattomana muuttunut sekavaksi. Huolta oli lisännyt myös puoluepolitiikan sekä Netanjahun oma poliittisen tulevaisuuden sekoittumisen kriisinhallintaan.

Israelilaiset ovat myös hämmästelleet sitä, ettei vallitsevaan poikkeustilaan kootun yhtenäishallituksen työskentelystä ole näkynyt juuri merkkiäkään, kun Netanjahu on lähes yksin voinut sanella hallituksen päätökset.

Hallituskumppanin Sini-valkoisen puolueen johtaja ja Netanjahun sijaispääministeri ja puolustusministeri Benny Gantz on tässä maan kannalta kriittisessä tilanteessa paljastanut poliittisen kokemattomuutensa. Lisäksi armeijan entisenä komentajana hän ei oikein ole tullut sinuksi hallituksessa työskentelyn kanssa.

Vaikka epäonnistuneena koettu virustorjunta sekä maan talouden jyrkkenevä alamäki ovat melkoisesti nakertaneet niin Netanjahun kuin Gantzin johtamien poliittisten ryhmien kannatuslukuja, niin siitä huolimatta miehet ovat julkisesti uhanneet toisiaan ennenaikaisilla vaaleilla.

Puolentoista vuoden sisällä käydyt kolmet parlamenttivaalit riitaisine vaalitaistoineen ovat kuitenkin jättäneet lähes traumaattiset kokemukset israelilaisiin eikä kukaan halua vaaleihin nyt palata.

Siitä huolimatta vaaliasetta on viime aikoina käytetty siihen tahtiin, että päivänpolitiikasta yleensä syrjässä pitäytyvän presidentti Reuven Rivlinin oli viime viikolla julkisesti puututtava asiaan.

Presidentin ytimekäs viesti politiikoille oli, etteivät nämä voi pitää äänestäjiä räsynukkeinaan, joita mennen tullen riepotetaan äänestyspaikoille.

”Olen muiden israelilaisten tavoin huolestuneena seurannut vallitsevaa poliittista keskustelua ja haluan teille poliitikoille sanoa: Ottakaa tilanne haltuunne ja lopettakaa puheet ennenaikaista vaaleista ja keskittykää käsillä olevan poikkeuksellisen kriisin selvittämiseen, sillä sitä teiltä odotetaan”, olivat laajaa kansansuosiota nauttivan presidentin vakavat sanat.

Myös Netanjahun liittolaisina pidetyt uskontopuolueet kaihtavat kevyin perusteluin poliittiseksi lyömäaseeksi tullutta vaalivaihtoehtoa, ja ovat uhanneet harkita liittosuhdettaan uudelleen.

Tyytymättömyyttään, jopa Netanjahun eroa, ovat viime viikkoina esittäneet tuhannet israelilaiset, jotka iltaisin ovat äänekkäinä kerääntyneet Jerusalemissa pääministerin virka-asunnon sekä joidenkin hallintorakennusten ulkopuolelle. Mielenosoittajat ovat jopa seuranneet Netanjahua tämän Caesarean rannikkokaupungissa sijaitsevan kotitalon ulkopuolelle.

Israelin tilanteessa on uutta se, että kansalaisten tyytymättömyys Netanjahua kohtaan on mielenosoitusten muodossa levinnyt lähes koko maahan. Sen lisäksi mielenilmaisut ovat muuttuneet ennennäkemättömän rajuiksi, kun yhteenottoja on syntynyt vesitykkejä käyttävien poliisien kanssa.

Hallituksen eilisen istunnon aikana Netanjahu ei maininnut lainkaan levinneitä mielenosoituksia, vaikka asialistalla oli ajankohtaisia aiheita, kuten virustilanne, talous ja turvallisuus.

Mutta voittamaan tottuneelle Netanjahulle tilanne on aivan uusi ja on mielenkiintoista seurata, miten kauan hän kykenee vastustamaan eroa vaativaa yleistynyttä mielipidettä.

Myös hallinnon piiristä ilmenee tyytymättömyyttä, minkä seurauksena ministeriöiden virkamiehiä on eronnut.

Jopa Netanjahun läheinen, hänen henkivartijansa, kirjoitti perjantaina entiselle esimiehelleen osoittamassa viestissä, että nyt olisi aika luopua. ”Olin valmis uhraamaan henkeni puolestasi ja samalla olin ylpeä voituani palvella sinua. Mutta nyt on tullut aikasi luopua, sillä olet etääntynyt kansasta. Yksitoista vuotta riittää.”, kirjoitti tämä mielenosoituksiin osallistunut henkivartija Netanjahulle.

Muutamista soraäänistä huolimatta Likud-puolueessa rivit ovat toistaiseksi pysyneet tiiviinä Netanjahun nauttiessa edelleen puolueväkensä luottamusta.

Mutta asiantuntijat arvelevat poliittisen pelin hyvin hallitsevan Netanjahun mielessä olevan uudet vaalit jo marraskuussa, sillä hänen väitetään laskelmoivan, että Likud-puolueelle odotettava vaalitappio voisi hyvinkin päättyä koko oikeistoryhmittymän voittoon. Tällöin hän todennäköisesti voisi muodostaa maahan myös vaalien jälkeisen uuden hallituksen.

Silloin hän ilman keskusta-vasemmistoa olisi korruptiosta syytettynä vahvemmassa asemassa voida vaikuttaa oikeudenkäyntinsä keskeyttämiseen. Tammikuussa jatkuvaksi ilmoitettu ja pitkäksi arveltu oikeudenkäynti edellyttää Netanjahulta kuitenkin läsnäoloa kolmena päivänä viikossa, mikä istuvalle pääministerille nähdään lähes mahdottomuutena. Tätä Netanjahu ei suostu nielemään.

Mutta hänen suunnitelmiensa esteeksi voi lopulta nousta kilpailijaksi muuttunut entinen liittolainen, oikeistopuolueen Jaminan johtaja Naftali Bennett, jonka oma sekä puolueen kannatusluvut ovat lyhyessä ajassa moninkertaistuneet.

Netanjahun hallituksessa puolustusministerinä hänet nähtiin tehokkaana ja määrätietoisena, samoin viruksenvastaisiin toimiin osallistuminen oli osoittanut hänen pätevyytensä.

Välit Netanjahuun katkesivat, kun Bennett näyttäytyi kilpailijana. Siihen häneltä uskotaan hyvinkin nyt löytyvän edellytyksiä, sillä Netanjahun lailla hän on hyvä ja vakuuttava puhuja, joka amerikkalaislähtöisten vanhempiensa takia taitaa heprean lisäksi täydellisesti myös englannin.

Sisäisen tilanteen seurauksena Israelilta on lähes täysin jäänyt huomioimatta palestiinalaishallinnon viimeaikaiset viestit neuvotteluvalmiudestaan. Nimittäin, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas oli toissa viikolla ensimmäisen kerran ilmaissut neuvotteluhalunsa puhelinkeskustelun yhteydessä presidentti Vladimir Putinille ja viime viikolla toistanut viestinsä EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa johtavalle Josep Borrellille.

Israelissa ehdotukseen suhtaudutaan palestiinalaishallinnon puolelta kuitenkin pelkkänä taktikointina eikä vilpittömänä haluna istuutua tulokseen tähtääviin neuvotteluihin. Palestiinalaiset tiedostavat hyvinkin Israelissa vallitsevan sisäisen tilanteen, mikä myös kiristyvän turvallisuustilanteen vuoksi vie huomion muualle.

Mutta Yhdysvaltojen edustajainhuone teki viime viikolla yllättävän päätöksen rohkaisemalla israelilaisia ja palestiinalaisia kansalaisjärjestöjä ja yrityksiä keskinäiseen kanssakäyntiin. Houkuttimeksi amerikkalaiset tarjosivat merkittävää rahallista tukea.

Arjessa alati tuntuva jännitys voi kuitenkin hetkessä karkottaa hyvätkin aikeet. Esimerkiksi Israelin pohjoisosissa on viime päivinä vallinnut odottava jännitys, kun Etelä-Libanonissa rajan tuntumassa toimivat Hizbollahin aseelliset joukot ovat uhanneet kostaa taistelijansa viime viikkoisen surman Israelin tulituksessa Syyriassa.

Perjantaina rajan läheisyydessä räjähtikin pommi, mistä sirpaleita iskeytyi Israelin puolelle aiheuttaen aineellista vahinkoa. Sen seurauksena Israel teki Syyrian puolelle vastaiskuja.

Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan tilanne ei voisi kauan jatkua jännittyneenä ilman laajempaa yhteenottoa. Siksi Israel varoitti tilanteen vakavuudesta Libanonin hallitusta, jota se pitää vastuussa Hizbollahin toimista.

Israelin kerrotaan myös Venäjän sekä YK:n kautta varoittaneen Hizbollahia provokaation seurauksista rajalla.

Lähi-idän sotilaallisen tilanteen herkkyydestä kertoo paljolti se, että Yhdysvaltojen armeijan esikuntapäällikkö, neljän tähden kenraali Mark Milley kävi perjantaina yllätysvierailulla Israelissa. Hän tapasi mm. puolustusministeri Benny Gantzin, armeijan komentajan Aviv Kohavin sekä tiedustelupalvelu Mossadin päällikön Josi Cohenin. Lisäksi hän videoyhteyden kautta keskusteli pääministeri Netanjahun kanssa. Amerikkalaiskenraalin kerrotaan saaneen Israelilta myös päivitetyt tiedustelutiedot alueelta.

Mutta tämän kaltaiset pikaisesti toteutuneet korkean tason turvallisuustapaamiset eivät yleensä tiedä hyvää. Tällä kertaa niiden uskotaan liittyneen Iranin ja sen liittolaisjoukkojen muodostamaan turvallisuusuhkaan Lähi-idässä.

Ja lopuksi: Näinä päivinä Syyriassa seurataan tarkoin presidentti Bashar al-Assadin kiistellyn sedän Rifaat al-Assadin selviytymistä taloussotkuistaan, joista hän on joutunut oikeuden eteen Ranskassa.

Häntä on nykyisessä asuinmaassaan Ranskassa syytetty Syyrian valtion varojen kavaltamisesta nykyisessä asuinmaassaan eli Ranskassa, minne hän veljensä vastaisen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen aikoinaan pakeni. Viime viikolla Rifaat al-Assadille luettiin neljän vuoden vankeustuomio, minkä lisäksi hänen Pariisissa ja Lontoossa olevat satojen miljoonien varat ja kiinteistöt takavarikoitiin.

Vuonna 2014 alkanut oikeusprosessi on ollut mutkikas ja monivaiheinen sisältäen kavallusepäilyjä, rahanpesua sekä veronkiertoa, jotka ovat tapahtuneet vuosien 1984 ja 2016 välisenä aikana.

Rifaat al-Assad kuitenkin kiistää väärinkäytökset ja väittää saaneensa varansa aikoinaan Saudia Arabian kuningashuoneelta. Nyt hän aikoo valittaa oikeuden päätöksestä ja siihen hän tarvitsee taitavia lakimiehiä ja neuvonantajia. Ja kuinka ollakaan, näihin tehtäviin hän on palkannut muutamia Ranskassa asuvia israelilaisia sekä maan juutalaisia lakimiehiä.

Nyt 82-vuotias entisen presidentin nuorempi veli toimi 1980-luvulla Syyrian armeijan korkea-arvoisena komentajana, jonka johdolla sotilaat tukahduttivat verisesti tuolloin vajaan 300.000 asukkaan Haman kaupungissa puhjenneen hallituksen vastaisen kapinan.

Ulkomaalaisten lehtitietojen mukaan verilöylyssä surmattiin ainakin 20.000 syyrialaissiviiliä. Tuon tapahtuman seurauksena pahamaineista Rifaat al-Assadia alettiin kutsua ”Haman teurastajaksi”.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR