Rony Smolar – Israel-uutisviikko 28.11.2022

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Samaan aikaan, kun kuukausi sitten pidettyjen vaalien voittajapuolueet ovat keskittyneet poliittiseen ”saaliinjakoon” eli ministerinsalkuista sopimiseen, ovat yltyneet terrori-iskut tulleet muistuttamaan Israelin sisäisestä haavoittuvuudesta sekä vihollisten läsnäolosta. Nimittäin kulunut viikko osoitti järjestäytyneen terroritoiminnan palanneen sellaisella laajuudella ja kiivaudella, että se muistuttaa jo palestiinalaisten menneinä vuosina ollutta kahta aiempaa kansannousua eli intifadaa.

Turvallisuusviranomaisten mukaan terrori-iskuissa on tänä vuonna surmattu 32 israelilaista, mutta on myös onnistuttu torjumaan yli 300 ampumistapausta, 34 pommi-iskua sekä kaksi itsemurhaiskua.

Viime viikko näki Jerusalemissa yhden uhrin ja monta haavoittunutta vaatineen veitsihyökkäyksen sekä aamuruuhkan aikaan kaksi bussipysäkeillä tuhoisaa ja veristä jälkeä aiheuttanutta pommi-iskua. Kaupungissa on viime päivinä löytynyt myös useita räjähtämättömiä pommeja. Myös etelän Beerseban kaupungin alueella kirjattiin terrorihyökkäyksiä sekä tahallisia päälleajotapauksia. Ehkä raakalaisimmaksi osoittautui Israelin druusivähemmistöön kuuluneen nuoren vakava loukkaantuminen liikenneonnettomuudessa Jordanjoen länsirannalla, mitä seurasi dramaattinen tapahtumaketju. Nimittäin nuori mies kuljetettiin kriittisessä tilassa lähellä sijaitsevan Jeninin palestiinalaiskaupungin sairaalaan, mistä pian levisi palestiinalaiselle terroriryhmälle tieto israelilaisen potilaan läsnäolosta kaupungin sairaalassa. Muutamassa hetkessä joukko palestiinalaisia tunkeutui elämästään taistelleen druusinuoren, siis Israelin kansalaisen, vuoteen äärelle irrottaen hänet elintoimintoja ylläpitäneistä laitteista. Sen seurauksena hän välittömästi menehtyi.

Palestiinalaiset sieppasivat ruumiin sitten siinä uskossa, että Israelin juutalaiseksi luultu uhri olisi vaihdettavissa Israelin vankiloissa oleviin palestiinalaisiin. Kun raukkamainen tapaus tuli Israelissa elävän druusiyhteisön sekä koko maan tietoon, synnytti se niin rajuja mielenilmaisuja, että palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin oli tultava väliin. Lopulta ruumis palautettiin omaisille ja haudattiin druusiperinteiden mukaisesti Daliat el-Karmelin kaupunkiin.

Edellä kuvaamani tapahtumat eivät voineet ajoittua Benjamin Netanjahun tulevan hallituksen salkkujaon kannalta huonompaan aikaan, sillä terrorin uskotaan ruokkivan Israelin kansallismielistä äärioikeistoa, mitä Netanjahu yrittää välttää. Mutta tapaukset paljastavat myös palestiinalaisten vihamielisyyden tason, minkä ei uskota vähään aikaan laantuvan, mikäli hallitus saa sellaisen kokoonpanon, mistä jopa lähin liittolainen Yhdysvallat on varoittanut.

Nimittäin viimeisten tietojen mukaan poliisiministerin ja Länsirannan kattavan sisäisen turvallisuuden salkku on räätälöity radikaalioikeiston Itamar Ben-Gvirille, joka kiirehdittyään Jerusalemin pommi-iskujen paikalle julisti kuolemantuomion käyttöönottamista terroritapauksissa. ”Vahvistamme kaikkia sisäisen turvallisuuden joukkojamme ja palautamme turvan ja järjestyksen kaduillemme maan pohjoisosista aina etelään asti”, vakuutti Ben-Gvir kameroiden edessä. Jatkossa hänen pelätään kuitenkin omalla toiminnallaan vain hämmentävän lisää tilannetta.

Odotettavissa olevan jyrkän poliittisen muutoksen seurauksena presidentti Joe Biden nimittikin viime viikolla hallintonsa ulkoministeriöön palestiinalaisasioista vastaavan koordinaattorin.

Mutta kiivaista puheista tunnetun Ben-Gvirin valinta ei mitenkään helpota hallituksen kokoamista, sillä monet muut keskeiset ministerinsalkut ovat yhä jakamatta, minkä lisäksi Netanjahun omassa Likud-puolueessa vallitsee kapinahenki, kun monet houkuttelevat salkut ovat menossa vaalien muille voittajapuolueille. Eräs Likudin keskeisimpiin poliitikkoihin kuuluva jopa ennusti, ettei hallitus istuisi vaalikauden loppuun.

Syntymässä olevan hallituksen varjossa Naftali Bennettin viime vuoden kesäkuussa aloittama ja Yair Lapidin johtamana ja nyt vaalitappioon päättynyt hallitus on viime viikkoina tehnyt tiliä puolentoista vuoden hallitustyönsä saavutuksia.

Lapid itse pitää lyhyessä ajassa saavutettuja tuloksia merkittävinä: ”Irtauduimme koronapandemiasta ilman laajoja liikkumisrajoituksia ja kolmen vuoden katkon jälkeen onnistuimme tuottamaan talouskriisiltä pelastaneen valtion budjetin. Supistimme talousalijäämän sekä työttömyyden historiamme alimmalle tasolle, korotimme sotilaidemme palkkoja 50%:lla ja valmistelimme armeijan päättäville polun yliopisto-opiskelijoiksi.

Sen lisäksi osoitimme vahvuutemme Gazan rajalla, missä islamistinen Hamas-järjestö näyttää ottaneen opikseen ja Länsirannalla hajotimme ”Leijonaluolaksi” kutsutun palestiinalaisen raskaasti aseistetun terrorisolun. Torjuimme myös Iranin vihamieliset toimet rajoillamme samalla, kun vakiinnutimme suhteemme Arabiemiraattien, Bahrainin ja Marokon kanssa ja palautimme suhteet Turkkiin, minkä lisäksi sovimme Libanonin kanssa maidemme merirajan vetämisestä,” luetteli Lapid.

”Tästä kaikesta olen teistä ylpeä. Kyllä me vielä palaamme”, vakuutti Lapid ministeritovereilleen.

Toisaalla Israelin valtioneuvoston tiloissa käytiin ministerinsalkkujen jaosta sitkeitä hallitusneuvotteluja, joiden tuloksena salkkuja aiotaan pilkkoa siinä määrin, että tuloksena syntyisi 32-34:n ministeriön hallitus. Edellisessä hallituksessa niitä oli 27. Ja selväksi on käymässä, että hallitus tulee olemaan hyvin oikeistolainen sekä uskonnollinen. Korostunutta kansallismielisyyttä lisännee uskontopuolueiden mukanaolo, minkä uskotaan ennemmin tai myöhemmin vaikuttavan maallistuneen enemmistön arkeen.

Sisäministeriö palaa uskontopuolueelle, mikä yhdessä ylimmän uskonnollisen viranomaisen eli päärabbinaatin kanssa on kerrottu tiukentavan juutalaisuuteen kääntymisen vaatimuksia sekä rajoittavan julkista liikennettä sapattina. Toteutuessaan näistä uskotaan syntyvän kiistaa, minkä lisäksi tiukkojen uskontomääräysten pelätään horjuttavan maan armeijassa noudatettua naisten ja miesten tasa-arvoa. Tämä tuntuisi erityisesti niissä taisteluyksiköissä, joissa on yhä enenevissä määrin naissotilaita, mitä uskonto-opistoista varusmiehiksi suostuneet miehet vieroksuvat. Ortodoksisten juutalaisnuorten on esimerkiksi ollut lähes mahdotonta palvella naissotilaiden kanssa panssarijoukoissa, kun se vaatii yhdessäoloa panssarivaunun ahtaassa sisätilassa.

Vaikutusvaltaiset rabbit ovat tilanteen muuttamiseksi nyt vedonneet armeijan ylimpään johtoon ja jatkossa he saanevat tukea myös keskeisiltä ministereiltä. Nyt kehittymässä oleva suuntaus poikkeaa Israelin itsenäisyysjulistuksesta, mikä määrittelee maan tasa-arvoiseksi ja demokraattiseksi valtioksi. Samalla se tunnustaa uskonnon ja valtion erottavan de facto-suhteen, mitä ylin uskonnollinen viranomainen pyrkii nyt horjuttamaan.

Israelin lehdistössä onkin arvailtu, mihin uskontopuolueiden sekä äärioikeiston poliittista uskollisuutta nyt tarvitseva Netanjahu aikoisi maata viedä. Toisaalta hän on näille tahoille itse kiitollisuuden velassa, sillä ne takasivat hänelle vaalivoiton sekä todennäköisen paluun pääministeriksi. Netanjahun tulevaa asemaa ei kuitenkaan kadehdita, sillä hän joutunee tasapainoilemaan maassa voimistuneen äärioikeiston ja erityisesti amerikkalaisen mutta myös kansainvälisen mielipiteen välillä. Keskiöön joutuvat palestiinalaiskysymyksen edistäminen sekä maailman juutalaisten suhtautuminen vanhoillisemmaksi muuttuvaan Israeliin.

Netanjahu joutunee pian myös päättämään Israelin suhtautumisesta sotaa käyvään Venäjään, kun Israelilta on odotettu aseellista tukea hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle. Putinin ja Netanjahun keskinäiset suhteet tiedetään aikaisemmilta vuosilta hyviksi, mikä on lisännyt sitä kiusallista tilaa, mihin Israel on joutunut. Toisaalta Israelilla on ollut halua auttaa altavastaajana olevaa Ukrainaa ja sen juutalaistaustaista johtajaa, mutta Israel joutuu myös huomioimaan omat strategiset tarpeensa lähialueella, missä Venäjä on voimakkaasti läsnä.

Presidentti Vlodymyr Zelenskyi on muutamaan otteeseen katkerasti arvostellut Israelia, mikä on osunut juutalaisvaltion omalletunnolle, sillä seurauksella, että presidentti Isaac Herzog soitti viime viikolla virkaveljelleen Ukrainaan. Hyvässä hengessä käydyn puhelun heti aluksi Zelenskyi toivotti Israelille voimia edellisenä päivänä Jerusalemissa tapahtuneiden pommi-iskujen jälkeen. Ukrainalaispresidentti korosti samalla maiden läheisiä suhteita, mikä näkyy Israelissa asuvana suurena ukrainalaisyhteisönä.

Presidentti Herzog ei voinut puhua tulevan pääministerin Netanjahun puolesta, mutta uskoi Israelin lähiaikoina paneutuvan Ukrainan puolustustarpeisiin. Israelissa on jopa herännyt ajatus, että Netanjahu kykenisi suhteillaan vaikuttamaan Putiniin tuhoisan sodan lopettamiseksi. Olisihan Israelilla tarjota omakohtaista kokemusta sodista ja niiden yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Vaikka israelilaisten huomio on edelleen jatkuvissa hallitusneuvotteluissa, on heitä askarruttanut myös Netanjahun tulevat aikeet, kun hänen aiemmalla pääministerikaudellaan Israelille hankittua edustuskonetta on viime päivinä valmisteltu uudelleen käyttöönottoa varten. Pääministeri Lapid ei suostunut lentokonetta käyttämään, vaan määräsi sen käyttökieltoon.

Konetta, jota lehdistössä aikoinaan pidettiin Netanjahun ”suuruudenhulluutena”, on verrattu Yhdysvaltain presidentin käyttämään Air Force One-koneeseen. Kone on nyt tarkoitettu lähinnä Israelin presidentin ja maan korkeimman johdon käyttöön ja se tulee tarpeeseen, kun Israel on viime aikoina lisännyt vierailuja mm Persianlahdelle, Arabiemiraatteihin ja Bahrainiin sekä Pohjois-Afrikan Marokkoon.

Israelin tunnetuimpien poliitikkojen sekä sotilastiedustelun kanssa tekemisissä olevien ja olleiden matkustamista saattaa kuitenkin rajoittaa Iranista kantautunut tuore uhkaus iskeä juuri näihin ulkomailla liikkuviin israelilaisiin. Uhkausta pidetään vastauksena Israelin onnistuneille iskuille, joiden kohteina viime vuosina ovat olleet iranilaiset kenraalit sekä maan ydintutkimuksen tiedemiehet.

Vastaisuudessa tunnetut israelilaisviranomaiset saavat myös matkaseurakseen vahvennetut turvajärjestelyt.

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuihin erikoisluvalla katsomoihin Qatarissa päässeiden israelilaisten on kerrottu joutuneen kasvotusten israelilais-palestiinalaisen konfliktin kanssa. He ovat kohdanneet siellä uhkailuja ja pilkkaa siitä huolimatta, että kisajärjestäjät ja viranomaiset olivat lupautuneet turvaamaan heidän läsnäoloaan. Myös Israelin paikalle lähetetyt lehtimiehet ja televisioselostajat ovat kertoneet häiriköinnistä suorien lähetysten aikana. Mikrofoniin on huudeltu törkeyksiä ja yleisesti todettu, että ”ette ole tervetulleita tänne”, minkä lisäksi Palestiinan lippua on tungettu suoraan kuvalähetykseen.

Ja lopuksi: Lähi-itä ei sittenkään näytä olevan niin armoton paikka kuin se julkisuudessa esiintyy. Nimittäin lehdistössä on kerrottu Israelissa viikko sitten Lapsen oikeuksien kansainvälisenä päivänä suoritetusta nuoren elämän pelastaneesta sydänleikkauksesta. Tällaiset leikkaukset ovat yleistyneet, mutta kyseisessä tapauksessa poikkeuksen tekee se, että potilas oli 5-vuotias poika Gazasta, alueelta mitä ei pidetä Israelille kovin ystävällismielisenä.

Mutta Gazasta oltiin muutama kuukausi sitten avun saamiseksi käännytty Israelissa vuonna 1995 perustetun sydänterveydenhuoltoa lapsille maailmanlaajuisesti tarjoavan Save a Child’s Heart eli Pelasta lapsen sydän-järjestön puoleen. Asiat etenivät nopeasti ja aluksi vanhempiensa mukana tutkimuksiin tulleella pojalla todettiin sydämen vasemmassa kammiossa olevan leikkausta vaativa paha tukos.

Kolmen tunnin leikkaus onnistui ja poika on nyt isoäitinsä seurassa toipumassa israelilaisessa sairaalassa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR