Rony Smolar – Israel-uutisviikko 28.6.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Alun muodollisuuksien sekä järjestäytymisen jälkeen Israelin uusi hallitus näyttää tarttuneen moniin arjen asioihin siivoten määrätietoisesti Netanjahun pitkän hallintokauden jäljiltä nurkkia, joita ulkoministeri ja hallituksen vaihtuva pääministeri Jair Lapid, tyylinsä mukaisesti, kuvasi sotkuisiksi. Lapidin tähän mennessä suurimmat siivoustalkoot käsittivät 36 diplomaattinimitystä, jotka Netanjahu oli eri syistä jättänyt tekemättä. Uusia lähettiläitä nimitettiin mm EU:n, Euroopan maihin, kuten Puolaan, Tsekkiin ja Kyprokseen, sekä Brasiliaan ja naapurimaahan Jordaniaan. Lisäksi nimitettiin joukko edustajia Israelin keskeisiin pääkonsulaatteihin, kuten Pietariin, Intian Mumbaihin sekä Kanadan Torontoon.

Nimitykset ovat Israelin ulkopolitiikan sekä edustavuuden kannalta tärkeitä ja niitä laiminlyötiin pääasiassa siksi, että Netanjahu piti ulkopolitiikan hoidon pääasiassa itsellään.

Tällä viikolla ulkoministeri Lapid korjaa itse tilannetta, kun hän paraikaa vierailee Roomassa ja loppuviikolla matkustaa vierailulle Arabiemiraatteihin, mitä hallituskriisiin takertunut Netanjahu ei ehtinyt tehdä. Matkansa aikana Persianlahdelle Lapid avaa Abu Dhabissa Israelin suurlähetystön sekä konsulaatin Dubaissa ja käy keskusteluja virkaveljensä sheikki Abdullah bin Zayed al-Nahyanin kanssa.

Naftali Bennettin hallitus on viivyttelemättä myös päättänyt käynnistää laajat tutkimukset uskonnollisessa tilaisuudessa huhtikuussa sattuneeseen rauhanajan suuronnettomuuteen, missä 45 ihmistä tallautui kuoliaaksi. Netanjahun ortodoksijuutalaiset hallituskumppanit vaativat tutkimusten suorittamista itselleen, sillä he olivat tuon tilaisuuden perinteiset järjestäjät, mutta korruption paljastumisen pelossa asiassa ei kuitenkaan edetty. Viranomaisten mukaan tilaisuuteen ei oltu hankittu tarvittavia lupia ja turvallisuusmääräyksiä oli räikeästi rikottu. Tutkimuksia suorittaa nyt valtion nimittämä ulkopuolinen taho.

Mutta uuden hallituksen murheeksi on nyt tullut nopeasti levinneen koronapandemian ärhäkkäämpi muunnos, Intian virukseksi kutsuttu Delta-muunnos, mikä on todettu alkuperäistä kantaa tarttuvammaksi. Samalla kun virus on vauhdilla levinnyt maailmalla, niin se on viime viikkoina rajatarkastuksessa tapahtuneen tietokatkon seurauksen kulkeutunut myös Israeliin. Uusi virusmuunnos on kahdella paikkakunnalla lähtenyt koululaisten keskuudessa leviämään ja uusia tartuntoja todettiin eilen yli tuhat, kun viikko sitten niitä oli hieman yli 300. Siksi 12-15-vuotiaita koululaisia rokotetaan nyt kiivaaseen tahtiin. Sen lisäksi hallitus päätti eilisessä kokouksessaan palauttaa suljettuihin tiloihin maskipakon, mikä tuli israelilaisille yllätyksenä, kun lähes kaikista rajoituksista oli jo ehditty luopua.

Viranomaiset ovat myös kiristämässä matkustus- ja maahantulomääräyksiä, kun uuden virusmuodon on todettu tulleen matkailijoiden mukana maahan. Maasta lähtevien israelilaisten on mm määrätty allekirjoittamaan sitoumuksen, etteivät matkallaan käy viruksen ongelmamaissa, kuten Argentiinassa, Brasiliassa, Etelä-Afrikassa, Intiassa, Meksikossa tai Venäjällä. Sitoumuksen rikkomisesta seuraa 1.200 euron sakko.

Pääministeri Bennett on viruksen leviämisen takia toistuvasti puhunut israelilaisille ja vedonnut varovaisuuteen sekä ohjeiden noudattamiseen, sillä virusmuunnos voi tarttua myös rokotteen saaneisiin. Bennett on jopa vedonnut, etteivät israelilaiset tänä kesänä matkustaisi ulkomaille.

Bennettin hallituksella on käsissään myös sen yhtenäisyyttä koetteleva ongelma, kun se joutuu päättämään suhtautumisesta maan arabien ja palestiinalaisten välisten perheiden yhdistämistä määrittelevään lakiin. Vuodesta 2003 voimassa ollut laki kieltää perheiden yhdistämisen, missä puolisoista toinen on Israelin arabikansalainen ja toinen palestiinalaisalueilla asuva arabiasukas. Hallituksella on ollut tarkoitus uusia tämä vastikään rauennut laki, mutta arabipuolueeseen nojaavassa ja vaikeasti kootussa hallituksessa se aiheuttaa nyt jännitteitä.

Laki tuli ajankohtaiseksi pian kuuden päivän sodan jälkeisinä vuosina, kun Israel oli myöntänyt maan kansalaisuuden neljännesmiljoonalle palestiinalaisasukkaalle Jordanjoen länsirannalla ja Gazassa. Perheiden yhdistämistä kieltävä laki tuli sitten ajankohtaiseksi, kun kävi ilmi, että Israelin arabien ja palestiinalaisten perheiden yhteisille lapsille anottiin Israelin kansalaisuus ja väliaikaiseksi aiotun lain porsaanreiät todettiin ongelmallisiksi ja turvallisuusnäkökulmasta jopa vaarallisiksi. Israelissa lasketaan asuvan yli 100.000 arabi-palestiinalaista maan kansalaista, jotka ovat syntyneet tällaisten seka-avioliitojen tuloksena. Tutkimusten mukaan he muodostavat vakavan turvallisuusongelman, sillä heissä ilmenee kolminkertaisesti suurempi vaara ajautua terrorismin tielle kuin Israelin omien arabien keskinäisissä avioliitoissa syntyneillä. Myös terroristijärjestöt ovat käyttäneet tätä laissa ollutta mahdollisuutta hyväkseen.

Ohuen enemmistön varassa oleva hallitus joutuu nyt ratkomaan tätä paljon tunteita herättänyttä lakia, jonka taakse Bennettin hallitus saisi selvän enemmistön, jos Netanjahun edustama oikeisto-oppositio sitä aatteellisista syistä sitä tukisi eikä pyrkisi hallituksen kaatamiseen.

Pääministeri Bennett on kuulemma käärinyt hihansa löytääkseen ongelmaan sovitteluratkaisun ja puolustusministeri Benny Gantz on maan turvallisuuteen vedoten kehottanut Netanjahun leiriä lain taakse.

Toinen hallitukselle ja viranomaisille huolta aiheuttava ongelma on arabiyhteisöissä räjähdysmäisesti kasvanut väkivalta. Ampumistapauksia kirjataan lähes päivittäin ja uhreiksi ovat joutuneet myös naiset ja nuoret. Kyseessä on jo vuosia jatkunut rikollisryhmien välienselvittelyt sekä sukujen ja klaanien välinen verikoston kierre eikä Israelin turvallisuusviranomaisilta, kuten poliisilta eikä sisäisen turvallisuuden tiedustelulta näytä löytyvän keinoja tämän rikollisuuden torjumiseksi. Tosin uusi hallitus on kirjannut asian ohjelmaansa. Mutta kuluneen viikonlopun kolmessa erillisessä iskussa surmattiin ensin pariskunta sekä heidän 16-vuotias tyttärensä ja kahdessa muussa tapauksessa ammuttiin nainen ja mies.

Jos viikon ikäisen hallituksen alku jatkuu yhtä tehokkaana, kuin miltä se ulospäin nyt näyttää, niin se pystyy torjumaan Netanjahun johtaman opposition kampitusyritykset. Netanjahun Likud-puolueen ajauduttua nyt sisäisiin kiistoihin puolueen puheenjohtajuudesta opposition äänekkäimmät hyökkäilyt ovat yllättäen kuuluneet ortodoksisilta uskontopuolueilta. Niiden johtavat rabbit ovat yksittäisiä ministereitä arvostellessaan menneet jopa henkilökohtaisuuksiin, mitä Israelin myrskyävässä sisäpolitiikassa suuresti ihmetellään. Lehdistössä on ollut kirjoituksia, joissa kysytäänkin, mikä on saanut arvostetut rabbit ja pitkäaikaiset poliitikot menettämään näin malttinsa.

Pääministeri Bennett uskoo tuon kiukun menevän ajan myötä ohi, eikä hallituksen piiristä ole vaivauduttu vastaamaan perusteettomiin syytöksiin. ”Tämä hallitus on tullut tekemään työtä kaikkien israelilaisten hyväksi”, on Bennett toistanut ja kuitannut kiukuttelut hymyllään.

Mutta ääni on jo muuttunut naapurissa palestiinalaisjohdossa, missä presidentti Mahmud Abbasin kerrotaan rikkoneen hiljaisuutensa toivottamalla Bennettin hallituksen tervetulleeksi. ”Olemme valmiita työskentelemään israelilaisten valitsemien päättäjien kanssa ja erityisesti tämän muutosta tavoittelevan uuden hallituksen kanssa”, on Abbas lausunut julkisuuteen. Samalla hän myötäili Israelin näkemystä siitä, että vain hänen johtamalla palestiinalaisten laillisella hallinnolla on oikeus päättää Gazaan tarkoitettujen öljyvaltio Qatarin avustusrahojen jakamisesta.

Tulitauon nyt pitäessä Gazan rajalla eikä sieltä ole lennätetty polttopulloja Israelin puolelle Israel on päättänyt avata rajanylityspaikkansa avustuskuljetuksille sekä palauttaa Gazan kalastajille Välimereltä laajemmat kalastusalueet. Sen lisäksi Israel aikoo sallia sieltä elintarvike- ja tekstiiliteollisuuden raaka-aineiden tuonnin.

Varsinaiset tulitaukoneuvottelut eivät Egyptin johdolla ole kuitenkaan edenneet, mikä on saanut Hamas-järjestön johtajan kiukuttelemaan ja uhkaamaan uusilla iskuilla.

Israeliin on kansainvälisen lehdistön myötä välittynyt tietoja, joiden mukaan Netanjahun korvanneella Bennettin hallinnolla olisi paremmat mahdollisuudet hankkia myös Lähi-idän ulkopuolelta ystäviä Israelille. Erityisesti avautuminen Afrikkaan päin olisi mahdollista, kun Sudanin kanssa syntyneen rauhansopimuksen lisäksi mm Etiopia, Kenia ja Ghana tukevat Israelille myönnettävää tarkkailijan asemaa Afrikan unionissa. Israelin maatalous- ja ympäristötekniikkaa käytetään jo useassa Afrikan maassa ja kauppasuhteet ovat kunnossa.

Kansainvälisistä odotuksista Israelin uuden hallinnon suhteen kertoo paljon se, että pääministeri Bennett ja sijaispääministeri Lapid saivat heti hallituksen synnyttyä vastaanottaa onnittelupuheluja mm presidenteiltä Joe Bidenilta ja Vladimir Putinilta sekä mm Intian, Kanadan ja Saksan johtajilta. Onnittelujen lisäksi yhteisenä toivomuksena oli palestiinalaisongelmaan löytyvä ratkaisu.

Israelin yhdistyneenä pääkaupunkina Jerusalem saa vähän kerralla kansainvälistä tunnusta, kun Etelä-Amerikan Honduras viime viikolla neljäntenä valtiona avasi suurlähetystönsä kaupungissa. Se tapahtui maan presidentin Juan Orlando Hernandezin valtionvierailun yhteydessä.

Tiivistyvien kansainvälisten suhteidensa kautta Israel toivoo kannatusta Iranin tavoitteleman ydinaseen torjumiseksi. Iranin vastavalittua presidenttiä, äärivanhoillista Ebrahin Raisia on kuvattu kovaotteiseksi ja syytetty ihmisoikeusrikkomuksista ja jopa rikoksista ihmisyyttä vastaan. Pian Raisin valinnan jälkeen Israelin ulkoministeriön edustaja antoi lausunnon, minkä mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi olla erittäin huolissaan presidentin valinnasta.

Kansainvälisen ihmisoikeusjärjestön Human Rights Watchin edustajan mukaan Iranin oikeuslaitoksen johtajana Raisi mm valvoi poliittisten vankien teloittamisia vuonna 1988, mikä ihmisoikeusjärjestön mukaan ansaitsee nyt tutkinnan.

Raisin valinta ei tiedä rauhallisia aikoja Israelille, mistä Yhdysvalloissa juuri vieraillut Israelin armeijan komentaja kenraali Aviv Kochavi varoitti isäntiään. Matkansa aikana Kochavi tapasi Yhdysvaltojen ulkopoliittista ja armeijan ylintä johtoa tarkoituksena lähentää maiden yhteistyötä erityisesti Iranin tavoittelemaa ydinasetta vastaan. Israelissa on jopa esitetty hyökkäyssuunnitelmien pikaista päivittämistä uuden presidentin tultua valituksi.

Ja lopuksi, mitä tähän vuodenaikaan ja erityisesti kuuman ilmaston Israeliin on vaikeata yhdistää. Nimittäin Israel on ensimmäisenä maana maapallolla päättänyt kieltää turkisten ja eläinnahkojen myynnin muotiteollisuudelle. Eläinsuojeluyhdistykset kautta maapallon ovat kiitelleet Israelia ja pitävät päätöstä historiallisena merkkipaaluna, mikä pelastaa miljoonia eläimiä turkisteollisuuden julmuuksilta. Tutkimuksen mukaan 86% israelilaisista kannattaa päätöstä. Turkisten vastainen liike on vuodesta 2009 lähtien taistellut päätöksen puolesta ja kiittää siitä nyt Netanjahun hallituksen viimeisiä päätöksiä tehnyttä ympäristöministeriä Gila Gamlielia. Allekirjoittaessaan kiellon ministeri totesi sen tekevän Israelin muotimarkkinat ympäristöystävällisemmiksi ja eläimille turvallisemmiksi.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR