Rony Smolar – Israel-uutisviikko 28.9.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Tänään vietettävä juutalaisen kalenterin pyhin päivä, sovitus- ja paastopäivä Jom Kippur, on tänä vuonna hyvin poikkeuksellinen ja dramaattisuudessaan se vetää vertoja vuonna 1973 puhjenneeseen sotaan, jolloin Egyptin ja Syyrian armeijat yllättivät pyhäpäivän hartauksiin syventyneet israelilaiset.

Kahdelta suunnalta, etelästä Siinain niemimaalta ja Golanin kukkuloilta pohjoisesta tapahtuneet hyökkäykset aloittivat tuolloin lähes kolme viikkoa kestäneen verisen sodan, mikä sai nimensä tuosta pyhäpäivästä.

Tuolloin sota päättyi yllätetyn Israelin niukkaan voittoon, mutta tänä pyhäpäivänä israelilaiset kohtaavat ennenkokemattoman ja vaarallisesti hyökkäävän vihollisen, minkä torjumiseen ei ole tahtonut löytyä aseita.

Nostattaakseen yhteishenkeä ja saadakseen israelilaisten tuen vaihtelevasti onnistuneisiin viruksen torjuntatoimiin pääministeri Benjamin Netanjahu on toistanut Israelin olevan sodassa näkymätöntä vihollista vastaan.

Viesti ei kuitenkaan ole vedonnut kansaan, sillä hallituspuolueiden keskinäinen politikointi on haitannut terveysviranomaisten hyviä aikeita.

Siksi esimerkiksi nyt parin viikon pyhäkaudeksi aiottuja suosituksia ja määräyksiä vatvottiin vuorokausikaupalla, kun poikkeusoloihin piti löytää useita eri tahoja tyydyttävät ratkaisut.

Loppumetreillä, juuri Sovituspäivän kynnyksellä, viranomaisten ongelmaksi tuli ratkaista sallittaisiinko ilmaisuvapauden nimissä pääministerin virka-asunnon ulkopuolella jo pitkään jatkuneet mielenosoitukset ja joukkokokoukset, kun terveysviranomaiset samanaikaisesti olivat tartuntavaaran takia sulkemassa rukoilijoilta synagogat.

Tämä pohdiskelu vaikutti vakavasti jopa hallitussopuun, kun ihmisten tunteet pyhän alla olivat herkässä.

Mutta vuorokauden tartuntaluvun pysyessä 7.000 tuntumassa, ja ollen maan väkilukuun suhteutettuna korkein maapallolla, hallitus yhdessä terveysministeriön kanssa sopi tiukennetuista kokoontumis- ja liikkumisrajoituksista.

Viranomaisten päätöksen taustalla olivat myös tiedot tehohoitoon joutuneiden kasvaneista määristä sekä kuolleisuudessa tapahtunut nopea lisääntyminen.

Lopulta päätös syntyi siten, että mielenosoituksissa osallistujamääriä rajoitettiin ja hartaustilaisuuksiin saisi välimatkoja noudattaen kokoontua vain ulkoilmassa. Lisäksi kodista poistuminen rajattiin kilometriin.

Ainoastaan itse sovituspäivänä Jom Kippurina synagogat ovat rajoituksin avoinna, mutta muuten pysyvät suljettuina.

Synagogien sulkeminen oli hyvin ongelmallinen päätös, mikä ratkesi vasta sen jälkeen, kun maan ylin uskonnollinen viranomainen eli ylirabbi alistui noudattamaan terveysasiantuntijoiden suositusta.

Sovituspäivänä muutenkin hiljentynyt liikenne jatkunee hiljaisena, sillä julkiseen liikenteeseen on tullut rajoituksia, kun vain yhteiskunnalle tärkeät alat saavat toimia. Muuten työpaikat ja koulut pysyvät kaksi viikkoa kiinni. Vain ruokakaupat ja apteekit saavat olla auki.

Viime keväänä pääsiäisen aikana vallinneita rajoituksia nyt merkittävästi tiukemmat uudet määräykset astuivat kahdeksi viikoksi voimaan perjantaina iltapäivällä, mutta viranomaiset painottivat, että niitä voitaisiin tarvittaessa jatkaa.

On myös annettu ymmärtää, että maahan voitaisiin julistaa jopa hätätila, mikä antaisi hallitukselle vapaammat kädet toimia.

Mutta pääministeri Netanjahun viesti israelilaisille sovituspäivään hiljentymistä ennen oli maltillinen: ”Olemme viruksen seurauksena vakavassa poikkeustilassa, joten käyttäkää kasvomaskeja ja välttäkää kokoontumisia.”

Vaikka Netanjahua on kovasti moitittu virustorjunnan epäonnistumisesta, niin tehtävä on ollut vaikea, kun ihmiset ehtivät pitkän hallituskriisin ja toistuvien vaalien seurauksena jo korona-virusta ennen menettää luottamuksensa viranomaisiin.

Siksi osa väestöstä ei sakottamisen uhasta huolimatta ole suostunut noudattamaan viranomaisten suosituksia ja määräyksiä. Mutta itsetutkisteluna toimivan Jom Kippur-pyhän toivotaan nyt oikovan israelilaisten rivit.

Vallitseva taloustilanne synkentää muutenkin alakuloisesti vietettävää vuorokauden mittaista paasto- ja sovituspäivää, jolloin juutalaisen uskonnon mukaisesti, Kaikkivaltias päättää katuvan ihmisen kohtalosta juuri alkaneelle uudelle vuodelle.

Sovituspäivää edelsi kymmenen päivän syvä henkinen valmistautuminen ja katumuksen jakso, jona aikana ihminen asettui Jumalan edessä tuomittavaksi. Juutalaisen uskomuksen mukaan, nähtyään onko ihminen hyvä vai paha Kaikkivaltias kirjoittaa ihmisen joko ”Elämän kirjaan” tai ”Kuoleman kirjaan”.

Siksi noina uuden vuoden ja Jom Kippurin välisenä kymmenen päivän aikana juutalaisilla on tapana toivottaa toisilleen: ”Kirjoitettakoon sinulle hyvä vuosi”.

Maan johto ei israelilaisia koettelevassa vaikeassa tilanteessa ole unohtanut kanssaihmisiä, kun armahdusoikeuden omaava presidentti Reuven Rivlin sekä oikeusministeri päättivät alentaa, jopa peruuttaa ihmisille langetettuja sakkomaksuja.

Samassa hengessä presidentti pyysi laskemaan omaansa sekä kansanedustajien palkkoja samassa hengessä kuin ministereiden palkkoja oli ehdotettu laskettaviksi.

Suurtyöttömyys sekä taloudelliset näkymät ovat Israelissa synkät, mitä mm. taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n tuoreet tiedot vahvistavat.

Järjestön mukaan koronavirus on aiheuttanut melkoisen takaiskun Israelin kansantaloudelle ja järjestön ennusteessa jo vuosia korkeana yli 4%:ssa pysyneen bruttokansantuotteen ennustetaan tänä vuonna laskevan jopa 6%:ia pakkasen puolelle.

Tilanteen korjaamiseksi OECD suosittelee usean vuoden taloussuunnittelua sekä puuttumista varallisuuden epätasaiseen jakautumiseen, köyhyyden kasvamiseen sekä kahdella eri nopeudella etenevän maan talouden eli korkean teknologian ja muun toiminnan välisen epäsuhteen korjaamista. Järjestö edellytti lisäksi verotuksen ja erityisesti varallisuusveron uudistamista.

Mutta Israelissa lasketaan rannikon ulkopuolelta Välimerestä löytyneiden kaasuesiintymien sekä Lähi-idässä syntyvien uusien ja varakkaiden rauhankumppanuuksien tuovan lähitulevaisuudessa helpotusta. Ainakin lupaavasti alkaneet ystävyyssuhteet viittaavat siihen, sillä liike- ja kauppasuhteista tiedotetaan tiiviisti.

Mutta väkivallan ja epävakauden täyttämässä Lähi-idässä turvallisuudestaan huolta kantava Israel ei ole vietävissä ja siksi maa pelkää, että uusiin liittosuhteisiin liittyy myös hintalappu.

Sen epäillään löytyvän lähimmän liittolaisen Yhdysvaltojen halusta myydä maltillisille arabimaille huipputeknologiaa edustavia aseita ja asejärjestelmiä sekä lentokoneita, joiden pelätään vievän Israelilta sen tarvitseman aseellisen etumatkan arabimaihin nähden.

Tähän ovat monet amerikkalaishallinnot vuosia sitten sitoutuneet, ja sitä kävi juuri viime viikolla puolustusministeri Benny Gantz vuorokauden mittaisella matkalla Washingtonissa varmistamassa.

Mm. tuore rauhankumppani Arabiemiraatit ja siksi toivottu Saudi Arabia houkuttelevat vaaleihin valmistautuvaa presidentti Trumpia kuitenkin tekemään kanssaan vielä lähiaikoina satojen miljardien asekaupat.

Vaikka Israel on huolestunut näistä mahdollisista kaupoista, niin presidentti Trumpia sekä hänen hallintoaan pidetään luotettavana ystävänä. Onhan Trump tehnyt melkoisia diplomaattisia päätöksiä, kuten siirtänyt maansa suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin, ja tunnustanut kaupungin Israelin pääkaupungiksi.

Sen lisäksi hän tunnusti sodassa Syyrialta vallatun Golanin ylänköalueen kuuluvan Israelille ja on puoltanut Jordanjoen länsirannalla sijaitsevien juutalaisten siirtokuntien säilymistä Israelilla.

Iran, joka huolestuneena on seurannut lähialueensa muuttumista, on jo viikkojen ajan arvostellut maltillisia arabinaapureitaan Persianlahdella ja varoittanut Israelin kanssa solmittujen suhteiden päätyvän katastrofiin.

Mutta Irania ja sen liittolaisia pidetään alueen suurimpana uhkana, sillä maalla on sormensa useissa konflikteissa, kuten Jemenin sisällissodassa sekä Irakin, Syyrian ja Libanonin sekavissa sisäpoliittisissa kiistoissa.

Arabimaiden asehankinnat ovatkin tulossa ajankohtaisiksi sitä mukaan, kuin Iran on muuttunut entistä uhmakkaammaksi. Taustalla on Irania ympäröivän kansainvälisen ase- ja taloussaarron vähittäinen mureneminen, mikä on lisännyt huolta maltillisissa arabimaissa ja saattanut Israelin niiden kanssa samalle puolelle.

Siksi Israelin tuoreet rauhankumppanit ovat varustautumishaluissaan yrittäneet vakuuttaa hyvistä aikeistaan juutalaisvaltiota kohtaan. Myönteisestä suuntauksesta kertoo mm. se, että maailman korkeimpaan rakennukseen, Emiraattien Burj Khalifaan on juuri avattu juutalaisia ruokasäännöksiä noudattava kosher-ravintola.

Myös Saudi Arabiassa lehtien etusivuilla näkyi viime viikolla juutalaisille osoitetut uuden vuoden tervehdykset, minkä lisäksi kuningaskunnan koulukirjat luvattiin Israelia ja juutalaisia koskevilta osin päivittää.

Ja Israel on vastannut tähän onnittelemalla kuningaskuntaa ensimmäistä kertaa sen kansallispäivänä viime viikolla.

Ja viimeisin osoitus käynnissä olevasta kanssakäynnistä on muutaman päivä takaa, kun Emiraattien Dubaissa uutisoitiin paikallisen jalkapalloseuran al-Nasrin tehneen rahakkaan kolmevuotisen sopimuksen Israelin jalkapallomaajoukkueen pelaajan kanssa.

Tätä ennen erään Emiraattien liikemiehen kerrottiin olevan aikeissa lähteä osakkaaksi Israelin johtavaan jalkapalloseuraan Jerusalemin Beitariin.

Nuo kaikki ovat luottamusta rakentavia ensiaskeleita, joihin Israel on vastannut lähettämällä eri alojen asiantuntijoitaan auttamaan ja tukemaan jo hyvällä alulla olevia yhteisiä projekteja.

Emiraateissa ilmestyvä englanninkielinen Khaalej Times-päivälehti näyttää nyt seuraavan tapahtumia Israelissa ja Israelissa media on vuorostaan keskittynyt seuraamaan Emiraattien yhteiskunnallisia muutoksia. Niistä tuorein on perjantaina voimaan astunut laki, mikä takaa yksityissektorilla työskenteleville naisille samapalkkaisuuden samaa työtä tekevien ja samassa asemassa olevien miesten kanssa.

Ja lopuksi: Amerikkalaislähteisiin nojaava israelilaislehti kertoi kuluneella viikolla pääministeri Netanjahulla ja hänen vaimollaan olevan tapana työvierailun yhteydessä tuoda mukanaan ”matkalaukuttain” likapyykkiä pestäväksi Valkoisessa talossa.

Tapa ei kuulemma ole uusi, vaan siitä olisi kerrottu jo vuosikymmen sitten.

Vierailujen aikana Valkoisen talon vierastalossa asuvilla on lupa pesettää esim. paitansa tai muita vierailun aikana likaantuneita vaatteitaan, mutta usein vierailulla olevilla Netanjahuilla on vierastalon henkilökunnan mukaan tapana tuoda mukanaan likapyykkiä Israelista.

Lehtitiedon mukaan tätä olisi tapahtunut myös toissaviikolla pääministeri Netanjahun osallistuessa historialliseen rauhansopimuksen allekirjoitustilaisuuteen Valkoisessa talossa.

Kahden vuorokauden vierailun aikana, mihin myös rouva Netanjahu ja pariskunnan kaksi aikuista poikaa osallistuivat, käytettiin Valkoisen talon pesulapalveluja.

Sekä pääministerin kanslia että Israelin Washingtonin-suurlähetystö torjuvat väitteen ja pitävät lehtitietoa naurettavana.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR