Rony Smolar – Israel-uutisviikko 29.4.2024

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Toissa viikon iskut ja vastaiskut näyttävät Iranin ja Israelin välillä ainakin toistaiseksi tauonneen, mutta jännitys kuitenkin säilyy, kun Iranin uskotaan jatkossa käyttävän alueellisia liittolaisiaan eikä iskisi omalta alueeltaan Israeliin. Sen osoittaa Iranin etelä-Libanonin puolella tukemien Hizbollahin joukkojen muuttuminen Israelin pääviholliseksi, kun yhteenotot ovat Hamasin kanssa Gazassa samanaikaisesti vähentyneet. Israelin pohjoisrajalla onkin viime aikoina käyty kiivaita yhteenottoja, kun Hizbollah on iskenyt raketein ja ohjuksin yhä syvemmälle Israeliin, mihin Israel on vastannut iskemällä tykistöllään ja ilmavoimillaan laajalle alueelle Libanonin puolelle.

Mm viime keskiviikkona Israel iski muutaman tunnin sisällä neljäänkymmeneen eri kohteeseen Libanonin eteläosassa sen jälkeen, kun Hizbollahin lennokkien oli nähty Välimereltä käsin uhkaavasti lähestyvän Akkon ja Haifan pohjoisia rannikkokaupunkeja.

Puolustusministeri Yoav Gallant kiiruhti pohjoiselle rintamalle vakuuttamaan joukoille Israelin tavoitteena olevan raja-alueen rauhoittaminen, jotta Gazan sodan alkamisesta lähtien evakossa olevat alueen asukkaat voisivat palata koteihinsa, joista osa on kärsinyt Hizbollahin tulituksessa melkoisia vaurioita.

Ulkoministeri Antony Blinkeniä sekä presidentti Joe Bidenin Lähi-idän koordinaattoria Amos Hochsteinia odotetaan lähipäivinä Israeliin ratkomaan Lähi-idän kasvaneita jännitteitä, joissa Iranilla on sormensa pelissä. Iranin ei uskota kovin helposti hellittävän painettaan kahdella Israelin vastaisella rintamalla, etelässä Gazassa eikä Israelin Libanonin vastaisella rajalla pohjoisessa, vaikka sen satoja ohjuksia ja lennokkeja käsittänyt ilmaisku Israeliin kaksi viikkoa sitten onnistuttiinkin lähes kokonaan torjumaan. Mutta Iran saattaa olla arvaamaton, sillä Israel onnistui Iranin ilmatorjunnasta huolimatta tuhoamaan yhden sen keskeisimmistä tutka-asemista, minkä myöntämiseen Iranilta kului toista viikkoa. Iran pyrki myös peittelemään Israelin aiheuttamia tuhoja myös muualla strategisesti tärkeällä Isfahanin kaupungin läheisyydessä.

Israelissa on viime päivinä kerrottu laajemmista ja erityisesti Iranin ydinlaitoksiin sekä sotilastukikohtiin tähdättyjen vastaiskujen kuuluneen ilmahyökkäyksen suunnitelmiin, mutta Yhdysvaltojen toivomuksesta ne konfliktin laajenemisen välttämiseksi viime hetkellä peruttiin.

Israelin lehdistössä on myös esitelty yksityiskohtaisempaa tietoa tuosta Iranin ohjushyökkäyksen monikerroksisesta torjunnasta sekä Israelin kehittämästä torjuntatekniikan onnistumisesta. Iranilaisohjusten torjuntaan osallistuneille läntisille liittolaisilleen sekä erityisesti Iranille ja Lähi-idässä löytyville muille vihollisilleen Israel osoitti sotilasteknistä osaamistaan sekä aseellista ylivoimaansa. Siitä oli näyttöä, kun kymmenet ilmassa samanaikaisesti olleet hävittäjäkoneet onnistuneesti operoivat Israelin kehittämällä yhteisellä tutka-alustalla eri korkeuksissa lentäneitä ohjuksia ja lennokkeja vastaan.

Mutta Iranin ohjushyökkäys oli kuitenkin nähtävä varoituksena Israelille siitä, mihin omaa ydinasetta kehittävä sekä ohjustekniikan hallitseva vihollismaa kykenee.

Siksi liittolaismaan kuten Yhdysvaltojen korkean tason vieraaseen suhtaudutaan taktisista näkemyseroista huolimatta kunnioituksella, mitä sodan aikana Israelissa usein nähdylle Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille on osoitettu. Hänen huomisiltana alkava vierailunsa ei ainoastaan tapahdu neuvottelupöydässä, vaan hän haluaa presidentti Bidenin hallinnon ensimmäisenä edustajana tutustua tilanteeseen myös Gazan rajalla.

Käynnin keskeisenä kohteena on Hamasin lokakuun hyökkäyksessä hävittämä Be´erin kibbutsi, jonka asukkaista valtaosa eli yli sata surmattiin ja 32 siepattiin Gazaan. Erityistä huomiota on etukäteen saanut se, että presidenttijohtoisen hallinnon hierarkiassa toiseksi korkein eli ulkoministeri Blinken pyysi seurakseen virkaveljensä Israel Katzin sekä puolustusministerin Yoav Gallantin eikä pääministeri Netanjahun.

Mutta politiikan varjossa elävät ja monissa aseellisissa yhteenotoissa karaistuneet israelilaiset tuntevat olonsa nyt epävarmaksi, kun pitkäkestoinen sotatila vain jatkuu. Siksi ihmiset ovat Hamasin hyökkäyksestä viime lokakuun 7. päivästä alkaen laskeneet sodan kestoa, joka viime viikolla oli jatkunut yli 200 raastavaa päivää.

Samalla se on lisännyt paineita, tyytymättömyyttä sekä mielenilmaisuja, kun Benjamin Netanjahun hallitusta on arvosteltu sodan heikosta johtamisesta. Siihen on syynsä, kun mm Gazaan siepattujen israelilaisten kohtalo on paikallaan polkevien tulitaukoneuvottelujen seurauksena edelleen epävarma. Sen lisäksi Israelilta näyttää sodanjälkeisessä Gazassa puuttuvan selkeä tavoite, kun näköpiirissä ei löydy Hamasin johtamalle hallinnolle korvaajaa.

Sen tiellä on edelleen vaikeasti ohitettava este, Rafahin kaupunki ja sen ympäristön puhdistaminen Hamasin hallinnasta. Sotilaallisesti sen ei uskota tuottavan Israelille ongelmia, mutta alueen palestiinalaisväestön maksama humanitaarinen hinta hyökkäykselle voisi tulla Israelille kalliiksi. Tuoreet satelliittikuvat paljastavat Israelin kuitenkin valmistautuvan alueen väestön siirtoon perustamalla suuria, yli miljoonalle palestiinalaisille tarkoitettuja telttaleirejä, joihin asukkaat pyritään hyökkäyksen tieltä siirtämään.

Erilaiset arvailut hyökkäyksen alkamisesta ovat aivan viime päivinä lisääntyneet, kun Hamasin on hyökkäyksen välttämiseksi kerrottu joustaneen tulitaukosopimukselle asettamissaan ehdoissa. Samalla myös Israel on antanut ymmärtää, että se suostuisi tulitaukoon, vaan ei Hamasin vaatimaan aselepoon, minkä aikana vankienvaihto tapahtuisi pienissä erissä, kuten esitetyn kolmenkymmenen panttivangin ryhmissä jokaista tulitaukovuorokautta vastaan.

Ja mikä merkittävintä, Hamas on viime päivinä julkaissut videoita kolmesta hallussaan olevasta panttivangista, joiden nähtiin osoittaneen viestinsä Pesachin pääsiäispyhää viettäneille omaisilleen Israelissa. Mutta Israelissa pelätään liikahduksen olevan vain Hamasin psykologista sodankäyntiä, missä se samalla näytti pitkää nenää, kun se julkisti tiedon, minkä mukaan sen kuukausia Gazan tunneliverkostossa piilotellut ja Israelin kuumeisesti etsimä johtaja Yahya Sinwar olisi äskettäin näyttäytynyt maan pinnalla joukkojensa keskuudessa.

Osapuolilta nyt löytyneen sovittelunhalun on arveltu johtuvan osittain Egyptin kiristyneestä asenteesta, kun maan presidentti Abdel Fatah al-Sisi viime viikolla ilmaisi televisiopuheessaan maansa huolen Israelin suunnittelemasta hyökkäyksestä Egyptin rajalla sijaitsevaan Rafahiin. Hän nimittäin totesi hyökkäyksellä olevan merkittävä strateginen merkitys Egyptin turvallisuudelle, mikä pahimmillaan voisi vaikuttaa maiden 46 vuotta sitten solmimaan rauhansopimukseen. Sopimuksen myötä maat ovat lisäksi Yhdysvaltojen läheisiä liittolaisia sekä amerikkalaisen avun saajia, minkä lisäksi Israelilla ei uskota olevan halua vaarantaa tätä sopimusta, joka aikoinaan toi merkittävän vakauden muuten rauhattomaan Lähi-itään.

Lähi-idän vakautta on viime päivinä etsitty Saudi-Arabiassa, mistä ulkoministeri Blinken aloitti Lähi-idän matkansa. Siellä käytyihin neuvotteluihin osallistuvat myös Ranskan ja Saksan ulkoministerit sekä palestiinalaishallinnon uusi pääministeri. Tapaaminen kielii käsillä olevasta laajemmasta ratkaisusta, sillä lauantaina kerrottiin Israelin uutisissa Tel Avivista Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin lentäneestä yksityiskoneesta, jonka matkustajista ei suostuttu kertomaan.

Presidentti Bidenin hallinnon on nyt arvailtu laittaneen ison vaihteen päälle, kun se viime viikolla Israelille julkistamansa miljardien aseapupaketin jatkoksi yrittää nyt taivuttaa tärkeätä arabiliittolaistaan Saudi-Arabiaa normalisoimaan suhteensa juutalaisvaltion kanssa. Samalla se nähtäisiin myös Iranin vastaisen rintaman vahvistumisena. Saudisuhteen syntymisen katsotaan Israelille niin merkittävänä saavutuksena, että sen uskotaan estävän hyökkäyksen Rafahiin. Se olisi myös Bidenille melkoinen voitto ja kohentaisi hänen suosiotaan lähestyviä presidentinvaaleja silmällä pitäen.

Yhdysvallat on myös lisännyt painostustaan epäsuosioon joutunutta Netanjahua kohtaan ja toivoo Israeliin uusia vaaleja, sillä maan äärioikeistoon tukeutuva ja palestiinalaisratkaisua vastustava nykyhallitus nähdään esteenä liennytykselle Lähi-idässä. Sen totesi viime viikolla myös Yhdysvaltain edustajanhuoneen entinen pitkäaikainen puhemies ja Bidenin puoluetoveri Nancy Pelosi, joka suorasanaisesti totesi Netanjahun muodostavan esteen palestiinalaiskysymyksen ratkaisulle ja siksi hänen tulisi väistyä.

Presidentti Bidenin luottokolumnistina tiedetty Thomas Friedman totesi viikonvaihteessa olleessa The New York Times-lehden kirjoituksessaan Yhdysvaltojen voivan rajoittaa Israelille luvattuja asetoimituksiaan, jos hyökkäys Rafahiin Bidenin vastustuksesta huolimatta toteutuisi. Kolumnissa todettiin myös selväsanaisesti Israelilla olevan nyt käsillään kaksi mahdollisuutta; joko toteuttaa humanitaarista katastrofia enteilevän maahyökkäyksen Rafahiin tai Lähi-itään myönteisesti vaikuttavien suhteiden normalisointi Saudi-Arabian kanssa.

Netanjahu on yhä enenevissä määrin joutunut myös israelilaisten hampaisiin, kun hänen on sodan jatkuessa odotettu osoittavan johtajuutta eikä keskittyvän oman nahkansa pelastamiseen, mihin Rafahin kohtalo sekä siihen sidoksissa olevien panttivankien kohtalo läheisesti liittyvät. Siksi Netanjahu on saanut vastaansa panttivankien vapauttamista epätoivoisesti odottavat omaiset, jotka syyttävät häntä sodan pitkittämisestä vankien kustannuksella.

Netanjahu on myös laajennetussa sotakabinetissa joutunut vaikeuksiin, kun äärioikeiston avainministerit uhkaavat hallituksen kaatamisella, ellei Israel pysyisi sodalle asettamissa tavoitteissaan eli Hamasin lyömisessä ja kaikkien panttivankien palauttamisessa. Eripura näkyy myös siinä, että asevoimien johto odottaa Netanjahulta selvää näkemystä lähiaikojen suunnitelmista Gazan sotanäyttämöllä. Armeijaa tukevan Netanjahun puoluetoverin, puolustusministeri Yoav Gallantin on kerrottu riitaantuneen pääministerinsä kanssa ja mielipiteissään lähentyneen sotakabinetin kahta opposition edustajaa, jotka kummatkin ovat asevoimien entisiä komentajia.

Israelin sodanjälkeistä tilannetta on jo nyt ehditty kuvata epävakauden aikakaudeksi, sillä niin paljon Hamasin lokakuinen yllätyshyökkäys on uhreineen ja Gazaan siepattuine panttivankeineen sekä sitä seuranneena pitkittyneenä sotana ravistellut israelilaista yhteiskuntaa sekä valtion liitoksia.

Ensimmäisenä osoituksena tulevasta nähtiin viikko sitten, kun Israelin turvallisuudesta keskeisessä vastuussa olleen sotilastiedustelun päällikön kenraalimajuri Aharon Halivan odotettu eroilmoitus tuli julkiseksi. Kaikessa lyhkäisyydessä hän oli epäonnistunut tehtävässään estää Hamasin hyökkäys viime lokakuussa.

”Siitä lähtien kannan tuota mustaa päivää mukanani, päivästä toiseen, yö yön jälkeen. Tulen ikuisesti kantamaan mukanani sodan hirvittävää tuskaa”, Haliva kirjoitti erokirjeessään.

Haliva on Israelin korkea-arvoisista johtajista ensimmäinen, joka on astunut sivuun tehtävästään Hamasin hyökkäyksen estämisen epäonnistuttua.

Vallitsevassa kriittisessä tilanteessa Halivan uskotaan saavan seuraa sodan päätyttyä.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR