Rony Smolar – Israel-uutisviikko 29.6.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Helteinen sää näyttää kuumentaneen tilannetta Israelissa ja sen lähialueilla, sillä niin monta huolta aiheuttavaa tapahtumaa on sekä käynnissä että odotettavissa.

Israelilaisten suurimpana huolen aiheena juuri nyt on virustartuntojen määrän yhtäkkinen lisääntyminen, mikä on yllättänyt muutokseen valmistautumattomat viranomaiset.

Nimittäin, vielä muutama viikko sitten onnistunut torjuntatyö oli kantanut hedelmää siinä määrin, että viranomaiset saattoivat höllentää rajoituksia ja vapauttaa niitä vielä lisää.

Kun tartuntoja tuolloin oli vain muutama vuorokaudessa, niin nyt niitä on ollut jopa 700. Tilannetta pahentaa lisäksi se, että myös naapurissa palestiinalaisalueilla on kirjattu lähes sata uutta tapausta.

Samalla kun Israelin terveysviranomaiset ovat paikantaneet tartuntalähteitä, hallitus on nyt päättänyt pahimpien tartunta-alueiden eristämisestä. Ja kuten aikaisemmin keväällä, niin myös nyt tartunnat on paikannettu lähinnä ortodoksijuutalaisten asuttamiin ahtaisiin taajamiin, jotka viranomaispäätöksellä on nyt uudestaan eristetty.

Asukkaat ovat arvostelleet viranomaisia siitä, että juuri he valikoituivat ensimmäisinä eristettäviksi ja syyttävät viranomaisia syrjinnästä. Mutta tartuntaluvut puhuvat kylmää kieltä.

Tartunnat ovat iskeneet myös etelän beduiinitaajamiin, jotka nekin on nyt eristetty.  Viranomaisten huoli kasvoi myös siitä, että lisääntyneitä tartuntoja oli rekisteröity myös armeijassa, kouluissa sekä hoivakodeissa.

Virustorjunnan uudelleen tiukentuneessa politiikassa näkyy nyt terveysministeriön uuden pääjohtajan kädenjälki. Ihmisiä on kehotettu, suorastaan ajettu, testeihin, kun päivittäistä kapasiteettia on kyetty nostamaan jopa 20.000:een.  Näin lisääntyneistä testeistä on löytynyt tavallista suuremmat tartuntamäärät. Muutama päivä sitten testatuista 4% oli todettu tartunnan saaneiksi.

Kaikkiaan heitä on hieman yli 6.000, mikä on korkein luku lähes kahteen kuukauteen, mikä viittaa siihen, että toinen aalto on lähtenyt liikkeelle. Terveysministeriön mukaan tartunnat ovat viime aikoina tuplaantuneen joka 8. päivä, mikä puoltaa ongelmallisten kaupunginosien eristämistä. Lisäksi viranomaisten tilastot osoittavat tartunnan saaneista yli 90% olevan alle 60-vuotiaita.

Nuorin koronauhri Israelissa kirjattiin viikonvaihteessa, kun 19-vuotias nuori nainen menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen. Kuolleita oli tähän aamuun mennessä 317 ja tehohoidossa 40.

Tilanteen kriittisyydestä kertoo myös tuorein tartuttavuusluku, eli kerroin, millä ilmaistaan, kuinka monta ihmistä yksi koronavirukseen sairastunut henkilö on vaarassa tartuttaa. Israelissa se on nopeasti hypähtänyt yhdestä nyt neljään, mikä on huolestuttavan korkea.

Poliisit on nyt uudestaan määrätty suorittamaan ratsioita ravintoloihin, juhlasaleihin sekä suurempiin kauppaliikkeisiin, joissa läsnä olevien määrä on rajattu. Myös kaupunkien tarkastajat ovat palanneet kaduille ja puistoihin valvomaan suojamaskin käyttöä sekä etäisyyden pitämistä. Laiminlyönnistä sakotetaan jopa 150 euroa.

Viranomaiset ovat todenneet ihmisten innostuneen liian aikaisin toukokuun lopulla alkaneesta tartuntaesiintymien vähenemisestä ja laiminlyöneet viranomaisten antamia suosituksia. Siksi viranomaisten odotetaan nyt palauttavan aikaisemmin melko hyvin noudatetut rajoitukset.

Mutta vallitseva hellekausi ei ole estänyt israelilaisia tungeksimasta hiekkarannoille vilvoittavan meren ääreen. Viranomaiset ovat yrittäneet ymmärtää paahteisessa säässä tuskailevia ihmisiä, mutta harkinnassa kuitenkin on rantojen osittainen sulkeminen tiettyinä kellonaikoina, jottei tartuntatilanne täysin riistäytyisi hallinnasta.

Tartuntojen ehkäisemiseksi viranomaisilla on tarve pysyä tartuntatilanteen tasalla, ja kuten Suomessa, niin myös Israelissa on jo jonkin aikaa ollut kehitteillä kännykkään ladattava altistumisen jäljittämistä seuraava koronasovellus.

Israelissa siinä ollaan jo lähes valmiita, sillä turvallisuusviranomaisilla on ollut vastaava kännyköitä seuraava järjestelmä jo käytössä. Koronan torjunnassa sen käyttöönotto on tällä hetkellä juuttunut yksilön tietosuojaa sääteleviin lakeihin, mutta todennäköisesti se otettaneen käyttöön lähiaikoina.

Eilen kokoontunut hallituksen koronatyöryhmän huomio on ollut kouluvuoden huomisessa päättymisessä, jolloin lapsilla ja nuorilla on ollut tapana kokoontua mm. kesäleireille. Tilanne on viranomaisille haastava, sillä tänä aamuna 250 koulua on viruksen takia edelleen suljettuna ja yli 20.000 opetusalan henkilöä ja opiskelijaa yhä eristettynä.

Mutta korona näyttää poikivan nyt myös jotain myönteistä, sillä kaksi israelilaista ja kaksi Persianlahdella sijaitsevan Arabiemiirikuntien yksityistä yritystä ovat päätyneet poikkeukselliseen yhteistyösopimukseen.

Lehtitietojen mukaan yritykset aikovat yhdistää osaamistaan koronavirustorjunnan tutkimuksessa sekä teknologian kehittämisessä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun israelilaiset yritykset ovat löytäneet kumppaneita arabimaasta, jonka kanssa Israelilla ei ole diplomaattisuhteita.

Uutisen viime viikolla tultua julki kumpikin maa arkaili uutta suhdetta ja painotti kysymyksessä olevan vain yksityisten yritysten välisestä yhteistyöstä, missä valtiot eivät ole mukana.

Mutta Israelin ja Emiraattien yhteistyöstä on jo pitkään liikkunut huhuja ja myös muutamien muiden Persianlahdella sijaitsevien arabivaltioiden tiedetään olevan valmiita lämmittämään suhteitaan juutalaisvaltion kanssa.

Menneinä vuosina ehdottomana edellytyksenä suhteiden avaamiselle pidettiin Israelin ja palestiinalaisten välistä sovintoa, mutta nyt huomio on Israelin suunnittelemissa alueliitoksissa Jordanjoen länsirannalla.

Persianlahden maltilliset arabimaat ovat varoittaneet Israelia orastavien suhteiden kärsivän, jopa katkeavan, jos maa aikoisi toteuttaa heinäkuulle aiotut suunnitelmansa.

Arabimaat ovat yhteen ääneen tuominneet alueliitokset, mitkä nähdään lopullisesti vievän palestiinalaisilta itsenäisyystoiveet. Radikaalimmat pitävät liitoksia jopa sodanjulistuksena, ts. Israelia uhkaisi palestiinalaisten kansannousun kaltaisia levottomuuksia, raketti-iskuja ja mahdollisesti terroriaalto.

Israelin eri turvallisuusviranomaisten päälliköt ovat siltä varalta olleet koolla, missä esillä on ollut varautuminen erilaisiin viholliskuviin. Kuitenkin vain palestiinalaisten aiheuttamaa levottomuutta pidetään todennäköisenä eikä maan turvallisuutta pidetä akuuttisesti uhattuna.

Alkusoittona tulevalle voisi pitää sitä, että pitkän tauon jälkeen Hamas laukaisi viime viikolla Gazasta kaksi rakettia Israelin eteläosiin, missä ne eivät kuitenkaan aiheuttaneet vahinkoa. Israel vastasi tulittamalla Hamasin kohteita, mistä herkkänä säilynyt tilanne saattaa hyvinkin ryöstäytyä tutuksi vihollisuuksien kierteeksi.

Israel on myös tehnyt salaista diplomatiaa ja tiedustelupalvelun Mossadin päällikön on kerrottu vierailleen Jordanian kuninkaan Abdullahin luona varmistaakseen maiden rajan pysymisen myös jatkossa rauhallisena.

Vierailua pidetään tärkeänä, sillä kuningas oli toistuvasti torjunut pääministeri Netanjahun yhteydenotot.

Netanjahulta salaisen diplomatian hyödyt oppinut tiedustelupäällikkö kävi myös Ramallahin palestiinalaiskaupungissa, missä hän keskusteli presidentti Mahmud Abbasin kanssa. Myös tätä tapaamista pidetään viime aikojen jännittyneessä tilanteessa poikkeuksellisena.

Israelin ulkosuhteet näyttävät suunniteltujen alueliitosten seurauksena muutenkin joutuvan koetukselle ja mm. EU:lta on kuulunut diplomaattisesti peiteltyjä uhkailuja mm. taloussuhteiden jäädyttämisestä ja muun yhteistyön katkaisemisesta.

Unionin tiedetään suhtautuvan yksipuolisesti toteutettuihin alueliitoksiin hyvin jyrkästi, sillä takana on kaksi aikaisempaa eurooppalaista kokemusta; Turkin 1970-luvulla kaappaama Kyproksen pohjoisosa sekä Venäjän Ukrainalta vuonna 2014 itseensä liittämä Krimin niemimaa.

Israelin liitosaikeet ovat saaneet myös tuhat parlamentaarikkoa 25:stä Euroopan maasta allekirjoittamaan liitosta vastustavan vetoomuksen muistuttamalla sen olevan kansainvälisen lain vastainen.

Kovaa kritiikkiä on kuulunut myös Kirkkojen maailmanneuvostolta, joka on kehottanut EU-maiden diplomaatteja rankaisemaan Israelia talouspakotteilla. Israel on pahoitellut tätä kirkkojen asennetta, kun muistissa on kirkon juutalaisvastainen menneisyys.

Myös Atlantin toiselta puolelta on kantautunut vastustavia ääniä ja mm. YK:n pääsihteeri sekä Yhdysvaltain demokraattivaikuttajat, ja jopa muutamat juutalaisjärjestöt ovat kehottaneet Israelin hallitusta perumaan aikeensa.

Presidentti Trumpin hallinnon kerrotaan antaneen Israelille vapaat kädet toimia liitosasiassa, mutta uskovan Israelin hallituksen toimivan vastuullisesti ja kaikki vaihtoehdot huomioon ottaen.

Paineessa nyt olevan Netanjahun on arveltu rajoittavan liitokset koskemaan aluksi vain muutamia Länsirannan juutalaisia siirtokuntia, sillä hallituksella on muutenkin kädet täynnä ongelmia.

Vähin mitä se nyt tarvitsisi olisi huoli turvallisuustilanteen heikkenemisestä. Mm. Iran, joka kansainvälisten arvioiden mukaan on suurissa talousvaikeuksissa, ja mitä koronatartuntojen korkeat luvut entisestään pahentavat, on lisännyt sotaisia puheitaan.

Iranin asenteen takana on myös viime viikolla tapahtuneet kaksi outoa räjähdystä, joista ainakin toinen paikannettiin pääkaupungin Teheranin lähistöllä sijaitsevaan laitokseen, minkä uskotaan liittyvän maan ydin- ja ohjusteknologiaan. Räjähdystä on kuvattu massiivisena, yötaivaalla näkyneenä suurena tulipallona. Iranin viranmaiset kertoivat kyseessä kuitenkin olleen pienen kaasuräjähdyksen.

Iranin uhmakuudesta osoittaa se, että vallankumouskaartin johtaja näyttäytyi joitakin päiviä sitten Israelin naapurissa, Syyrian itäosassa, missä hän julisti maansa taistelevan ”sionistista hallintoa” sekä Yhdysvaltoja vastaan. Tuolla alueella tiedetään olevan iranilaisia asemia, joita vastaan Israel on ilmavoimillaan viime aikoina iskenyt, viimeksi viime viikolla kahdesti.

Ja kevennyksenä lopuksi:

Ympäri vuoden vallitsevassa Israelin helteisessä eteläosassa on koemielessä otettu käyttöön ilmastoitu bussipysäkki. Liikenteellisesti tarkoin valittuun paikkaan sijoitettu pysäkki näyttää Suomessa tutulta lasitetulta pysäkiltä. Siinä missä pysäkki Suomessa suojaa matkustajia sateelta ja lumituiskulta, niin Israelissa se antaa kaivatun suojan paahtavalta helteeltä.

Usein yli 40-asteisessa ulkosäässä 25:ksi asteeksi viilennetty umpilasitettu sekä sähköisin liukuovin varustettu koepysäkki tuntuu karussa erämaailmastossa virkistävältä jääkaapilta.

Pysäkin sisällä on myös muuta kyytiä odottavien viihtymiseksi, mm. kosketusnäytöllä toimiva aikataulu, rauhoittavaa musiikkia sekä ulkopuolella sähköautojen latauspiste. Kaikkea tätä valvoo etäältä ohjattava valvontakamera.

Tällä älykkääksi kuvatulla ja maailman ensimmäiseksi kehutulla koepysäkillä on noin 40.000:n euron hinta, mutta kokeilun onnistuessa tällaisia pysäkkejä saatetaan jatkossa nähdä myös muualla Israelissa.

Toinen israelilaiseen innovaatioon liittyvä on oivallus käyttää kaloja ilmaisemaan maan haavoittuvassa vesihuollossa tapahtuvan muutoksen.

Asia tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun Iran aiemmin keväällä, kuten teille kerroin, yritti kyberhyökkäyksellä vahingoittaa Israelin vedenjakelua, mikä onnistuessaan olisi johtanut vedenpuhdistuksessa käytettävän kloorin ylisuuren määrän liukenemiseen juomaveteen. Tällä olisi ollut merkittävät terveydelliset haittavaikutukset.

Väestönsä terveyden suojelemiseksi korkeaan teknologiaan yleensä turvautuva Israelin vesiviranomainen on keskeiseen vedenpuhdistamoon nyt sijoittanut kymmenkunta suurta vesitankkia ja niihin erilaisia kaloja, jotka herkästi paljastavat läpivirtaavan veden laadussa tapahtuvat muutokset.

Vesitankkeja ja kaloja valvoo useat kamerat ja anturit, joista tarvittaessa lähtee hälytykset valvomoon.

Kalojen käyttämistä ihmisen terveyttä vahtimaan muistuttaa hiilikaivoksissa työntekijöiden eli mainareiden työkumppaneina aikoinaan tunnettuja kanarialintuja, joiden sirkutus häkissä viesti hengitysilman häkä- ja metaanipitoisuuksien olevan myös ihmiselle vaarallisella tasolla.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR