Rony Smolar – Israel-uutisviikko 3.5.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Hyvät lukijat; olin tapani mukaisesti aikeissa aloittaa katkaukseni Israelin uutisviikkoon kertomalla maata jo pitkään vaivanneesta poliittisesta umpikujasta ja siihen liittyvistä nyt käsillä olevista ratkaisun päivistä, kun viime perjantain vastainen yö muutti aikeeni.

Tuolloin Israelin pohjoisosassa tapahtui maan rauhanajan suurin siviilionnettomuus, missä 45 ihmistä, joista 10 lasta tallaantui kuoliaaksi ja 150 loukkaantui, muutamat kriittisesti, kun Meronin vuorelle kokoontunut valtaisa pyhiinvaeltajajoukko, silminnäkijöiden mukaan vyöryn lailla liikehti vuoren rinnettä alaspäin. Tapahtumat lähtivät liikkeelle ihmisten kompastellessa ja tungeksiessa ahtailla kulkurampeilla, joita viranomaiset olivat turvallisuuden lisäämiseksi vuoren rinteille rakentaneet.

Ihmispaljous kuitenkin tukki ahtaiksi käyneet väylät, minkä seurauksena edellä olleet tallaantuivat takaa tulleiden jalkoihin. Jälkeenpäin on käynyt ilmi, että myös poliisien turvaesteet ja -portit olivat ihmisjoukon tukkeina.

Poikkeuksellisen suuren uhrimäärän lisäksi tapahtuman dramaattisuutta lisäsi se, että uhrien joukossa oli paljon nuoria ja lapsia, joilla ei ollut henkilökortteja ja siksi heidän tunnistamisensa oli vaikeata eikä heitä voitu vanhemmilleen tarkasti paikantaa. Televisio- ja uutiskuvissa näkyi, miten epätoivoiset ihmiset raskaan tunnelman vallitessa etsivät sairaaloista ja ruumishuoneilta omaisiaan.

Myös onnettomuuden ajankohta lisäsi paineita, sillä pääasiassa ortodoksijuutalaisista koostuneen juhlaväen oli perjantai-iltaa eli sapatin alkamista ennen, päästävä koteihinsa eri puolille maata, jotteivät olisi joutuneet rikkomaan sapatin matkustuskieltoa. Sen lisäksi ruumiit tuli haudata vuorokauden sisällä tai poikkeuksellisten olosuhteiden seurauksena pian sapatin päätyttyä lauantai-iltana.

Israel asetti kansalaistensa pelastamiseksi, auttamiseksi sekä tuskan lievittämiseksi kaiken osaamisensa. Pelastajat, raivaajat, hoitohenkilöt, sosiaali- ja terveysviranomaiset sekä vastuuministerit pääministeri Benjamin Netanjahun johdolla kiirehtivät onnettomuuspaikalle.

Näky oli yön jälkeisenä perjantaiaamuna lohduton, kun laajalle alueelle oli levinnyt vaatteita, päähineitä, jalkineita ja rukouskirjoja. Niitä raivausmiehistöt sekä onnettomuustutkijat keräsivät suuriin muovisäkkeihin. Samalla aamu paljasti turvajärjestelyjen täysin pettäneen suuren ihmispaljouden alla. Viime päivien aikana julkisuuteen tulleet ihmisten kännykkäkameroilla ottamat taltioinnit sekä pelastuneiden kertomukset yön tapahtumista osoittavat suuria puutteita järjestelyissä, mitkä jo ovat joutuneet viranomaisten tarkempaan syyniin.  Samanaikaisesti eri viranomaiset ovat siirrelleet vastuutaan toisilleen, mikä jatkossa tietää pitkää tutkintaprosessia.

Joka tapauksessa onnettomuus on suuri tragedia yhteisöissään lähes eristyksissä eläville ortodoksijuutalaisille. Israelin lehdet ovat viime päivinä raportoineet traagisista ihmiskohtaloista sekä joidenkin perheiden ajautumisesta ahdinkoon, kun useimmat menehtyneet ja loukkaantuneet ovat suurperheiden isiä ja nuoria.

Pelastusoperaatio oli suuren väkijoukon sekä huterien rakennelmien takia haastava, vaikka uhrien pelastaminen tapahtui hyvässä järjestyksessä. Mutta suuria ponnisteluja vaati uhrien ja loukkaantuneiden omaisten auttaminen, kun heitä kuljetettiin sadoilla linja-autoilla ja junilla kotipaikkakunnilleen tai vaihtoehtoisesti heidät ohjattiin sapatin ajaksi paikallisten asukkaiden luo.

Radiossa välitettiin myös viranomaisten palvelunumeroita uhrien paikantamiseksi. Auttamisen halu on viime päivinä ollut suuri, kun ihmisten keskuuteen näyttää nopeasti palanneen politiikan välillä pilaama hyvä yhteishenki. Mm verenluovuttajia on viime päivinä ollut jonoiksi asti ja jopa Galilean muslimiasukkaat ovat tarjonneet apuaan.

Tuossa hengessä presidentti Reuven Rivlin avasi kuuman puhelinlinjan lohdutusta kaipaavien onnettomuuden omaisille. Israeliin on viime päivinä virrannut surunvalitteluja maapallon eri johtajilta, kuten kuningatar Elisabethiltä, presidenteiltä Joe Bidenilta ja Vladimir Putinilta aina naapureiden Jordanian kuningasta sekä palestiinalaisten presidenttiä myöten, kun katastrofi oli laajalti tullut ykkösuutiseksi maailmalla.

Mutta lähemmin vielä tuosta Israelin onnettomuuspaikasta. Se sijaitsee Galilean korkeimmalla vuorella Meronilla, mikä ortodoksisten hasidijuutalaisten perinteisenä pyhiinvaelluspaikkana vuosittain vetää puoleensa suuria ihmisjoukkoja uskonnolliseen kokoontumiseen. Tänä vuonna osallistujia oli aiempia vuosia enemmän, sillä koronan takia tilaisuus vuosi sitten peruttiin ja ilmassa vallitsi nyt koronasta selviytymisen seurauksena toiveikas ilmapiiri.

Mutta asiantuntijoiden mukaa suuronnettomuus oli jo vuosia roikkunut ilmassa, sillä alue ei ole suunniteltu vastaanottamaan läheskään sen kokoista väkijoukkoa, joka nyt oli paikalle kokoontunut. Vuorelle ja sen rinteille lasketaan tulleen lähes 100.000 ihmistä muistamaan ja kunnioittamaan ensimmäisellä vuosisadalla eläneen hasidijuutalaisen lahkon marttyyria, Shimon Bar-Johaita.

Ymmärtääksemme tuota valtaisaa kokoontumista ja sen uskonnollista merkitystä haluan hieman valaista tuon perinteen historiaa:

Juutalaisen pääsiäisen eli Pesachin ja sitä seuraavana seitsemän viikon ajanjaksona muistellaan roomalaisvallan sortoa, minkä alaisuudessa juutalaiset tuolloin joutuivat elämään. Siksi näiden surupäivien aikana ei vietetä ilojuhlia, kuten häitä eikä järjestetä kutsuja. Tuon seitsemän viikon 33. eli Lag Ba´Omeriksi kutsuttu päivä kuitenkin katkaisee suruajan, koska silloin muistellaan juutalaisten johtajan Bar Kochban johtamien kapinaan nousseiden urheiden joukkojen voittoa roomalaisista.

Meronvuorella on keskeinen merkitys juutalaisessa hasidiyhteisössä, joka näkee roomalaisvallan aikana eläneen suuren oppineen Shimon Bar-Johain marttyyrina, jota roomalaiset kielsivät tutkimasta ja tulkitsemasta pyhiä kirjojaan. Siksi hän vetäytyi luolaan asumaan ja vain lähimmät tunsivat hänen piilopaikkansa.

Ennen kuolemaansa Bar-Johai pyysi opetuslapsiaan juhlimaan eikä suremaan hänen kuolemaansa. Tästä syystä hänen kuolinpäivänsä Lag Ba´Omeria on tapana viettää iloisissa merkeissä. Kuten myös tänä vubnna, niin ihmiset kerääntyvät jo päiviä aikaisemmin Safedin kaupungin läheisyydessä sijaitsevan rabbin haudalle laulaen ja tanssien sekä sytyttävät siellä tuhansia kynttilöitä.

Keskiyöllä sytytetään myös suuri kokko, johon ihmisillä on tapana heittää kauniita kirjottuja liinoja ja silkkihuiveja liekkien nieltäväksi. Kokkoja sytytetään myös muualla Israelissa ja tulien äärellä kerrotaan tarinoita Bar Kochbasta sekä Simon Bar-Johaista, eli miehistä, jotka uhmasivat sortajia ja kantoivat uljaasti Israelin toivon soihtua.

Mystiikkaa sisältävä juhlinta päättyy Meronin vuorella yleensä vasta aamun sarastaessa, jolloin äidit tuovat kolme vuotta täyttäneet poikalapsensa juhlapaikalle, missä johtava rabbi leikkaa poikien hiukset ensimmäisen kerran. Hän jättää ortodoksisen perinteen mukaisesti korvakiharat pitkiksi.

Monet hasidit suhtautuvat rabbi Bar-Johain hautapaikkaan jopa Jerusalemin Itkumuuria merkittävämpänä pyhänä paikkana juutalaisuudessa.

Suuronnettomuuden takia Israelissa vallitsi eilen sunnuntaina vaisu tunnelma, kun maahan oli julistettu vuorokauden suruaika ja julkiset rakennukset suruliputtivat. Siksi mm hallituksen istunto siirtyi tälle päivälle. Israelin radiossa ja televisiossa luettiin päivän aikana kaikkien menehtyneiden nimet, iät sekä kotipaikka, jolloin ilmeni, että henkensä menettäneiden joukossa oli israelilaisten lisäksi hasidi-pyhiinvaeltajia myös Yhdysvalloista, Kanadasta, Iso Britanniasta ja Argentiinasta.

Ajankohta tällaiselle tragedialle oli maan poliittisen tilanteen kannalta mahdollisimman huono. Nimittäin pääministeri Benjamin Netanjahun huomenna päättyvä vaalien jälkeisen hallituksen muodostamistehtävä on loppumetreillä, mille hän onnettomuuden seurauksena voi presidentin suostumuksella saada jatkoa. On arveltu, ettei se häntä enää auta, sillä viime päivät ovat paljastaneet pitkän valtakauden etäännyttäneen Netanjahun maan muuttuneesta poliittisesta ilmapiiristä. Se on näkynyt hänen epätoivoisena, jopa sekavana yrityksenä pysyä vallassa.

Jopa Netanjahua lähes sokeasti tukeneet puoluetoverit ovat yrittäneet hillitä johtajansa laillisuuden sekä demokratian rajoja rikkovaa taktikointia, mitä hyvällä syyllä voisi kutsua jopa vehkeilyksi. Netanjahun viimeisimmät toimet ovat päätyneet maan korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka yhdessä oikeuskanslerin kanssa on toistuvasti joutunut Netanjahun hampaisiin, kun hän harkintakykynsä lähes menettäneenä pyrkii ajamaan asioita, joiden katsotaan pitävän hänet vallassa ja samanaikaisesti poissa häntä vastaan jo käynnistyneistä oikeustoimista.

Maltillisesti esiintyvä ja demokratiaa korostetusti puolustava presidentti Rivlin, Netanjahun entinen puoluetoveri, on viime aikoina noussut kansakunnan luotettavaksi isähahmoksi, joka mm on lähestynyt maan eri vähemmistöjä, kuten ortodoksijuutalaisia naisia heidän saattamiseksi mukaan maan työvoimaan. Sen lisäksi presidentti isännöi monikulttuurista tapaamista Abu Goshin arabikaupungissa, johon ottivat osaa myös Ranskan, Marokon, Egyptin, Jordanian sekä Arabiemiraattien suurlähettiläät yhdessä Israelin päärabbin, maan druusivähemmistön johtajan sekä kirkon edustajien kanssa.

Rivlin järjesti myös vastaanoton helmikuussa tapahtuneen öljyvuodon saastuttamien rantojen puhdistamisesta vastanneille ympäristöjärjestöille, joiden ammattitaidolla rannat palautettiin nopeasti entiselleen.

Ellei mitään äkkikäännettä tapahdu, niin ylihuomenna keskiviikkona presidentin odotetaan antavan hallituksen tunnustelutehtävän Netanjahua vastustavan leirin edustajalle. Hänen nimensä on yhä vahvistamatta, sillä oppositiopuolueiden keskinäiset sopimukset ovat yhä auki. Juuri tämän takia Netanjahu yrittää vielä lyödä kiiloja vastustajiensa riveihin.

Mutta viime aikoina on halu hallinnon vaihtamiseksi kasvanut niin suureksi, että muutamat oikeistopuolueet näyttävät tyytyvänsä jopa arabipuolueiden tukeen.

Ja lopuksi: Pääasiassa murheellisen uutisraporttini vastapainoksi uskallan uhreja loukkaamatta kuitenkin kertoa lähes uskomattomasta uutisesta, mikä viime viikon alkupuolella esiintyi Israelin lehdissä sekä sosiaalisessa mediassa. Nimittäin Israelin poliisi pidätti kaksi henkilöä, joiden turvakameroiden kuvissa nähtiin menevän hevosen kanssa erääseen kerrostaloon Tel Avivissa. Videokuvissa näkyi ovien sulkeutuvan juuri kun täysikokoisen hevosen häntä ehti hissin sisälle eikä hevoselle käynyt mitenkään.

Poliisin kuulusteluissa kävi ilmi, että miehet olivat saaneet päähänsä vierailla luksusasuntoja käsittävässä rakennuksessa asuvan ystävänsä luona eikä talossa missään ollut kieltoa eläinten, kuten hevosen tuomisesta. Koska rakennus on yksityinen asunto-osakeyhtiö eivätkä kolme vierasta olleet aiheuttaneet vahinkoa, jäi poliisien tehtäväksi määritellä tapahtuma vain eläinsuojelurikkomukseksi.

Selvisi, että miehet ja hevonen olivat läheiseltä hevosfarmilta, mistä puistojen läpi pääsi lähes huomaamatta kaupunkiin. Edes Tel Avivissa, tuossa Israelin hyvin vapaamielisessä suurkaupungissa, ei hevosta kuitenkaan pidetä kaupunkieläimenä.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR