Rony Smolar – Israel-uutisviikko 31.10.2022

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Siitä huolimatta, että kulunut uutisviikko poikkeuksellisesti täyttyi useista merkittävistä, jopa historiallisista tapahtumista, niin kärjessä säilyi huomenna pidettävät parlamenttivaalit, jotka korostetusti on muistutettu olevan vajaan neljän vuoden sisällä jo viidennet. Vaikka tämä ilmentää Lähi-idän ainoan demokratian toimivuutta, niin Israelin lehdistö on viime päivinä syventynyt pohdiskelemaan vaalikierreteen syitä ja seurauksia, joilla on kuvattu olevan turhauttava, jopa uuvuttava vaikutus äänestäjiin.

Lehdistössä on päätelty näiden vaalien olevan monella tavoin ratkaisevat, sillä näköpiirissä olevan pattitilanteen jatkuessa edessä siintävät jo kuudennet vaalit. Ratkaisevaksi vaalien lopputulos tulee olemaan erityisesti paluuta yrittävälle Benjamin Netanjahulle, jonka poliittinen tulevaisuus on kansanäänestystä muistuttaneella tavalla hallinnut neljää aiempaa vaalia.

Siitä huolimatta, että Netanjahun johtama oikeistoryhmittymä on vaalipäivää edeltäneessä viimeisessä mielipidemittauksessa selvästi nykyisen pääministerin Yair Lapidin johtamaa keskustavasemmiston ryhmittymää edellä, niin parlamentin enemmistöä se ei Netanjahulle kuitenkaan vielä lupaa. Näillä näkymin oikeistoryhmittymällä olisi aikeisemmissa vaaleissa jo tutuksi tullut 60:n edustajan kannatus 120-paikkaisessa parlamentissa Knessetissä, mikä ei välttämättä anna Netanjahulle hallituksen muodostamistehtävää.

Sen lisäksi noiden kuudenkymmenen edustajan joukossa on uuden radikaalioikeistoa edustavan puolueen edustajia, joiden näkemyksiä Netanjahun tiedetään vierastavan. Erityisesti tuon puolueen kahden johtohahmon syrjivät mielipiteet maan arabiväestöstä sekä muista vähemmistöryhmistä eroavat sen verran Netanjahun omista poliittisista näkemyksistä, ettei heille uskota löytyvän paikkaa oikeistohallituksessa.

Liittolainen Yhdysvallat sekä tuore rauhankumppani Arabiemiraatit Persianlahdella ovatkin jo varoittaneet näiden radikaalijohtajien ottamista hallitukseen. Netanjahun kohtalo saattaakin törmätä juuri radikaalien hallituskelvottomuuteen, mikä lopullisesti veisi häneltä hallituksen muodostamisen.

Mutta Netanjahu tunnetusti taitaa poliittisen pelin ja palatakseen valtaan hänelle uskotaan kelpaavan kaikki muut vaihtoehdot, jopa hänen hampaisiinsa usein joutuneet arabipuolueet. Oikeistopiireistä onkin kantautunut tietoa, minkä mukaan oppositiojohtajana nyt istuva 73-vuotias Netanjahu kaipaa kovasti takaisin pääministeriksi, mitä tehtävää hän hoiti yhteensä kaksitoista vuotta.

Mutta arabipuolueita tarvitsee myös oman Tulevaisuus-puolueensa kannatuksen kasvattamiseen Netanjahun pahin kilpailija Yair Lapid. Mielipidemittauksessa hänen ryhmittymänsä on saamassa parlamenttiin 56 paikkaa ja tarvitsee tasatulokseen arabien neljä edustajaa, kuten nykyisessä hallituksessa. Nuo neljä edustajanpaikkaa voivat kuitenkin olla kiven alla, jos maan arabien äänestysvilkkaus jää alhaiseksi, kuten on ounasteltu.

Sen lisäksi kahden arabipuolueen uhkana on 3.25%:n äänikynnyksen saavuttaminen, mikä pahimmillaan veisi niiltä edustuksen parlamentissa.

Enemmistön saavuttaminen parlamentissa ei päivää ennen vaaleja näytä kummallekaan pääryhmittymälle kovinkaan varmalta, joten näköpiirissä ei ole muutosta Israelin poliittiseen solmuun. Silloin moni johtava poliitikko joutuu pohtimaan tulevaisuuttaan.

Nimittäin yleisesti uskotaan Netanjahun päivien Likud-puolueen johdossa olevan luetut, ellei hän kykene murtamaan Israelin politiikassa vallitsevan takalukon. Israelissa on muistutettu maan käyneen jo neljästi vaaleihin sen jälkeen, kun Netanjahun hallitus loppuvuonna 2018 kaatui. Samalla Likud-puolueessa monen nuoremman poliitikon tiedetään kärkkyvän Netanjahun paikkaa, minkä lisäksi arvostelua on aiheuttanut puolueen Netanjahu-keskeinen politiikka, mikä nyt näyttää vievän kannatusta äärioikealle. Israelin yhteiskunta onkin eri mittauksissa todettu selvästi oikeistolaistuneen.

Mutta myös muissa puolueissa tullee johtajanvaihdoksia, sillä tiiviisti toistuvat vaalit ovat uuvuttaneet ei vain äänestäjät, vaan myös monet puoluejohtajat. Tämä näkyy niin iäkkäiden rabbien johtamissa uskontopuolueissa kuin asemastaan kamppailevissa vasemmiston pienpuolueissa.

Vaalien lähestyessä maan poliittista tulevaisuutta pessimistisesti pohdiskeleva Israelin lehdistö ei usko näidenkään vaalien tuovan ratkaisun vallitsevaan tilanteeseen, vaan että lukkiutunut tilanne jatkuu ja maa joutuu pian uusiin vaaleihin. Siinä tilanteessa Lapid jatkaisi toimitusministeristönä istuvan hallituksen pääministerinä, kunnes uudet vaalit odottavat kuuden kuukauden päässä.

Pääministeri Lapid on kuitenkin yrittänyt välttää tuota ja on lehtihaastatteluissa valanut äänestäjiin myönteistä uskoa maan poliittisesta tulevaisuudesta toistamalla, ettei radikaaleilla ajatuksilla ja aatteilla voi johtaa maata. Sen sijaan optimismi ja eteenpäin ajava toivo paremmasta ja yhdenvertaisesta yhteiskunnasta ovat demokratian rakennuspalikoita, muistuttaa Lapid.

Juuri demokratian tulevaisuutta on vaalipuheissa käsitelty, kun Netanjahu ja hänen kiihkomielinen lähipiirinsä ovat välillä avoimesti haastaneet maan oikeuslaitoksen riippumattomuutta sekä virkavaltaa, jopa maan armeijan koskemattomuutta. Erityisesti oikeuslaitos on joutunut tulilinjalle, minkä yleisesti uskotaan liittyvän kolmesta syytteestä oikeuteen joutuneen Netanjahun vapauttamisyrityksiin, kun hänen kohtalonsa halutaan viedä parlamentin erikoiskäsittelyyn.

Kansalliseksi liitoksi nimetyn puolueen johtajan, puolustusministerin ja armeijan entinen komentajan Benny Gantzin vakuuttavat ja rauhoittavat puheet tuntuvat viime aikoina uponneen äänestäjäkuntaan, vaikka mielipidemittaukset eivät vielä sitä kerro. Gantz on viime päivinä kuitenkin ollut suosittu haastateltava ja on välillä kuulostanut vasemmistolaisena pidettyä Lapidia oikeistolaisempana, millä hän voisi suosiossa ohittaa pääministerinsä.

Mutta kulunut viime viikko juuri ennen vaaleja osoitti Lapidin yhdessä Gantzin kanssa paaluttaneen Israelin ajankohtaisimmat turvallisuustarpeet. Yhdelle viikolle niitä mahtui paljon eikä vaalien läheisyys niitä rajoittanut, päinvastoin.

Jos vielä toissaviikolla ihmeteltiin, ettei Israel ollut yli kuukauteen iskenyt iranilaiskohteisiin Syyriassa, niin viime viikolla Israel iski niihin kolmena päivänä perättäin. Kohteina olivat erityisesti Iranin asevarikot sekä lennokkitehdas, joista on toimitettu aseita mm Etelä-Libanonissa toimiville Hizbollahin liittolaisjoukoille.

Israelin pohjoisrajat olivat alkuviikolla muutenkin jännittyneet, kun odotettiin syntyisikö merirajan vetämisestä Libanonin kanssa sopimus. Asiat etenivät, kun pääministeri Lapid allekirjoitti Jerusalemissa Israelin puolesta amerikkalaishallinnon välittämänä syntyneen sopimustekstin ja samaa odotettiin myös Libanonin presidentin Michel Aounin tekevän Beirutissa.

Lopulta osapuolet hyväksyivät sopimustekstin mutta koska maat ovat keskenään edelleen sotatilassa eikä Libanon ole suostunut tunnustamaan juutalaisvaltiota, niin allekirjoitetun sopimuspaperin toimittaminen edellytti tarkoin sovittua koreografiaa. Israel oli kuitenkin toivonut sopimuksen olevan valtioiden keskinäisesti sopima, mutta Libanonin sitä vastustaessa sopimuksesta syntyi kaksi erillistä asiakirjaa.

Lapidin kameroiden edessä allekirjoittamaa sopimusta lähti Libanonin rajalle helikopterikyydillä viemään ryhmä ulkoministeriön ja armeijan edustajia. Libanonin puoleisella rajalla Naqurassa sopimuspaperi luovutettiin vastassa olleiden YK:n rauhanturvajoukkojen edustajille, jotka tallettivat kummankin osapuolen omat sopimukset niiden takaajille, Yhdysvalloille sekä YK:lle. Tilaisuudesta ei ole julkaistu kuvia ja paikalle sallittiin vain YK:n valokuvaaja.

Syntynyt sopimus poisti samalla rajalla vallinneita jännitteitä, kun myös sotaisista puheistaan tunnettu Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah julistautui sopimuksen kannattajaksi. Siten Israel saattoi alentaa rajajoukkojensa valmiustilaa. Samalla Israel aloitti poraukset nyt sovitun merirajan eteläpuoleisella maakaasuesiintymällä, mitä tyytyväisenä näyttänyt pääministeri Lapid lähti helikopterista käsin seuraamaan.

Sopimuksen syntymistä ylistivät myös Washingtonissa virallisella vierailulla ollut Israelin presidentti Isaac Herzog sekä presidentti Joe Biden.

Vaaliajan hengessä Netanjahun leirissä väitettiin Lapidin ajoittaneen vaikeasti neuvotellun sopimuksen synnyn juuri vaalien alle ja siksi oppositiolta ei löytynyt hyvää sanaa tästä historialliseksi kuvatusta rajasopimuksesta.

Mutta Lapidin hallitus sai viime viikolla kiitosta siitä, että suhteet Turkin kanssa näyttävät nopeasti lämmenneet, mikä kävi ilmi virkaveljeään tapaamassa olleen puolustusministeri Gantzin vierailun aikana, kun presidentti Erdogan halusi varta vasten tavata israelilaisvieraan.

Lapidin hallitus keräsi kiitosta myös Jordanjoen länsirannalla yltyneiden yhteenottojen sekä levinneen terrorismin tukahduttamisesta, kun armeijan erikoisjoukot saivat yliotteen Nablusin kaupungista käsin johdetuista ”Leijonaluolaksi” kutsutusta vahvasti aseistetusta palestiinalaisjoukosta. Se vaati armeijalta tehokasta tiedustelua sekä ympärivuorokautista aseellista toimintaa, minkä tuloksena palestiinalaisryhmä koki niin paljon tappioita, että jäljelle jääneet antautuivat oman nahkansa pelastamiseksi palestiinalaisten omille turvallisuusjoukoille.

Israelin johto varoitti muiden aseellisten palestiinalaisjoukkojen kokevan saman kohtalon, jos vaarantaisivat israelilaisten turvallisuutta. ”Teillä ei ole pakopaikkaa”, jyrisi Lapid median välityksellä.

Terroristit ovat kuitenkin jatkaneet iskujaan ja viimeksi lauantai-iltana ammuttiin Hebronin jaetussa kaupungissa ostoksilla ollut israelilaismies poikansa silmien edessä. Sen lisäksi eilen oli tahallisia päälleajotapauksia, joiden kohteina oli tiesulkujen sotilaita.

Vaalien alla Israelissa on pelätty vielä jotain suurta, useita uhreja vaativaa iskua, mikä voisi vaikuttaa äänestäjiin. Mutta suurin uhka taitaa näinä aikoina kuitenkin olla vaalijärjestelmään kohdistuva hakkerointi, esimerkiksi Iranista.

Ja lopuksi hieman kevyempää: Israel on tunnetusti korkean teknologia huippumaa, minne on syntynyt mm suurten kansainvälisten yhtiöiden kehitys- ja innovaatiokeskuksia. Muutama vuosi sitten uutisoitiin suurimpien autonvalmistajien löytäneen Israelin, missä paraikaa on kehitteillä sähköautoihin soveltuvaa uutta teknologiaa. Eräs tällainen yritys on OSR-niminen yritys, jonka takana on Sveitsissä asuva israelilainen Orit Shifman. Hän on viime aikoina joutunut vastaamaan rahoittajiensa tiedusteluihin edustamansa uuden tekniikan ainutlaatuisuudesta. ”Uskokaa tai älkää, mutta se on suunniteltu ensimmäiseen naisille tarkoitettuun autoon. Siinä on kaikessa otettu huomioon nainen ratissa”, vastaa tekniikan hyvin tunteva rouva Shifman itsevarmasti Sveitsistä, missä auton prototyyppiä paraikaa kootaan.

Lapsiystävällisessä autossa tulee olemaan paljon automattisia turvallisuuteen liittyviä toimintoja, kuten huomio- ja hälytystoimintoja, viestintä- ja paikannusjärjestelmiä, valittavia automaatiovaihtoehtoja, jne.

Shifman kertoo käyvänsä paraikaa vakavia neuvotteluja luksusautoistaan tunnetun englantilaisen Jaguar-autovalmistajan kanssa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR