Rony Smolar – Israel-uutisviikko 4.12.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Alkuperäisestä neljästä vuorokaudesta seitsemäksi jatkettu Gazan humanitaarinen tulitauko sekä siihen liittyneet panttivankien ja vankien vaihdot päättyivät varhain perjantaiaamuna, kun Hamas sopimuksen vastaisesti ei enää etukäteen toimittanut Israelille nimiluetteloa vapautettavista israelilaisvangeista. Siksi oli odotettavissa, että seuraavana aamuna seitsemältä päättymässä ollut tulitauko katkeaisi ja sotiminen jatkuisi. Näin sitten kävi, kun Hamas jo aamu kuudelta aloitti rakettitulen Israelin eteläosiin, missä israelilaiset joutuivat heräämään ilmahälytyksen tutuksi tulleeseen ulinaan ja hakeutumaan turvaan.

Muutamat rakennukset ja ajoneuvot saivat osumia, minkä lisäksi viisi israelilaista sotilasta haavoittui kranaattitulituksessa.

Muutaman rauhallisen vuorokauden jälkeen ilmahälytys ja tulitukset käynnistyivät myös aivan Libanonin rajan tuntumassa olevissa taajamissa. Onneksi ne olivat jo viikkoja aikaisemmin tyhjentyneet viranomaisten määrättyä asukkaat evakuoitaviksi muualle.

Israelin vastatessa Hamasin kranaattituleen oli se alkuna sodan jatkumiselle, kun Hamasiin piilopaikkoja Gazan keski- ja eteläosissa pommitettiin ilmasta ja tykistöllä. Vaikka Israel oli tulitaukoviikon kestäessä varautunut Hamasin yllätyksiin ja kieroon peliin, tuon viikon aikana Israeliin oli kuitenkin vankeudesta palautettu 84 israelilaista naista ja lasta sekä 24 muiden maiden aikuista kansalaista. Yhtäkään israelilaismiestä ei palautettu. Seitsemän huonokuntoisena vapautetun on tähän mennessä kerrottu menehtyneen Israelin sairaaloissa. Mutta uutiskuvissa nähtiin myös onnellisen tunteikkaita kotiinpaluita.

Kaikki vapautetut ohjattiin aluksi sairaaloihin, missä heidän on annettu levätä ja palautua samalla kun heidän terveydentilaansa tarkkaillaan ja tarvittaessa annetaan hoitoa. Terveysviranomaisten läsnä ollessa heitä myös varovasti on haastateltu vankeusolosuhteista sekä kokemuksistaan, sillä niistä selviäisi hyödyllistä tietoa Israelin armeijalle.

Vanhuksia oli vankeudessa kohdeltu melko hyvin, paitsi niitä, jotka oli jätetty ilman lääkitystä ja huolenpitoa. Nuoremmista jotkut olivat kokeneet väkivaltaa sekä henkistä kidutusta, kuten Hamasin verisestä hyökkäyksestä kuvattujen videoiden pakotettua katsomista. Joitakin lapsia oli kuukauden ajan myös uhattuina kielletty puhumasta ja siksi he muutamana päivänä Israeliin palattuaan ovat yhä pelänneet puhua, jopa omaistensa kanssa. Heillä on myös ollut vaikeata osoittaa tunteitaan, kuten iloa tai murhetta.

Samalla ilmeni, että monet vankeuteen siepatuista nuorista olivat lapsina olleet saman päiväkodin kasvatteja. Nyt heitä yhdisti Hamasin käsissä koettu yli kuukauden vankeus.

Israel on toistamiseen vaatinut Kansainväliselle Punaiselle Ristille oikeutta vierailla israelilaisvankien luona, mutta Hamas on sen kieltänyt. Nyt Punaisen Ristin vastuulle on jäänyt vapautettavien kuljetukset Hamasin käsistä Israelin puolelle.

Hamasin ja sen paikallisten liittolaisten hallussa arvellaan eri puolilla Gazaa olevan yhä 135 panttivankia, mutta tiedossa ei ole kuinka monta on vankeusaikana menehtynyt. Hamas on harjoittamansa psykologisen sodankäynnin kuluessa väittänyt arviolta kymmenen vanhuksen ja pikkulapsen kuolleen, mutta ruumiita ei ole palautettu Israeliin.

Hamas on myös ilmoittanut, ettei se tiedä missä ja keiden käsissä kaikki Israelista siepatut ovat, sillä sen liittolaiset tulivat niin sanotulle ”saaliin jaolle” heti hyökkäyspäivänä 7. lokakuuta.

Vaikka sotaa johtava Israelin sotakabinetti sekä armeijan johto ovat toistaneet maan jatkavan sotaa, on melko hyvin sujuneen vankienvaihdon toivottu mahdollistavan tulitauon jatkamisen. Israelilla on kerrottu olevan siihen valmiutta, jopa keskeyttämään nyt uudelleen alkaneen sotimisen, kunhan vankienvaihdon jatkamisesta päästäisiin sopimukseen.

Siksi Israel on kuluneiden vuorokausien aikana välttänyt aiheuttamasta suuria siviiliuhreja ja pidätellyt armeijansa kiivaimpia hyökkäyksiä, vaikka puolustusministeri Yoav Gallant olikin toistanut Hamasin ymmärtävän vain voimaa. Tulevasta enteilee kuitenkin Israelin armeijan Gazan eteläosien asukkaille pudottamien lentolehtisten kehotus paeta.

Israelin asennetta saapui viime viikolla pehmentämään Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, joka tuntikausia neuvotteli Israelin poliittisen ja sotilasjohdon kanssa. Hän vakuutti tukea Israelin hyökkäykselle mutta edellytti Israelin säästävän Gazan siviiliväestön kärsimyksiä. Samalla hän vaati hyvin käynnistyneiden humanitaaristen avustuskuljetusten lisäämistä. Tulitaukoviikon aikana niitä kerrottiin olleen tuhatkunta rekallista mutta avustustyöjärjestöjen mukaan niitä tarvittaisiin huomattavasti enemmän. Mutta Israelilla, jolla sopimuksen mukaisesti on oikeus tarkastaa kuormat, löysi muutama päivä sitten yhdestä kuormasta piilotettuja sotatarvikkeita.

Blinkenin matkalta jäi epäselväksi se, sallisiko presidentti Joe Bidenin hallinto Hamasille annettavaa kuoliniskua, minkä Israel on ilmoittanut sodan yhdeksi päämääräksi. Samalla Blinken totesi, ettei siihen annettaisi loputtomasti aikaa, vaan enintään kuukausi tai kaksi.

Se myös tiedetään, että Blinken on Lähi-idän kiertomatkallaan keskustellut erityisesti Persianlahden öljymaiden osallistumisesta Gazan sodan jälkeiseen jälleenrakentamiseen.

Samanaikaisesti lehdistö tiesi kertoa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n päällikön William Burnsin lentäneen viikolla kriisin keskeisenä välittäjänä toimivaan Persianlahden Qatariin, missä Hamasin poliittinen johto pitää majaa. Sinne saapui myös Israelin Mossadin tiedustelupäällikkö David Barnea, mikä viittasi vankikysymyksen ratkaisuponnisteluihin sekä Gazan tulevaisuuden kansainvälisiin järjestelyihin.

Mutta Israelissa kerrottiin lauantai-iltana Qatarin keskustelujen erityisesti vankienvaihdosta ajautuneen umpikujaan ja että neuvottelijat olivat lähteneet kotimatkalle. Israelin vaatimuksena tulitauolle oli kaikkien 17 naisen ja lapsen vapauttaminen.

Persianlahdelle matkusti myös Israelin presidentti Isaac Herzog, joka muiden valtionjohtajien lailla on osallistunut Arabiemiraateissa paraikaa käynnissä olevaan YK:n ilmastokokoukseen. Siellä hän huomiota herättävästi keskusteli Qatarin emiirin Hamad Al Thanin kanssa ja aiheena uskotaan ennemminkin olleen Gazan tilanne kuin maapallon ympäristöasiat. Maillahan ei ole diplomaattisuhteita.

Täyden tukensa kävi Israelille alkuviikolla antamassa Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier, joka yhdessä pääministeri Netanjahun kanssa tutustui Gazan tuntumassa olleisiin Hamasin hävittämiin kyliin ja kibbutseihin. Osa niistä oli aikoinaan Saksasta tulleiden maahanmuuttajien perustamia.

Uutiskuvissa näkyi, miten vieras oli järkyttynyt näkemästään. Siltä paikalta hän ilmoitti Saksan aikovan rahoittaa yhdessä kylässä tuhotun taidekeskuksen jälleenrakentamisen.

Mutta huomiota herättävin vieras viime viikolla oli yksityiskoneellaan saapunut kanadalais-amerikkalainen keksijä-miljardööri Elon Musk, joka omistajana liitetään suuryrityksiin, kuten Tesla-sähköautoihin, SpaceX-kantoraketteihin sekä nykyisin X:nä tunnettuun Twitter-yhteisö- ja mikroblogipalveluun.

Myös häntä Netanjahu isännöi esittämällä vieraalleen Hamasin rajakylissä aiheuttamia tuhoja sekä videotallentein asukkaiden kohtaamia julmuuksia. Samalla Elon Musk sai oppitunnin juutalaisvastaisuudesta eli antisemitismistä, mitä vieras ei ole kaihtanut ja mikä leviää maapallolla mm X-yhteisöpalvelussa.

Vierailunsa päätteeksi Musk pyysi anteeksi omaa antisemitismin puolusteluaan yhteisöpalvelussa.

Mutta myös maineestaan kiinni pitävä Netanjahu on sodan pitkittyessä joutunut avoimen arvostelun kohteeksi, kun hänen mennyttä toimintaansa Hamasin suhteen on tuotu päivänvaloon. Nimittäin Netanjahu on joutunut puolustautumaan väitteeltä, että hän palestiinalaishallinnon hajottamiseksi oli vuosia suosinut Gazaa hallitsevan Hamasin vahvistamista, kun sille Israelin silmien alla annettiin tukijaltaan Qatarisla vastaanottaa matkalaukuttain satojen miljoonien käteisavustuksia. Tällä Netanjahun uskottiin ostaneen Israelille rauhaa, mikä kuitenkin osoittautui harhaksi, sillä vuosikymmen aikana Israel on joutunut käymään kolme sotaa sekä useita sotilasoperaatioita Hamasin johtamaa Gazaa vastaan.

–         Väite perustuu valheeseen, se ei ole mitenkään totta, puolustautui Netanjahu tuoreessa lehtihaastattelussa.

Netanjahun synniksi on esitetty myös väite, että hänelle on viime vuosina kuudesti esitetty tarkkoja suunnitelmia Hamasin johtajan Yahya Sinwarin murhaamiseksi, mutta ne olivat joka kerta törmänneet Netanjahun torjuvaan suhtautumiseen. Tämän ovat vahvistaneet salaisen tiedustelupalvelun nykyiset ja entiset aktiivit.

Tähän tietoon Netanjahu ei asian salaisen luonteen johdosta ole suostunut ottamaan kantaa.

Netanjahua vastaan on viime päivinä esitetty myös kolmas vakava väite. Sen mukaan armeijan tiedustelupäällikkö oli henkilökohtaisesti varoittanut Netanjahua hallituksen oikeuslaitosuudistuksen synnyttämästä pitkästä ja vakavasta sisäisestä eripurasta, mitä Israelin viholliset, kuten Iran ja sen liittolaiset Hamas ja Hizbollah saattaisivat yhdessä tai erikseen hyödyntää.

Tiedustelupäällikkö oli kahdessa eri kirjelmässään tänä keväänä esittänyt näkemyksensä myös oikeuslaitosuudistuksen vaikutuksista armeijan komentoketjuun sekä strategiseen suunnitteluun, mitkä tiedustelutietoihin perustuen jättäisivät Israelille kaksi vaihtoehtoa; joko sotilaallisesti näyttäytyä vihollisilleen heikkona ja tarvittaessa ennakoivasti vastata tai sitten uhkaavassa tilanteessa ottaa sotilaallinen aloite omiin käsiinsä.

Netanjahu oli heinäkuussa kuitenkin torjunut asiaan liittyneen armeijan komentajan tapaamispyynnön. Samanaikaisesti Netanjahu oli näkemyseroista johtuen myös erottamassa puolustusministerinsä. Noihin aikoihin hallitus oli vaarassa kaatua, kun Netanjahun huomio oli oman uskottavuutensa ja poliittisen asemansa säilyttämisessä.

Eikä Netanjahun murheet pääty näihin edellä mainittuihin, vaan Jerusalemissa jatkuu tänään kuukausia tauolla ollut korruptio-oikeudenkäynti häntä vastaan.

Sodan ja useiden kansallisten ongelmien lisäksi israelilaiset joutuvat kohtaamaan turvattomuutta myös palestiinalaisen väkivallan ja terrorismin muodossa. Viimeksi torstaina Jerusalemissa tapahtui vakava terrori-isku kaupungin itäosasta kotoisin olleen kahden yli 30-vuotiaan palestiinalaisveljeksen avattua tulen kohti bussipysäkillä seisonutta ihmisjoukkoa. Sen seurauksena neljä israelilaista sai surmansa ja toistakymmentä haavoittui. Gazan taisteluista lomalta palaamassa ollut sotilas ampui hyökkääjät tapahtumapaikalle. Hamas ilmoitti välittömästi ottaneensa vastuun iskusta.

Hamas pyrkii laajentamaan valtaansa myös Länsirannalla, mikä on lisännyt Israelin armeijan vastatoimia erityisesti Jeninin ja Nablusin kaupunkien alueilla, missä Hamasilla on hyvin koulutettuja aseellisia ryhmiä, jotka hakeutuvat yhteenottoihin sotilaiden kanssa.

Palestiinalaiset saavat aseensa pääasiassa Jordaniasta ja Libanonista tapahtuvan salakuljetuksen kautta, minkä Israel vuotavista rajoistaan kyllä myöntää. Mutta viime torstaina Israelin rajasotilaat paljastivat Libanonin puolelta tulleen salakuljetusyrityksen, mistä löytyi toistasataa rynnäkkökivääriä sekä yli kaksisataa lipasta. Se on Israelin pohjoisrajalla kaikkien aikojen suurin paljastunut asesalakuljetusyritys.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR