Rony Smolar – Israel-uutisviikko 5.7.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Kolmen viikon ikäinen Naftali Bennettin hallitus näyttää nyt tarttuneen moniin sellaisiin visaisiin asioihin, jotka Netanjahulta eri syistä jäi vähemmälle huomiolle tai kokonaan unohtui. Samalla hallituksen kärkiministerit, Bennett, ulkoministeri Jair Lapid sekä puolustusministeri Benny Gantz ovat jokainen omilla vastuualueillaan olleet korostetusti esillä.

Myös hallituksen seuraava kärkikolmikko, valtionvarainministeri Avigdor Liberman, sisäministeri Ayelet Shaked sekä oikeusministeri Gideon Saar ovat jo saaneet hyvän otteen poliittisesta pelistä kärsineistä ministerinsalkuistaan. Tosin Netanjahun johtama oppositio ei ole tehnyt näiden ministerien ja puoluejohtajien elämät kovin helpoiksi, sen ovat nämä kuluneet viikot jo osoittaneet. Siksi uusiin ministereihin on kohdistunut niin loanheittoa kuin myös suoranaista uhkailua, minkä seurauksena heidän turvallisuuttaan on entisestään tehostettu.

Pääministeri Bennett itse on pannut vauhtia vuosia laiminlyötyihin suhteisiin naapurimaan Jordanian kanssa päättämällä lisätä Israelista vedenjuoksutusta vuosia kuivuudesta kärsineeseen pieneen kuningaskuntaan 50 miljoonalla kuutiolla vuodessa. Päätös on todennäköisesti seurausta siitä, että viime aikoina on kuulunut kehotuksia lähentää suhteita tähän itäiseen naapuriin eikä keskittyä pelkästään uusimpiin rauhankumppaneihin Persianlahdella. Jordania on Israelille tärkeä naapuri ja keskeinen tekijä etsittäessä ratkaisua visaiseen palestiinalaiskysymykseen. Mailla on myös 330 km pitkä yhteinen raja.

Jotain on ilmeisesti tekeillä, kun palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kävi viime viikolla tapaamassa Jordanian kuningasta Abdullahia Ammanissa. Tapaamisen uskotaan liittyneen Abbasin tulevaan Yhdysvaltain matkaan, minkä aikana hän tapaa presidentti Joe Bidenin sekä ulkoministeri Anthony Blinkenin. Matkan uskotaan sulattavan presidentti Trumpin aikaisen jään hallintojen suhteissa. Presidentti Biden on palestiinalaiskysymyksessä avoimesti toistanut kannattavansa kahden valtion ratkaisua, mitä myös Abbas oli yhdessä kuningas Abdullahin kanssa Jordaniassa julistanut

Mutta Abbasilta odotetaan myös tuloksia, sillä sitä vaativat yhä äänekkäämmät mielenosoittajat kotona, joiden mielestä palestiinalaiskysymyksessä ei ole tapahtunut liikahdusta. Abbasin kannatus onkin viime aikoina jyrkästi laskenut, kun samanaikaisesti Gazaa hallitsevan Hamasin kannatus on kasvanut aivan Abbasin kotikentällä, ts. Jordanjoen länsirannalla.

Näyttää siltä, että Bennett on ottanut itselleen suhteiden vaalimisen myös arabimaailman sotilaallisesti ehkä voimakkaimman valtion, toisen naapurimaan Egyptin suuntaan, kun hän viime viikolla keskusteli puhelimessa presidentti Abdel-Fattah al-Sisin kanssa. Aiheina kerrottiin olleen maiden vakaalla pohjalla olevat suhteet, tilanne lähialueella sekä taistelujen jälkeisen Gazan jälleenrakentaminen, mihin Egypti on nyt voimaperäisesti lähtenyt mukaan. Egypti yrittää myös aikaansaada pitävän tulitauon Israelin ja Gazan välille sekä ratkaista osapuolten välillä vuosia odottaneen vankienvaihdon. Bennett ja al-Sisi kertoivat sopineensa tapaamisesta lähiaikoina.

Myös koronaviruksen Delta-muunnoksen leviäminen on aktivoinut Bennettin suosittelemaan erityisesti 12-15-vuotiaat rokotettaviksi. Bennett on näyttäytynyt useilla rokotusasemilla, missä hänen rokotuksen saanut teini-ikäinen tyttärensä toimi uutiskuvissa hyvänä esimerkkinä. Tavoitteena on lähiviikkoina saada lähes 600.000 nuorta rokotetuksi. Tahti on hyvä sillä muutaman päivän sisällä lähes 100.000 sai rokotuksensa. Sen lisäksi, että Israel tavoittelee koronan vastaista laumasuojaa, niin tämä kiire johtuu myös siitä, että varastoissa oleva yli miljoonan Pfeizerin rokote-erä on lähiviikkoina vanhenemassa.

Hallitus on muutenkin tarttunut rohkeasti muihin pitkään ratkaisua odottaneisiin ongelmiin, kuten Jordanjoen Länsirannalle ilman viranomaisten lupaa perustetun siirtokunnan purkamiseen sekä hallitusta paraikaa heiluttavaan palestiinalaisille puolisoille myönnettävän kansalaisuuslain peruuttamiseen. Hallituksen rivit rakoilevat kansalaisuuskysymyksessä pahasti arabipuolueen sekä vasemmistolaisen pienpuolueen vastustaessa lakimuutosta. Uusi hallitus toivookin nyt oikeisto-oppositiolta apua, kun sen aiemmin tiedettiin kannattaneen kyseessä olevan lain kumoamista.

Kovaa puurtamista tältä hallitukselta vaatii myös yli kaksi vuotta myöhässä olevan valtion budjetin läpivienti, kun pitkän hallituskriisin ja neljän vaalin välissä se ei onnistunut. Hyväksytty budjetti viestittäisi israelilaisille, että maahan on palannut järjestys ja vakaus ja siksi se on hallitukselle tärkeysjärjestyksessä etusijalla.

Mutta myös diplomatia on ollut Bennettin hallituksessa hyvin esillä. Viime viikon alussa ulkoministeri Jair Lapid matkusti Roomaan, missä hän tapasi siellä vierailleen Yhdysvaltain ulkoministeri Blinkenin, mikä kertoo aiheina olleen hyvin ajankohtaiset kysymykset. Heti perään Lapid lensi Arabiemiraatteihin, missä hän avasi Israelin suurlähetystön ja kävi useita neuvotteluja, joiden tuloksena syntyi joukko uusia yhteistyösopimuksia. Lapid totesi matkansa päätteeksi Israelin ja Emiraattien yhteisenä tavoitteena olevan uuden toivorikkaamman tulevaisuuden istuttaminen Lähi-idän kansojen keskuuteen.

Tällä viikolla virkansa jättävä presidentti Reuven Rivlin vieraili virkaveljensä Bidenin kutsusta viime viikolla Yhdysvalloissa, missä hän sai hyvin lämpimän vastaanoton. Bidenin kanssa käymiensä keskustelujen lisäksi hän vieraili myös YK:n päämajassa, missä hän tapasi joukon eri maiden diplomaatteja, joille hän kuvasi Lähi-idän nykytilannetta Israelin näkökulmasta.

Israelilaiset lehdet tiesivät kertoa kuvin vierailun aikana mielenkiintoisesta tapahtumasta, mikä sattui presidenttien tavatessa Valkoisessa Talossa. Nimittäin, Rivlinin esitellessä presidentti Bidenille naispuolisen henkilökuntapäällikkönsä, niin kävi ilmi, että tällä ortodoksijuutalaisella naisella on 12 lasta. Siinä samassa ja israelilaisten vieraiden hämmästykseksi Biden kunnioituksen osoituksena polvistui naisen eteen. ”Perheessäni on ollut neljä lasta ja kunnioitan suuresti äitejä, jotka kykenevät kasvattamaan noin monta lasta”, totesi suuresti vaikuttunut amerikkalaispresidentti.

Ja kotiin palattuaan presidentti Rivlin isännöi vierailulle saapunutta Saksan liittopresidenttiä Frank-Walter Steinmeieria. Presidentit ovat hyviä ystäviä ja Israelille merkittävä liittolaismaa Saksa halusi näin osoittaa kunnioitusta eroavalle presidentille. Myös juhlapuheet osoittivat presidenttien lämpimät suhteet. ”Kiitos, että olette olleet kumppaninani matkalla menneeseen, nykyisyyteen sekä tulevaisuuteen. Olemme yhdessä tehneet ihmiskunnalle lupauksen muuttaa menneet muistot sitoumukseksi tulevaisuuteen, missä ei ole rotuennakkoluuloja, juutalaisvastaisuutta eikä ääriajattelua ja missä opettamalla lapsiamme ja lastenlapsiamme torjutaan holokaustin kieltäminen”, olivat presidentti Rivlinin vieraalleen ja ystävälleen juhlaillallisilla osoittamat sanat.

Presidentti Steinmeierin vastauspuheen kerrottiin liikuttaneen illallisvieraita:”Arvoisa presidentti ja hyvä ystäväni. Saksa tulee aina säilyttämään erityisen ystävyyssuhteensa maittemme välillä ja siksi maani tulee myös jatkossa seisomaan Israelin rinnalla. Kahdenkeskinen ystävyytemme syntyi ensimmäisen vierailuni yhteydessä neljä vuotta sitten. Ystävyytemme alkoi yhteisestä kiinnostuksestamme näinä päivinä ajankohtaiseen jalkapalloon, ja jatkui, kun me ystävinä seisoimme helvetin porteilla kunnioittaessamme Auschwitzin vapauttamisen 75-vuotista muistoa. Minä pidin tuolloin puheen täällä Jerusalemissa holokaustin muistomerkillä ja päivää myöhemmin sinä ystäväni puhuit Liittopäivillä Berliinissä. Nyt haluan kiittää sinua sydämeni pohjasta, että presidenttikautesi viimeisillä valtioillallisilla olet halunnut isännöidä minua sekä seuruettani. Sanat eivät riitä kiittämään tästä ystävällisestä eleestäsi. Vaikka virkasi muutaman päivän päästä päätyy, niin tulemme aina säilymään ystävinä. Jään odottamaan seuraavia tapaamisiamme”, olivat Saksan presidentin koskettavat sanat.

Diplomatian puolelle menee myös Israelin ja rauhankumppanin Marokon suhteiden syveneminen, kun Marokon sinfoniaorkesterin on yhdessä israelilaisen itämaista musiikkia esittävän orkesterin kanssa ilmoitettu esiintyvän lokakuussa järjestettävillä musiikkifestivaaleilla Israelissa. Yli miljoonan marokkolaistaustaisen juutalaisen lasketaan asuvan Israelissa, muodostaen maan suurimman kulttuuriryhmän. Viime syksynä solmittua rauhansopimusta ennen Israelin ja Marokon välillä oli muista arabimaista poiketen epävirallista yhteydenpitoa, minkä lisäksi Marokko on vaalinut suhteitaan maan juutalaisiin. Edellisellä ja nykyisellä kuninkaalla onkin vuosikymmeniä ollut juutalainen neuvonantaja.

Ja lopuksi, hyvät kuuntelijat, luen teille israelilaisessa mediassa vastikään julkaistusta tapauksesta, missä aatteeltaan kansallismielisen oikeistolaiseksi itseään kuvaava israelilaisnainen kertoo uskomattoman tarinansa ihmisen auttajana. Tarina on niin koskettava ja poikkeuksellinen, ettei sitä voi selostaa, vaan käännöksen muodossa annan tämä kyseessä olevan naisen itse sen kertoa.

”Olen 50-vuotias kolmen lapsen äiti, joka eräänä päivänä päätti tehdä hyvän teon ja luovuttaa toisen munuaiseni sitä tarvitsevalle. Päätökseni takana oli juutalaisten kansanmurhasta selvinneen isoisäni, joka opetti minua elämään mielekästä elämää.

Kerroin aikeistani lähipiirilleni, miehelleni, lapsilleni ja vanhemmilleni, joille päätökseni tuli täytenä yllätyksenä ja minut pyrittiin puhumaan siitä irti. Vaarantaisin oman henkeni, niin minulle sanottiin. Vain lapseni ymmärsivät minua.  Mieheni rukoili, että en toteuttaisi aikeeni ja isäni vihastui niin, että hän jopa ehdotti miehelleni, että ottaisi minusta eron. Puheväli isääni katkesi.

Tunsin kuitenkin olevani vahva ja terve nainen, minkä lisäksi sisälläni jokin sanoi, että minun piti toteuttaa päätökseni. Mikään ei saanut päätäni enää kääntymään, ei edes sairaalasta saamani tieto, että järjestelmässä munuaissiirtoa odottava oli kolmivuotias palestiinalaispoika Gazasta. Koska kukaan pojan lähisukulaisista ei tutkimuksissa ilmenneiden hylkimisriskien takia kelvannut munuaisen luovuttajiksi, niin luovuttaja tuli löytyä muualta. Israelin sairaalassa tutkittavana ja hoidossa ollut poika pääsi tapauksen kiireellisyyden johdosta odotusjonon kärkeen, mikä nopeutti luovutusprosessia. Kuultuaan, että sopiva luovuttaja löytyi Israelista, pojan isä päätti vuorostaan luovuttaa oman munuaisensa Israelissa tarvitsevalle.

Tieto munuaiseni saajasta oli seuraava shokki perheelleni. Myös itselleni tieto oli vaikea varsinkin, kun suvussani on ihmisiä, jotka olivat joutuneet palestiinalaisterrorin uhreiksi. Mutta kun päätökseni oli henkilökohtainen eikä poliittinen, niin se ei ollut ristiriidassa aatemaailmani kanssa. En ole katunut sitä hetkeäkään. Mennessäni leikkaukseen isäni soitti minulle sanoen olevani rohkea tytär ja toivotti samalla onnea.

Leikkaustani ennen halusin sairaalassa nähdä tuon pienen pojan, joka yhdistäisi minun ja hänen perheensä toisiinsa. Tavattuani myös pojan vanhemmat kysyin itseltäni, miksi ei koko maailma voisi olla tällainen. Nyt olen päivä päivältä yhä onnellisempi, että olen voinut pelastaa pienen lapsen elämän”.

Edellä on israelilaisen naisen oma kertomus rohkeudesta sekä ihmisläheisyydestä, jolla hän pelasti yhden ihmishengen, ehkä myös koko maailman.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR