Rony Smolar – Israel-uutisviikko 5.9.2022

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Vaikka Israel on tunnetusti samanaikaisten tapahtumien uutismaa, on Iranin ydinvalvontaan tähtäävän kansainvälisen sopimuksen uusiminen ollut siellä edelleen päivän pääuutisaihe. Tosin sitä oli syrjäyttämässä kouluvuoden alkamista syyskuun ensimmäisenä uhannut opettajalakko, mutta toistuessaan lähes jokaisen kesälomakauden lopulla, niin ei sekään juuri vienyt huomiota pois Iranin Israelille muodostamasta uhasta.

Loppumetreillä vältetyn lakkouhan tuloksena opettajat saivat nelivuotisen työrauhan ja kaksi ja puoli miljoonaa koululaista ja päiväkotilasta turvatun opetuksen. Samalla opettajat saivat ammatilleen kaipaamansa arvostuksen.

Mutta myös johtavat poliitikot löysivät tiensä ensimmäisen koulupäivän aamuna luokkahuoneisiin, missä he vaaleja enteillen yhdessä iloisten koululaisten kanssa hymysuin esiintyivät lehdistölle.

Lähestyviin vaaleihin yhdistetään nyt melkein kaikki Jair Lapidin hallituksen tekemiset ja päätökset, kun Benjamin Netanjahun johtama oppositio syyttää hallitusta vaalikikkailusta. Viimeisin liittyi runsas vuosi sitten 45 ihmishenkeä vaatineeseen suuronnettomuuteen eräällä juutalaisella pyhiinvaelluspaikalla Israelissa. Onnettomuutta tutkimaan asetettu valtion virallinen työryhmä julkisti viime viikolla väliraportissaan lakiin perustuvan ennakkovaroituksen jo kuultavina olleille, että heitä voidaan epäillä osasyyllisiksi onnettomuuteen ja siksi voivat joutua uudelleen kuultaviksi. Tällaisen varoituksen saivat mm silloisena pääministerinä toiminut Netanjahu sekä Israelin ylin poliisikomentaja.

Tapauksen uskotaan aikanaan käynnistävän pitkäkestoisen oikeusprosessin, sillä onnettomuutta oli edeltänyt useita turvallisuuteen liittynyttä laiminlyöntiä. Mielenkiintoista on nähdä, miten Netanjahu tästä selviää, sillä hänen uskotaan varoituksista huolimatta siunanneen tuon poliittisten liittolaistensa eli uskontopuolueiden perinteisen kokoontumisen, mikä lopulta päättyi turvatoimien täydelliseen pettämiseen.

Netanjahu, joka tulevissa vaaleissa kamppailee paluusta hallituksen muodostajaksi, on jo ennestään oikeudessa vastaamassa syytöksiin korruptiosta sekä asemansa väärinkäytöstä. Ja selvää on, että hän syyttää katkerasti pääministeri Lapidia nyt julkaistun tutkimusraportin ajankohdasta ennen lähestyviä vaaleja. Netanjahun olisi kuitenkin pitänyt tietää, ettei Lapidilla tai poliitikoilla yleensä ole vaikutusmahdollisuuksia oikeuslaitoksen ratkaisuihin.

Vaalien läheisyys näkyy nyt myös liikehdintänä Israelin poliittisella näyttämöllä, kun puolueet pyrkivät asemoitumaan uudelleen sekä näyttäytymään viime vuosina koetun vaalisuman jäljiltä raikkailta ja uudistuneilta. Runsaan vuoden ikäisen, aluksi Naftali Bennettin ja sitten Jair Lapidin johtaman hallituksen jäljiltä näyttää olevan syntymässä uusia liittoutumia niin oikealla kuin vasemmalla.

Erityistä huolta on aiheuttanut äärioikeistossa tapahtunut kahden puolueen yhdistyminen, mikä tietää kansallismielisten radikaalinäkemysten vahvistumista. Se näkyy myös mielipidemittauksissa ja on omiaan parantamaan oikeistolaisen Netanjahun voitonmahdollisuuksia. Myös Netanjahua vastustavassa keskustavasemmistossa on tapahtumassa yhdentymistä mutta suurin muutos näkyy nykyistä hallitusta tukevien arabipuolueiden hajoavassa rintamassa.

Mielipidetiedustelussa maan arabiäänestäjät näyttävät pettyneen puolueidensa vuoden kestäneeseen hallitustyöskentelyyn ja siksi vain 39% vastanneista sanoo aikovansa käyttää äänioikeutta marraskuun vaaleissa. Jos niin käy, vahvistaisi se oikeistoa ja siten parantaisi Netanjahun mahdollisuutta vaalivoittoon. Katuhaastatteluissa monet äänestämään aikovat arabit sanoivat antavan äänensä mieluummin vahvana johtajana tunnetulle Netanjahulle kuin omille arabipuolueilleen.

Tällä hetkellä yleinen mielipidemittaus enteilee Netanjahun oikeistoryhmittymälle 59-60 paikkaa 120 paikkaisella parlamentissa Knessetissä, joten neljän edellisen vaalin pattitilanne näyttää toistuvan. Se tietää, että edessä on puolueloikkareiden hakua sekä poliittisia lehmänkauppoja, jotka eivät aina noudata äänestäjien tahtoa.

Poliittisen vatuloinnin nyt käynnistyttyä Iranin ydinvalvontasopimus palautui loppuviikolla uudestaan Israelin kärkiuutiseksi pääministeri Lapidin käytyä Joe Bidenin kanssa tunnin mittaisen puhelinkeskustelun. Lapid oli Iran-sopimukseen liittyen ilmaissut huolensa syntymässä olevasta sopimuksesta ja samalla painottanut liittolaiselleen Israelin toistaman kannan, että turvallisuustilanteen niin vaatiessa Israel aikoisi puolustautua jopa yksin.

Jotain on suunnitteilla, sillä Lapid on viime aikoina ja erityisesti Iranin-sopimuksen edetessä pitänyt tiivistä neuvonpitoa armeijajohdon sekä eri tiedustelupäälliköiden kanssa. Ja heistä yhden Lapid lähetti eilen neuvottelumatkalle Washingtoniin.

Presidentti Biden todennäköisesti ymmärsi Lapidin huolen, kun pian puhelinneuvottelun jälkeen Yhdysvallat ilmoitti toimittavansa Israelille hävittäjäkoneiden ilmassa tapahtuvaa tankkausta varten neljä suurikokoista tankkauslentokonetta. Niiden nähdään tukevan ja vahvistavan Israelin ilmavoimien pitkän matkan pommituslentoja esimerkiksi parin tuhannen kilometrin päässä sijaitsevaan Iraniin.

Lapidin ja Bidenin puhelinkeskustelun kerrottiin liittyneen yksinomaa Iraniin paitsi aivan lopuksi Bidenin todettiin ilmaisseen mielipitenään, että Israelin ja Libanonin tulisi amerikkalaisen sovittelijan avulla päästä kahden viikon kuluessa sopimukseen rannikkojensa ulkopuolella löytyneen kaasuesiintymän omistuksesta.

Keskustelussa kävi myös ilmi, että Libanonissa toimiva iranilaismielinen terroristijoukko Hizbollah luo neuvotteluille paineita, jotka voivat päätyä sytykkeeksi uudelle aseelliselle yhteenotolle.

Viime viikot ovat näyttäneet Israelin avoimesti haastavan Irania mm vastustamalla kansainvälisen valvontasopimuksen syntymistä, minkä lisäksi Israelin ilmavoimat ovat toistaneet ilmapommituksia iranilaiskohteita vastaan Syyriassa.

Viimeisemmät iskut osuivat Aleppon ja Damaskoksen kaupunkien lentokentille israelilaiskoneiden estettyä Iranista lähteneen aselastissa olleen rahtikoneen laskeutumisen Syyriaan. Iskujen seurauksena iranilaiskoneen oli palattava lähtökentälle Iraniin. Tapausta pidetään melkoisena nöyryytyksenä liittolaisiaan tukevalle Iranille.

Sen lisäksi eräs Israelin entinen tiedustelupäällikkö poikkesi viime viikolla vaitiolovelvollisuudestaan paljastettuaan Israelin osuuden Iranin vallankumousjoukkojen komentajan, kenraali Qassem Suleimanin kaksi vuotta sitten tapahtuneeseen surmaan. Tosin sen takana oli lennokki-iskun tehnyt Yhdysvallat.

Tilanteen herkkyydestä kertoo paljolti myös se, että Syyria ja sen liittolainen Venäjä ovat vedonneet Iraniin sekä sen Lähi-idässä tukemiin aseellisiin ryhmiin, jotta ne eivät sodan välttämiseksi iskisi Syyrian maaperältä Israeliin. Koska pitkästä sisällissodasta kärsineestä ja pirstoutuneesta Syyriasta ei ole vastusta Israelille, tappiollinen sota voisi olla kohtalokas niin maata johtavalle al-Assadin dynastian hallinnolle kuin lähes raunioituneelle valtiolle.

Syyrian tilaa ei paranna sekään, että naapurissa Libanonissa toimiva Hizbollah on vastoin YK:n päätöstä estänyt Unifil-rauhanturvaajia toteuttamasta tehtäväänsä ottamalla Israelin vastaisen rajavyöhykkeen hallintaansa. Siksi tuo raja on hyvin räjähdysherkkä, mistä vihollisuudet voivat herkästi levitä myös Syyrian puolelle.

Kuten uutisia seuraavina olemme voineet havaita, niin Israelilla ei juuri milloinkaan ole ollut pitempiaikaista rauhallista jaksoa, vaan eri puolilla vaanivat viholliset pitävät Israelin jatkuvassa valmiustilassa.

Uusimman uhan aiheuttaa Jordanjoen länsirannalla kiihtyneet yhteenotot aseellisten palestiinalaisten kanssa. Se on uusi ilmiö, joka kesän aikana on kiihtynyt mutta joka ei toistaiseksi ole levinnyt varsinaisen Israelin rajojen sisäpuolelle. Jotkut turvallisuusasiantuntijat pitävät tilannetta jopa Irania uhkaavampana.

Arvio viittaa Gazassa vaikuttavien terroristijärjestöjen Hamasin ja Islamilaisen Jihadin koordinoituun toimintaan, varsinkin kun niiden kannatus Länsirannan palestiinalaisten keskuudessa on kasvanut.

Iskujen kohteina ovat olleet alueen siirtokunnissa asuvat ja teillä liikkuvat juutalaiset sekä aluetta valvovat israelilaiset sotilaat. Viimeksi eilen israelilaisia kuljettanut linja-auto joutui tulituksen kohteeksi ja seitsemän ihmistä haavoittui.

Israelin turvallisuusviranomaiset ovat hämmästelleet palestiinalaisten käsissä olevien aseiden suurta määrää, vaikka Jordanian rajaa on juuri asesalakuljetusten estämiseksi valvottu entistä tarkemmin.

Israelilaisjoukot ovat päivittäin toimineet erityisen ongelmallisten Nablusin ja Jeninin kaupunkien alueilla, missä on löytynyt aseellisten pesäkkeitä ja missä joukot ovat kohdanneet sitkeätä vastarintaa. Palestiinalaisten tappioluvut ovat käydyissä tulitaisteluissa merkittävät.

Nykyinen väkivaltainen kehitys vaarantaa myös palestiinalaisten hallintokaupungissa Ramallahissa istuvan johdon asemaa, kun iranilaismieliset radikaalit nauttivat paikallisväestön kasvanutta suosiota. Siksi Israelissa on nyt pohdittu lisävaltuuksien antamista palestiinalaishallinnon omille turvallisuusjoukoille, jotka vuosia ovat toimineet hyvässä yhteisymmärryksessä Israelin kanssa.

Samalla Israel harkitsee lisävarojen siirtämistä Mahmud Abbasin johtamalle palestiinalaishallinnolle sekä muita Abbasin asemaa tukevia toimia, kuten työlupien lisäämistä Israelin puolella.

Pääministeri Lapid totesi eilisessä hallituksen istunnossa Israelin etsivän tilanteeseen rauhoittavia ja palestiinalaisten taloutta tukevia toimia, mutta tarvittaessa vastaavan voimakkaalla kädellä terroristiseen toimintaan.

Rauhoittavilla toimilla Israelin uskotaan estävän kolmannen intifadan eli palestiinalaisten kansannousun syttymisen nyt, kun Länsirannalla päivittäiset yhteenotot ovat muuttuneet selvästi johdetuksi toiminnaksi. Palestiinalaiset kävivät Israelin miehitystä vastaan kaksi aikaisempaa kansannousua vuosina 1987-1993 sekä 2000-2005.

Palestiinalaiset ovat aktivoituneet myös kansainvälisellä näyttämöllä jättämällä YK:n Turvallisuusneuvostolle uuden anomuksen tulla hyväksytyksi maailmanjärjestön täysivaltaiseksi jäseneksi. ”Ilmassa on varovaista optimismia”, totesi anomuksen jättänyt palestiinalaisedustuksen suurlähettiläs Riyad Mansour lehdistölle New Yorkissa.

Tähän saakka Yhdysvallat on Turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä torjunut veto-oikeudellaan anomuksen. Yhdysvaltain kanta noudattaa periaatetta, minkä mukaan palestiinalaisten kansainvälinen tunnustaminen on mahdollinen vasta, kun sopimus kahden valtion ratkaisusta on Israelin kanssa syntynyt. Yhdysvallat on samalla painottanut, ettei YK-jäsenyyteen löydy oikotietä.

Ja lopuksi: Samana päivänä, kun Israelissa koululaiset aloittivat syyskuun ensimmäisenä kouluvuotensa, jäi se ekaluokkalaiselta Phyllis-tytöltä väliin. Nimittäin hän on Afrikan valtiosta Sambiasta ja on vastikään tullut Israeliin saamaan leikkaushoitoa vaikeaan sydänongelmaansa.

Kuusivuotias Phyllis, kutsumanimeltään Fifi, tuotiin yhdessä äitinsä kanssa kansainvälisen Pelastakaa lapsen sydän-järjestön toimesta Israeliin, kun hänellä kotimaassaan oli todettu sydämen vajaatoimintaa ja siitä johtuvia sairauskohtauksia.

Israelissa tehdyissä tutkimuksissa kävi ilmi, että hänen sydämensä kahden kammion väliset läpät olivat osittain kehittymättömiä ja siksi veri ei kulkenut kunnolla sydämeen.

Israelissa onnistuneen leikkauksen jälkeen tohtori Lior Sasson vakuuttui, että myös Fifi pääsee odotuksensa mukaisesti ja terveellä sydämellä pian aloittamaan kouluvuotensa Sambiassa.

Israel on kansainvälisen Pelastakaa lapsen sydän-järjestön keskeisimpiä hoitoa antavia maita maapallolla.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR