Rony Smolar – Israel-uutisviikko 6.3.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Kuten myös täällä Suomessa viime päivinä on uutisoitu, niin kuohunta edelleen jatkuu Israelissa. Uutiskuvissa on näkynyt miten suurmielenosoituksiin ympäri maata kerääntyneet ovat äänekkäästi lähteneet puolustamaan Benjamin Netanjahun johtaman oikeistohallituksen uhkaamaa demokratiaa. Heidän mielestään parlamentin käsittelyssä olevat lakiesitykset kaventavat demokratiaa, kun hallitus haluaa nyt siirtää maan korkeimman oikeuden valtaa poliitikoille.

Kun myös koko lakiesitysprosessia on pidetty epädemokraattisena, ovat viikkoja rauhallisina jatkuneet mielenosoitukset nyt saaneet väkivaltaisia piirteitä. Erityisesti Tel Avivissa viime keskiviikkona aamusta myöhäiseen iltaan jatkunut mielenosoitus sai uusia muotoja, kun voimakeinoja käyttäneet poliisit puuttuivat tapahtumien kulkuun.

Siihen mennessä yhdeksättä viikkoa ilman poliittista ohjausta jatkuneet mielenosoitukset olivat sujuneet hyvässä järjestyksessä, mutta poliisin puuttuminen on nyt nähty radikaalioikeistolaisen poliisiministerin Itamar Ben-Gvirin käsialana.

Nimittäin poliisit ottivat käyttöön kovat otteet ja ampuivat tainnutuskranaatteja ja painiskelivat mielenosoittajien kanssa, minkä lisäksi ratsupoliisit raivasivat rajun näköisesti tilaa tieliikenteelle, mikä Tel Avivissa oli pahasti poikki.

Tuon päivän uutisotsikoihin nousi poliisien kovien otteiden lisäksi myös pääministeri Netanjahun Sara-vaimon jumiutuminen kampaamon tiloihin Tel Avivissa. Nimittäin hänen käyttämänsä kampaamo sijaitsi alueella, minne mielenosoitukset olivat levinneet ja kun rouva Netanjahu paikannettiin tuohon kampaamoon, äänekäs ihmisjoukko kerääntyi huutamaan demokratiaa kannattavia iskulauseita. Vaikka Sara Netanjahu ei ollut vaarassa, paikalle komennettiin kuitenkin joukko turvamiehiä, jotka tuntien odottelun jälkeen ohjasivat hänet poiskiitävään ajoneuvoon.

Israelilaisia ärsyttää suuresti se, ettei hallitus ole ollut halukas käsittelemään mielenosoituksista sekä levinneestä tyytymättömyydestä johtuvia syitä, vaan puskee lakiesityksiä parlamentissa eteenpäin. Netanjahuun on toistuvasti vedottu, jotta hän määräisi oikeusministerin avaamaan keskustelut opposition kanssa, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Poliitikoille suunniteltu oikeusistuinten tuomareiden nimittämisen sekä korkeimman oikeuden päätösten ohittamisen lisäksi israelilaiset ovat syvästi pettyneitä myös hallituksen läpinäkyvään pyrkimykseen säätää laki, mikä pelastaisi syytteen saaneen Netanjahun oikeuden tuomiolta.

Netanjahun haluttomuus etsiä ratkaisua Israelin historian syvimpään kriisiin on ollut suuri pettymys, vaikka jopa maan presidentti on siihen toistuvasti kannustanut. Yllättävää on myös se, ettei Netanjahu ole kuunnellut puolueensa tyytymätöntä siipeä, joka avoimesti on varoittanut radikaalien hallituskumppanien vaarantavan maan yhteiskuntarauhaa. Israelissa onkin ihmetelty kokeneen Netanjahun poikkeuksellista taipumattomuutta, sillä yleensä hän on kuunnellut lähimpien puoluetoveriensa mielipiteitä sekä kokeneena osannut myös lukea yleistä mielipidettä.

Kun Netanjahu keskiviikkoiltana parhaimpaan katseluaikaan asettui televisiossa puhumaan israelilaisille, odotukset olivat korkealla. Yleistilanteen rauhoittamiseksi hänen uskottiin tarjoavan oppositiolle vuoropuhelua ja sovintoa, mutta puhe oli kuitenkin suuri pettymys.

Yhtään sovinnollista sanaa ei kuultu, päinvastoin, hän syytti kärkevin sanoin oppositiota nyt vallitsevasta tilanteesta ja hyökkäsi demokratian puolesta mieltään osoittavaa kansanosaa vastaan syyttäen sitä anarkiasta. Netanjahu ei liioin huomioinut presidentin ehdottamaa sovittelua.

Israelin televisiossa puhetta pidettiin pääministeriltä nykytilanteessa jopa pohjanoteerauksena. Netanjahu ei tilanteen rauhoittamiseksi tarjoutunut keskustelemaan opposition kanssa, vaikka entinen puolustusministeri ja keskustavasemmiston Benny Gantz oli hetkeä aikaisemmin keskustellut hänen kanssaan ja pyytänyt lakialoitteiden käsittelyn keskeyttämistä parlamentissa, kunnes tilanne maassa rauhoittuisi. Netanjahu ei tarttunut edes tähän.

Ei ihme, että oppositio syyttää Netanjahun hallitusta maan oikeusjärjestelmän tuhoamisesta, mikä ennen pitkää johtaisi diktatuuriin.

Nyt maa on lähes pysähdyksen tilassa ja talous alamäessä, kun useilla aloilla osoitetaan tyytymättömyyttä lakkoilemalla ja protestoimalla. Myös kurittomuudet ja rikokset ovat maassa lisääntyneet, kun turvallisuusviranomaisten huomio on ollut laajalle levinneissä mielenilmaisuissa.

Nykytilanne on lisännyt myös ulkoapäin tulevaa arvostelua, mistä osa on kohdistunut Netanjahuun itseensä sekä radikaalioikeiston kahteen ministeriin, jotka omilla lausunnoillaan ovat kärjistäneet tilannetta palestiinalaisten kanssa ja mikä näkyy terroritekojen lisääntymisenä.

Käännekohtana pidetään runsas viikko sitten kolmen nuoren juutalaisen surmat Länsirannalla, minkä seurauksena joukko alueen juutalaisia uudisasukkaita lähti kostoretkelle Nablusin kaupungin läheisyydessä sijaitsevaan Huwaran palestiinalaiskaupunkiin.

Sen seurauksena yksi palestiinalainen surmattiin ja satakunta loukkaantui, minkä lisäksi kymmeniä taloja sekä yli sata ajoneuvoa sytytettiin tuleen. Uutiskuvat kertoivat täydellisestä hävityksestä, kun kukaan ei ollut sitä estämässä.

Israelin viranomaiset ovat pidättäneet ainakin kuusi kiihkomielistä nuorta, mutta heidän oikeuteen joutumisensa onkin sitten poliitikkojen päätettävissä. Jo on tiedossa, että asiasta on hallituksen sisällä syntymässä kiivas vääntö.

Tuo kostohyökkäys on siinä määrin järkyttänyt israelilaisia, että maan työväenpuolueen käynnistämä avustuskampanja kokosi vajaassa vuorokaudessa lähes 300.000 euroa annettavaksi polttoiskusta kärsineille palestiinalaisille. Kampanja jatkuu ja siihen on jo osallistunut kymmeniä tuhansia israelilaisia.

Vaikka Netanjahu tuomitsi jyrkästi tuon kostoretken, niin hallituksen mielipiteeksi tuli Länsirannalla siviiliasioista vastaavan radikaalioikeiston ministerin lausunto eräässä keskustelussa, että Huwaran kaupunki tulisi hävittää maan tasalle.

Tuo aiheutti Israelin arabinaapureissa sekä kansainvälisesti poikkeuksellisen jyrkän tuomion, kun ministeriä vaadittiin perumaan sanansa. Vaikka hän pahoitteli sanavalintaansa, näyttää kuitenkin siltä, että kovan linjan oikeistolaisten sekä ääriuskonnollisten tukeen nojaavalla Netanjahulla on tekemistä säilyttääkseen erityisesti presidentti Joe Bidenin luottamuksen.

Netanjahun on jo todettu joutuneen törmäyskurssille liberaalisena pidetyn Amerikan juutalaisyhteisön kanssa. Myös juutalaisyhteisöt muualta ovat viestittäneet tuomionsa Israelin nykymenosta.

Siksi Netanjahun oli tultava julkisuuteen ja vedottava maamiehiinsä: ”Nämä ovat vaikeita aikoja Israelin kansalle. Täältä Jerusalemista käsin vetoan teihin, yhteiskunnan kaikkiin sektoreihin ja johtajiin: käyttäkää vastuutanne, noudattakaa lakeja ja antakaa viranomaisten tehdä työnsä. Terrorismi, viha eikä väkivalta meitä nujerra!”

Nämä rauhoittavat sanat tuskin vielä avaavat Netanjahulle kutsua Bidenin vieraaksi. Israelissa on muutenkin pantu merkille, että ainoastaan yksi israelilaisministeri on nykyisestä hallituksesta tähän mennessä vieraillut Washingtonissa.

Myöhemmin tässä kuussa sinne matkustava, kovista puheista moitittu valtionvarainministeri Bezalel Smotrich, osallistuu sikäläisen juutalaisjärjestön kokoukseen mutta Bidenin hallinto on ilmoittanut, ettei se suostu häntä tapaamaa, vaan aikoisi boikotoida häntä tai jopa kieltää häneltä maahantulon. Liittolaisten välillä tämä on täysin uutta ja heijastaa maiden suhteiden nykytilaa.

Israelin lehdistössä on kovasti ruodittu Netanjahun asemaa sekä peräänkuulutettu häneltä kaivattua johtajuutta. Kaikki näyttää olevan kiinni hallituslaivan pinnalla pysymisessä, kun siihen on viime aikoina syntynyt paljon repeämiä. Syynä pidetään Netanjahun joustavaa ja luovaa suhtautumista kuuden puolueen allekirjoittamaan hallitussopimukseen, kun sekä äärioikeisto että uskontopuolueet ovat vaatineet sopimuksen tarkkaa noudattamista. Viime viikolla se johti jopa siihen, että Netanjahu sai kuulla kunniansa ja muutamat ministerit päättivät lyhyesti boikotoida hallituksen istuntoja.

Israelin johtavassa englanninkielisessä päivälehdessä The Jerusalem Postissa perjantaina julkaistussa kirjoituksessa ihmeteltiin Netanjahun vaisuksi muuttunutta julkisuuskuvaa. Minne Bibi-kutsumanimellä tunnettu pääministeri on kadonnut, miksi hänestä ei juurikaan kuule mitään, kysytään lehtiotsikossa.

Lehti perustaa ihmettelynsä pitämäänsä tilastoon. Nimittäin otsikoissa ja uutisissa tavallisesti viihtyvä Netanjahu on hieman yli kahden kuukauden ikäisen hallituksensa aikana esiintynyt lehden 51:llä etusivulla vain 12 kertaa. Näin vaisua julkisuutta ei Netanjahu ole aikaisempien hallitustensa vetäjänä saanut.

Lehti toteaa lopuksi Israelin olevan niin monivaiheisessa ja syvässä kriisissä, että pääministerin velvollisuutena olisi rauhoitella ja etsiä avauksia tilanteen rauhoittamiseksi. Mutta median mielestä Netanjahu toimii juuri päinvastoin. Hän tukeutuu vaalivoittoonsa ja moittii oppositiota anarkiasta, mikä vain syventää kansassa esiintyvää kahtiajakoa.

Kun viime viikon raportissani totesin Netanjahun ja Unkarin pääministerin Viktor Orbánin välillä löytyvän samankaltaisuutta, ei tiedossani tuolloin ollut, että tämän aatetoveruuden tuloksena Unkari olisi lehtitietojen mukaan muutama päivä sitten päättänyt siirtää suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Saman tietolähteen mukaan tämä tapahtuisi elokuussa. Israelin lehdistö pitää tätä Orbánin tuen osoituksena kansainvälisesti ahdinkoon joutuneelle Netanjahulle. Näin Unkari olisi EU:n jäsenvaltioista ensimmäinen, jolla olisi virallinen edustusto Israelin jakamattomassa pääkaupungissa.

Jerusalemiin liittyy myös toinen kansainvälistä huomiota saanut uutinen. Nimittäin, kun kuningas Charles toukokuun kuudentena kruunataan perinteisin menoin Iso-Britannian kuninkaaksi, perinteistä yhdellä on uskonnollinen merkitys. Nimittäin hänet voidellaan kuninkaaksi öljyllä, mikä on tuotettu kahdesta Jerusalemin Öljymäen oliivipuumetsiköstä, Ylösnousemuksen kirkon sekä Maria Magdalenan kirkon luostarien metsiköistä.

Tähän liittyy myös sukuyhteys, sillä kuningas Charlesin isoäidin, prinsessa Alicen hautapaikka on Maria Magdalenan kirkossa. Anglikaanisen kirkon pään, Canteburyn arkkipiispan Justin Welbyn on kerrottu lehdistölle antamassaan tiedotteessa painottaneen kruunajaisten yhteyttä Pyhään maahan, kun jo Britannian muinaiset kuninkaat voideltiin Pyhän maan oliiviöljyllä.

Ja lopuksi: Unkarin Viktor Orbánin lisäksi Netanjahun toinen eurooppalainen liittolainen, Italian pääministeri Giorgia Meloni oli jo joutumassa odottamaan myöhemmin tällä viikolla vierailulle saapuvaa israelilaista kollegansa, kun yksikään Israelin kansallisen lentoyhtiön El Alin lentäjistä ja muusta miehistöstä ei suostunut lennättämään Netanjahua ja hänen vaimoaan viralliselle vierailulle Roomaan. Kieltäytymisellään he halusivat osoittaa mieltään hallituksen politiikkaa vastaan.

Pääministerin kanslia joutui hätäisesti kääntymään maan yksityisten lentoyhtiöiden puoleen siinä toivossa, että suunniteltu vierailu tällä viikolla toteutuisi. Vierailua oli Israelin puolelta toivottu, vaikkei sille löydykään akuuttia tarvetta, mutta Israelin kuohuvan tilanteen seurauksena Netanjahun vierailukutsut ovat toistaiseksi jääneet vähiin. Kiusallinen tilanne ratkesi myöhään eilisiltana, kun El Alilta lopulta löytyi pääministerin lennättämiseen suostunut miehistö. Hyvä näin!

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR