Rony Smolar – Israel-uutisviikko 9.1.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Israelin tuoreen hallituksen ensi askeleet eivät lupaa jatkossa kovin hyvää, jos ensimmäisen viikon kokemuksista pitäisi jotain ennustaa. Nimittäin kokeneen Benjamin Netanjahun johtaman hallituksen toimet ovat ehtineet synnyttää ongelmia niin kotona kuin ulkomailla ja jo alkumetreillä pelätään israelilaisten menettävän luottamuksensa hallitukseen. Mutta lähiajat näyttävät saako Netanjahu otteen tuosta ensimmäisellä työviikolla lähes laukalle lähteneestä hallituksestaan.

Kaikki alkoi uuden vuoden alkaessa, mikä oli myös hallituksen ensimmäinen työpäivä. Silloin israelilaisia kohtasi joukko hinnankorotuksia, kun sähkö, vesi, polttoaine sekä kiinteistöverot kohosivat muutamaa päivää aikaisemmin eronneen Yair Lapidin johtaman hallituksen tekemällä päätöksellä. Israelilaisille se oli niin kova isku, että Netanjahu päätti jäädyttää joitakin korotuksia ja korvaisi niistä saamatta jäävät tulot, arviolta miljardi euroa valtion tulevassa budjetissa.

Myös uusi valtionvarainministeri Bezalel Smotrich, populistisena pidetyn radikaalin uskontopuolueen johtaja, päätti tukea vähätuloisia ultraortodoksisia suurperheitä, jakamalla heille ruokakuponkeja sekä alentamalla lasten päivähoitomaksuja.

Valtionvarainministerin ensimmäisiä päätöksiä oli myös kertakäyttöisille muoviastioille vuosi sitten määrätyn ylimääräisen veron poistaminen. Siinä valtio menettää verotuloina noin 100 miljoonaa euroa vuodessa mutta veron poistaminen oli ministerin suurperheille antama vaalilupaus. Erityisesti ultraortodoksiset suurperheet käyttävät muovisia astioita ja ruokailuvälineitä siitä huolimatta, että edellisen hallituksen määräämä vero oli tarkoitettu vähentämään muovista aiheutuvia ympäristöhaittoja.

Uskontopuolueita hyvitettiin myös siinä, että makeille virvoitusjuomille asetettu ylimääräinen sokerivero poistettiin, vaikka terveysviranomaiset olivat siitä varoittaneet. Mutta sokeripitoiset juomat ovat suurlapsisissa perheissä niin suuri nautinto, että myös tässä oli uuden ministerin tultava vastaan.

Israelin nopeasti kasvava suuri ja lähes yhtenäinen ultraortodoksien väestönosa on viime aikoina ja erityisesti vaalien alla, ollut tarkastelun kohteena. Mm Israelin demokratian laitoksen IDI:n viimeisimmän raportin mukaan ultraortodoksien määrä on tänä päivänä lähes 1.3 miljoonaa ja ennustetaan kasvavan 4%:n vuosivauhtia siten, että tämän vuosikymmen loppuun mennessä he muodostavat kokonaisväestöstä jo 16% ollen 1.6 miljoonaa.

Mutta samalla, kun ortodoksien työllistymisen vapailla markkinoilla lasketaan hitaasti lisääntyvän, kasvaa myös köyhyys heidän keskuudessaan ja se tietää valtiolle kasvavia sosiaalimenoja. Poliittiselle oikeistolle sekä uskontopuolueille he kuitenkin muodostavat kiitollisen äänestäjäkunnan ja siksi heille ohjautuu valtiolta avustuksia. Kuitenkin eripuraa aiheuttaa ortodoksinuorille annettu vapautus pakollisesta asevelvollisuudesta.

Ensimmäisellä viikolla uuden hallituksen tuottamat uutisotsikot eivät kuitenkaan rajoittuneet pelkästään ortodoksijuutalaisten avustamiseen, vaikka se tässä Netanjahun hallituskoalitiossa olikin odotettua. Nimittäin uskonto edellä syntyi uutisia myös Israelin rajojen ulkopuolella, kun äärikansallismielinen poliisiministeri Itamar Ben-Gvir vieraili varhain tiistaiaamuna Jerusalemin Temppelivuorella.

Odotetusti palestiinalaiset ja muslimimaailma tuomitsivat vierailun provokaationa, sillä vuorella sijaitseva al-Aksan moskeija on muslimimaailman kolmanneksi pyhin paikka. Mutta Temppelivuori on myös juutalaisuudessa pyhä paikka, missä Raamatusta tutut temppelit sijaitsivat. Ministeri Ben-Gvir totesi arvostelijoilleen halunneensa käynnillään osoittaa, että Temppelivuori kuuluu myös juutalaisille, tosin juutalaisuudessa löytyy myös käsityksiä, jotka korostavat paikan pyhyyttä niin, ettei juutalaisen tule sinne jalallaan astua eikä näin ollen siellä rukoilla. Vuoren juurella sijaitseva Itkumuurina tunnettu Temppelin länsimuuri on juutalaisten pyhin paikka maapallolla rukoilla.

Vartin kestänyt israelilaisministerin vierailu käynnisti melkoisen kansainvälisen tuomioryöpyn, mihin myös liittolainen Yhdysvallat sekä Persianlahden rauhankumppanimaat Arabiemiirikunnat ja Bahrain yhtyivät. Mutta myös Israelissa todettiin uhmakkaana tunnetun Ben-Gvirin aloittaneen ministerintehtävänsä aiheuttamalla Israelille harkitusti ongelmia. Nimittäin pian vierailun seurauksena Gazasta laukaistiin raketti kohti Israelia ja naapurimaa Jordania yhdessä Kiinan kanssa päätti viedä Temppelivuoren syttymisherkän tilanteen YK:n Turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi. Itse Temppelivuorella ei israelilaisten aiemmista vierailuista poiketen ministerin aamuvarhainen käynti kuitenkaan synnyttänyt levottomuuksia.

Turvallisuusneuvosto käsitteli asiaa suljetussa istunnossaan eikä asiasta äänestetty, kun tiedossa oli Yhdysvaltojen todennäköisesti käyttämä veto-oikeus. Mutta istunnon jälkeen myös Yhdysvallat liittyi Israelia arvostelleen neuvoston jäsenmaiden joukkoon, mikä pantiin Israelissa merkille. Yhdysvallat nimittäin totesi seuraavansa tarkoin Netanjahun hallituksen toimia ja toivovansa, ettei uuden hallituksen politiikka johtaisi väkivallan kierteeseen Lähi-idässä. Erityisesti Israelin asutuspolitiikka Jordanjoen länsirannalla tulee jatkossa olemaan suurennuslasin tarkastelun alla, kun molemmat tulisieluiset ministerit Ben-Gvir sekä Smotrich ovat tuon alueen asukkaita.

Kansallismielisten uskontopuolueiden vaikutuksesta Israelin nykyhallituksen uskotaan jatkossa ottavan tiukemman otteen palestiinalaisesta Länsirannasta, mikä olisi ristiriidassa mm Yhdysvaltojen kannattaman kahden valtion ratkaisun kanssa.

Israelin hallituksen turvallisuuskabinetti päätti ensimmäisen työviikkonsa lopulla kuitenkin useista vastatoimista palestiinalaishallintoa kohtaan. Ne ovat seurausta palestiinalaisten käynnistämästä kansainvälisestä kampanjasta viedä Israelin miehitystoimet Haagin kansainvälisen tuomioistuimen arvioitaviksi.

Vastatoimina hallitus päätti mm palestiinalaisille myönnettävien rakennuslupien jäädyttämisestä Israelin yksin hallinnoimalla Länsirannan suurimmalla alueella. Sen lisäksi hallitus päätti leikata palestiinalaishallinnon puolesta keräämiään vero- ja tullimaksuja noin 40 miljoonaa euroa ja maksaa niillä korvauksia terrorismin uhrien omaisille.

Israel aikoo jatkossa myös rajoittaa VIP-erikoislupia saaneitten palestiinalaisten etuisuuksia, kuten liikkumista rajan yli Israelin puolelle.

Alueella nopeasti kiristyneestä tilanteesta sai myös pääministeri Netanjahu oman osansa, kun hän ei-toivottuna vieraana joutui peruuttamaan tälle viikolle suunnitellun ensimmäisen vierailumatkansa Arabiemiraatteihin. Jatkossa hallituksen kiristyneellä politiikalla mitataankin suhteiden kestävyyttä sekä kehitystä alueen arabimaiden kanssa. Odotukset ovat korkeat erityisesti suhteiden läpimurrossa Saudi Arabian kanssa, mutta myös siinä Israel tarvitsee liittolaistaan Yhdysvaltoja ja jota sen jatkossa tulee politiikassaan miellyttää.

Netanjahun osalta uusi hallitus ei ole lähtenyt parhaimmalla mahdollisella tavalla liikkeelle, mikä näkyy siinä, että hän on saanut vastaanottaa ulkomailta odotettua vähemmän onnitteluja, kun moni odotettu onnittelija oli todennäköisesti päättänyt ensin jäädä seuraamaan hallituksen alkumetrien toimintaa. Myös läheiset liittolaiset Euroopassa ovat viikon kokemuksen perusteella toivoneet Netanjahulta näkyvämpää johtajuutta eivätkä hyväksy radikaalina nähdyn Ben-Gvirin uhmakasta toimintaa.

Eikä Netanjahun kuohuva ensimmäinen työviikko pääministerinä päättynyt vain edellä kuvaamiini, vaan jatkoa seurasi. Nimittäin muutosten keskelle joutuneille israelilaisille esiteltiin television erikoislähetyksessä myös oikeuslaitoksen riippumattomuuteen tehtäviä radikaaleja uudistuksia. Niitä halusi Netanjahun harmiksi heti hallitustaipaleen alkajaisiksi esitellä uusi oikeusministeri Yariv Levin, joka jo hallitusneuvottelujen aikana oli vaatinut niiden kirjauttamista hallitusohjelmaan. Lyhkäisyydessään muutoksilla halutaan horjuttaa maan korkeinta oikeutta sekä rajoittaa hallituksen oikeusasiamiehen riippumattomuutta. Nämä olivat vuosia olleet Netanjahun johtaman oikeiston hampaissa, varsinkin kun ne liittyivät Netanjahun omaan sekä hänen poliittisen liittolaistensa käynnissä oleviin oikeusprosesseihin. Ajankohta lakimuutosten esittelylle ei muutenkaan ollut Netanjahun kannalta paras mahdollinen, sillä hän joutui loppuviikolla läpikäymään pienen leikkauksen.

Kuluneen kiivasrytmisen uutisviikon uskotaan olevan vain alkua tulevalle, sillä Israelin kaikkien aikojen oikeistolaisimmalta ja radikaalimmalta hallitukselta voi myös jatkossa odottaa suuria otsikoita aikaansaavia ulostuloja.

Ikään kuin Israelin ulkosuhteiden yllä ei jo ennen ollut tummia pilviä, niin viikon sisällä niitä kertyi lisää. Nimittäin presidentti Putinin aiempia onnittelusoittoja Netanjahulle seurasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin puhelu Israelin vastanimitetylle ulkoministerille Eli Cohenille. Kiusallisena pidetyn puhelun sisällöstä tiedettiin kertoa sen käsitelleen maiden kahdenvälisiä suhteita, joiden Lavrov toivoi Ukrainan sodasta huolimatta syvenevän. Lavrovin puhelu sai Ukrainan Tel Avivissa olevan suurlähettilään epäilemään Netanjahun hallituksen muuttaneen politiikkaansa Venäjälle myönteisemmäksi, sillä edellinen hallitus oli torjunut Lavrovin aiemmat yhteydenotot.

Myös Yhdysvalloista kuului arvostelua, kun ulkoministeri Antony Blinken toivoi Israelilta Venäjän hyökkäyssotaa tuomitsevia lausuntoja. ”Israelin tulee olla historian oikealla puolella”, lisäsi vielä Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs Jerusalemissa.

Netanjahun vaalivoitto sekä nykyisen hallituksen koostumus on herättänyt huolta presidentti Joe Bidenin hallinnossa siitä huolimatta, että miehet tuntevat toisensa vuosien takaa. Mutta he eivät ole olleet läheisiä, mikä osittain johtuu Netanjahun ja presidentti Barack Obaman aikaisista viileistä suhteista. Tuolloin Biden toimi Barackin varapresidenttinä. Viikonloppuna erään israelilaislehden otsikkona oli osuvasti: ”Vain viikko Netanjahun hallitusta ja jo nyt ollaan ajauduttu Bidenin hallinnon kanssa eripuraan.”

Ja lopuksi: Viime vuonna matkailu Israeliin lähenteli koronavuosia edeltänyttä tasoa, minkä lisäksi myös kotimaan matkailu kasvoi merkittävästi. Tilastojen mukaan lähes 2.7 miljoonaa ulkomaan matkailijaa vieraili Israelissa sen jälkeen, kun maahantuloa vaiheittain vapautettiin, ensin maaliskuussa ja sitten kokonaan toukokuussa. Myös israelilaisten matkailu elpyi jonkin verran, 1.5 miljoonan matkustettua ulkomaille.

Maahanmuutto vauhdittui myös menneenä vuonna, kun 73.000 valitsi Israelin uudeksi kotimaakseen. Se oli merkittävä lisäys edelliseen vuoteen, jolloin maahanmuuttajia oli 25.000. Maahanmuuttajista enemmistö tuli Venäjältä ja Ukrainasta ja merkittävästi vähemmän esimerkiksi Yhdysvalloista ja Ranskasta.

Venäjänjuutalaisten maahanmuuton uskotaan jatkuvan vilkkaana Moskovan päärabbin kehotettua juutalaisia poistumaan maasta ennen kuin heistä tehdään Ukrainassa huonosti sujuneen sodan syntipukkeja.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR