Media edistää Hamasin kyynisiä valheita

Tiedotusvälineiden taipumus ottaa kaikki Hamasin kertomukset todesta osoittaa, että ne ovat kiinnostuneempia vahvistamaan yksipuolista narratiiviaan kuin raportoimaan tosiasioista: Israel on aina esitettävä hyökkääjänä ja palestiinalaiset aina viattomina uhreina.

Israel ja Lähi-Itä

Tiedotusvälineet pitävät Hamasin tunnetusti epäluotettavia tietoja tosiasioina. Sitä vastoin ne kieltäytyvät asettamasta etusijalle todistetusti luotettavia tietolähteitä, kuten Israelin tai Yhdysvaltojen hallituksia, joista jälkimmäinen vahvisti Al-Shifan käytön Hamasin päämajana.

Israel esittää valokuvia Hamasista, joka on tukkinut poistumistiet, jotta Gazan asukkaat eivät voi poistua sota-alueelta – mutta Hamas kiistää tämän, kertoo media. Tällaista on se typerä ”hän sanoi, hän sanoi” -höpötys, jota tiedotusvälineet meille syöttävät.

Tiedotusvälineet kieltäytyvät myös jyrkästi esittämästä kysymyksiä, joita juttu vaatii – ja joita jokainen utelias lukija, kuuntelija tai katsoja voisi esittää.

Kun toimittajat haastattelevat palestiinalaisia kadulla tai lääkäreitä sairaaloissa, katsoja haluaa tietää: ”Näettekö täällä koskaan Hamasin miehiä? Oletteko nähneet tunneleita?” Mutta toimittaja ei koskaan kysy tätä, puhumattakaan sellaisista asioista kuin: ”Kannatatteko Hamasia? Pitäisikö teidän mielestänne Israelin rinnalla olla Palestiina? Mitä mieltä olet 7. lokakuuta Israeliin tehdystä hyökkäyksestä?”.

Nämä ovat ilmiselviä kysymyksiä, joita vastuuntuntoiset, uteliaat ja tosiasioita etsivät toimittajat normaalisti kysyisivät lähteeltään ja joita heidän pitäisi kysyä.

Mutta he eivät koskaan kysy.

Miksi?

Lyhyt vastaus on, että jos he kysyisivät näitä kysymyksiä, vastaukset eivät sopisi siihen narratiiviin, jota he yrittävät myydä – narratiiviin, jossa palestiinalaiset ovat sorrettu kansa, Israel on paha, kolonialistinen hyökkääjä ja Hamas on oikeutetun palestiinalaisvastarinnan tuote.