Aarteita taivaaseen!

Siitä on vuosikymmeniä aikaa, kun lähetystyön hyväksi pidetyssä taidemyyntinäyttelyssä kävivät säännöllisesti taidetta ostamassa ihanat, uskovat sisarukset. Olin jotenkin hämmästynyt, kun he kertoivat, että heillä oli paljon suomalaisten huipputaiteilijoiden töitä kotinsa seinillä, mutta heillä ei ollut ketään omaista, joka ottaisi nämä taulut heidän jälkeensä. Olin huolissani tästä tilanteesta ja kysyin, miten taulujen sitten käy?

Silloin nämä ihanat Jeesuksen tyttäret nauroivat yhdessä onnellisina ja sanoivat: ”Me olemme hoitaneet asian. Olemme tehneet testamentin Jumalan järjestölle, Jumalan työhön. Kerran kotona kirkkaudessa saamme iloita siitä, että näiden meidän hankkimiemme taiteiden ja muiden arvoesineiden ja myös pankkitilin kautta viedään Jumalan sanaa maailmassa eteenpäin köyhille, sanasta osattomille, itsensä varassa kadotukseen meneville, mutta Jumalan Sanan kautta pelastukseen pääseville ihmislapsille. Ja silloin meillä on taivaassa juhlat.”

Tämä rakkaiden sisarusten opetus oli niin ihmeellinen, että olen monet kerrat ajatellut, että Jumala antakoon meille, niin itselleni kuin kaikille muillekin rakkaille palvelijoille, yhtä vankkumattoman uskon käytännön tietä toteuttaa vielä kerran taivaan ilossa ja iankaikkisessa riemussa Jumalan meille uskomaa lähetystehtävää.

Tänään se on mahdollista – sinulle ja minullekin – koska me olemme vielä täällä ja nämä sisaret riemuitsevat jo kotona kirkkaudessa.

Jeesus kehottaa Vuorisaarnassaan:

”Kootkaa itsellenne aarteita Taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.”

Aarteita ovat ihmissielut. Niitä Jeesus haluaa pelastaa ja meidän välityksellämme koota kotiin Taivaaseen. Siihen Hän on antanut meille aseiksi Pyhän Henkensä kirkastamaan Sanansa ja oikeuden rukoustyöhön.

Mutta Jeesus tarkoittaa aarteena myös maallista omaisuutta. Miten sitä voi koota Taivaaseen?

Pyhä Henki avasi kerran näkökulman, jonka mukaan aarteena on testamentti. Se astuu maan päällä voimaan vasta, kun Jumalan lapsi on siirtynyt armahdettuna syntisenä Kirkkauden kotiin Taivaallisen Isänsä luokse. Siellä hän saa Jeesuksen seurassa riemuita siitä, että maan päälle jäänyt omaisuuskin tuottaa Jumalan valtakunnan satoa vielä kuolemankin jälkeen.

Testamentista puhuminen ja sen laatiminen on usein arka ja hienovarainen asia, koska sen yhteydessä viitataan kerran tapahtuvaan kuolemaan. Lisäksi monilla on rakkaat läheiset, joista perinnön välitykselläkin tulee huolehtia.

Tärkeätä on myös ymmärtää, että testamentti ja sen avulla tapahtuva ”aarteiden kokoaminen Taivaaseen” ei ole ansio tai ahdistava lakipykälä, joka vie kristityn taakan alle. Testamentti on vapauttava mahdollisuus niille, jotka voivat sen tehdä ja jotka sen tekemisestä löytävät riemun aiheen jo täällä maan päällä ja kerran perillä Kirkkaudessa.

Testamentin laatiminen on vaivatonta, koska ammatti-ihmiset auttavat sen teossa. Näin tapahtuu, kun soittaa tai ottaa yhteyden Patmos Lähetyssäätiön talousjohtaja Pekka Haapasaareen, (puh: 0400-989 901, sp: pekka.haapasaari(a)patmos.fi)

Jumalan valtakunnan työhön tulevaan testamenttiin voi tahtonsa mukaisesti sisällyttää vain määrätyn osan omaisuudestaan. Se saa olla vaikkapa lesken rovon ja pienen pojan eväitten kaltainen, kuinka vähäinen tahansa, sillä Jumalan siunaamana se tulee runsaaksi ja arvokkaaksi.

Testamentin voi muuttaa tai hävittää milloin tahansa. Lisäksi sen laatimisessa palvelevalla on ”sinetöidyt huulet”, eikä se tule tahtomattamme muiden tietoon. Silti Taivaassa tiedetään ja iloitaan.

Ole siunattu Jeesuksen nimessä, amen.

MATTI VUOLANNE, Rovasti