Patmos-blogi

Aamuvieraana Ahti-Pekka Vornanen: Satotoiveet luonnon armoilla – Loppuuko suomalainen ruoka?

Radio Patmos Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.
Julkaistu:

Jo toistamiseen Radio Patmoksessa vieraana ollut maanviljelijä, maatalouden asiantuntija Ahti-Pekka Vornanen lyö madonluvut pöytään: “jos ruoantuottajien ahdinkoon ei tule helpotusta, niin meiltä loppuu suomalainen ruoka”. Vornanen puhui maatalouden ahdingosta taannoin myös Porin Suomi Areenalla.

Vornanen on ollut yli 40 vuotta maatalouden kanssa tekemissä ja nähnyt elintarvikesektorin eri puolilta. Toukokuun alussa Vornanen kertoi maatalouden ongelmakohdista ja Aamuvieras –ohjelmassa perjantaina 15.7.2022 Vornanen kertoo tämän kesän satonäkymistä: “Olen surullinen kollegoiden puolesta; pelloille tuli niin rajut sade kuurot, että ne veivät juuri niitetyn korsirehun mukanaan. Me eletään ihan oikeesti luonnon armoilla, se on ihan Luojassa. Enkä lähde yhtään arvioimaan millaiset sadot tulevat, satonäkymiä on viisasta kehua vaan kerran – sitten kun ne ovat laarissa”.

Ensimmäinen korsirehusato on ollut hyvä, vaikka lannoitteita ei ole kyetty ostamaan siinä määrin kuin ennen. Tilat, joilla sekä karjaa että viljelyä, saavat osan lannoitteesta omasta takaa lietteen muodossa. Karjankasvatuksen lopettaminen vaikuttaisi rajusti ostolannoituksen lisääntymiseen ja siihen eivät rahat riitä, Vornanen kertoo.

“Karjanlannan lisääminen pelloille on kiertotaloutta parhaimmillaan, ” Vornanen sanoo. ”Kaikki nälkävuodet 1600-luvulla sekä 1800-luvulla johtuivat esim. Vieremällä siitä, ettei ollut muuta kuin kasvinviljelyä, tämän osoittaa kunnan historiikki. Metsän riistaa ei ollut. Ukkini oli Karjalasta lähtöisin ja kertoi, miten niukkaa elämä oli. Salaa ammuttiin hirviä mutta riistaeläimiä ei juurikaan ollut. Luontokadosta on ihan turhaa höpöttää. Tulkaa hakemaan varpusia meiltä.”

Miten Vornanen uskoo nuoremman viljelijäpolven jaksavan? 

“Nuorena on uskoa niin kuin oli itselläkin. Omasta perheestä voin sanoa, että olisin jo eläkeukko, jos olisi normaali tilanne. Osa lähtee uskossa tekemään mutta olen varoittanut kaikkia, että nyt ei investointeja ennen kuin näemme, tuleeko meille rahaa. 27 vuotta olemme koko ajan kiristäneet tahtia. Tuttu viljelijä on kolminkertaistanut tuotantonsa kymmenessä vuodessa mutta saa vähemmän palkkaa käteen kuin ennen laajennusta. Milloin loppuu viljelijän selkänahasta nylkeminen”.

Ahti-Pekka Vornanen iskee myös pöytään oikeita lukuja hinnankorotuksista: “Vuonna 2020 oli meidän tilalla apulannat noin 300 euroa tonni ja nyt hinta on reilu 1000 euroa tonni, polttoaineessa sama homma – 2020 keskimäärin 0,60 euroa litra ja nyt reilu 2 euroa litra. Yli kolminkertainen hinnannousu! Valkuaisrehun hinnannousu on noussut yli 100 % samoin muovien”.

Helvi Jääskeläinen kysyy, mikä saa edelleen jaksamaan viljelyä ja mistä motivaatiota revitään?

“Tämä ala on palkitsevaa, jos sattuu luonto ja Luoja olemaan armollinen. Tätä on vaikea lopettaa. Olen tehnyt investointeja ja en pysty nyt lopettamaan. En ole periksi antavaa tyyppiä, jos nyt lopettaisin, niin olisin tehnyt työtä aivan kuin turhaan 40 vuotta”.

Vornasen mielestä kyse on henkiin jäämisestä, jos meillä ei ole kotimaista ruoantuotantoa. Anarkia on kolmen aterian päässä!

Kuuntele koko haastattelu tästä ja ennen kaikkea rukoile maamme ruoantuottajien puolesta.

Teksti: Helvi Jääskeläinen

Kuuntele Ahti-Pekka Vornasen koko aamuvierashaastattelu tästä: 
Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Tuorilainen heikki

    Tarviiko viljelijä laskukonetta vai viekö naapurille näyttö suurimmat kulut .40 vuotta sivusta seuranneena tuli monesti mieleeni.