Patmos-blogi

Adhan -rukouskutsu, minne menet Eurooppa?

Leena Metsämäki Leena Metsämäki on Patmos Lähetyssäätiön lähetysjohtaja. Hän on toiminut aikaisemmin 90-luvulla Patmoksen lähettinä Etiopiassa. Sen lisäksi hänellä on pitkäaikainen kokemus lähetystyöstä eri maissa.
Julkaistu:

Adhan -rukouskutsu on kaikunut koronaepidemian aikana Euroopassa kokoontumisrajoituksista huolimatta. Mikä on adhan ja mitä se meitä liikuttaa?

Korona-aika on iskenyt koko maailmaan ja koettelee meitä kaikkia. Kanssakäyminen pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä ja valtiot ovat antaneet erilaisia säädöksiä kansalaisilleen. Kirkot ovat kiinni, ravintolat ovat kiinni, urheilutapahtumat peruttu ja koulua annetaan etäopetuksena. Esimerkiksi Saksassa vain kaksi ihmistä saa tulla yhteen samaan aikaan, jotta koronavirus ei leviäisi.

Sitten yllättäen saan käsiini videon Saksasta Berliinistä, jossa muslimien perjantairukouksen aikaan kovaäänisistä soitetaan voimakasta rukouskutsua, adhania, ja moskeijan edessä parveilee arviolta toistasataa nuorehkoa miestä. Saksan poliisi, Polizei, näkyy myös videolla. Poliisi ei kuitenkaan hajota suurta ihmisryhmää, vaan näyttää ohjailevan heitä ystävällisesti moskeijan edessä. Pelkääkö poliisi muslimeja? Mistä on kysymys? Onko muslimeilla erilaiset lait?

Myös Helsingistä Kontulasta näytetään samanlainen video. ”Allah on suuri, minä todistan, että ei ole muuta jumalaa kuin Allah”, kaikuu Kontulan ostoskeskuksessa viiden minuutin ajan arabiankielellä seuraavana perjantaina. Kontulassa ei kuitenkaan näy suuria ihmisjoukkoja. Viime viikolla arabiankielinen Al Jazeera -lehti iloitsi siitä, että jo toinen kaupunki Saksassa, Köln, on sallinut adhanin. Mielenkiintoista, että se on aihe, joka ylittää uutiskynnyksen. Ehkäpä järkyttävimmät ovat videot Saksasta, Espanjasta ja Englannista, joissa papit ovat kutsuneet  muslimi imaamin pitämään rukouskutsu adhania omiin kirkkoihinsa. Siinä imaamit kristillisten kirkkojen alttarien edessä julistavat arabiaksi muslimien rukousjulistusta.  Kuinka tähän on voitu tulla?

Mitä on adhan? Onko adhanissa kyse rukouskutsusta vai jostakin enemmästä? Kovan linjan muslimista kristityksi kääntynyt Lähi-idästä kotoisin oleva ystäväni kertoo, että adhan ei ole pelkkä rukouskutsu, vaan se on julistus Islamin vallasta, läsnäolosta ja suvereniteetista. Hän katselee järkyttyneenä Euroopan tilannetta ja eurooppalaisten sinisilmäisyyttä.  Hän valaisee rukouskutsun syntyä.

Adhan-rukouskutsua ei mainita Koraanissa, vaan myöhemmin tehdyissä hadiiteissa. Rukouskutsu on syntynyt vasta profeetta Mohammedin Medinassa olon aikana. Eräs Abdullah -niminen mies näki unen, jossa vihreään asuun pukeutunut mies kehotti häntä esittämään muslimien rukouskutsun tällä tavalla. Profeetta Mohammed oli sitä aiemmin miettinyt sekä kellojen että sofar-torven käyttöä kutsun kuuluttamiseen.

Adhan on arabiaa ja tarkoittaa tiedonantoa, muslimien kontekstissa sana tarkoittaa rukousajan tiedonantoa, kuuluttamista. Adhan on rukouskutsu rukoushetkeen, joka islamilaisissa maissa esitetään viisi kertaa vuorokauden aikana, kukin kutsu kestää viisi minuuttia. Varhaisin esitetään aamulla kello 4, loput pitkin päivää, viimeinen ennen puoltayötä.

Adhan ei ole vain kutsu tulla rukoilemaan, vaan se on julistus. Julistus kuuluu seuraavasti: ”Allah on suuri! Allah on suuri! Minä todistan, että ei ole muuta Jumalaa kuin Allah; minä todistan, että ei ole muuta Jumalaa kuin Allah; minä todistan, että Mohammed on hänen profeettansa; minä todistan, että Mohammed on hänen profeettansa; tulkaa rukoilemaan; tulkaa rukoilemaan; tulkaa menestymään; tulkaa menestymään; Allah on suuri! Allah on suuri! minä todistan, että ei ole muuta jumalaa kuin Allah; minä todistan, että ei ole muuta jumalaa kuin Allah.”

Ystäväni kertoo, että islamilaisissa maissa rukouskutsu pysäyttää kaiken toiminnan niin kouluissa kuin työpaikoillakin. Opetus loppuu, työnteko pysähtyy, ja kaikki hiljentyvät kuuntelemaan adhania.  Onko Eurooppa valmis siihen, että seuraava askel onkin tämä: kaikkien tulee kunnioittaa viittä rukouskutsua ja rukoushetkeä vuorokaudessa? Voivatko muslimit jyrätä uskonnottomaksi tulleen ja kristillisille arvoille vihamieliseksi muuttuneen Euroopan vaatimuksillaan? Muslimeille ei ole kelvannut joidenkin maiden viranomaisten ehdotus esittää rukouskutsu esimerkiksi kännykällä. Sekin osoittaa, että kyse ei ole pelkästä ryhmän sisäisestä kutsusta, vaan julkisesta julistuksesta. Entäs me kristityt, pitäisikö meidänkin alkaa vaatia oikeuksiamme? Voisiko uskonnonvapauden ja tasapuolisuuden nimissä ajatella, että kristityt lukevat kovaäänisistä jokaisessa kaupungissa Raamattua joka päivä viisi kertaa viiden minuutin ajan?

Toinen uhkakuva, joka tästä adhanin, rukouskutsun, yleistymisestä ystäväni mukaan voi seurata, on se, että Lähi-itää repivä sunna- ja shiia-muslimien taistelu siirtyy Eurooppaan. Adhan nimittäin on erilainen näillä kahdella eri uskonsuunnalla. Shiiat lisäävät kutsuun Alin, profeetta Mohammedin serkun, jota he kunnioittavat. He lisäävät rukouskutsuun sanat:” Ali on kaikkein hengellisin johtaja”. Lisäksi he lausuvat alussa neljään kertaan, että Allah on suuri. Eroavaisuus saa aikaan sen, että shiiat suuttuvat, jos rukouskutsussa ei mainita Alia ja sunnat suuttuvat, jos Ali mainitaan. Ystäväni epäilee, että seuraava vaihe on se, että rukouskutsuja tuleekin kymmenen päivässä. Molemmilla muslimiryhmillä omansa. Lisäksi moskeijoita täytyy ruveta rakentamaan lisää, sillä tämä rukouskutsun erilaisuudesta johtuva riita johtaa myös laajempaan riitaan. Lähi-itä on täällä!

Korona-aika on tuonut esiin monenlaisia asioita. On ollut hämmentävää huomata, kuinka nopeasti kansat voidaan saada tottelemaan rajoittavia sääntöjä. Kuinka äkkiä kaikki voi muuttua. Tämä on kuin kenraaliharjoitusta johonkin edessäpäin olevaan. Jeesukseen uskovina meidän ei tarvitse pelätä, sillä olemme varmasti voittajan puolella. Hänen rauhansa on ymmärrystä ylempi. Hän, joka on pitänyt meistä huolta helpompina aikakausina, pitää varmasti huolta myös vaikeina aikoina! On kuitenkin hyvä olla perillä siitä, mitä maailmassa tapahtuu. On hyvä rukoilla maamme ja maanosamme puolesta. On myös tärkeätä korottaa äänensä kun näkee, että kaikki se, minkä edestä isämme ovat taistelleet ja uskoneet, ollaan myymässä ilman hintaa pois. Armahda rakas Jeesus Eurooppaa.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Pasi Turunen

    Tervetuloa uudistuneelle Patmos-blogille. Valitettavasti vanhoilla sivuilla olleisiin blogeihin tulleita kommentteja ei ole aineiston siirron yhteydessä saatu siirrettyä uusille sivuille.