Patmos-blogi

Amerikan vaalijärjestelmän kiemuroista

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Suomen näkövinkkelistä on monien vaikea hahmottaa, että presidentin valinta tapahtuu Amerikassa eri tavalla kuin meillä. Vaaliprosessia säätelee perustuslaki sekä osavaltiokohtaiset vaalilait siitä, miten vaalit toimitetaan kussakin osavaltiossa.

Ensiksi, perustuslain mukaan presidentinvaalit ovat edustajamiesvaalit, eivätkä suorat kansanvaalit. Vaikka ehdokas saisi enemmän absoluuttisia ääniä, hän voi silti hävitä, jos ei saa riittävästi valitsijamiehiä.

Näin kävi H. Clintonille 2016. Vaalitapaan on omat historialliset syynsä Amerikassa, jossa haluttiin varmistaa, että väestömäärällisesti pienemmätkin osavaltiot olisivat riittävän edustettuina vaaleissa, jotta jokaisen osavaltion etu tulisi huomioiduksi eikä vain sellaisten, joissa on suurimmat väestökeskittymät.

Toiseksi, varsinainen presidentin valitseminen tapahtuu vasta valitsijamiesten (jotka voivat myös olla naisia luonnollisesti) antaessa äänensä. Voittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä. Tämä äänestys tapahtuu kuukausi valitsijamiesvaalien jälkeen.

Näiden kahden vaalivaiheen välillä on mahdollista haastaa valitsijamiesvaalin osavaltiokohtaiset tulokset juridisesti.

Näin on tapahtunut ennenkin, ja vaikka asia näyttää Suomen näkökulmasta kummalliselta, siinä, että ääntenlaskun oikeellisuus haastetaan ja vaaditaan paikoin uudelleen laskua tai muita tarkistuksia ei ole mitään tavatonta Amerikan vaalijärjestelmän näkökulmasta. Se on osa prosessia.

Mutta olennaista niin perustuslain, kuin lain näkökulmasta muutenkin on tiedostaa, että vasta sen jälkeen, kun valitsijamiehet ovat antaneet äänensä, vaalien voittaja on virallisesti selvillä ja voidaan sertifioida.

Teoriassa on mahdollista, että toisen puolueen valitsijamies antaakin äänensä toisen puolueen ehdokkaalle. Vuonna 2016 demokraatit yrittivät viime metreille painostaa Trumpin valitsijamiehiä vaihtamaan ääntään Clintonille. Se ei onnistunut. Mutta olisi teoriassa ollut mahdollista. Tuskin tälläkään kertaa sellaista tapahtuu.

Pointti on kuitenkin siinä, että juridisesti voittajaehdokkaasta tulee ”valittu presidentti” eli President Elect / Elected President vasta sen jälkeen, kun valitsijamiehet ovat antaneet äänensä ja voittaja on sertifioitu virallisesti.

Tämän jälkeen istuva presidentti jatkaa virassaan, kunnes President Elect asetetaan virkaansa, jolloin hänestä tulee virkaan asetettu presidentti. Siihen saakka vaalitulos voidaan juridisesti haastaa.

Nähtäväksi jää riittääkö eräissä osavaltioissa ja vaalipaikoilla havaitut epäselvyydet muuttamaan valitsijamiesvaalin tulosta. Oikeusistuimet ratkaisevat riittääkö vaaliepäselvyyksistä toimitettu näyttö. Siitä varmasti jokaisella on mielipiteensä ja jokainen toivoo jotain.

Näin ollen Biden ei virallisesti ole vielä presidentin vaalien voittaja, eikä edes President Elect vaikka media on jo ehtinyt hänet siihen asemaan Amerikassa (ja meilläkin) nostaa. Valitsijamiehet eivät ole äänestäneet ja prosessi on muutenkin kesken. Media on julistanut Bidenin voittajaksi perustuen vaaliennusteisiin.

Mutta ihan juridisesti kaikkien meidän toiveistamme riippumatta Biden ei ole virallisesti vielä vaalien voittaja, koska edes valitsijamiehet eivät ole antaneet ääntään ja ääntenlasku sekä tarkistus on paikoin kesken.

Media ei valitse presidenttiä. Ei Suomessa eikä Amerikassa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (17)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Marska

    Tottakai Bideniä voi kutsua Usan seuraavaksi presidentiksi. Niinhän tähän aikaan 4 vuotta sitten Trumpiakin kutsuttiin. Eri asia on sitten ne viralliset nimitykset. Samoin Suomessa presidentinvaalien voittajaa nimitellään tulevaksi presidentiksi ennen virallista vaalituloksen julistamista.

    Yksi Usan presidentinvaalien erikoisuuksista voitaisiin vielä mainita. Yhdysvältain korkein oikeus eli muutama henkilö voi ratkaista vaalit. Vuonna 2000 George W Bush’in valitsi korkein oikeus. Se keskeytti Floridan äänten uudelleenlaskennan ja määräsi valitsijamiehet Bushille. Se ratkaisi koko kisan. Jotain tällaista saattoi Trump jo alustella kiirehtiessään korkeimman oikeuden tuomarinimitystä vähän ennen vaaleja.

  2. äänestämistä

    Ei tuossa Pasi Turusen kuvailemassa pitäisi olla mitään outoa eikä yllätyksellistä.
    Vuoden 2000 vaalien jälkeen vasta oikeuskäsittelyn jälkeen valitsijamiesten suorittaman vaalin jälkeen saattoi Al Gore käyttää itsestänsä luonnehdintaa ”the former next President of the United States”.

  3. Kiitos

    Vanha suomalainen sananlasku sanoo’ ei ole koiraa karvoihin katsomista’. Kiitos, että blogeissa on tuotu esiin niitä hyviä asioita, joita Trump on hallintokaudellaan saanut läpi. Hän puolustaa perhearvoja, ei ole kannattamassa homo- ja lesbo-oikeuksien laajentamista esim. kouluihin, vastustaa abortteja, on edistänyt rauhaa Lähi-Idässä ja luonut Israelin kanssa arvokkaita suhteita. Hän ei ole aloittanut sotaa missään päin maailmaa, päinvastoin kuin aikaisempi presidentti.
    Jos hänen esiintymisensä ja ulostulot ovat välillä liian näyttäviä ym., niin eikö ihmistä pitäisi ennemmin arvioida tekojen ja ajatusten mukaan, kuin tuijottaa joihinkin manöövereihin.
    Lisäksi kovin hämmentävää, että kristityt kannattavat Bidenia, joka avoimesti kannattaa homolakien laajentamista, ja aborttia. Jumala sanoo Raamatussa kyllin selvästi, että ne pikemminkin tuhoavat kansakuntia kuin parantavat yhteistä hyvinvointia. Media on suoraan haukkunut, kritisoinut, arvostellut ja mustamaalannut Trumpin jokaista sanomista ja tekoa koko hänen neljän hallintovuoden ajan. Bidenin edesottamuksista ei ole hiiskuttu sanaakaan koko kisan aikana. Onko tämä demokratiaa, kysyn vaan. Ja jos Suomi vielä on demokraattinen maa, niin täällä pitää voida avoimesti sanoa mielipiteensä asioista tasapuolisesti!

  4. IlkkaT.O.

    Kiitos Pasi Turuselle aiheellisesta blogikirjoituksesta.
    Todelliset kristityt Suomessa ovat paaluttaneet agendansa – mielipiteistään huolimatta – totuuden varaan, näitä myös aidosti kristillinen media ylläpitää, esim. Patmos.
    Aiheena oleva USA:n vaalijärjestelmä ja vaalit 2020 yleensä ovat syystä oltava objektiivisen kristillisen näkökannan alla. Kristittyinä emme antaudu poliittisen korrektiuden saastevirran vietäväksi. Suomessakin on pastoreita ja pappeja, jotka siihen loveen ovat syvästi langenneet, maailma on tullut seurakuntiin, hedelmä paljastaa.
    Ihmetystä ei tärvitse paljon selitellä, kun pitää em. asian mielessään, siksi niin pinnallista oikeassaolemisen käsitystä vijlellään myös kritillisissä piireissä: Ikäänkuin valtavirtamedian otsikot olisivat Sanaa. Ei ole, USA:n vaalijärjestelmän alttiiksi joutuminen demokraattien pyrkimyksissä kertovat puolueen moraalittomuudesta siinä määrin, ettei sellaista vielä ole USA:n poliittisessa historiassa tapahtunut.
    Mitä kertovat esim. Trumpin rasistiksi luonnehdinta, vaikka näissä vaaleissa hän sai ennätysmäärän mustien ja latinojen ääniä sitten Kennedyn: Sitä, että USA:n suurin poliittinen petos ja vilppi on paljastumassa, samoin dem.puolueen epätoivoinen vallankaapausyritys.
    Tai demokraattien viljelemä salaliittoteoria Venäjän sekaantumisesta 2016 valeihin: Sitä, että valheellinen valtavirtamedia tukee vastuuttoman moraalittomasti kaikkea demokraattien yritystä päästä vallankahvaan.
    Biden ei – Niinistön ja Marinin onnitteluista huolimatta – ole tällä hetkellä USA:n presidentti, Trump on, joten häntä voi onnitella: 71 miljoona ääntä!
    We’ll fight until fat lady sings.

  5. M. Brenner

    Usa:n vaalit ovat aivan kesken. Vaaleja yleensä voitetaan saamalla eniten ääniä. Näissä vaaleissa on syytä epäillä petosta, se on tullut ilmiselväksi niille jotka vaivautuvat seuraamaan todistajia ja vaalitoimistojen epäilyttävää toimintaa. Mitä tulee ehdokkaitten eroihin niin luulisi erityisesti kristittyjen ymmärtävän globalistien agendaa. Se on uskonnon ja sananvapauden kaventamista. Se on Lgbt liikkeen tukemista ja kristillisten arvojen polkemista. Se on syntymättömien lasten murhaamista. Se on holtittoman maahanmuuton ja sen myötä rikollisuuden edesauttamista. Se on protektomismin rajoittamista ja pääoman ja työvoiman vapaata liikkumista joka johtaa totaliarismiin. Kansukuntien menestys korreloi miten kansakunnat suhtautuvat Israeliin. Trump on luonteeltaan spontaani ja Usan keskustelu kultturi poikkeeaa Suomen tapakultturista. Vastarinta häntä kohtaan on rajumpaa joten varmaan syytä öykkäröidä joskus. Rukoilkaamme Usan ja sen myötä koko ihmiskunnan ja kristittyjen vapauksien puolesta

  6. Jarmo

    Älkää hyvät ihmiset sotkeko ja liittäkö Kristinuskoa ja Trumpia toisiinsa. Trump on patologinen narsisti ja valehtelija, jota ei kenenkään kristinuskovaisen tule tukea! Patmoksen kirjoittelun pitäisi pysyä siinä asiassa mihin se on perustettu ja pysyä kaukana politiikan pelikentästä!

    Pasi Turunen! Häpeä!

  7. Hannu

    Vaikka vaalijärjestelmää luotaessa on ehkä ajateltu, että valitsijamiesten kautta pienetkin osavaltiot saisivat äänensä kuuluviin, niin kyllä se on käytännössä usein niin, että väkirikkaiden osavaltioiden (Kalifornia, Texas, Florida jne.) valitsijamiesten voittaminen ratkaisee vaalin voittajan. Nytkin Pennsylvania meni Bidenille ja ratkaisi voiton hänelle.

  8. Nokimies

    Pasi on oikeassa lain mukaan. Valitsijamiehet valitsevat presidentin, ei media. Tämä on osa demokratiaa, mikä on hyvä asia. Itse pidän Trumpin ja republikaanien reagointia siinä mielessä erittäin huolestuttavana, että tässä jupakassa tulee dramaattisesti esiin se täydellinen kahtiajako, missä USA nyt on. Myös Suomessa tämä suoranaisen vihamielinen kahtiajako tulee mediassa esiin ja jopa näissä kommenteissa Pasi viestiin. Ja tämä vihanpito on ”kuolemanvaarallista” maailmalle ja sen ihmisille. Yli neljä vuotta on syydetty Trumpia kohtaan vihaa ja raivoa liberaalin median kautta, mikä ei todellakaan jää ilman vaikutusta jatkossa. Jotenkin tuntuu, että nyt aletaan maksamaan laskua tuosta liberaalien vihanpidosta mihin Trump on vastaillut omalla repivällä tyylillään. Näyttää nimittäin siltä, että republikaanien keskuudessa on kehkeytymässä ajatus, että liberaali maailma tulee kertakaikkiaan tuhota ”viimeiseen mieheen”. Tätä kautta vain voimme ymmärtää sitä mitä USA:ssa nyt tapahtuu. Tilanne muistuttaa sitä intensiiviteettiä millä päätettiin tuhota Neukkujan ja liittoutuneiden suorittamana natsit kertakaikkiaan maan päältä, mikä myös toteutettiin täysillä. Emme siis voi jättää yli 70 miljoonaa amerikkalaista huomiotta, koska he kuitenkin ovat se USA:n aktiivisin ja aikaansaavin kansanpuolisko. En näe tälle ”sodalle” loppua, koska en voi mitenkään kuvitella että liberaalit ja vasemmistolaiset tulisivat edes osittain tässä tilanteessa vastaan, vaikka Biden tätä vähän toivoikin. Nämä eivät tule järkiinsä että ymmärtäisivät mitä ovat tekemässä maailmanlaajuisesti, vaan jonkinlaiseen tuhon kierteeseen meidät ihmiskuntana on ”kirottu”. Tämä ongelma on paljon pahempi kuin mikään ilmastonmuutos tai maapallon saastuminen, mikä myös sinänsä on tuhon airut eikä ihmisten toimenpiteet enää riitä, vaikka kuinka monta tuhatta tonnia ”kampaviineriä” syötäisiin kokouksissa. Eli kaikenkaikkiaan se tuhon skenaario minkä Jumala on paaluttanut ihmiskuntaa silmälläpitäen tulee toteutumaan ja rutosti.

  9. Stop

    En voi kuin ihmetellä Patmoksen Trump-kampanjointia, mikä jatkuu vaikka mitä tapahtuisi. Miten kristillisenä pidätte hänen uusimpia salaliittoteorioita ja suoranaista valehtelua äänien manipuloinnista? Mitään todisteita väitteille ei ole pystytty osoittamaan ja tuomarit yksi toisensa jälkeen hylkäävät näitä onnettomia haasteita. Trump ja republikaanit murentavat luottamusta demokratiaan ja vaalijärjestelmään juonillaan. Pahimmassa tapauksessa luvassa on väkivaltaisuuksia.

    Vaaliennusteista puhuminen enää tässä vaiheessa, kun Bidenin voitto on jo kristallinkirkas, on muutenkin harhaanjohtavaa. Biden on seuraava presidentti, vaikka kuinka yrittäisitte teorisoida.

    Koen että kristittyinä meidän ei tulisi lähteä mukaan salaliittoteorioihin ja ikävään kampanjointiin. Muistakaamme rukouksissa valtionjohtajia, jotta Herra vaikuttaisi heidän kauttaan. Olivat he sitten vaikka demokraatteja tai republikaaneja, niin kaikki ovat arvokkaita Herralle.

  10. Tarmo Ahonen

    Pasi Turunen, on merkillistä, miten kristillinen oikeisto maassamme on paaluttanut näkemyksensä niin heikkojen perustelujen varaan. On päivän selvää, että Trump on öykkäri, erittäin huonokäytöksinen, narsisti ja usein myös rasistinen. Lisäksi hän on mitä patologisin valehtelija ja veronkiertäjä. Eikö tämä pitäisi olla kristittyjen kritiikin aihe? Vai onko niin, ettei totuudella ole enää väliä, koska Trump kannattaa Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Olen sitä mieltä itsekin, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, mutta näkemys ei voi pyhittää mitä synnillisimpiä tekoja ja elämän eetosta.

    Mihin on kadonnut terveen harkinnan Henki? Kaikki näyttää käyvän, koska Trump on Jumalan valittu ase kommunismia ja sosialismia vastaan. Demokraatit ovat puolestaan kavalia maanpettureita ja uskonnon ja isänmaan vihollisia.

    Lapsikin ymmärtää, että Trumpin puolustajat käyttävät psykologista lohkomista surutta todellisuuden ymmärtämiseen. Tähän samaan on langennut maassamme monet konservatiiviset kristityt. Tämä on vaarallinen tie. Laumasieluisuuden hurmiossa sokaistutaan uskonnolliseen lapsellisuuteen ja muututaan evankeliumin esteeksi.

    Pahinta tässä on se, että myös jotkut pastorit ja teologisesti oppineet käyttävät näitä psykologisia mekanismeja tarkoituksellisesti hyväkseen kasvattaessaan hengellistä valtaansa kirkkokansan parissa. Heitä ei kiinnosta totuus vaan hengellinen vallankäyttö, kommunismin hysteerinen pelko ja lahkohenki.

    Tästä tulisi keskustella. Tästä tulisi olla huolestunut. Tästä ummehtuneesta kristinuskon ahtaasta tulkinnasta tulisi huolestua. Ja ennen kaikkea siitä, mikä on kristittyjen tehtävä tässä ajassa.

  11. E. Heikkinen

    Häviäjää eikä voittajaa ole vielä virallisesti julkistettu.
    Median lisäksi ”USA:n presidenttiä ei valita vaalitulosta sivuuttamalla lakituvankautta.”
    Lopullinen vaalitulos on vielä selvittämättä .
    Niinkuin Pasi kirjoitti :
    ””Näiden kahden vaalivaiheen välillä on mahdollista haastaa valitsijamiesvaalin osavaltiokohtaiset tulokset juridisesti.

    Näin on tapahtunut ennenkin, ja vaikka asia näyttää Suomen näkökulmasta kummalliselta, siinä, että ääntenlaskun oikeellisuus haastetaan ja vaaditaan paikoin uudelleen laskua tai muita tarkistuksia ei ole mitään tavatonta Amerikan vaalijärjestelmän näkökulmasta. Se on osa prosessia.

    Mutta olennaista niin perustuslain, kuin lain näkökulmasta muutenkin on tiedostaa, että vasta sen jälkeen, kun valitsijamiehet ovat antaneet äänensä, vaalien voittaja on virallisesti selvillä ja voidaan sertifioida.”””

  12. Bux

    Teknisesti Pasi on oikeassa, mutta yleensä on ollut tapana noudattaa niin sanottuja herrasmiessopimuksia, muun muassa vallanvaihdon joustavuuden ja isänmaan edun nimissä.

    Olenkin miettinyt tässä viime aikoina, että miksi konservatiiveiksi itseään nimittävistä on tullut yhä huonompi käytöksisiä ja yhteiskunnan klassisia instituutioita ja käytäntöjä halveksivia.

    Konservatiivit väittävät, että 1960-luvulla kulttuuriradikaalit olisivat tuhonneet hierarkiat ja kunnioituksen vanhoja hyviä tapoja ja arvoja kohtaan. Mutta päinvastoin, enemmän kyse taitaakin konservatiivien omasta projisoinnista tai ainakin näin tulee miettineeksi kun seuraa Trumpin ja hänen kannattajiensa käytöstä. Heille mikään ei ole enää pyhää. Konservatismi on kriisissä.

  13. Jones

    Pasi Turunen, tuskinpa olisit kirjoittanut tällaista blogitekstiä, jos tilanne olisi päinvastainen. Eli Biden ei olisi tunnustanut Trumpin vaalivoittoa. Äänestystuloksen sivuuttaminen ja Trumpin valinta presidentiksi lakituvan kautta olisi törkeää demokratian halventamista. Nyt jo Trump on osoittanut olevansa todella huono häviäjä.

    • Hippu P

      Mikä olisi hienompaa kuin se, että mahdolliseen vaalivillppiin osalliset jäisivät kiinni ja joutuisivat vastuuseen teoistaan. Hienoa olisi myös se, että vaalin lopputulos olisi Trumpin valinnan kannalta myönteinen. Trump itse on sanonut, että hän voittaa varmasti kun kaikki lailliset äänet lasketaan. Se, että Georgia lasketaan uudestaan antaa toiveita odottaa tarkistuslaskentoja myös muissa tasaväkisissä osavaltioissa.

    • Jones

      Nyt meni Arizonakin Bidenille. Aika monta osavaltiota pitäisi mennä toisinpäin, jotta Trump voittaisi. Ja voihan olla, että vaalivilppiin ovat syyllistyneetkin republikaanit ja Trump. Ainakin äänestämistä he ovat pyrkineet kovasti hankaloittamaan.

      • piritta

        Onhan se nyt ihan selvää että Biden on seuraava Ameriikan presidentti,
        miksi siitä nyt vielä pitää vänkätä, olen ihan samaa mieltä ed.kommentoijille, Trump näytti eilisessä dokumentissa Raamattua, kuljettaako hän sitä mukanaan, enpä usko, jos hän palautti kuolemantuomiot,ja antaa mustien kuolla, hän kai ei olelukenut Raamattua kuitenkaan, jossa sanotaan ”Älä tapa” ja se käytös mikä nytkin on, on äärimmäisen lapsellista,loukkaavaa, sadistista, rasistista. Vaalivilppiä ei ole, jos olisi niin olisi todisteet, ja mitä vielä Trump pistää kapuloita rattaisiin Bideniä vastaan, ennennäkemätöntä mitä touhua.

        • Hippu P

          Trump on taitava osoittamaan vastapuolensa ulkokultausuuden. Kumpi sinun mielestäsi on pahempi synti — tappaa syntymätön pieni lapsi vai puhua karkeasti toisesta ihmisestä? Trump on rehti johtaja, joka on tehnyt enemmän syntymättömien lasten puolesta kuin kukaan edeltäjänsä. Istuva presidentti on vaalien ainoa voittaja niin moraalisesti kuin äänimäärällisesti. Ihme, että riittävän moni osavaltio kääntyy vielä Trumpille, on mahdollista. Jos ei niin sitten 2024 uudestaan. Mikään pakkomielle kukaan ihminen — edes presidenttinä — ei ole minulle mutta ainahan sitä toivoisi, että kansakunnilla olisi hyvään pyrkivät ja heikoimpia puolustavat johtajat.