Patmos-blogi

Davidin kanssa kattoterassilla

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

Oletko joskus pohtinut, kenet Vanhan testamentin henkilön haluaisit tavata, jos saisit sellaiseen mahdollisuuden? Minä haluaisin tavata kuningas Daavidin, jonka elämä tuntuu hyvin inhimilliseltä. Hänen vaiheissaan on paljon sellaista tunteiden ja uskon vuoristorataa, joka on kipeällä tavalla tuttua myös minulle.

Psalmissa 22 Daavid vaikeroi: ”Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?

Jo seuraavassa psalmissa 23 Daavid huudahtaa sydän täynnä iloa: ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.”

Psalmissa 36 Daavid varoittaa kuulijoitaan siitä, miten synti kietoo ja viimein paaduttaa sydämen.

Psalmissa 51 hän joutuu itse ahdistuneena anomaan Jumalalta: ”Käännä katseesi pois synneistäni ja pyyhi minusta kaikki pahat tekoni.”

Daavidin elämässä tunteet ja tilanteen vaihtelivat nopeasti. Hänellä jos kellä riitti vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kuten nykyään on tapana sanoa. Ehkäpä hän on juuri siksi minulle sopiva opettaja. Tässä kuusi tärkeää opetusta, jotka Daavid varmasti kertoisi minulle, kun illan jo hämärtyessä tapaisimme Jerusalemissa hänen linnansa kattoterassilla:

1. Syntien peittely vain pahentaa tilanteen
Daavid teki aviorikoksen viettelemällä uskollisen palvelijansa Urian vaimon Batseban. Yhteisen yön tuloksena Batseba tuli raskaaksi. Daavid käynnisti oitis kavalan suunnitelman tekonsa ja sen seurausten salaamiseksi. Ensin hän järjestää tilanteen sellaiseksi, että lapsen isänä voitaisiin pitää Uriaa. Kun se ei onnistunut, hän lähetti Urian kuolemaan taistelun eturintamassa. Mitä enemmän hän yritti peitellä rikostaan, sitä pahemmin hän sotkeutui synnin ansoihin.

”Älä sinä sotkeudu ja sorru samanlaiseen valheiden ja peittelyiden verkkoon”, Daavid varmasti varoittaisi minua tavatessamme.

2. Jumalan kanssa on pidettävä lyhyet tilivälit
Daavidin suunnitelma näytti onnistuneen. Uria kuoli sotasankarina, ja Daavid otti leskeksi jääneen Batseban vaimokseen. Ehkä Daavidin omatunto joskus kolkutteli, mutta hän ei siitä piitannut. Viimein kiusallinen kolkuttelukin taisi loppua. Elämä jatkui tasaisena kuukaudesta toiseen, kunnes Batseba synnytti pojan.

Näin pitkään Jumala oli odottanut, että Daavid tunnustaisi syntinsä. Kun mitään ei kuulunut, hän lähetti profeetta Natanin Daavidin luo kertomaan erikoisen tarinan. Köyhällä miehellä oli vain yksi ainoa mutta sitäkin rakkaampi karitsa. Tämän karitsan rikas mies oli ottanut ja tehnyt siitä vieraalleen ruokaa. Asiasta kuultuaan Daavid tulistui ja tuomitsi karitsan ryövänneen miehen kuolemaan. Samalla hän tuli tuominneeksi itsensä: David oli tuo mies ja joutui myös kärsimään synneistään rangaistuksen.

”Älä sulje korviasi omantuntosi ääniltä äläkä paaduta sydäntäsi, vaan tunnusta viipymättä syntisi ja rikkomuksesi”, Daavid toteaisi hieman apeana minulle, kun istuisimme yhdessä kattotasanteella, jolta hän oli aikoinaan katsellut Batseban peseytymistä kohtalokkain seurauksin.

3. Kun Jumala sanoo ei, hän tarkoittaa sitä
Daavid halusi rakentaa Jumalalle temppelin, mutta Jumala ei antanut siihen lupaa. Jumala ilmoitti, että temppelin saisi rakentaa vasta Daavidin poika Salomo.

”Joskus voi käydä niin, että jotkut omasta mielestämme hyvät ja itsellemme mieluisat hankkeet eivät ole Jumalan suunnitelmien mukaisia. Kysy siksi niistä jo ennalta Jumalan mielipidettä. Jos hän sanoo sinulle ei, niin sinun on paras totella”, Daavid varoittaisi minua.

4. Luota Jumalaan kohtasitpa mitä tahansa
Tiivis ja läheinen suhde Jumalaan teki Daavidista pelottoman ja taitavan soturin. Jo nuorena paimenpoikana, kun koko Israelin armeija oli kauhuissaan Goljatin tähden, Daavid lähti Jumalaan turvaten rohkeasti taisteluun jättiläismäistä vihollista vastaan. Hän luotti Jumalaan, näyttivätpä olosuhteet ja inhimilliset todennäköisyydet miltä tahansa.

”Pelko voi joskus olla pelottava vastustaja, joka lamauttaa mielen ja herpaannuttaa käden. Jos niin käy, niin muista, että Jumala on vielä paljon suurempi ja kykenee pelastamaan sinut kaikenlaisten jättiläisten kynsistä”, Daavid varmasti rohkaisisi minua tavatessamme.

5. Jättiläisiltä on leikattava pää poikki
Kaadettuaan lingollaan Goljatin Daavid otti vastustajansa miekan ja löi tältä pään poikki.

”Myös sinä kohtaat elämässäsi jättiläisiä, jotka yrittävät estää sinua kulkemasta sillä tiellä, jonka Jumala on sinulle valinnut. Goljatin lailla nuo jättiläiset pilkkaavat ja herjaavat sinua sekä Jumalaasi. Älä välitä siitä. Älä neuvottele äläkä aikaile. Käy epäröimättä niiden kimppuun Jumalan avulla. Ja kun olet kaatanut oman jättiläisesi, katkaise siltä pää. Te siihen asiaan kertakaikkinen ero. Sillä tavalla vapaudut jättiläisestäsi lopullisesti”, Daavid sanoisi taistelujen muistoista innostuneena.

6. On toteltava enemmän Jumalaa kuin ihmistä
Daavid oli Jumalalle mieluinen mies (1.Sam.13:14). Jumalan totteleminen oli Daavidille kaikkea muuta tärkeämpää. Kun Daavid lankesi syntiin, tärkeintä hänelle ei ollut ”mitä ihmiset siitä sanovat” vaan hänen oma suhteensa Jumalaan. ”Sinua, sinua vastaan olen rikkonut, olen tehnyt vastoin sinun tahtoasi”, hän tunnustaa nöyrästi Psalmissa 51. (Psalmi 51:6)

”On parempi turvata Herraan kuin luottaa ihmisten apuun”, Daavid lopuksi sanoisi minulle lainaten Psalmin 118:8 sanoja. Ihmisiin turvaava joutuu pettymään. Usein hän myös päätyy turmioon, mutta Jumalan armoon turvaavalla on tulevaisuus ja toivo sekä tässä että iankaikkisessa elämässä”, Daavid varmasti vielä opastaisi minua, ennen kuin eroaisimme.

Kenet Vanhan testamentin henkilön sinä haluaisit tavata? Millaisia neuvoja ja varoituksia arvelet hänen silloin ehkä tarjoavan juuri sinulle?

Jumalan rauhaa ja siunausta elämäsi matkalle, kalliisti lunastettu ystäväni!

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *