Patmos-blogi

Epäsymmetriaa ja myrkkyjä

Laura Seppi Laura Seppi kirjoittaa Porissa. Hän on eläkkeellä oleva kielen kääntäjä, jonka erikoisena kiinnostuksena ovat Raamatun kielet. Laura kirjoittaa ajankohtaisista asioista. Ajoittain hänen tekstiensä päällisen puolen takana on vasta varsinainen viesti – kannattaa etsiä se esille.
Julkaistu:

Näin keväällä ajatus menee vaatteisiin. Tykkään eniten vaatemerkistä, jonka nimi espanjaksi tarkoittaa epäsymmetristä. On kiva kun puserossa toinen puoli on vaalea ja toinen tummempi samaa sävyä, tai oikealla puolella on pieni kukka ja vasemmalla iso. Tykkään luonnonomaisista, vapaista kuvioista; säännöllinen, jäykkä ornamentti on silmilleni kauhistus. Olen törmännyt vaatteisiin, jotka neuvotaan pesemään, ennenkuin ne laittaa ihoa vasten. Jossain TV-sarjassa potilaalla oli outoja oireita, jotka osoittautuivat johtuvan vaatteiden kemikaaleista. Ehkä vaatteet tarvitsevat jotain koimyrkkyjä, jos ne tulevat kovin kovin kaukaa.

Kävelkää edestakaisin, kunnes jalat tulevat tunnottomiksi. Näin kehotettiin Sokratesta myrkkymaljan tyhjentämisen jälkeen. Sitten hänet pantiin makuulle. Kädet tulivat tunnottomiksi. Aine kiipesi hitaasti ylemmäs, ja lopulta hermoratoja tuhoava coniini ylsi sydämeen. Sydän pysähtyi.

Kasvista saatavaa coniinia käytettiin antiikin aikana enemmänkin. Joka aikakautena lienee omat myrkkynsä. Markiisi de Sade juotti eläinkunnasta saatavaa c:llä alkavaa myrkkyä kolmelle ‘vapaalle’ naiselle. Naiset kuolivat, ja de Sade sai murhasta elinkautisen. Se oli valistuksen ajan ‘viagraa’ se. Sokrateen coniininsta nykyaikaiseen novitshokkiin on 2420 vuotta. Kauniissa venäläisessä romanssissa kysytään: Muuttuuko ihminen? – Ei muutu.

Venäjällä satsataan turismiin. Siellä rakennetaan uutta, suurta valtatietä Moskovasta Uralille. Siitä tulee varmaankin nelikaistainen. Neljä kaistaa on hyvä, silloin aina voi jättää kaksi kaistaa tavalliselle liikenteelle, jos Uralilta sattuisi tulemaan kovastikin ylileveää kuljetusta.

Tie vie, mutta myös vikkelästi tuo. Minulla oli vuosia sitten kaliningradilainen ystävä, venäjän opettaja. Hän puheli väliin, että olisipa kiva jos Kaliningradista olisi suora ja nopea maayhteys pääkaupunkiin. No, nyt se on mahdotonta. Välille on syntynyt itsenäisiä valtioita, ja siitä tulisi iso myrkyllinen soppa, jos maita ruvettaisiin yhdistämään. Tulisi separatisteja ja tunnuksettomia vihreitä miehiä. Toisaalta kyllä Venäjällä varmaankin tahdottaisiin kaikin tavoin vartioida Itämeren tuottoisia kaasuputkia. Onkohan näitä kaasuputkiosakkeita pörsissä? Nimittäin, kun koronan takia suomalaiset ovat päässeet säästämään itselleen hiukka enemmän varallisuutta, moni kelpo kansalainen varmaankin haluaisi tehdä lipposet.

Symmetriasta vielä. Tässä naapuri ilmoitti hiljan, että hän vastaa loukkauksiin asymmetrisesti eli epäsymmetrisesti. Sanat ‘sym’ ja ‘metrein’ viittaavat yhdessä mittaamiseen, yhteismitallisuuteen. Asymmetrinen vastaus taas tarkoittaa vakavimmillaan, että lex talionis heitetään sivuun ja otetaan käyttöön lemekiläinen (kts:1 Ms. 4:23ss.) politiikka. Tämä Vanhan testamentin herra kosti pienen tönäisynkin heti puukoilla ja puntareilla.

Kaikenlaista myrkkyä: Joillekin on naapurin pullistelu ja kalistelu myrkkyä, joillekin voi kritiikki olla niin myrkkyä, että pitää koettaa myrkyttää se kriitikko. Myrkky tahojen välillä, oli ne sitten kansakuntia tai polviluita, aiheuttaa tulehduksen. Sodat myrkyttävät kaiken. Sivistyksestä ja hyvistä tavoista tulee brutalismia, uskonnosta jihadia, totuudesta hitlerismiä, mielipiteestä rikos, mielenosoituksista anarkismia.

Kyllä tässä köyhä, merkityksetön mökinakka saa syystäkin olla huolissaan. Ja ajatelkaas, että kaikki kaikki tämä sai alkunsa vain yhdestä pienestä myrkyllisestä kysymyksestä:

– Onko Jumala todellakin sanonu…?

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. ressu

  Puhuessaan asymmetrisyydestä Laura Seppi viittasi Vladimir Putinin puheeseen 21.4.2021:

  “Emme halua polttaa siltoja, mutta, jos joku pitää Venäjän hyviä aikeita välinpitämättömyytenä tai heikkoutena, ja lähtee sytyttämään tai räjäyttämään siltoja, niin tietäköön, että Venäjän vastaus on epäsymmetrinen, nopea ja ankara. Se joka järjestää provokaatioita tärkeimpiä turvallisuusintressejämme kohtaan, tulee katumaan sitä niin, ettei ole aikoihin mitään niin katunut. Toivon, ettei kukaan yritä ylittää Venäjän “punaista linjaa”. Missä meidän “punainen linjamme” kulloinkin menee, sen me päätämme kussakin tapauksessa itse.”

  Sana asymmetrinen tai epäsymmetrinen ei avaudu kaikille naisille, koska se on upseerien käyttämä sotilastermi, mitä Purin myös tarkoitti.

  Symmetrinen isku tarkoittaa, että armeijalla isketään armeijaa vastaan, tai sotalaivalla isketään toista sotalaivaan vastaan. Epäsymmetrinen isku tarkoittaa sitä, ettei armeijalla isketä armeijaa vastaan, vaan lähetetään esim. salainen desantti tekemään tihutöitä siviilivaatteissa. Epäsymmetrinen isku on myös iskeä esim. pienellä kalastusveneellä sotalaivaa vastaan.

  Mitä Putin tarkoitti “punaisella linjalla” ja epäsymmetrisellä vastauksella?

  Eurooppa on Venäjän kaasun suurasiakas ja Tanskan salmien kautta menee noin puolet Venäjän vientiöljystä. Jos Eurooppa asettaa sellaisia pakotteita Venäjälle, ettei se osta enää kaasua, vaan korvaa sen Lähi-idästä ja USA:sta ostettavalla nesteytetyllä kaasulla sekä vieläpä sulkee Tanskan salmet, silloin Eurooppa ylittää Venäjän “punaisen linja”. Epäsymmetrinen vastaus ei tarkoita vastaavia energiapakotteita Eurooppaa vastaan, vaan armeijan käyttöä. Siitä Venäjän ulkoministerikin on aiemmin varoittanut.