Patmos-blogi

Erilaisina samassa laatikossa

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

Monet teistä ovat ehkä olleet mukana pakkaamassa Operaatio Joulun Lapsen lahjapaketteja. Keräyksen tuloksena on syntynyt rekkalasteittain kauniita kenkälaatikon kokoisia paketteja Romanian, Moldovan ja Viron köyhyydessä eläville lapsille. Hyvin puutteellisissa oloissa elävälle lapselle tuo paketti on ollut ensimmäinen hänen koskaan saamansa oma joululahja.

Olemme vaimoni Kaijan kanssa pakanneet jo monena vuotena Joulun Lapsen lahjapaketteja. Monenlaisen hauskan ja hyödyllisen tavaran joukkoon me olemme aina sujauttaneet myös värikynälaatikon, jossa on useita eri värisiä värikyniä.

Olen itse koko ikäni harrastanut piirtämistä. Kaapissani on iso värikynälaatikko, jota olen käyttänyt monia vuosia. Laatikossani on peräti eri väristä 48 kynää. Jos yksikin niistä puuttuisi, kokoelma olisi epätäydellinen.

Värikynälaatikkoni kynät eivät ole vain eri värisiä. Vuosien käytön tuloksen ne ovat myös eri pituisia. Joitakin olen joutunut teroittamaan usein. Toiset ovat päässeet vähemmällä. Jotkut ovat saaneet olla luomassa monenlaisia töitä. Toiset ovat vielä lähes käyttämättömiä. Silti ne koostaan riippumatta kuuluvat kaikki samaan laatikkoon.

Tuntuisi suorastaan hassulta, jos joku kynistä sanoisi, ettei se voi olla samassa laatikossa noin eri kokoisten tai noin eri väristen kynien kanssa. Yhtä kummallista olisi, jos ahkerasti käytössä ollut kynä kiukuttelisi siksi, että se joutuu olemaan laatikossa jonkun vähällä päässeen ja siksi itseään pitemmän kynän vieressä.

Kaikkein kummallisinta olisi kuitenkin se, jos värikuvalaatikkoni kaikki kynät olisivat samanlaisia. Olisi naurettavaa edes kutsua sellaista laatikkoa värikynälaatikoksi.

Myös Jumalan värikynälaatikossa tarvitaan monenlaisia kyniä. Sieltä löytyy erilaisia kirkkokuntia, seurakuntia, yhdistyksiä ja yhteisöjä sekä yksittäisiä kristittyjä. Kaikilla niillä on omat painotuksensa ja perinnäistapansa.

Osa Jumalan kynistä on ollut käytössä jo vuosisatoja. Toiset ovat ennättäneet töihin hänen elopellolleen vasta hiljakkoin. Toiset maalaavat tummin, jyhkein ja maanläheisin värein. Toiset ilmaisevat uskoaan kirkkain, iloisin ja jopa räiskyvin värein.

Erilaisilla värikynillään Jumala haluaa lähettää kaikissa maanosissa, kansoissa ja kulttuureissa syntyneille ihmisille rakkauskirjeen. Tärkeän viestin ja ilosanoan, jossa hän kertoo, miten syntinen ihminen voi pelastua rangaistukselta ja saada iankaikkisen elämän. Jokaisella Jumalan värikynällä on sama, yksi ja yhteinen tehtävä. Kertoa, että Jeesus on ainoa tie pelastukseen. On vain yksi Jumalan Poika Jeesus Kristus, mutta hänen luokseen on huikea määrä erilaisia teitä.

Pyhällä Jumalalla on syntisiä ihmisiä varten vain yksi pelastussuunnitelma, josta kertomisen hän on uskonut omalle koko maailman suuruiselle värikynälaatikolleen. Jumalan värikynälaatikkoon mahtuvat mukaan kaikki ne, jotka uskossa turvaavat Jeesuksessa tarjolla olevaan Jumalan armoon. Tuota värikynälaatikkoa apostoli Paavali kuvasi, kun hän kirjoitti Kolosalaiskirjeen 3. luvun jakeeseen 11:

”Tässä ei ole kreikkalaista eikä juutalaista, ei ympärileikkausta eikä sen puutetta, ei barbaaria, skyyttalaista, ei orjaa, ei vapaata, vaan kaikki ja kaikissa on Kristus.” (Kol.3:11 KR33/38)

Tätä Kolosalaiskirjeen 3. luvun jaetta 11 edeltävät jakeet sisältävät varoituksen. Ehkäpä Paavali oli huomannut, että erilaisuuden sietäminen ei ole meille aina helppoa. Sen sijaan, että suostuisimme samaan laatikkoon eri väristen ja mittaisten kynien kanssa, me toimisimme mieluummin omassa saman mittaisten tai saman väristen kynien laatikossamme.  Siksi Paavali kirjoitti edellä olevan 11. jakeen johdannoksi jakeet: 8, 9 ja 10:

”Pankaa nyt pois ne kaikki: viha, kiivastus, pahuus, herjaus ja häpeällinen puhe suustanne. Älkää puhuko valhetta toisistanne, te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisenne tekoineen ja pukeutuneet uuteen, joka uudistuu Luojansa kuvan mukaiseen tietoon.” (Kol.3:8-10 KR33/38)

Jumala tahtoo, että hänen värikynälaatikkonsa kynien kesken vallitse rauha ja rakkaus. Johanneksen evankeliumin 13. luvun jakeessa 35 Jeesus asettaa sen suorastaan Jumalan värikynälaatikkoon kuuluvien tuntomerkiksi, kun hän sanoo:

”Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” (Joh.13.35)

Siunausta elämääsi, Jeesuksen omaksi värikynäkseen lunastama ystäväni!

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *