Patmos-blogi

Esivallan toiminnasta

Jouko Koistinen Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.
Julkaistu:

MTV Kolmosen julkaisema video poliisin suorittamasta taka-ajosta on synnyttänyt keskustelua suuren yleisön keskuudessa. Ylittikö takaa-ajo ja kiinniotto kohtuullisuuden rajan? Raamattu ja myös Uusi Testamentti antavat meille selvät ohjeet suhtautumisessa esivaltaan. Paavali antaa meille selvän ohjeen, olla kuuliainen sille esivallalle, jonka vallan alisuudessa me olemme.

MTV Kolmonen näytti videon, jossa poliisi ajoi takaa nuorta huumekuskia. Takaa-ajo oli tietysti hyvinkin näyttävä. Välillä ajeltiin jalkakäytävillä ja kevyen liikenteen väylillä ja välillä olivat poliisiauton kaikki pyörät ilmassa. Kun lopulta pakenija saatiin pysäytettyä, auto pyrittiin mahdollisimman nopeasti tekemään poliisin toimesta ajokelvottomaksi, niin ettei sillä ainakaan heti olisi yhtä helppo jatkaa pakomatkaa.

Totta kai tämä kaikki on herättänyt keskustelua suuren yleisön keskuudessa, onko tällainen poliisin toiminta viisasta ja tarkoitustaan vastaavaa. Ja uskaltaisinpa sanoa, että se kai Kolmosen uutisten tarkoitus olikin, ja samalla kyseenalaistaa lainvalvojan otteita!

No, onneksi tuossa Kolmosen uutisten näyttämässä tilanteessa ei sattunut kenellekään henkilölle mitään vahinkoa, eikä videosta päätellen ulkopuoliset olleet ainakaan poliisin toimesta läheisessä vaarassa. Aineellisia vahinkoja tuli jonkin verran ja nekin lähinnä pakenijan autoon kohdistuneita.

Joka tapauksessa kuskin verestä löytyi amfetamiinia ja autosta lisäksi pieni määrä huumeita. Mitä poliisin olisi siis pitänyt tehdä? Antaako pakenijan paeta kaikessa rauhassa ja antaa samalla rikollisille ja päihtyneenä ajajille viesti, että pakoa kannattaa yrittää, koska se todennäköisesti onnistuu! Ja tilastollinen faktahan on, että tällaiset paot ovat viime aikoina olleet lisääntymään päin. Eli uusia yrittäjiä kyllä löytyy.

Arvosteltiinpa poliisin toimintaa millä tavalla tahansa, ainakin itselleni on vähintään yhtä tärkeää, että tien päällä liikenteessä on mahdollisimman vähän rattijuoppoja, ajavatpa he alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisina. Jo nyt on maanteillämme riittävän paljon huumaantuneina ajavia, jotka ovat kuin piilevä pommi, joka saattaa laueta kenen vastaantulijan kohdalla tahansa.

Mikä lienee Kolmosten uutisten motiivi videon näyttämisen suhteen? Pelkään pahoin, että motiivi on tosiaankin yleisen mielipiteen nostaminen virkavaltaa kohtaan. Tätähän olemme saaneet kokea viime vuosien aikoina joidenkin medialähteiden taholta, olipa kyse omasta maastamme tai muualta maailmasta. Mutta videon näyttämisestä on ainakin se etu, että se antaa selvän viestin pakoa suunnitteleville: pako ei todennäköisesti onnistu!

Jätän poliisin takaa-ajon ja voimankäytön asiantuntijoiden arvioitavaksi, enkä halua sen kummemmin ottaa kantaa, kuinka lakia tulisi säätää. Toisaalta luottamukseni ns. asiantuntijoiden mielipiteisiin on tietyssä mielessä romahtanut viime vuosien aikana. Virkavallan oikeuksia on rankasti rajattu lainsäätäjän taholta. Omalla työalallani vankeinhoidossa, jossa toimin vuosikymmeniä ennen eläkkeelle jäämistäni, huomasin tuon saman suuntauksen. Usein saattoi kuulla ihmettelyn suuren yleisön taholta, kuinka vankiloissa voi olla niin paljon huumeita. No yksi syy varmasti asiaan on se, että lainsäätäjän toimesta valvonnan oikeuksia tarkastuksiin on rajattu niin paljon, että motiivia ja mahdollisuuksia tarkastuksiin ei enää riittävässä määrin ole. Eli ns. lainsäädännön asiantuntijat ovat saaneet tämän aikaan!

Vaikka en halua maalliseen lainsäädäntöön niinkään puuttua, Jumalan sanan ohjeet tunnen kuitenkin paremmin. Raamatusta ja jopa Uudesta Testamentista löytyvät selvät ohjeet, kuinka meidän tulee suhtautua esivaltaan. Paavali kirjoittaa roomalaiskirjeen 13. luvussa: ”Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on”. Lisäksi Paavali jatkaa: ”Sen tähden, joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalan säätämystä vastaan.”

Paavali jopa toteaa, että ”esivalta ei turhaan miekkaa kanna”! Jos joku nyt on tämän ajan ilmaisua käyttääkseni pahoittanut mielensä poliisin toiminnan vuoksi, tekee mieleni todeta, että eihän tuossa tilanteessa poliisi vielä edes käyttänyt miekkaa.

Joku nyt saattaa ajatella, että eikö evankeliumin rakkauden sanoman mukaan Raamatusta pitäisi löytyä toisenlaisia ohjeita, paremmin nykyajan paapovaan henkeen sopivia. Tosi asia joka tapauksessa on, että Raamattu eikä edes Uusi Testamentti puolla missään kohtaa rikollisuuden eikä rikoksessa elävien paapomista ja hyväksymistä. Paavali jopa sanoo tuossa samaisessa roomalaiskirjeen kohdassa: ”Mutta jos pahaa teet, niin pelkää, sillä esivalta ei turhaan miekkaa kanna, koska se on Jumalan palvelija, kostaja sen rankaisemiseksi, joka pahaa tekee.”

Eikä näihin Raamatun kohtiin ole edes odotettavissa uusia päivityksiä! Ihmiskunta saattaa muutella ja päivittää lakejaan omalle ajalleen sopivimmiksi, mutta Jumala ei tee sitä oman Sanansa suhteen.
Jumalan armo ja anteeksianto ovat toki olemassa. Jos joku katuu syntejänsä ja tahtoo tehdä parannuksen, Jumalan armo kuuluu hänelle, vaikka hän olisi tehnyt murhan. Mutta uskallan väittää, että henkilö, joka huumaantuneena ajaa taajamassa poliisia pakoon suurella ylinopeudella, ei ilmeisesti ole parannusta tekemässä ja rikoksiaan katumassa!

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Martta

  Kyse on globalismin ajamasta ”ylösalaisin”-agendasta, joka vuotaa kuin seula. Kaikki mikä perinteisessä mielessä on hyvää, globalisti pitää sitä pahana ja mikä perinteisessä mielessä on pahaa, globalisti ylistää sitä hyvänä. Maailmalta Suomeenkin kopioitu woke-työkalupakkiin kuuluva DeFundPolice-kampanja on mitä järjettömin tavoite, siis jos terveellä järjellä ajatellaan, mutta ideologian kannalta oleellinen yhteiskuntaan vaikuttava tietoinen vaikuttaminen . Ideologian kannalta on tärkeää saada kansallisvaltiot kaaoksen valtaan ja poliisivoimat koetaan olevan osaksi esteenä globalistisen ihannemaailman muodostamiselle. Mutta heti kun globalisti kuulee kritiikkiä ideologiaansa kohtaan, onkin kiire kääntyä poliisin ja oikeuslaitoksen puoleen ja vaatia niitä heti puuttumaan tilanteeseen ja tukahduttamaan kaikenmaailman pullikoinnit ja kritiikit. Poliisi ja oikeuslaitos ovat globalisteille pelkkiä astinlautoja ja työkaluja agendojensa levittämisessä.

  • keijo

   Martta on aivan oikeassa ja ei pidä unohtaa, että myös rajavartijat ovat samaa esivaltaa.
   Kun rajoilla yritetään tulla väkisin yli, välittämättä rajavartijoitten käskyistä, on kysymyksessä aseeton hyökkäys toisen valtion alueelle.
   Ja jos jo rajoilla ollaan sitä mieltä, että meillä on oikeus tulla, oli lupa tai ei, niin sama piittaamattomuushan voi jatkua myöhemminkin. Ja näinhän on käynytkin