Patmos-blogi

Hankala anoppi ja tappavat yrtit

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

Pienessä kiinalaisessa kylässä asui nuori nainen nimeltä Liling. Hän oli mennyt naimisiin. Kuten tuohon aikaan oli tapana, nuori vaimo oli muuttanut asumaan yhdessä miehensä ja tämän äidin kanssa. Aluksi kaikki oli sujunut hyvin. Perinteille kuuliaisena Liling oli noudattanut nöyrästi anoppinsa ohjeita.

Vähitellen tilanne kuitenkin muuttui. Anoppi moitti nuorta vaimoa kaikesta, mitä hän teki. Mitkään Lilingin työt eivät tuntuneet onnistuvan anopin vaatimusten mukaan. Eikä anoppi suinkaan säästellyt äänivarojaan ja kipakoita sanoja, kun hän ilmaisi tyytymättömyytensä miniänsä suorituksiin.

Vähitellen Liling uskoi, että vaikka hän yrittäisi miten kovasti, niin anoppi tulisi aina olemaan tyytymätön ja huonolla tuulella. Naisten alituinen riitely oli karkottanut talosta onnellisuuden. Liling alkoi pelätä, että hänen aviomiehensä saisi kiistoista tarpeekseen ja jättäisi hänet.

Kun riitelyä ja syyttelyä oli jatkunut pari kuukautta, Liling päätti, että hänen oli pakko tehdä jotain, mikäli hän aikoi pelastaa avioliittonsa ja mielenrauhansa. Liling päätti mennä tapaamaan isänsä hyvää ystävää herra Zhangia, jolla oli pieni yrtti- ja rohdoskauppa. Liling kertoi herra Zhangille surkean tilanteensa ja pyysi häneltä yrttejä, joilla pääsisi lopullisesti eroon anopistaan.

Herra Zhang mietti pitkään. Sitten hän lupasi auttaa Lilingiä antamalla tarvittavat yrtit. Ehtona kuitenkin oli, että Liling noudattaisi tarkoin yrttien käytöstä saamiaan ohjeita.

Lilingin oli lisättävä yrttejä anopin ruokaan puolen vuoden ajan hyvin pieninä annoksina. Silloin myrkyt kertyisivät anopin elimistöön vähitellen, ja kaikki näyttäisi tavalliselta sairastumiselta. Epäilyjen välttämiseksi Lilingin oli myös oltava koko tuo aika anopilleen huomaavainen ja avulias. Hänen piti kohdella anoppiaan kuin omaa rakasta äitiään.

Liling lupasi noudattaa ohjeita tarkasti. Hän otti yrtit ja kiiruhti kotiin.

Päivät ja viikot kuluivat ja Liling toimi ohjeiden mukaan. Hän lisäsi yrttejä pieninä annoksina anopin ruokaan. Lisäksi hän hoiti ja palveli anoppiaan kuin rakasta äitiään.

Vähitellen anoppi alkoi suhtautua miniäänsä uudella tavalla.  Lähes huomaamattaan hän alkoi rakastaa Lilingiä kuin omaa tytärtään. Koko elämä talossa muuttui. Anoppi ja miniä juttelivat iloisesti keskenään, ja työt sujuivat mukavasti. Naiset, jotka olivat ennen alituisesti riidelleet, alkoivat viihtyä keskenään.

Eräänä päivänä Liling kiiruhti hädissään herra Zhangin yrttipuotiin. Liling pyysi herra Zhangilta yrttejä, jotka kumoaisivat myrkyllisten yrttien vaikutukset. Hän ei halunnut mistään hinnasta menettää rakastamaansa anoppia.

”Rakas Liling”, herra Zhang sanoi. ”Yrtit, jotka sinulle annoin, olivat ainoastaan terveellisiä ja voimistavia. Luonani käydessäsi ainoa myrkky oli sinun ajatuksissasi. Nyt sekin näyttää huuhtoutuneen pois. Luulenpa, että tästä eteenpäin te kaikki kolme voitte elää onnellisina yhdessä!”

Viisaan herra Zhangin ansiosta Liling oli tietämättään noudattanut Raamatusta löytyvää ohjetta. Sananlaskujen kirjan luvun 25 jakeissa 21 ja 22 sanotaan: ”Jos vihamiehelläsi on nälkä, anna hänelle ruokaa, jos hänellä on jano, anna juotavaa. Näin keräät tulisia hiiliä hänen päänsä päälle,” (Snl.25:21-22)

Roomalaiskirjeen 12. luvussa apostoli Paavali suosittelee samanlaista menettelyä. Ensin hän lainaa edellä olevaa sananlaskua. Sitten hän tiivistää jakeessa 21 yhteen sekä sananlaskun että Jeesuksen opetukset: ”Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä.” (Room.12:21)

”Viha virittää riitoja, mutta rakkaus peittää rikkomukset kaikki.” neuvoo Sananlasku 12:10.

Apostoli Pietari kertoo meille 1. kirjeensä 4. luvun 8. jakeessa, mikä on se ainoa asia, jonka avulla me voimme tuossa onnistua.

”Ennen kaikkea pysykää kestävinä keskinäisessä rakkaudessanne, sillä ’rakkaus peittää paljotkin synnit’”. (1.Piet.4:8 KR 92)

Myös Paavali korostaa rakkauden merkitystä ja tärkeyttä Korintilaiskirjeen 13. luvussa. Yksin rakkauden varassa me tuiskahtelevat, kiukuttelevat ja mököttävät ihmiset voimme selviytyä ihmissuhteistamme itseämme ja toisia satuttamatta. (1.Kor.13) Me voimme rakastaa, koska Jumala on ensin rakastanut meitä. (1.Joh.4:19)

Rakkautta, kärsivällisyyttä ja sävyisyyttä samoin kuin myös muita Galatalaiskirjeen 5. luvun jakeessa 22 luvattuja Hengen hedelmiä elämääsi, rakas ystäväni!

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.