Patmos-blogi

Huonoja uutisia Wnuhanista

Laura Seppi Laura Seppi kirjoittaa Porissa. Hän on eläkkeellä oleva kielen kääntäjä, jonka erikoisena kiinnostuksena ovat Raamatun kielet. Laura kirjoittaa ajankohtaisista asioista. Ajoittain hänen tekstiensä päällisen puolen takana on vasta varsinainen viesti – kannattaa etsiä se esille.
Julkaistu:

Kaukainen, eskoottinen eläintori kissoineen koirineen, rottineen, apinoineen, barbeque- lepakoineen, käärmeenpätkineen ym. ym. sai hautomallaan vaarallisella viruksella koko maapallon sekaisin. Nyt tori on suljettu, ja on epätodennäköistä, että se saisi koskaan jatkaa olemassaoloa ainakaan entisessä muodossaan.

Pieni ryhmä tutkijoita Demokraattisen Kansanterveyshallituksen alaisesta mikrobiologian laitoksesta on silti vielä ryhtynyt seulomaan näytteitä jätteestä ja myymättä jääneistä eläimista. On nimittäin jonkin asteinen mahdollisuus, että kaiken sotkun ja lajikirjon joukossa olisi päässyt syntymään muitakin haitallisia mutaatioita.

Tutkimusta tehdään asenteella: ”Etsii, etsii, eikä soisi löytävänsä”.

Nyt näyttää kuitenkin pahasti siltä, että jotakin on löydetty.

Paitsi meille tuttua koronavirusta, ryhmä on tunnistanut siitä muuntuneen lajin. Sen RNA-sekvenssejä on alettu välittömästi tutkia ja vertailla mutatunoituneita genomeja toisiin viruksiin. Rhino-, keno-, noro-, vino-, polio-, papillooma- ei. Mutta bylinavirus oli vaihtanut proteiinimolekyylejä meidän tuntemamme koronan kanssa.

Uusi virustyyppi on kuumeisen testauksen alaisena, jotta viranomaisia voitaisiin varoittaa, jos ilmenee, että se on päässyt ’karkuun’. Uudelle tyypille on annettu nimi colinavirus (corona + bylina), Yksi pahaenteinen ominaisuus on jo todettu: Kolinavirus ei ole moksiskaan käsidesistä. Päinvastoin käsidesin etanoli näyttää saavan sen iloisesti villiintymään.

– Jollei evoluution sokea kelloseppä jotenkin armahda meitä, vaihtoehdot jäävät vähiin. Voimme vain odottaa ja katsoa, mitä tästä ja muista erikoisista viruksista on odotettavissa. Voimmeko vastata niiden asettamaan haasteeseen? Ihmiskunnalla on vielä paljon opittavaa viruksista.

Näin pohti Demokraattisen Kansanterveyshallituksen Mikrobiologian Laitoksen professori Hat Chii.

Kolinavirus COV-empi-20 pyyhkäisyelektroni -mikroskoopin kuvaamana.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Pasi Turunen

    Tervetuloa uudistuneelle Patmos-blogille. Valitettavasti vanhoilla sivuilla olleisiin blogeihin tulleita kommentteja ei ole aineiston siirron yhteydessä saatu siirrettyä uusille sivuille.