Patmos-blogi

Ismo Valkoniemi – Venäjä kiristää otettaan kristillisen toiminnan ympärillä

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Joitakin kuukausia sitten Venäjällä säädettiin laki, jonka vuoksi Karjalan evankelisluterilainen kirkko Sortavalassa joutui katkaisemaan viralliset suhteet lännessä sijaitseviin kristillisiin järjestöihin, muun muassa Suomessa, voidakseen toimia ilman riskejä Venäjällä.

Neljä vuotta sitten olin puhumassa Etelä-Venäjällä New Generation seurakuntien seminaarissa. Seurakunnalla on paikallisseurakuntien lisäksi kymmeniä päihderiippuvaisten hoitokoteja Venäjällä.

Nyt he elävät pelossa, sillä järjestön sisarseurakunnat Latviassa ja Ukrainassa ja muualla lännessä on julistettu laittomaksi ja saman liikkeen seurakunnat Venäjällä tulisi lakkauttaa.

Miksi tämä on suuri isku kaikille evankelisille kristityille?

Venäjän federaation yleinen syyttäjävirasto julisti 23. elokuuta neljä länsimaissa toimivaa New Generation seurakuntaa ei-toivotuiksi organisaatioissa.

Syyttäjänvirasto uskoo, että näiden järjestöjen toiminta uhkaa Venäjän perustuslaillisen järjestyksen ja turvallisuuden perustaa, raportoi Christian Megaportal invictory.com viitaten SOVA -keskukseen.

Tämä päätös tarkoittaa, että edellä mainitut organisaatiot eivät voi perustaa omia osastojaan Venäjän alueelle ja joutuvat lopettamaan olemassa olevien toimien toiminnan.

Seurakunnan tulee lopettaa tällaisten aiemmin Venäjän federaation alueella perustettujen (avattujen) rakenteellisten osastojen toiminta,

Venäjän federaation lainsäädännössä vahvistetun menettelyn mukaisesti. Heitä auttava lakimies kertoo, että he joutuvat nopeasti katkaisemaan kaikki yhteydet länteen ja valmistautuvat oikeudessa puolustamaan olemassa oloaan.

Seurakunta sai myös kiellon levittää ulkomaisen tai kansainvälisen valtiosta riippumattoman järjestön julkaisemaa ja (tai) sen levittämää tietomateriaalia, myös tiedotusvälineiden kautta ja (tai) Internetin tieto- ja tietoliikenneverkon avulla, sekä kieltää tuotannon tai tällaisten materiaalien varastointi jakelua varten; kielto toteuttaa ohjelmia (hankkeita) Venäjän federaation alueella.

Osallistuminen tällaisen organisaation toimintaan on rikkomus 20.33 artiklan mukaisesti. Jos vastaava rikkomus toistuu, joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen Venäjän federaation rikoslain 284.1 §: n mukaan.

Rahan antaminen tällaisille järjestöille Venäjän federaation alueella on myös rikosoikeudellisesti rangaistavaa.

Jehovan todistajat on todettu ääriliikkeiksi ja heidän toimintansa on maassa kielletty.

Kuluvalla viikolla tehty päätös New Generationia kohtaan on suuri isku protestanttiselle yhteisölle ja yleensä Venäjän uskonnonvapaudelle.

Mitä tehdä? Tietenkin niiden, joilla on yhteyksiä ja yhteistä toimintaa ei -toivottujen järjestöjen kanssa, syytteeseenpanon välttämiseksi kannattaa varmistaa, että tämä yhteys ja toiminta lakkaa.

Jääkö tämä ennakkotapaus vain erityistapaukseksi uskonnollisten järjestöjen tunnustamisesta ei -toivotuiksi, vai tuleeko siitä alku suurelle protestanttisten yhteisöjen vainolle?

Novorossiyskissa FSB keskeytti baptistien juhlallisen jumalanpalveluksen, joten tilanne on jännittynyt.

—–
Ismo Valkoniemi on Samarialähetyksen (Samaria ry) toiminnanjohtaja.  Valkoniemen kirjoitus ilmestyi alunperin hänen FB seinällään ja julkaistan luvalla. Tutustu Samarian toimintaan heidän verkkosivuillaan.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Jukka Mikkola

    Venäjän ja erityisesti Kiinnan kanssa kaupantekoa ei liene kukaan oikeasti rajoittanut (uskaltanut tai halunnut?) kristittyjen kaltoinkohtelun vuoksi. Venäjän suhteen “antiputunismin” vuoksi vainottuja kyllä pidetään esillä (eikä toki syyttä). Olemme niin riippuvaisia Kiinan tuotannosta, että melko rajoitettua on Kiinaan kohdistunut kritiikki ollut. Lähinnä uiguurien yhteydessä asia on ollut esillä (eikä toki syyttä) – korostetusti heidän islamilaisuutensa takia. Kristittyjen ongelmia ei julkisuudessa kaiketikaan tunnuta haluttavan uskoa, koska meillä on (ollut) niin pitkä kristillinen kulttuuri. Meille tuntuu senkin vuoksi vaikealta orientoitua kristittyjen vainoon; pikemminkin meillä on perinteenä ollut “kristillisuuden itseruoskinta”, äärimmäinen kriittisyys kristinuskoa kohtaan. Ikäänkuin uskonnollinen vaino olisi lähinnä ei-kristillisiä uskontoja koskevaa, ja juuri kristinukon nimissä olisi erityisen pahasti ihmisyyttä vastaan rikottu. Nimikritillisyys lienee ollut Saksassakin 30-luvulla pääongelma, ei aito sydämen kritillisyys. Sydämen kristytyt joutuivat Saksassakin vainottavaksi.

    Toki maailma on monimutkainen, ja osa aidoista sydämen kristityistä on varmastikin tullut harhaan johdetuksi. Paha ja taipumus pahaan kun meissä kaikissa asuu.

  2. julkinensana

    TV1:n uutisissa kerrottiin, että Kiinassa rukoushuoneitten edustalla on kirjallinen varoitus, ettei uskonnollisiin rituaaleihin saa osallistua alaikäiset, opiskelijat, valtion työntekijät eivätkä kommunistisen puoleen jäsenet. Seurakunnan jäsenyys siis estää saamasta valtion virkaa ja kommunistisen puoleen jäsenyyttä.