Patmos-blogi

Israel Nyt! (#41)

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Uusimmassa Israel Nyt! -katsauksessaan (#41; 20.2.2024) Pasi Turunen käsittelee tuoreeltaan Iranin presidentin helikopterionnettomuutta, kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) pääministeri Netanjahua ja puolususministeri Gallantia koskevia kansainvälisiä pidätysmääräyksiä, sekä palestiinalaisten uhkauksia hyökätä Yhdysvaltojen Gazan rannikolle rakentamaa avustulaituria vastaan. Aiemmat Israel Nyt! -katsaukset löytyvät soittolistana Patmoksen Sanassa ja ajassa -YouTube kanavalta

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (13)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. pike

  KIITOS TOSI PALJON VASTAUKSESTA TUOHON PSALMIIN 83, SE OLI HYVÄ VASTAUS, NIINKUIN ITSEKKIN AJATTELIN ETTÄ NE PUHEET OLI VÄHÄN RISTIRIIDASSA MUN AJATUSTEN KANSSA.
  KIITOS MYÖS VASTAUKSESTA JOSTA MEINASIN JO KYSYÄKKIN, SE ETTÄ KUN ALETAAN SUOMI MUKAAN LUKIEN TUNNUSTAA PALESTIINAN VALTIO, OIKEESTI SE HERÄTTI MINUSSA PELKOA,
  EI ITSENI TAKIA, VAAN SUOMEN,
  SUOMI ON KOKO AJAN MENOSSA YHÄ PIMEÄMPÄÄN SUUNTAAN, MITÄ HULLUMPIA LAKEJA TEHDÄÄN TÄMÄN KANSAN PÄÄN MENOKSI, PAREMMINKIN OLEN TOSI HUOLESTUNUT.
  JOS NYT USKOVAT EI KOE AHDISTUSTA, NIIN EI TULEVAISUUDESSAKAAN, KUN SANA SANOO: ” MAAILMASSA TEILLÄ ON AHDISTUS, OLKAA TURVALLISELLA MIELELLÄ MINÄ (JEESUS) OLEN VOITTANUT MAAILMAN.”!

 2. pike

  kun puhutaan psalmi 83:sta että psalmin 83 sota ei ole vielä käyty, mm. Sartola sanoi niin, mutta kun luen tuon psalmin niin puhutaanko siinä sodasta ollenkaan, tai psalmin 83 sota olisi nyt käynnissä hamasia vastaan, voisitteko asiantuntijat vastata, mikä tilanne sitten psalmin 83:ssa on.?-kiitos

  • eskatologis

   Psalmi 83 on toteutunut jo Israelin itsenäisyyssodassa vuonna 1948. Tämä psalmi periaatteessa on toteutunut jo useita kertoja ainakin osittain, koska sen jälkeen Israel on käynyt laskentatavasta riippuen ainakin 15 sotaa.

   Sartola on siinä väärässä, että meidän pitäisi ensin odottaa Psalmi 83:n toteutuminen, jotta Googin sota Hesekielin kirjan luvuissa 38-39 voisi toteutua. Psalmi 83 on jo toteutunut, joten Googin sota voi toteutua milloin tahansa, kun kansat alkavat Venäjän johtamana tulla Israelin rajoille. Sellaisesta on jo varkaisia merkkejä, koska Venäjä ja Iran ovat menneet jo Syyriaan.

 3. pike

  MIKÄ JUTTU NYT ON MENEILLÄÄN, KUN ALETAAN TUNNUSTAA PALESTIINA VALTIOKSI ? MISSÄ NYT MENNÄÄN ? TAPAHTUU SELLAISIA ASIOITA JOITA EN YMMÄRRÄ, VOITKO PASI SELITTÄÄ, SINÄ TIEDÄT ISRAELIN ASIAT HYVIN.
  ”ISRAEL NYT” KATSAUS OLI HYVÄ. TOIVON VASTAUSTA -KIITOS

  • eskatologis

   Tänään oli uutisissa, että presidentti Stubb lupasi Suomen tunnustavan Palestiinan valtion. Stubb sanoi tekopyhästi, ettei Suomi ole Israelin tai Palestiinan puolella vaan rauhan puolella.

   Kahden valtion malli ei paranna rauhaa vaan pahentaa sotaa. Tätä Aleksader Stubb ja Elina Valtonen eivät tajua. He vain matkivat kaikkea sitä, mitä muut EU-maat tekevät. Ovat siis sopuleja.

   Stubbin lausunto oli sikäli paha, että nyt Suomi on mennyt mukaan Israelin maan jakamiseen, mistä ei tälle maalle ole hyviä seurauksia.

 4. IlkkaT.O.

  1: Lyhyesti kommentoin pres. Raisin ja ulkom. Amir-Abdollahianin kopterin syöksyä ja maahan ja heidän kuolemaansa jumallisena interventiona ja puuttumisena Iranin johdon ja vallankumouskaartin Israelin vastaiseen sodankäyntiin. Itse olen niin yksinkertainen, ett näen tämän olevan täysin Jumalan sanan mukaista ja puheena maailman johtajille yleensäkin. YLE voisi todeta, että tilannetta ei saa uskonnollis-politisoida. Raamattu vakuuttaa, ettei tämäkään vielä rauhoita Lähi-itää mitenkään, mutta voisiko toimia uuden kansannousun pontimena, kunhan presidentinvaalit ovat Iranissa ensi heinäkuussa jää nähtäväksi.
  2. Näen isommassa kuvassa – niinkuin varmasti moni muukin – koko Lähi-idän tilanteen nykyisen eskaloitumisen suurimpana yksittäisenä syynä Bidenin ja hallintonsa ”löysän” maailman diktatuurien ja terroristien kohtelun ja Israel-vastaisen mielialan lietsomisen, viimeisimpänä yliopistojen mielenosoitusten tukemisen, kunhan tapahtuvat ilman väkivaltaa. Suoranaista hulluutta. Amerikkalaisten Afganistanista lähtö – USA:n korkein poliittinen johto samaan aikaan bilettämässä – avasi Putinille ilman kryptauksen purkamistakin viestin, että latu on auki Ukrainaan. Amerikkalais-valmisteisia aseita Ukrainalle on tulossa lisää, mutta ehtona on, ettei niillä saa iskeä Venäjän maaperälle. Järjetöntä.
  3. Ja taas Biden: suoranainen vihaa uhkuva, ylimielinen asenne Netanjahua kohtaan – milloin tapahtuu hänen 1. virallinen vierailunsa Vakoiseen taloon Bidenin kaudella – pelaa marjat palestiinalaisten leiliin, todellisesti Bidenin välittämättä pantivankien kohtalosta suuremman agendan hyväksi.
  4. Bidenin kannatuksen hiipuessa tulevaa marraskuun Presidentinvaalia ajatellen narut ja köydet kiristyvät monissa maailman kolkissa, tuskanhikeä pukaten monen autoritaaristen valtioiden ja terroristijärjestöjen johtajien otsilla: ”Ei kai vaan se edellinen presidentti…” Jää nähtäväksi, mistä alkaa alkaa nahka tai kangas revetä, puoli vuottta enää jäljellä ja jottain pitäis tehä… Venäjä Ukrainassa, Kiina Taiwanissa, Iran Israelia vastaan, ja lisäksi huomioiden näiden liittolaiset/proxyt. Itse odotan nopeasti kehkeytyviä tilanteiden muodostumsia – taktisia ja strateisia- joilla voidaan heilutella maiilmanrauhaa jopa Suomen rajoilla.

  • IlkkaT.O.

   ”..jopa Suomen rajoilla.”
   Tänään 21.052024: ”Venäjän puolustusministeriö aikoo yksipuolisella ilmoituksella siirtää Venäjän aluevesirajaa Suomenlahdella ja Kaliningradin ympäristössä.”

 5. lähettiläs

  Iranin presidentti Raisi on mitä ilmeisimmin käskenyt Iranin armeijan tulittamaan 300 ohjuksella Israelia, mikä tosin ei tuottanut juurikaan mitään tulosta, koska Israelin armeija onnistui torjumaan lähes kaikki ohjukset.

  Raamatussa sanotaan, että jotka siunaavat Israelia, sitä Jumala siunaa, mutta jotka kiroavat Israelia, sen Jumala myös kiroaa.

  Mitä tapahtui Iranissa? Presidentti Raisi matkusti ulkoministerin ja muiden korkea-arvoisten johtajien kanssa samassa helikopterissa vuoristoisella alueella. On todella alkeellinen virhe kuljettaa korkeinta johtoa samalla helikopterilla. Esim. Yhdysvalloissa varapresidentti ei koskaan matkusta samalla lentokoneella presidentin kanssa. Nyt kuitenkin varsin neuvostoliittolaisella tyylillä kaikki korkea-arvoiset menivät samaan ikivanhaan helikopteriin, jota oli kuulemma huollettu huonosti talouspakotteiden takia.

  Helikopterit navigoivat lentäjän katseen varassa vuoristoisella alueella. Se on ilmeinen riski, koska vuoristossa sään vaihtelut voivat olla nopeita ja suuria.

  Iski rokkasumu ja näkyvyys laski 5 metriin. Sumuisen ilman lämpötila oli laskenut nollan tuntumaan, mikä johtaa usein alijäähtyneen sateen syntyyn. Voimakas tuuli ja sateet ryöpyttivät vuoristoa. Tämä jos mikä on hyvin tyypillinen sää lento-onnettomuuksille.

  Sitä saa, mitä tilaa. Oma tulkintani on, että presidentti ja ulkoministeri saivat päälleen rajuilman sen johdosta, että he sotivat Israelia vastaan.

  • Esa J.

   Alijäähtyneen veden yksi ikävimpiä ominaisuuksia on, että se jäätyy heti johonkin kiinteään pintaan osuessaan.

   Paljoakaan ei tarvita helikopterin roottorin lapojen aerodynaamisten ominaisuuksien heikentymiseen juuri siten, että tonttiin tullaan ja lujaa. VFR-lentäminen (näkölentosäännöt) vuoristossa vaatii lentäjiltä tuhansien lentotuntien kokemusta, ja eikä se aina riitäkään.

   Maailmassa on yksi verinen pyöveli vähemmän. Montako on vielä jäljellä?

  • Jykä

   Ihan vain tiedoksi lähettiläälle, että oli ihan samantekevää, kuka siellä helikopterissa istui: presidentti ei ole Iranin komentoketjun ykkönen. Se on Ali Khamenei, maan korkein hengellinen johtaja, jolla on viimeinen sana kaikissa asioissa. Lisäksi iranilaisessa järjestelmässä on myös varapresidentti, eikä hän ollut helikopterissa.

   Tämä varakaveri on Mohammad Mohkber, ja Iranin perustuslain mukaan Khamenei on nimittänyt hänet virkaa tekeväksi presidentiksi. Sen saman perustuslain mukaan uudet pressanvaalit järjestetään noin kahden kuukauden sisällä.

   Yllätyksellisesti olet jo näköjään selvittänyt helikopterin putoamissyyn.

   • IlkkaT.O.

    Olipa putoamissyy mikä hyvänsä – kunhan ei tarkoituksellinen pudottaminen, mikä lienee poissuljettu – ei todellakaan ollut samantekevää, kun pudonneen kopterin kyydissä kuolivat Iranin presidentti ja ulkoministeri ja muita korkea-arvoisia virkamiehiä. Vaikka maan hengellisen linjan ja sitä myöten (uskonnollis-) poliittisen ja sotilaallisen kuvan ulkovaltoihin nähden määrittää Ali Khamenei hengellisenä johtajana yhdessä Vallankumouskaartin kanssa, presidentti ja ulkoministeri olivat ulospäin näkyvimpiä johtohahmoja ko. linjan takana, tavaten paljon liittolaismaiden johtajia, esim. Putinin ja Zhin, eli todellisia voimatekijöitä. Raisin oletettiin olevan myös Ali Khamenein seuraaja, vaikkakaan ei ilmeisesti ollut pappisäätyä, jolle yleensä kuuluu tuo virka.
    Iranin ulkovaltasuhteiden ”PR-osastolle” näiden kahden kuolema jättää syvän tyhjiön, koska nämä kaksi olivat osaltaan luomassa ja hoitamassa – Al Khamenein suojeluksessa – hyvin pitkälti nykyisessä, lähes eskatologisessa ”ilmapiirissä” näitä sotatoimenpiteitä käytännön tasolla. Seuraajat joutuvat luomaan nyt alusta pitäen suhteet uudelleen, semminkin jos heitä ei maan ulkopuolella kovin hyvin vielä tunneta.
    Eräs kiinnostava pointti on jatkossa se, kuinka kansan syvät rivit suhtautuvat uuteen tilanteeseen. Vallankumouskaartin kannatus Iranissa on vaalienkin perusteella todella pohjalukemissa, saait jos tulevat johtajat osoittava pienitäkään epäröimistä, eli aika näyttää.

    • Jykä

     Itse asiassa Iranissa presidentin virka vastaa suunnilleen pääministeriä. Vuonna 1989 nimittäin perustuslakia uudistettiin, ja pääministerin posti lakkautettiin. Tuolloin pääministerin vastuut jaettiin presidentin ja varapresidenttien kesken. Presidentti nimittää varapresidentit, ja heitä taitaa tällä hetkellä olla kaksitoista; heistä ensimmäinen astuu sitten presidentin saappaisiin, jos presidentti on estyneenä ja korkein johtaja sen suo.

     Toki Raisi näitä ulkomaan suuruuksia tapasi, mutta kyllä hän Khamenein linjaa piti. Se Khamenein tuleva vallanperimys, jossa Raisille povailtiin jonkunlaista saumaa, on nyt ehkä se merkittävin asia, johon kuolema vaikuttaa.

     Kovan linjan kannattajat olivat tukemassa Raisia korkeimmaksi johtajaksi, joten heillä on nyt pieni ongelma. Ali Khamenein mielipiteistä emme tiedä; hänen arveltiin kannattaneen Raisia seuraajakseen, mutta jotkut lähteet kertovat, että 88-henkinen pappien neuvosto, joka valitsee korkeimman johtajan, olisi syystä tai toisesta jo ennen onnettomuutta vetänyt Raisin nimen yli ehdokkaiden listaltaan.

     Oletettavasti Ali Khamenei hakee nyt sellaista presidenttiehdokasta, joka ei epäilisi vallitsevaa politikkaa ja joka loppupeleissä kelpaisi vielä pappien neuvostollekin.

   • Esa J.

    Äläpäs hätäile.

    Kopteri oli vanha, pakotteiden takia varaosahuolto on sitten …? Entä lentäjien pelkäämä ”siiri”, eli tuulen suunnan nopea muuttuminen (wind shear). Vuoristohan on kovin tuulinen paikka?

    Toinen juttu: lentäjä epäröi lähteä, koska säätiedot ovat epäedulliset kopterilennolle. Ajatollan turvamies on eri mieltä: – kone lähtee tai sinä lähdet. Johtamisilmapiirin ollessa tällainen, joten…?

    Ihmisten kanssa sattuu mitä vaan. Ja aika usein, vieläpä.