Patmos-blogi

Jätti-jätti pikavippi – ja tyhmiä kysymyksiä

Laura Seppi Laura Seppi kirjoittaa Porissa. Hän on eläkkeellä oleva kielen kääntäjä, jonka erikoisena kiinnostuksena ovat Raamatun kielet. Laura kirjoittaa ajankohtaisista asioista. Ajoittain hänen tekstiensä päällisen puolen takana on vasta varsinainen viesti – kannattaa etsiä se esille.
Julkaistu:

Pikavippi on sellainen laina, joka otetaan akuuttiin tarpeeseen, kun tavanomaiset lainalähteet eivät jousta. Lainan tarkoitus on olla kertaluonteinen. Pikavippikin täytyy maksaa takaisin. Joku kerta.

Miljardi on tuhat miljoonaa. EU:n pikavippi on 750 miljardia eli 750 000 000 000 euroa. Jos sen yrittäisi maksaa pois mahdollisimman pikaisesti, tarvittaisiin 15 000 Eurojackpotin päävoittoa; olettaen, että Eurojackpotin päävoitto olisi 50 miljoonaa. Se tekee sen, että joka viikko viidenkymmenen vuoden aikana täytyisi tipahtaa käteen tuo 50 miljoonaa, jolla sitten ”elpymisvälinettä” kuoletettaisiin. – Meniköhän laskuni oikein?

EU maat sitoutuvat lainaan, Suomikin yhteisvastuullisesti. Jos joku maa jättää velkansa maksamatta, Suomen jäsenmaksu nousee. Suomi saa paketista lainaa 3,2 miljardia, ja maksaa siitä jäsenmaksuna 6,6 miljardia.

Mihin 3,2 miljardia riittää? Kunnat haluavat jo nyt 1,7 miljardia tappioittensa peittämiseen. Valtiomme nykybudjetti edellyttää muutenkin ainakin parin miljardin velanottoa ellei enemmän. Etla ilmoitti jossain välissä, että elvytystoimia ei tarvita. Ovatko vakavaraisten yhtiöiden yt-neuvottelut ja lomautukset mielenosoitusta, painostusta tiiviimpään liittovaltioon? Velkavankeuteen? Onko suomi lypsyleh öö nettomaksaja, jota ei saa päästää pois, jos vaikka joku täällä yhtäkkiä haluaisi ”feksitin”.

Pistäisitkö pääsi hirttosilmukkaan – sehän on vain kertaluonteinen juttu?

Suomen viennille on hyödyllistä päästä EU:n markkinoille. Mutta vastaavasti sieltä tullaan vapaasti meidän markkinoille. Suuret kappaketjut imevät ”nikkelit” suomalaisten lompakoista ja globaalit kaivosyhtiöt maaperästä. Onko tästä koskaan laskettu minkäänlaista kauppatasetta? Teollisuutemme saa viedä sinne 40 % viennistään; entä paljonko Suomi joutuu viemään ulos erilaisina  toisten saamina tuloutuksina?

Miten 750 miljardia on laskettu? Onko siitä tarkkaa budjettia? Ettei vain summassa olisi ”ilmaa”? Italia saa 82 miljardia, Espanja 77 miljardia, Ranska 39 miljardia ja Saksa 23 miljardia. Tehtiinkö jakopäätös demokraattisesti? Millaista demokratiaa käytettiin?

Yli puolet jättipaketista, 390 miljardia on tarkoitus antaa pois vastikkeetta ”avustuksena”. Sitä ei siis makseta EU:lle takaisin. Voisiko Suomikin hakea siirtoa ”tuhlaajavaltioiden” luokalle, että mekin, tota noin, saisimme ilmaista rahaa?

Suomen ilmatilassa pörrää useita vakoilusatellitteja seuraamassa jokaista neliömetriämme, ettei vain suomalainen muammies kasvata viljaa siinä missä pitäisi direktiivin mukaan olla kesantoa. Ollaanko nyt vastaavasti rekrytoimassa EU:hun armeijaa tarkkailijoita, kirjanpitäjiä, reviisoreita ym. viskaaleja tsekkaamaan 750 miljardin euron joka tuhatosaa ja tuhannen tuhatosaa ja tonnia ja satasta aina senttejä myöten? Miten ja mihin ne oikein käytetään?!

Jostakin luin, että EU ei itse maksaisikaan takaisin jättilainaansa, vaikka ottaa vastaan jäsenmaiden kuoletuksia. Että EU voi itse tuottaa rahaa painamalla seteleitä tai bittejä tietokoneella, eikä tarvitse huolestua takaisinmaksusta eikä inflaatiosta.

Eikösten Suomikin voisi erota eurosta ja alkaa painaa meidän omia markkojamme. Onhan me aina ennenkin devalvoitu ja ihan hyvällä menestyksellä. Devalvaatio tulee kun hokee mantraa: ”- Devalvaatiota ei tule, ei tule devalvaatiota, eei nyt ole tulossa mitään devalvaatiota…”

Ainahan on maksettava, eikös juu.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (3)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. aikain merkit

  Suomen hallitusta johtaa nuoret ja kokemattomat naiset. He eivät uskaltaneet kaataa koronatukipakettia, koska he pelkäsivät, että muuten EU hajoaa. Samaa pelkäsi Saksakin, joten heidän naisensa Angela Merkel taipui tukemaan myös tukipakettia, missä tehdään massiivinen tulonsiirto pohjoisesta etelään. Suomen kokemattomat poliittiset johtajat eivät ymmärrä, että Etelä-Eurooppa vetää heitä nenästä. He eivät koskaan aio maksaa velkojaan takaisin ja nauravat nyt partaansa, kun pohjoisen maat suostuivat pakettiin.

  EKP on lähtenyt rahoittamaan EU-valtioiden taloutta painamalla uusia seteleitä, koska kukaan ei aio elää omilla tuloillaan eikä markkinoilta niin valtavan suuria velkoja enää saa. Tämä tietenkin vie aikaa myöden euron Afrikan ja Etelä-Amerikan maiden tapaan valuuttakriisiin, jolloin euro menettää markkinoiden luottamuksen. Silloin olemme kriisissä, jolloin tapahtuu hallitsematon kaiken omaisuuden uudelleen jako, mikä voi johtaa väestöryhmien välisiin vihamielisyyksiin.

  Mitä on eurovaluutan romahduksen takana? Ilmestyskirja kertoo, että Antikristus tuo markkinoille oikeaan käteen tai otsaan asennettavan merkin, mitä ilman ei voi kukaan ostaa eikä myydä. Tämä on uusi valuutta, joka vakauttaa markkinakaaoksen, mutta merkin ottaminen johtaa pelastuksen menetykseen, kuten Raamattu ankarasti varoittaa. Yleensä rahassa on liikkeellelaskijan kuva tai nimi. Pedon nimen luku 666 voidaan kirjoittaa merkkiin myös elektronisesti. Ruotsissa maksetaan jo lounaita ihonalaisilla mikrosiruilla, jotka perustuvat lähietälukutekniikkaan. Luottokorttilaitteissa on valmius jo tähän.

 2. Ikävä ihminen?

  Mitähän yhteiskunnan osasia olisi pitänyt sulkea? Mitä yrityksiä olisi pitänyt päästää konkurssiin?

 3. keijo

  Paremmin ymmärtää velan määrän, kun miettii, että se on ensi vuonna 1,2 miljoonaa euroa joka TUNTI. Huh huh!!
  Tulee mieleen poikani lapsuuden idolista, legendaarisen Buzz Lightyearin (Toy Story) lausuma ”Kohti ääretöntä ja sen yli”

  siun kaikille