Patmos-blogi

Jeesus ja Tokion olympialaiset

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

”Olen kilpaillut hyvän kilpailun, juoksun päättänyt ja uskon säilyttänyt. Tästedes on minulle talletettuna vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, antaa minulle sinä päivänä, eikä ainoastaan minulle vaan myös kaikille, jotka rakastavat hänen ilmestymistään.”
2. TIM. 4:7-8

Seurasitko hiljattain päättyneitä Tokion Olympialaisia? Nuori, 21-vuotias Sydney McLaughlin voitti kultamitalin naisten 400 metrin aitajuoksussa uudella maailmanennätysajalla. Eteläafrikkalainen 24-vuotias naisuimari Tatjana Schoenmaker voitti olympiakultaa 200 metrin rintauinnissa uudella olympiaennätysajalla.

Sekä McLaughlin että Schoenmaker ovat kristittyjä ja antoivat voitostaan avoimesti kunnian Jumalalle. Erityisen puhutteleva oli MacLaughlinin Instagram päivitys, jossa hän kirjoitti:

”Ihan aluksi haluan sanoa, että on suuri kunnia saada edustaa maatani, mutta myös Jumalan valtakuntaa. Se mitä omistan Kristuksessa, on paljon enemmän, kuin mitä minulla on tai ei ole elämässä. Rukoilen, että kokemani voisi olla kirkas kuvaus kuuliaisesta alistumisesta Jumalan tahdolle. Silloinkin, kun siinä ei tunnu olevan mitään järkeä tai se ei tuntuisi mahdolliselta. Hän avaa tien sinnekin, missä ei tietä ole. Ei omien mielihalujeni tyydyttämiseksi, vaan Hänen kunniakseen.”

”En milloinkaan elämässäni ole pettynyt Jumalaan. Vaikka en voittaisi jokaista kisaa tai saisi kaikkea, mitä sydämeni haluaa, se ei tarkoita, että Jumala olisi epäonnistunut. Hänen tahtonsa on TÄYDELLINEN. Hän on valmistanut minua tällaisiin hetkiin, jotta voisin Hänen antamillaan lahjoilla kääntää huomion takaisin kohti Jumalaa.”

APOSTOLI PAAVALI käyttää kirjeissään runsaasti urheilusanastoa, joka ei aina näy yhtä selvästi suomalaisessa käännöksessä.  Esimerkiksi kirjeessä filippiläisille: ”Vain eläkää Kristuksen evankeliumin arvon mukaan … että te pysytte samassa hengessä ja yksimielisenä kilpailette yhdessä evankeliumin uskon puolesta, vastustajia missään kohden säikähtämättä…” (Fil. 1:27–28, oma käännös).

Paavali käyttää yhdessä kilpailemisesta sanaa synatletos, jossa on tunnistettavissa urheilijaa tarkoittava atletos sana. Hän puhuu kanssakilpailijoista, niin kuin joukkuelajeissa. Olemme Kristukseen uskovina samalla puolella, samassa joukkueessa ja yhdessä kilpailevina meidän tulee tukea ja kannustaa toisiamme. Paavali sanoo, että hänellä ja filippiläisillä uskovilla on sama kamppailuottelukilpailu (j. 30).

Huippu-urheilijan tavoin Paavali sanoo ”unohtaen sen, mikä on takana ja kurottautuen sitä kohti, mikä on edessä, minä riennän kohti päämäärää saadakseni voittopalkinnon, jonka omistamiseen Jumala on minut kutsunut taivaallisella kutsulla Kristuksessa Jeesuksessa” (3:14). Mieleen tulevat kuvat juoksijoista, jotka heittäytyvät viime metreillä maaliviivan ylitse. Juostessaan kilpailijan on pidettävä huomionsa tiukasti maalilinjassa eikä vilkuiltava taakse tai sivuille. Sellainen hidastaisi matkan kulkua.

Toisaalla korinttilaiskirjeessään Paavali rohkaisee: ”Ettekö tiedä, että kilparadalla juoksevat, ne tosin kaikki juoksevat, mutta yksi saa voittopalkinnon? Juoskaa niin kuin hän, että sen saavuttaisitte. Mutta jokainen kilpailija noudattaa itsensähillitsemistä kaikessa; he saadakseen katoavaisen seppeleen, mutta me katoamattoman” (2. Kor. 9:24–25).

Raamatun mukaan voittajia ovat kaikki ne, jotka pysyvät kisassa loppuun asti. Voittajat eivät keskeytä ja keskeyttäjät eivät voita! Taivaassa kilpailijoita ei diskata siksi, että jokainen ei yltänyt yhtä hyvään tulokseen kuin paras. Jokainen loppuun saakka radalla pysynyt palkitaan oman suorituksensa mukaan.

PALKINTOJENJAOSSA kukin saa vuorollaan astua Kuninkaan, Kristuksen eteen; kymmenentuhatta kertaa kymmene tuhatta enkeliä ja lukematon joukko pyhiä kaikista kansoista ja kielistä ja kansanheimoista hurraa ja riemuitsee: ”Sinäkin voitit! Sinäkin pääsit perille!”

Kukin vuorollaan, yksi kerrallaan? Eikö siinä mene kauheasti aikaa? Kyllä menee, mutta meillä ei ole mitään kiirettä. Ikuisuudessa ei aika lopu kesken. Kun viimeinenkin voittaja on saanut seppeleensä, on edessä yhtä paljon aikaa kuin aloittaessa – ikuisuus. Ja niin me saamme aina olla Herran kanssa!

Innoittakoon nuoren olympiavoittaja Sydney McLaughlinin sanat meitä:

“Ennätykset tulevat ja menevät, mutta Jumalan kunnia pysyy ikuisesti. En enää juokse saadakseni itse huomiota, vaan heijastaakseni Hänen täydellistä tahtoaan, mikä on kuin kiveen kirjoitettu. En ansaitse mitään. Mutta armosta, uskon kautta, Jeesus on antanut minulle kaiken.”

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (5)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. M.O.T.

    Olympialaisissa noudatetaan kreikkalaisten uskontojen rituaaleja. Olympiavuori on kreikkalaisten epäjumalien ”koti”. Olympiatuli sytytetään auringon säteillä Heran temppelissä, Heran alttarilla, koska se on kreikkalaisessa mytologiassa auringon epäjumala. Soihtuja vievät juosten ”valonkantajat”, Luciferit, Luciat jne. Kisojen rituaalit ovat kaikki kreikkalaista epäjumalanpalvelusta.

  2. Reijo

    Jussi,niinkö Pasi Turunen tuossa on väittänyt?

  3. Jussi

    Ainoa ongelma patmoksen kannalta on näiden voittajien ihonväri….

  4. Reijo

    Lisään vielä,että USA pikajuoksija Allison Felix voitti jo 11:n mitalin olympialaisissa,ja on myös vakaumuksellinen kristitty.Katso wikipedia sekä englanninkieliset sivut.

  5. Ujohko

    ”Olemme Kristukseen uskovina samalla puolella, samassa joukkueessa ja yhdessä kilpailevina meidän tulee tukea ja kannustaa toisiamme.”

    Itsepä sen sanoit.

    Kannustakaamme kuuntelemaan toisiamme silloinkin, kun oma käsityksemme totuudesta, ns. oma totuutemme, yrittää saada meidät näkemään omista ajatuksistamme poikkeavat esitykset riittämättöminä, jopa naurettavina ja pahansuopaisina.

    Kristusta ei ristiinnaulittu siksi että tämä olisi valehdellut, vaan koska Hän puhui totta.

    ”Voittajat eivät keskeytä ja keskeyttäjät eivät voita! ”

    Entä toisten keskeyttäjät? Bannaajat? Mitä on luvassa niille, jotka pyrkivät estämään ihmisiä näkemästä totuuksia? Eivätkö kaikki totuudet olekaan hyvästä? Kuinka vilpittömiksi ns. vilpitön usko ja yhtä ns. hyvä tarkoitus katsotaan, kun niiden avulla yritetään perustella sitä miksi oma vakaumus julisti syyttömät syyllisiksi ja syylliset syyttömiksi?

    ”Raamatun mukaan voittajia ovat kaikki ne, jotka pysyvät kisassa loppuun asti.”

    Totta – ja Kristus on Totuus. Ne, jotka eivät totuuksia kestä, eivät elä Totuudessa.