Patmos-blogi

Jumala toimii omalla ajallaan ja tavallaan

Jouko Koistinen Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.
Julkaistu:

On sanottu, että Jumalan myllyt jauhavat hitaasti. Tuon sanonnan paikkansa pitävyyden voi todeta, kun tutkii Raamatussa ilmoitettuja pelastushistorian eri vaiheita. Jumalan profeettojensa kautta antamat lupaukset ovat täyttyneet, mutta usein niiden täyttyminen on vaatinut satoja ja jopa tuhansia vuosia. Raamatun ennustuksista on vielä täyttymättä mm. lupaus Jeesuksen takaisin tulemisesta, jonka toteutumista kristikunta seuraavaksi odottaa. Tuon ajankohdan toteutumista on arvailtu kautta kristikunnan historian ja monet ennustukset sen toteutumisesta ovat menneet harhaan. Uskovina meille on tärkeintä odottaa tuota päivää kärsivällisinä, jatkaen työtä Jumalan viljavainioilla. Vaikka tuon päivän toteutuminen viipyisi, aikanaan se kuitenkin tapahtuu.

Vanhat uskovat käyttivät usein sanontaa ”Jumalan myllyt jauhavat hitaasti”. Kun tutkimme Raamattua, voimme huomata, kuinka totta tuo sanonta onkaan. Jumalan toimintatapoihin ei yleensä ole kuulunut pikakulttuuri. Jumala on pelastushistorian eri vaiheissa ilmoittanut etukäteen, mitä hän tulee tekemään. Nuo Jumalan lupaamat tapahtumat ovat myös aikanaan käyneet toteen, mutta niiden toteutuminen ei todellakaan ole ollut yhden tai kahden päivän juttu.

Jo ensimmäisen ihmiskuntaa kohdanneen suuren tuhon valmisteluaika oli pitkä. Jumalahan ilmoitti vedenpaisumuksesta Nooalle ja Nooan saarnaamisen kautta koko maailmalle hyvissä ajoin. Joidenkin Raamatun tulkitsijoiden mukaan jopa satakaksikymmentä vuotta aikaisemmin, mutta joka tapauksessa vuosia tai vuosikymmeniä aikaisemmin, koska eihän Nooan arkkia rakennettu ihan lyhyessä ajassa.
Lupaus Messiaan tulosta maailmaan annettiin jo syntiinlankeemuksessa, mutta tarvittiin ensin kokonaisen kansakunnan syntyminen, jonka keskuuteen Jumalan Poika aikanaan lähetettiin! Ja sehän ei tapahtunut yhdessä yössä. Eikä Jeesuskaan tullut yht´äkkiä aikuisena miehenä tähän maailmaan, vaan syntyi ihmislapseksi ja kävi läpi ihmisen kehitysvaiheet kolmekymmenvuotiaaseen saakka.

Pääsiäisen jälkeen, ennen taivaaseen astumistaan, Jeesus käski opetuslasten odottaa Jerusalemissa, kunnes heidän päällensä puetaan voima korkeudesta. Opetuslapset kyselivät malttamattomana: ”Herra, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat Israelille valtakunnan”, Apt. 1:6. Jeesus vastasi: ”Ei ole teidän asianne tietää aikoja, eikä hetkiä, jotka Jumala oman valtansa voimalla on asettanut!” Tuosta hetkestä alkoi ns. Pyhän Hengen aikakausi, jolloin evankeliumin sanomaa on julistettu kaikille kansoille, ja tuota aika-kautta on kestänyt jo liki kaksituhatta vuotta!

Kristuksen takaisin tulo ja siihen liittyvät Raamatun ennustamat lopunajan tapahtumat ovat asioita, joita on pohdittu jopa alkuseurakunnan ajoista lähtien. Niitä on pohdittu paljon myös viimeisten vuosikymmenien aikana, ja tullaan varmasti pohtimaan ja arvuuttelemaan aina sinne asti, kunnes kaikki tapahtuu.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan puolitoista vuotta sitten, kyseltiin monella taholla, onko nyt lähtenyt profeetta Hesekielin ennustama Goog liikkeelle Venäjän karhun muodossa, päätyen lopulta Israelin vuorille. Henkilökohtaisesti en oikein innostunut tuosta tulkinnasta, enkä ole siitä vieläkään innostunut ja vakuuttunut.

Ainakin itse olen vuosikymmenien aikana tullut huomaamaan, että Jumalan toimintatapoihin kuuluu yllätyksellisyys, jota me ihmiset emme usein osaa ollenkaan arvata. Toki suuret suuntalinjat on ennustettu Raamatussa jo tuhansia vuosia sitten, mutta niiden yksityiskohtainen toteutuminen onkin sitten yllätyksiä täynnä. Juuri silloin kun ihmiskunta jännittyneenä arvailee, mitä seuraavina päivinä ja viikkoina tuleman pitää, mitään ei tapahdukaan, ja juuri silloin, kun mitään ei osata odottaa, tapahtuukin suuria asioita, joiden myötä opitaan jopa uusia sivistyssanoja, kuten tsunami ja korona. Luulenpa, että tällaisia uusia sivistyssanoja tullaan lähivuosinakin oppimaan vielä paljon lisää!

Pietari aavisteli ja varmaankin Pyhän Hengen opettamana tiesi kertoa, että Jeesuksen toinen tulemus saattaakin viipyä odotettua pidempään. Siksi hän selitti toisen kirjeensä kolmannessa luvussa, ettei Herra viivytä lupauksensa täyttymistä, vaan Hän on pitkämielinen meitä kohtaan, eikä tahtoisi, että kukaan hukkuu, vaan että kaikki tulisivat parannukseen. On totta, että tässä ajassa synti ja jumalattomuus on suuresti lisääntynyt, mutta emmehän me tiedä, milloin synnin mitta on tullut niin täyteen, että Jumalan tuomiot viimein alkavat toteutua.

Lapsuuteni maaseudulla ja maalaistalossa asuneena muistan, kuinka ollessamme heinä- ja viljapelloilla töissä, taivaanrannalle alkoi usein kerääntyä uhkaavia sade- tai ukkospilviä. Tuo näky ei suinkaan saanut työmiehiä lopettamaan työtään niin, että olisi jääty odottamaan, milloin sade ja myrsky alkaa. Ei, vaan päinvastoin, se sai työmiehet sitä ahkerammin uurastamaan, että saataisiin mahdollisimman pian jo valmiiksi kaadettu heinä tai vilja korjuuseen. Kun näemme tässä ajassa uhkaavien pilvien kertyvän ihmiskunnan taivaalle, älkäämme jääkö lamaantuneina paikoillemme, vaan saakoon se meidät Herran palvelijoina entistä innokkaammin korjaamaan kypsää viljaa talteen.

Jumala ei ole siis toteuttanut pikakulttuuria myöskään Jeesuksen toisen tulemuksen suhteen. Mutta olkaamme kärsivällisiä, koska eräässä vaiheessa Jumalakin Raamatun ennustusten mukaan toimii nopeasti. Roomalaiskirjeen 9:28 sanoo: ”Sillä sanansa on Herra toteuttava maan päällä lopullisesti ja äkkiä.” Myös Jeesus ennusti: ”Ellei niitä päiviä olisi lyhennetty, ei mikään liha pelastuisi; mutta valittujen tähden ne päivät lyhennetään”, Matt. 24:22.
Saa siis vaikutelman, että kun Jumalan aikataulu lopulta täyttyy, kaikki alkavat tapahtua nopeasti ja lyhennetyssä aikataulussa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (5)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. julkinensana

  Presidentti Sauli Niinistö sanoi tällä tavalla tänään Ylen televisiouutisissa liittyen Ukrainan sodan mahdolliseen laajenemiseen:

  ”Se riski, että atomiaseet alkavat puhua, on aivan valtava. Kyllä se merkitsee loppua. Ja kyllä siihen tietysti vakavasti suhtaudutaan.”

  Ilm 6:8 Siinä samassa näin tuhkanharmaan hevosen. Se, joka istui hevosen selässä, oli nimeltään Kuolema, ja sen jäljessä tuli Tuonela. Ratsastajille annettiin valta neljänteen osaan maata, ne saivat tappaa miekalla, nälällä ja rutolla ja jättää loput villipetojen kynsiin.

  • IlkkaT.O.

   Neljän hevosen ja ratsastajan yhteydessä ilmoitetut kuolemantuomiot, jotka niiden kohdalla ennakko-ilmoitetaan (kuten myös tapahtumat 6. sinetin avaamisen yhteydessä), käyvät toteen ilmoitetussa määrin, kun pasuunoihin aletaan puhaltamaan, ja jatkuvat loppuun saakka. Jo ennen sinettien aukaisemista soditaan, aivan kuten tänäänkin. Kuolema ja Tuonela tulevat saamaan ennalta ilmoitetun kuolleiden määrän. Neljän hevosen ja ratsastajan sinettien aukaisemisen aikana seurakunta on vielä maan päällä, ahdistuksen 3 1/2 vuoden ajan, Ilm.7:9 ilmoittaa sitten uskovien temmatun joukon Taivaassa. Seitsemännen sinetin murtaminen avaa pasuuna- ja malja-tuomioiden avautuvan, se on jo Jumalan vihan aikaa, joka on viimeiset 3 1/2 vuotta, ennen Jeesuksen toista tulemusta. Siihen sisältyy myös 200-miljoonaisen, erikoisten näköisten hevosten ja ratsastajien tappamat.
   Jeesukseen uskovat temmataan juuri ennen Jumalan vihan aikaa Jeesusta vastaan Taivaaseen.

   • eskatologis

    Ilkka T.O. kirjoitti: – Seitsemännen sinetin murtaminen avaa pasuuna- ja malja-tuomioiden avautuvan, se on jo Jumalan vihan aikaa

    Itse uskon, että Jumalan vihan aika alkaa vasta vihan maljoista. Paavali puhui ns. viimeisestä pasuunasta, joka lienee seitsemäs pasuuna (???). Jakeessa Ilm 11:18 kerrotaan, että seitsemännen pasuunan jälkeen alkaisi Jumalan vihan aika. Silloin alkanee Antikristuksen 3,5 vuoden aika temppelissä.

    1 Kor 15:51 Nyt ilmoitan teille salaisuuden: Me emme kaikki kuole, mutta kaikki me muutumme,
    52 yhtäkkiä, silmänräpäyksessä, viimeisen pasuunan soidessa. Pasuuna soi, ja kuolleet herätetään katoamattomina ja me muut muutumme.

    Ilm 11:15 Seitsemäs enkeli puhalsi torveensa. Taivaassa kajahti monien äänten huuto: — Koko maailman kuninkuus on nyt tullut meidän Herrallemme ja hänen Voidellulleen. Hän on hallitseva aina ja ikuisesti.
    16 Silloin ne kaksikymmentäneljä vanhinta, jotka istuivat Jumalan edessä valtaistuimillaan, lankesivat kasvoilleen ja osoittivat Jumalalle kunnioitustaan
    17 sanoen: — Me kiitämme sinua, Herra Jumala, Kaikkivaltias, sinua, joka olet ja joka olit! Sinä panit liikkeelle suuren voimasi ja otit käsiisi kuninkuuden.
    18 Kansat ovat vihan vallassa, mutta nyt on sinun vihasi hetki. On tullut kuolleiden tuomion aika, aika palkita profeetat, sinun palvelijasi, ja kaikki pyhät ja kaikki jotka kunnioittavat sinun nimeäsi, pienet ja suuret. On aika tuhota ne, jotka tuhoavat maata.
    19 Taivaassa avattiin Jumalan temppeli, niin että temppelissä oleva liitonarkku voitiin nähdä. Salamat leimusivat, ukkonen jylisi, maa järähteli ja raemyrsky riehui.

    • IlkkaT.O.

     1. Kor. pasuuna ja Ilm. 11. luvun pasuunoilla on eri merkitys: Kor. viittaa ylöstempaamisen yhteydessä tapahtuvaan taivaallisen pasuunan ääneen, Ilm. pasuunat viittaavat taas Jumalan vihan aikaan. Vihan ajan pasuunoiden tuomio, kuten maljojenkin, tulee Taivaasta Herralta, sinettien rangaistukset nousevat Helvetin huuruista hevosten mukana, Herran sallimuksesta ja tarkalla ajoituksella.
     Huom.: Olennaista on, ettei srk ole enää pasuunoiden ja maljojen aikana maan päällä vaan Taivaassa ylöstemmattuna Herran kanssa (tullakseen takaisin Herran 2. tulemuksessa yhdessä Hänen kanssaan maan päälle uudestaan, nyt hallitsemaan Hänen kanssaan 1000-v. Valtakunnassa), koska Jumala ei anna vihansa kohdata srk:aa 1.Kor. 1:10.
     Järjestyksen pitäisi olla selvä: Srk on vielä Danielin ilmoittaman 70. vuosiviikon puoliväliin asti maan päällä, sen jälkeen Saatanan valtakunnan, Babylonin valtakauden edellä, jota Antikristus johtaa, srk temmataan ylös ”hävityksen kauhistuksen” aloittaessa Israelin ja juutalaisten vainoamisen.
     Merkille pantava on myös se, että Herran tyköä Ilm. kirjan vihan pasuunoiden tuomiot ovat vielä lievempiä kuin maljojen tuomiot, mutta siltikään ihmiset eivät halunneet tehdä parannusta.

 2. IlkkaT.O.

  Raamatun sanaa lukien ja tutkien – nykyisin lopunaikaa koskien erityisesti – voi sanoa, että näkyvät tapahtumat, kaaos, epävakaus, maan päällä ovat nopeutumassa eksponentiaalisesti, kiihtyvällä vauhdilla, kuten Sana ilmoittaakin lopunajoista. Joten, henkivalloissa taivaan avaruuksissa on melkoinen mylläkkä, kun Saatana kätyreineen tietää loppunsa lähestyvän. Polttopisteenä on Israel ja Jerusalem, ja Persian pimeä enkeliruhtinas on yhä röyhkeämpi ja provokatiivisempi suurilla sanoillaan Israelia ja juutalaista kansaa vastaan. Israelin suurin ajallinen tukija USA on sisäisesti jo sellaisen hajaannuksen pyörteessä, että on lähes mahdotonta arvioida muuta kuin se, että Israel jää lopulta yksin maailmaa vastaan. Antisemitismin kasvu globaalisti kertoo olennaisen, minkä myös Raamattu ilmoittaa tapahtuvaksi.
  ”Päivien lyhentämisestä” mielipiteeni on se, että siinä on selvä viittaus Antikristuksen vihasta ja vainosta juutalaista kansaa kohtaan. Jumalan vihan aikana (viimeiset 3,5 vuotta ennen Jeesuksen 2. tulemusta) pakanuudesta kristityksi kääntyvät tullaan teloittamaan, Ilm.13. luku, on Pedon, Saatanan valtakunnan lyhyt aika silloin. Seurakunnan ylöstempaus on tapahtunut juuri ennen ”hävityksen kauhistuksen” ilmestymistä juutalaisia tuhoamaan (profeettojen ’Jaakobin ahdistus’), joista vain 1/3 osa pelastuu Messiaan odotuksen täyttyessä kohdallansa (2. tulemus).
  Matt. 24:14. luvun mukaan loppu tulee (srk:n ylösotto), kun evankeliumi on saarnattu kaikille kansoille; sen jälkeen puhutaan niille, jotka Juudeassa (Israelissa) ovat, jae 16 (Jaakobin ahdistuksen aika).
  ”Maailman aikojen loppumisen” ajankohta avautuu tapahtumien edetessä, Herra sanoo ”viisaiden neitsyeiden” tähän olevan valmistautumassa.