Patmos-blogi

Kadonnutta lasta etsimässä

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

Espanjassa kerrotaan tarinaa isästä ja pojasta, joiden välit olivat huonot. Poika oli kuriton ja tuhlasi saamansa rahat kevytmieliseen elämään ja holtittomaan huvitteluun. Isän varoitukset ja ohjeet vain pahensivat tilannetta. Lopulta heidän suhteensa tulehtui niin pahasti, että poika karkasi kotoa.

Kaikista riidoista ja yhteenotoista huolimatta isä rakasti kuritonta poikaansa tavattomasti. Niinpä isä ryhtyi etsimään poikaansa. Hän kiersi kylissä ja kaupungeissa etsien ravintoloista ja majataloista. Vaikka hän näytti poikansa kuvaa kaikkialla, kukaan ei osannut antaa isälle edes pientä vihjettä siitä, minne poika oli kadonnut.

Päivät ja viikot kuluivat etsien, mutta poikaa ei löytynyt. Viimein epätoivoinen isä laittoi Madridin suurimpaan sanomalehteen ilmoituksen:

”Rakas Paco, tule ensi lauantaina kello 12 tapaamaan minua tämän sanomalehden toimituksen pääoven eteen. Kaikki on annettu anteeksi! Terveisin, sinua rakastava isäsi.”

Tarinan mukaan lauantaina puolen päivän aikaan lehtitalon pääoven eteen saapui 800 nuorta miestä. Jokaisen nimi oli Paco. Jokainen heistä oli tullut hakemaan isältään anteeksiantoa, sovintoa ja rakkautta.

Myös taivaallinen Isämme on huolissaan omille teilleen lähteneistä pojistaan ja tyttäristään. Koska Jumala rakastaa synnin teille kadonneita lapsiaan, hän julkaisi ilmoituksen löytääkseen heidät. Pacon isän laatimaa ilmoitusta mukaillen Jumalan laatima ilmoitus voisi kuulua näin:

”Rakas lapseni, palaa kotiin. Kaikki on annettu anteeksi. Jokainen rikkomuksesi on sovitettu Jeesuksen verellä! Terveisin, sinua rakastava taivaallinen Isäsi”.

Tätä ilmoitusta ei julkaistu sanomalehdessä. Se julkaistiin maailman eniten painetussa ja laajimmin luetussa kirjassa. Tuon kirjan painos- ja myyntimäärät ylittävät suurimpienkin lehtien levikit.

Kirja on myös eniten eri kielille käännetty teos. Se on käännetty kokonaan tai osittain noin 2500 kielelle. Ja käännöstyö jatkuu. Niinpä yhä useammat kansat ja heimot voivat lukea omalla kielellään tuosta kirjasta, pyhästä Raamatusta, miten Jumala etsii kadonneita lapsiaan.

Wikipedian mukaan pelkästään Gideonien taskukokoisia Raamattuja on painettu englanninkielisinä yli 2 miljardia kappaletta. Gideonien Raamattuja on painettu valtavat määrät lukuisilla muillakin kielillä, myös suomeksi. Näitä pieniä Raamattuja jaetaan noin 200 maassa hotellihuoneisiin, kouluihin, kasarmeihin ja sairaaloihin. Kun mukaan otetaan kaiken kokoiset ja kaikki ulkoasut, havaitaan, että maailmassa on tällä hetkellä 6 miljardia Raamattua.

Kadonneen etsiminen ja pelastaminen on punainen lanka, joka kulkee läpi Raamatun.  Vanhassa testamentissa kerrotaan, miten Jumala joutui yhä uudelleen ja uudelleen kutsumaan luokseen omaisuuskansaansa Israelia, joka oli lähtenyt omille teilleen ja langennut palvelemaan epäjumalia.

”Minä olen sinua aina rakastanut, Israel, siksi vedän sinua luokseni uskollisesti.” (Jer.31:3) Jumala vakuuttaa profeettansa kautta Jeremian kirjan luvun 31 jakeessa 3.

”Lempeästi, rakkauden köysin minä vedin sitä luokseni.” (Hoos. 11:4) Jumala huokaa Hoosean kirjan 11. luvun jakeessa 4.

Mikään ei tuntunut auttavan. Ei kuritus, ei rakkaus, ei hyvyys eikä lempeys. Niinpä Jumala lähetti rakkaan Poikansa kutsumaan eksyneet takaisin kotiin Isän luo ja sovittamaan omalla kuolemallaan heidän rikkomuksensa.

Uudessa testamentissa Jeesus ilmoittaa tulleensa etsimään ja pelastamaan kadonneita. (Matt.8:11, Luuk.19:10) Hän kertoi myös monin vertauksin, miten kovasti Isä odottaa lapsiaan luokseen. Luukkaan evankeliumin 10. luvussa Jeesus sanoo:

“Jos jollakin teistä on sata lammasta ja yksi niistä katoaa autiomaahan, niin totta kai hän jättää ne yhdeksänkymmentäyhdeksän, lähtee sen kadonneen perään ja etsii, kunnes löytää sen. Kun hän löytää lampaansa, hän nostaa sen iloiten hartioilleen, ja kotiin tultuaan hän kutsuu ystävänsä ja naapurinsa ja sanoo heille: ‘Iloitkaa kanssani! Minä löysin lampaani, joka oli kadoksissa.’

Minä sanon teille: näin on taivaassakin. Yhdestä syntisestä, joka kääntyy, iloitaan siellä enemmän kuin yhdeksästäkymmenestäyhdeksästä hurskaasta, jotka eivät ole parannuksen tarpeessa.’” (Luuk.15:4-7)

Tarinan isä kertoi odottavansa poikaansa Pacoa seuraavana lauantaina ilmoituksen julkaisseen lehden toimituksen pääoven edessä.

Raamatun taivaallinen Isä odottaa sinua vuoden jokaisena päivänä, tuntina ja sekuntina. Eikä hän odota sinua vain jossain tietyssä osoitteessa tai erityisen pyhässä paikassa. Hän odottaa sinua väsymättä joka paikassa, kaikkialla, missä ikinä tälläkin hetkellä olet ja tänään tulet kulkemaan.

Vaikka me olisimme jo pitkään kuuluneet Jeesuksen laumaan, me olemme yhä helposti eksyviä lampaita. Rukoillaan siksi, ystävät, Hyvää Paimentamme Jeesusta käyttäen Psalmin 119 viimeisen jakeen alkua:

”Minä olen kuin eksynyt lammas. Etsi minut! (Psalmi 119:176a)

Aamen!”

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *