Patmos-blogi

Kahden valtion malli

Jouko Koistinen Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.
Julkaistu:

Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa patenttiratkaisuksi on jatkuvasti ehdotettu kahden valtion mallia. Viime viikkojen tapahtumat ovat kuitenkin kristallinkirkkaasti todistaneet sen, että tuo malli ei toisi rauhaa Lähi-itään, eikä ainakaan turvallisuutta Israelille. Vaikka Palestiinan valtio saataisiin perustettua, ei menisi kauaa, kun terroristiryhmät ottaisivat siellä täyden vallan, ja rakettien ampumiset ja murhanhimoiset hyökkäykset jatkuisivat Israeliin entistä tiuhempaan tahtiin.

Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia on yritetty ratkaista monella taholla. Monet suurvaltojen johtajatkin ovat tuoneet kortensa kekoon. Joskus on tosin saattanut havaita, että monen rauhanneuvottelijan perimmäisenä motiivina onkin ollut halu saada sulka omaan hattuunsa. Vastakkaisten osapuolten kädet on yritetty saada liitettyä kädenpuristukseen vaikkapa rauhanneuvottelijan pienoisella avustuksella.

Rauhan saavuttamiseksi on jopa jaettu Nobelin rauhanpalkintoja, joista jälkeenpäin on kylläkin joutunut toteamaan, kuinka surkuhupaisia palkitsemisia ne olivatkaan. Mutta kaikissa noissa neuvotteluissa ja ratkaisumalleissa on hoettu ja hoetaan ennen kaikkea käsitettä kahden valtion malli.

Olen yrittänyt jo vuosien ajan ymmärtää, kuinka tuo kahden valtion malli voisi käytännössä toimia. Olen yrittänyt ymmärtää, mutta tähän päivään mennessä en ole vielä ratkaisua löytänyt. Ja nyt lokakuun alussa tapahtuneen Hamasin raakalaismaisen hyökkäyksen jälkeen joudun jopa toteamaan, että alan jo epäillä sellaisen henkilön loogista ajattelua, joka vielä uskoo, että tässä tilanteessa kahden valtion malli toisi rauhan Lähi-itään.

Tarkoitan tällä sitä, että onhan jo Israelin itsenäistymisvaiheista lähtien huomattu, että kahden valtion malli ei tuo rauhaa nykyiseen Lähi-idän tilanteeseen. Se ei tuo rauhaa, koska vastapuolelta löytyy aina niitä, jotka eivät halua missään tilanteessa tunnustaa Israelin oikeutta olemassaoloon, vaikka Israel omalta puoleltaan on ollut monta kertaa valmis suuriakin myönnytyksiä tekemään.

Yhdistyneiden kansakuntien Palestiinan jakosuunnitelma eli yleiskokouksen päätöslauselma 181 oli Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen äänestyksellä 29. marraskuuta 1947 läpi viemä päätöslauselma, jonka mukaan brittien hallitsema Palestiinan mandaattialue jaettaisiin kahtia juutalaisvaltioon ja arabivaltioon. Päätöslauselmaa ei koskaan toteutettu, vaikka alueen juutalaiset hyväksyivät sen. Sitä vastoin ympärillä olevat arabivaltiot julistivat välittömästi sodan Israelille.

Jos katsoo tuota karttaa vuoden 1947 jakosuunnitelmasta, niin on helppo huomata, että siinä palestiinalaisille olisi kuulunut paljon isompi osa Israelin alueesta, kuin mikä on tämän päivän tilanne. Mutta sehän ei kelvannut arabimaille. Jos siis Israel tänään myöntyisi, vaikka noin suuriin alueluovutuksiin, his-toria on jo todistanut, että toinen osapuoli ei sitä kuitenkaan hyväksyisi.

Jää kysymään, kuinka pieni tuo Israelille kuuluva alue tulisi sitten olla, että arabivaltiot sen hyväksyisivät. Vaikka osa arabeista olisi valmis jopa hyväksymään Israelille jonkinlaisen läntin, Hamasin hyökkäys toi kuitenkin selvästi esille sen tosiasian, että Lähi-idästä löytyy aina pilvin pimein terroristeja, jotka eivät ole valmiita hyväksymään edes yhtä neliömetriä Israelille, eikä yhdenkään israelilaisen eloon jäämistä.

Herää siis kysymys, kuinka tuollaisen vastapuolen kanssa voi edes neuvotella mistään. Hamasin alkuperäisen perustamisasiakirjan mukaan ”Palestiinaa koskevaan kysymykseen ei ole mitään muuta ratkaisua kuin jihad”. Jokainen tämän lukija tai kuulija voisi nyt hetken kuvitella tilannetta, kuinka hän neuvottelisi mistä tahansa asiasta jonkun sellaisen henkilön kanssa, jonka ainut julkituoma ja hyväksymä päämäärä olisi sinun tappamisesi. Jään kysymään, miten ja mistä siinä enää voisi neuvotella.

En myöskään löydä Raamatusta pienintäkään vihjettä kahden valtion mallista. Jumala lupasi valalla vannoen sinänsä tuon pienen maa-alueen Israelille jo tuhansia vuosia sitten. Mooseksen kautta Jumala toi israelilaisille selvästi esille myös ajatuksen, että Israelin eri heimoille arvottua ja annettua maa-aluetta ei saanut edes myydä ainaiseksi: ”Maata ei saa myydä ainaiseksi, sillä maa on minun ja te olette muukalaisia ja tilapäisiä asukkaita minun luonani”, 3. Moos. 25:23.

Jumala tuo omaan omistusoikeuteensa liittyvän asian selvästi esille myös Jooelin kirjan kohdassa 4:1, 2: ”Niinä päivinä ja siihen aikaan, kun minä käännän Juudan ja Jerusalemin kohtalon, minä kokoan kaikki kansat ja vien ne alas Joosafatin laaksoon. Siellä minä käyn oikeutta niitä vastaan kansani ja perintöosani Israelin tähden, koska ne ovat hajottaneet kansani kansojen sekaan, jakaneet minun maani.” Jumala tulee kerran syyttämään pakanakansoja siitä, että ne ovat jakaneet hänen maansa. Jumala ei siis tule silloin jakamaan rauhanpalkintoja siitä, kuka onnistui parhaiten toteuttamaan kahden valtion mallin, vaan päinvastoin!

Tosiasiahan on, että Israelin kokonaisväestöstä tällä hetkellä reilu viidennes on arabeja, jotka ovat historian saatossa halunneet jäädä asumaan Israeliin ja elävät siellä siis rauhanomaista rinnakkaiseloa juutalaisten kanssa. Ilmeisesti myös suuri osa tämän päivän palestiinalaisista haluaisi elää rauhanomaista elämää niillä alueilla, jotka niille on jo myönnetty. Mutta sitten ovat nuo terroristit, joille jopa omat heimoveljet ovat vain ihmismassaa, joita voi pitää vaikkapa ihmiskilpinä, joiden taakse voi suojautua. Eli siellä, missä hyvää tahtoa on, voidaan jo tänään elää rauhanomaisesti ilman väkisin väännettyä kahden valtion mallia.

Antikristus tulee toki aikanaan saamaan aikaan valheellisen rauhan Lähi-itään. Raamatun ennustusten perusteella en pysty sanomaan, tekeekö hän sen kahden valtion mallin pohjalta vai jollakin muulla tavalla. Sen tiedän, että se tulee tapahtumaan joka tapauksessa valheen kaikella voimalla jopa tunnustekojen ja ihmeiden kautta. Mutta tuo rauha ei kestä kuin muutaman vuoden.

Mutta kun Kristus kerran tulemuksessaan perustaa rauhanvaltakunnan, pysyvä rauha tulee myös Lähi-itään. Tuo rauhanvaltakunta ei perustu kahden valtion malliin, vaan se perustuu siihen, että Jumala muuttaa niin oman kansansa kuin pakanakansojen sydämet ja avaa heidän silmänsä. Silloin ei enää tarvitse haikailla kahden valtion perään, koska kaikki kansat vaeltavat Siionin vuorelle palvelemaan yhdessä Israelin Jumalaa. Profeetta Jesaja ennustaa Jerusalemin temppelistä jopa käyttäen sanontaa: ”Minun huoneeni on kutsuttava kaikkien kansojen rukoushuoneeksi”, Jes. 56:7.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (15)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kalevi Heikkinen

    Ongelmat ihmisten välillä eivät ole poliittisia, vaan hengellisiä. Synti saa tämän kaiken aikaan. Raamattu todistaa sen Aabelin murhasta alkaen.
    Kaikki muuttui Herran Jeesuksen tullessa Ihmiseksi.
    Mutta enkeli sanoi heille: ”Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle:
    teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.
    Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa.”
    Ja yhtäkkiä oli enkelin kanssa suuri joukko taivaallista sotaväkeä, ja he ylistivät Jumalaa ja sanoivat:
    ”Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto!”
    Jumalan rauhan tarjous on ainut todellinen ja kestävä kaikille ihmisille, kansalaisuudesta riippumatta. Juutalaisille ensin ja palestiinalaiselle myös.
    Tänäänkin on totta evankeliumin voima. Silloin he yhdessä voivat ylistää ja kiittä Jumalaa sanomattomasta lahjasta.
    Totuus on kuitenkin, että harvat ottavat tämän vastaan ja siksi on maailmassa ahdistus. Hengessä meillä on kuitenkin rauha, koska Kristus on voittanut maailman.

  2. Hannu

    Toivottavasti et Jouko tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö arabitkin saisi asua samassa maassa, vaikkei mitään Palestiinan valtiota perustettaisikaan? Vai ovatko siellä Ismaelin jälkeläiset vain Iisakin jälkeläisten riesana? Joka tapauksessa alueella asuvien arabienkin asema tulisi jollakin tavalla ratkaista.

    • Jouko Koistinen

      Johan tällä hetkellä Israelissa asuu noin kaksi miljoonaa arabia, jotka ovat lähinnä sunnimuslimeja tai kristittyjä. Mutta nuo arabit haluavat asua siellä rauhassa, eli ei se ole Israelin asenteista kiinni.

      • Hannu

        Niin, olisi pitänyt tarkentaa, että tarkoitin Länsirannalla ja Gazassa asuvia arabeja, jotka eivät ole Israelin kansalaisia. Kai heilläkin on jotakin oikeuksia siellä alueella joka tapauksessa, vaikkei Palestiinan valtiota perustettaisikaan?

        • Jouko Koistinen

          Onhan itse Israelkin hyväksynyt heidät, jos he tahtovat rauhassa elää Israelin kanssa. Luopuihan Israel vapaaehtoisesti Gazan miehityksestä v. 2005, vaihtaen sen rauhaan. Mutta kummanko puolelta tuo rauha rikottiin ja nyt lokakuussa mitä julmimmalla tavalla!

      • Jykä

        Oletko, Jouko, nähnyt hesarista kollegasi Ibrahim Azarin mielipidettä? Hän on Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon ELCHJL:n piispa.

        • Jouko Koistinen

          En ole, koska minulle ei tule Hesaria muutoin kuin silloin tällöin tilaan muutamaksi kuukaudeksi diginä.
          Ibrahim Azarin edeltäjää Munib Younania kuuntelin silloin tällöin livenäkin, koska Kuopion hiippakunnan emeritus piispa Wille Riekkinen kutsui hänet silloin tällöin puhumaan hiippakuntaamme. Mutta en niin kovin paljon perehtynyt Younaninkaan ajatuksiin, ehkäpä juuri siksi, koska hän tuntui olevan Riekkisen suosikki!!! (Mutta älä kysy, mitä tarkoitan!)

  3. Hannu

    Tasapuolisuuden vuoksi on myös muistettava, että on siirtokuntalaisia Israelin puolella, jotka eivät myöskään halua mitään rauhaa arabien kanssa. He terrorisoivat arabeja ja pyrkivät tekemään heidän elämästään mahdollisimman hankalaa alueilla, minne on perustettu siirtokuntia. He haluaisivat häätää heidät pois myös Jerusalemin arabeille pyhiltä paikoilta, mutta ei Netanjahukaan sellaista kannata, vaikka muuten tukeekin siirtokuntapolitiikkaa.

  4. Erkki Hänninen

    Realistisin malli Israelin valtioksi olisi liittovaltio. So. juutalaisten ja arabien autonomiset alueet, jotka olisivat liittotasavalta Israel. Näin ideaalimaailmassa. Tai jos ns. talonpoikaisjärki toimisi.

    Raamatullisesti ajatellen vain Messias tuo lopullisen rauhan Lähi-itään ja koko maailmaan. Shalom al Israel!

  5. Nipsu

    Jos rikollisjärjestö Hamas antautuisi ehdoitta, silloin sota loppuisi ja paljon ihmishenkiä säästyisi.

  6. Jykä

    On kieltämättä vaikeaa olla puolueeton asiassa, johon liittyy ideologisia kytköksiä. Erityisen vaikeaa se on Israelin tapauksessa, jota yleensä aina katsellaan vain kahdesta näkökulmasta – arabinäkökulmasta ja sionistisesta näkökulmasta. Arabinäkökulmaan on hyvin usein liittynyt jonkinlainen sosialistinen kytkös, koska Neuvostoliitolla oli aikanaan paha tapa sotkeutua joka asiaan; sionistiseen näkökulmaan puolestaan liittyy kristillinen kytkös, vaikka Israelin valtio pohjimmiltaan edustaa lähinnä poliittista sionismia. Maan ensimmäinen pääministerikin – David Ben-Gurion – oli aatemaailmaltaan poliittinen sionisti, ateisti ja ironista kylläkin, myös sosialisti, joka ennen Israelin itsenäistymistä johti Palestiinassa lähinnä brittien siirtomaavaltaa vastaan toiminutta puolisotilaallista ryhmää. Alueella oli toki myös vastaavissa puuhissa toimineita arabijoukkoja, jotka kahakoivat keskinäisen epäluulon hengessä myös sionistien kanssa.

    Kun britit sitten – muistaakseni kansainliiton päätösten mukaan – vetäytyivät Palestiinasta, he antoivat YK:lle tehtäväksi alueen jaon sionistien ja arabien välille. Näin tehtiin, ja päätös aiheutti vuonna 1947 brittien vielä ollessa paikalla Palestiinan sisällissodan, jonka jatkumoa brittien poistumisen jälkeen alkanut Israelin itsenäisyyssota 1948 sitten oli. Arabit olivat sitä mieltä, että he olivat alueen ikiaikaisia asukkaita, eikä heille sopinut ajatus siitä, että siirtomaavallan hengessä länsimaat rupeavat jakamaan heidän maitaan syntyperäisten paikallisten ja pääosin Euroopasta tulleiden sionistien kesken – varsinkin, kun sionistit olisivat saaneet suuremman puoliskon Palestiinan alueesta.

    YK toki yritti olla jaossaan kovasti puolueeton, mutta arabien mielestä jako oli jopa YK:n peruskirjan hengen vastainen. Arabien tulkinta saattoi olla virhe, niin ainakin arvioi kymmenen vuotta sitten jopa Mahmoud Abbas, PLO:n ja palestiinalaishallinnon johtaja, mutta sillä kuitenkin mentiin 1940-luvulla. Voi kuitenkin olla, etteivät arabit olleet kovin väärässä, sillä sionistijohtajat olivat jakoon hyvinkin tyytyväisiä – pois lukien ne soraäänet, joiden mielestä enemmänkin olisi saanut tulla.

    Joka tapauksessa väkivallan kierre alkoi jo tuolloin, ja se olisi saatava pysäytettyä, sillä armoa ei nykyisessä tilanteessa kummaltakaan puolelta pyydetä eikä edes anneta. Mahdollisuus kahden valtion malliin saattaisi olla, sillä esimerkiksi Hamasin uudessa, vuoden 2017 peruskirjassa Israelin valtion olemassaolo tunnustetaan. Voisi siis jopa olla, että konflikti on myös arabien puolelta vähemmän uskonnollinen, kuin miltä vaikuttaa esimerkiksi Iranin uhoilujen perustellaa.

    Jos syyt ovat käytännölliset, kuten palestiinalaisvaltio, vuodesta 1948 jatkut pakolaisuus ja alueen rajalliset luonnonvarat, voisi kuvitella, että niistä voisi sopia ja niiden kanssa myös Jerusalemin kaupungin hengellisestä asemasta, jolla luultavasti on merkitystä vain harvoille, vaikka uskontoa konfliktin keppihevosena käytetäänkin..

    Vaikeaa se varmasti kyllä on – melkein kahdeksankymmentä vuotta on rähinöity.

  7. John Holmes

    Minulla ei ole esittää ratkaisua alueen ongelmiin. Kehotan silti kirjoittajaa miettimään miltä suomalaisista tuntuisi, jos ulkopuolisella päätöksellä perustettaisiin vaikkapa flaamien valtio suomalaisten asuttamalle alueelle. Veikkaan että pientä kapinahenkeä esiintyisi. Osaa saattaisi vituttaa niin paljon että ryhtyisivät väkivaltaiseen vastarintaan.

    • Jouko Koistinen

      Jos nuo flaamit olisivat tulleet Suomeen jo yli kolme tuhatta vuotta sitten, perustaneet valtion ja jopa kuningaskunnan ja olisivat asuneet täällä tuhat viisisataa vuotta, rakentaneet tämän maan ja kaupungit, mutta sitten heidät olisi vieraan maailmanvallan toimesta ajettu täältä pois maanpakoon, antaisin heille mielihyvin vähintäänkin puolet valtakunnasta. Etenkin jos me suomalaiset olisimme tulleet tänne ympärillä olevista valtioista vähitellen vuosisatojen aikana, emmekä olisi viitsineet tätä maata sen kummemmin rakentaa tai peltoja raivata, mutta havahtuisimme vasta sitten, kun näkisimme noiden paluumuuttajina tulleiden flaamilaisten muuttaneen nämä suot, korvet ja rämeet kukoistavaksi maaksi!

      • Jykä

        Jos jatketaan tätä flaamilaista ajatusleikkiä, niin sehän tarkoittaisi sitä, että…

        …flaamilaiset ajettiin Suomen alueelta pois noin 130-luvulla jKr
        …flaamilaiset alkoivat palata Suomeen noin 1800-luvun lopulla jKr; he olivat siis poissa Suomesta tuommoiset 1700 vuotta
        …noin vuonna 1947 jKr flaamilaisia oli Suomessa 650000, suomalaisia 1,3 miljoonaa; suomalaisia hermostutti, sillä meitä hallinnut suurvalta päätti lohkaista flaamilaisille Suomen alueesta noin puolet, vaikka suomalaisia oli enemmistö ja suurvalta oli luvannut heille alueellisen itsenäisyyden
        …suomalaiset hermostuivat, ja alkoi aseellisten konfliktien sarja, jonka seurauksena 1960-luvun loppuun mennessä flaamilaisista oli tullut miehittäjiä, jotka olivat ajaneet noin 900000 suomalaista pois asuinsijoiltaan
        …suomalaisilla pakolaisilla ei ollut mitään asiaa entisille kotikonnuilleen; sen sijaan flaamilaiset toivottivat maailman kaikki muutkin flaamilaiset tervetulleiksi omalle alueelleen
        …suomalaispakolaisia eivät huolineet omalle alueelleen edes naapurimaat, vaikka ne olivatkin vannoneet suomalaisten asialle solidaarisuutta, ja niinpä pakolaisista tuli pelinappuloita flaamien ja naapurimaiden poliittisiin peleihin

        Asiat voi nähdä monesta kulmasta, jos ne ovat monikulmaisia, kuten Israel ja Lähi-itä, joissa arkirealismiin liittyy voimakkaita ideologisia latauksia. Niiden takia minun lienee syytä sanoa, ettei minulla itselläni ole mitään Israelin valtiota vastaan, vaikka en voikaan hyväksyä kaikkea sitä, mitä se on tehnyt. Vastaavasti en myöskään voi hyväksyä sitä, mitä Hamas ja muut terroristeina pidetyt palestiinalaisjärjestöt tekevät.

        • Jouko Koistinen

          Kaikki nuo luvut, onpa kyse vuosiluvuista tai väkimääristä perustuvat ”puhtaaksiviljeltyihin” arvioihin, jotka eivät ole koko totuus.
          Kun puhutaan tuosta Lähi-idän ongelmasta, niin usein mediassa annetaan ymmärtää, että olisi joskus ollut Palestiina niminen valtio ja sen myötä olisi kansa nimeltään palestiinalaiset. Nimen Palestiinahan antoi keisari Hadrianus toisella vuosisadalla hieman ”pilkkanimenä” koko Israelin alueelle. Kun juutalaiset karkotettiin Jerusalemista ja omasta maastaan, ei se toki tarkoita sitä, että kaikki juutalaiset olisivat täysin hävinneet koko tuolta alueelta vuosituhansiksi. Varmasti heitäkin asui hiljaisina paimentolaisina siellä täällä.
          Jerusalem ja sen ympäristöhän oli pitkälti kristittyjen hallinnassa vuosisatoja tuon jälkeen aina 600-luvun lopulle saakka. Kun islamin usko ”keksittiin”, valloittivat arabimuslimit sen, mutta sen jälkeen sitä hallitsivat abbasidit. Välillähän eurooppalaiset ristiretkeläiset pitivät sitä hallussaan 1000-1100-luvuilla. Sen jälkeen vallassa olivat mamelukit, kunnes n. 1500-luvulla sen valloittivat osmanit ja näin koko tuo alue kuului ottomaanien valtakuntaa aina 1900-luvun alkupuolelle saakka. Ottomaanithan eivät olleet edes arabeja, kylläkin muslimeja.
          Eli koko tuo hirvittävä valhe Palestiinasta ja palestiinalaisista on terroristi Jasser Arafatin lanseeraama käsite, jonka länsimaan lehdistö on nielaissut kuin kala muhkean madon koukussa.
          Itselleni joka tapauksessa riittää se tieto, että Jumala on valalla vannoen luvannut tuon alueen Israelille, ja olen täysin varma, että hän tulee tuon lupauksensa pitämään.