Patmos-blogi

KARL RITTER: Putin määräsi osittaisen liikekannallepanon (2/2)

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Putin määräsi osittaisen liikekannallepanon, joka koskee noin 300 000 henkilöä, ja uhkaili länttä myös ydinaseilla. Venäjän presidentti sanoo määräystä tarvittavan, ”jotta voimme puolustaa synnyinmaatamme, sen itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta”, ja uhkaa länttä ”kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla”.

KIOVA, Ukraina. Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi osittaisen liikekannallepanon Venäjän reserviläisille sellaisissa mittasuhteissa, että se näytti olevan tunnustus siitä, että Moskovan sota Ukrainaa vastaan ei suju suunnitelmien mukaan yli seitsemän kuukauden taistelujen jälkeen.

Se on ensimmäinen mobilisaatio Venäjällä toisen maailmansodan jälkeen, ja tulee Kremlin joukkojen viimeaikaisten taistelukenttätappioiden keskellä.

Venäjän johtaja varoitti keskiviikkoaamuna 21.9.2022 kansalle osoitetussa seitsemän minuutin televisioidussa puheessaan länttä siitä, ettei hän bluffaa ja että hän käyttää kaikkia käytettävissään olevia keinoja Venäjän alueen suojelemiseksi. Oliko tässä verhottu viittaus Venäjän ydinasekykyyn? Putin on aiemmin varoittanut länttä sysäämästä Venäjää selkä seinää vasten ja moittinut Nato-maita aseiden toimittamisesta Ukrainan auttamiseksi.

Kutsuttavien reserviläisten kokonaismäärä voi olla jopa 300 000 henkilöä.

Jopa osittainen mobilisaatio on omiaan lisäämään venäläisten keskuudessa kauhua ja ehkä kylvämään heidän keskuuteensa epäilyksiä Ukrainan sodan oikeutuksesta. Pian Putinin puheen jälkeen venäläiset tiedotusvälineet kertoivat jyrkästä noususta lentolippujen kysynnässä ulkomaille, vaikka niitä on ollut saatavilla paljon vähemmän sodan alun jälkeen ja ne ovat paljon kalliimpia kuin ennen.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin tiedottaja on kutsunut venäläisten reserviläisten osittaista mobilisointia ”suureksi tragediaksi” Venäjän kansalle.

Associated Pressille antamassaan lausunnossa Zelenskyin tiedottaja Nikiforov sanoi, että Ukrainan etulinjaan lähetetyt varusmiehet kohtaavat samanlaisen kohtalon kuin huonosti valmistautuneet Venäjän joukot, jotka torjuttiin hyökkäyksessä Kiovaan maahantunkeutumisen ensimmäisinä päivinä.

”Liikekannallepano vahvistaa Venäjän ammattiarmeijan kyvyttömyyden; se on epäonnistunut kaikissa tehtävissään”, Nikiforov sanoi. ”Kuten voimme nähdä, Venäjän viranomaiset aikovat korvata epäonnistumisen väkivallalla ja sortotoimilla omaa kansaansa vastaan. Mitä nopeammin ne lakkaavat, sitä vähemmän venäläisiä poikia menee rintamalle kuolemaan.”

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi, että vain ne, joilla on asiaankuuluvaa taistelu- ja palvelukokemusta, mobilisoidaan. Hän lisäsi, että maassa on noin 25 miljoonaa ihmistä, jotka täyttävät tämän kriteerin, mutta vain noin 1 % heistä mobilisoidaan.

Toinen asetuksen lauseke estää useimpia ammattisotilaita irtisanomasta sopimuksiaan ja lähtemään palveluksesta, kunnes osittainen liikekannallepano ei ole enää voimassa.

PUTININ ilmoitus tuli lähes samaan aikaan YK:n New Yorkissa järjestetyn yleiskokouksen kanssa, jossa Moskovan hyökkäys Ukrainaan 24. helmikuuta on ollut laajan kansainvälisen kritiikin kohteena ja saanut aikaan voimakasta diplomaattista painostusta Moskovaa kohtaan.

Zelenskyi esiintyi kokouksessa ennalta nauhoitetussa puheessa.

Putin ei matkustanut New Yorkiin.

Putinin pelinavaukseen liittyy vahva riskitekijä. Se voi kostautua tekemällä Ukrainan sodasta kotona epäsuositun ja vahingoittaa hänen omaa asemaansa paljastaen Venäjän piilevät sotilaalliset puutteet.

Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Bridget Brink twiittasi, että mobilisointi on merkki ”heikkoudesta ja Venäjän epäonnistumisesta”.

Ison-Britannian puolustusministeri Ben Wallace toisti tämän arvion ja kuvaili Putinin siirtoa sen ”myöntämiseksi, että hänen hyökkäyksensä on epäonnistumassa”.

”Hän ja hänen puolustusministerinsä ovat lähettäneet kymmeniätuhansia omia kansalaisiaan kuolemaan, huonosti varustettuina ja huonosti johdettuina”, Wallace sanoi lausunnossaan. ”Mikään määrä uhkauksia ja propagandaa ei voi peittää sitä tosiasiaa, että Ukraina voittaa tämän sodan. Kansainvälinen yhteisö on yhtenäinen, ja Venäjästä on tulossa maailmanlaajuinen hylkiö.”

Venäläinen politologi Dmitry Oreshkin sanoi, että Putinin ilmoitus haiskahtaa ”epätoivoiselta teolta”. Hän ennusti, että venäläiset vastustavat mobilisointia ”passiivisen sabotaasin” avulla.

”Ihmiset välttelevät tätä liikekannallepanoa kaikin mahdollisin tavoin, lahjovat tiensä ulos siitä, lähtevät maasta”, Oreshkin kertoi The Associated Pressin haastattelussa keskiviikkona.

”Ilmoitus ei uppoa kovinkaan hyvin suureen yleisöön”, Oreshkin sanoi ja kuvaili sitä ”valtavaksi henkilökohtaiseksi iskuksi Venäjän kansalaisille, jotka viime aikoihin asti istuivat sohvillaan ja katsoivat televisiota. Ja nyt sota on tullut heidän koteihinsa.”

OSITTAINEN liikekannallepano tuli päivä sen jälkeen, kun Venäjän hallitsemat alueet Itä- ja Etelä-Ukrainassa ilmoittivat suunnitelmistaan järjestää kansanäänestykset alueiden liittämiseksi osaksi Venäjää. Tämä voisi luoda Moskovalle perustan sodan laajentamiseen Ukrainassa mahdollisesti saavutettujen menestysten jälkeen.

Kansanäänestykset, joiden on odotettu tapahtuvan sodan ensimmäisistä kuukausista lähtien, alkavat Luhanskin, Hersonin ja osittain Venäjän hallitsemilla Zaporižžjan ja Donetskin alueilla.

Äänestykset menevät lähes varmasti Moskovan haluamalla tavalla.

Sota, joka on tappanut tuhansia ihmisiä, on nostanut elintarvikkeiden hintoja maailmanlaajuisesti ja aiheuttanut energiakustannusten huikean nousun. Se on myös herättänyt pelkoja mahdollisesta ydinkatastrofista Euroopan suurimmassa ydinvoimalassa, jota Venäjä tällä hetkellä miehittää Ukrainan kaakkoisosassa. Käynnissä on myös tutkimuksia Venäjän joukkojen Ukrainassa suorittamista julmuuksista.

Puheessaan, joka oli paljon lyhyempi kuin aiemmat puheet Ukrainan sodasta, Putin syytti länttä ”ydinasekiristyksestä” ja kommentoi, että ”kyse on myös joidenkin Naton johtavien maiden edustajien lausunnoista, joissa puhutaan mahdollisuudesta käyttää Venäjää vastaan joukkotuhoasetta, ydinasetta”.

Hän ei tarkentanut, kuka oli esittänyt tällaisia kommentteja.

”Haluan muistuttaa tällaisten Venäjää koskevien lausuntojen antajille, että myös meidän maallamme on erilaisia tuhoaseita, ja jotkin niistä ovat osiltaan uudenaikaisempia kuin Naton aseet. Jos Venäjän alueellinen koskemattomuus on uhattuna, me ilman muuta käytämme kaikkia hallussamme olevia järjestelmiä suojellaksemme Venäjää ja kansaamme”, Putin sanoi ja lisäsi: ”Tämä ei ole bluffia.”

Ulkomaiset johtajat ovat kuvailleet kansanäänestyksiä laittomiksi ja sitomattomiksi. Zelenskyi sanoi, että ne olivat ”huijausta” ja ”melua”, suuren yleisön huomion harhauttamiseksi.

TÄYSIMITTAINEN liikekannallepano olisi todennäköisesti epäsuosittua Venäjällä ja voisi entisestään heikentää Putinin asemaa äskettäisten Ukrainassa koettujen sotilaallisten takaiskujen jälkeen.

”Toistan, että kyse on nimenomaan osittaisesta liikekannallepanosta. Toisin sanoen kutsu koskee ainoastaan kansalaisia, jotka ovat tällä hetkellä reservissä ja ovat käyneet asepalveluksen asevoimissa sekä omaavat tietyn sotilaallinen erikoiskoulutuksen ja kokemuksen”, Putin sanoi.

Venäjän puolustusministeri Šoigu sanoi, että Ukrainan konfliktissa on kuollut 5 937 venäläistä sotilasta, mikä on paljon vähemmän kuin länsimaiden arviot, joiden mukaan Venäjä on menettänyt kymmeniätuhansia miehiä.

Vesnan oppositioliike vaati valtakunnallisia mielenosoituksia sanoen: ”Tuhannet venäläiset miehet – isämme, veljemme ja aviomiehemme – heitetään sodan lihamyllyyn. Minkä puolesta he kuolevat? Minkä perään äidit ja lapset itkevät?”

Oli epäselvää, kuinka moni uskaltaisi protestoida keskellä Venäjän opposition tukahduttamista ja ankaria lakeja, joilla häpäistään sotilaita ja sotilasoperaatioita.

Venäjä on hakemassa pitkittyvää ja mahdollisesti entisestään kiihtyvää konfliktia. Siihen viittaa Kremlin hallitseman parlamentin alahuoneen äänestys sellaisten lakien puolesta, jotka tiukentavat suhtautumista Venäjän joukkojen rintamakarkuruuteen ja ryöstelyyn. Lainsäätäjät äänestivät myös mahdollisten 10 vuoden vankeusrangaistusten käyttöönotosta sotilaille, jotka kieltäytyivät taistelemasta.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *