Patmos-blogi

Koronavirus uhkaa – miten tulee toimia

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

Jos joku ei käytä järkeään ja lääkkeitään, vaikka voisi lähimmäistään vahingoittamatta niin tehdä, hän altistaa ruumiinsa vaaraan. Varokoon, ettei Jumalakin pidä häntä itsemurhaajana. Samalla logiikalla ihminen voisi lopettaa syömisen ja juomisen, pukeutumisen ja sisällä asumisen ja julistaa kovaan ääneen vahvaa uskoaan: ”Jos Jumala haluaa varjella minut nälältä ja kylmältä, hän kyllä tekee sen ilman ruokaa ja vaatteita.”

Tämähän olisi silkka itsemurha. Vielä häpeällisempää on, jos ihminen laiminlyö oman ruumiillisen terveytensä, eikä viitsi suojata sitä rutolta parhaan kykynsä mukaan ja sitten hän vielä tartuttaa ja myrkyttää muitakin, jotka olisivat säilyneet hengissä, jos hän olisi pitänyt huolta terveydestä kuten täytyy.

Tuommoinen ihminen on Jumalalle vastuussa lähimmäisensä kuolemasta ja on ihan moninkertaisesti murhaaja. Toden totta, tuommoiset tyypit toimivat kuin jos talo olisi tulessa keskellä kaupunkia, eikä ketään kiinnosta sammuttaa tulipaloa. Päin vastoin, he raivaavat liekeille tilaa, niin että koko kaupunki on pian liekkien vallassa sanoen: ”Jos Jumala niin tahtoo, hän kyllä voi pelastaa kaupungin ilman sammutusvettäkin.”

Rakkaat ystävät ei näin. Käyttäkää lääkkeitä, juokaa nestettä, siitä on apua. Desinfioikaa kotinne ja pihanne ja katunne, karttakaa ihmisiä ja sellaisia julkisia paikkoja, missä lähimmäisenne ei teitä tarvitse, tai on juuri toipumassa sairaudesta. Toimikaa niin kuin ihminen, joka haluaa sammuttaa tulipalon. Epidemiakin on tietynlainen tulipalo. Puun ja olkien sijaan se vain tuhoaa elämää ja terveyden.

Sinun pitääkin ajatella näin: ”No niin, Jumala on sallinut nyt vihollisen lähettää keskuuteemme myrkkyä ja vaarallisia eritteitä. Nytpä minä siis pyydän, että Jumala armollisesti varjelisi meitä. Sen jälkeen minä desinfioin, tuuletan, jaan lääkkeitä ja otan niitä itsekin. Vältän paikkoja ja ihmisjoukkoja, jos minua ei niissä tarvita, jotten altistuisi ja tartuttaisi ja sairastuttaisi muitakin, ja jotten aiheuttaisi piittaamattomuudellani muiden ihmisten kuolemaa.

Jos taas Jumala haluaa ottaa minut täältä, hän kyllä varmasti minut löytää. Minä puolestani olen tehnyt sen, mikä on hänelle mieleen, enkä ole syyllinen omaan kuolemaani tai toisten kuolemaan. Mutta jos lähimmäiseni tarvitsee minua, silloin en vältä mitään tilaa enkä ketään ihmistä van menen rohkeasti, kuten yllä sanoin.”

Tällaista on Jumalaa pelkäävä usko. Se ei ole tyhmän rohkeaa eikä julkeaa eikä koettele Jumalaa.

Jos kaupungin asukkaat osoittavat päättäväisyyttään uskossaan silloin, kun lähimmäisen hätä sitä vaatii ja varovaisuutta silloin, kun hätätilaa ei ole, ja jos jokainen yrittää torjua tartuntaa parhaan kykynsä mukaan, kuolleisuus ei kohoa kohtuuttoman suureksi.

Mutta jos jotkut ovat ylen määrin paniikissa ja hylkäävät lähimmäisensä heidän hädässään, ja toiset taas niin typeriä, etteivät varaudu mitenkään, vaan kiihdyttävät taudin leviämistä, silloin perkeleellä on juhlat ja monet kuolevat. Kummassakin tapauksessa loukataan raskaasti Jumalaa ja ihmisiä. Jälkimmäisessä Jumalaa koetellaan, edellisessä jätetään hätää kärsivät epätoivoon.
—-

Euroopassa riehui 1527 vakava pandemia, jonka aiheuttaja ei ollut koronavirus vaan rutto. Kun Martti Lutherilta kysyttiin, miten kristittyjen tulisi ruton riehuessa menetellä, kirjoitti edellä lukemani ohjeen. Juha Vähäsarja käytti sitä 15.3.2020 pitämän erinomaisen saarnansa avauksena. Koko saarna on kuunneltavissa Raamattuopiston sivuilta tämän linkin kautta.

Kun evankeliumi levisi Rooman keisarikunnassa, ihmiset ihmettelivät, mikä on se voima, joka saa Jeesuksesta kertovat ihmiset rakastamaan toisiaan, huolehtimaan muiden hylkäämistä lapsista ja hoitamaan vaarallisia kulkutauteja sairastavia lähimmäisiä?

Vastaus heidän kysymykseensä sekä Martti Lutherin aina ajankohtaiseen ohjeeseen löytyy Jeesuksen sanoista. Meidän tulee rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistämme niin kuin itseämme (Matt.12:32-34).

Jumalan siunausta, voimaa ja varjelua elämääsi ystäväni. Rukoillaan rohkeasti ja pestään käsiä ahkerasti!

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *