Patmos-blogi

Kristillisen maailman uutispoiminnat (vko 37)

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.

Jopa 30 000 henkilöä on kadonnut valtiovallan pidätyksissä Kiinassa (Licas News)

Kiinassa valvontakamerat ovat kaikkialla. Ihmisiä pidätetään valvonnan seurauksena kuulusteluihin. Vuodesta 2013 alkaen valvontajärjestelmä on koonnut pidätettyjä erityisiin kuulustelupisteisiin, joista monet eivät koskaan palaa normaaliin elämään. Kukaan ei tiedä mitä näille ihmisille on tapahtunut. Joka päivä vähintään 20 henkilöä katoaa viranomaisten käsissä. Ihmisten katoaminen on systemaattista.

Kiinan lain mukaan epäilty pidätetty henkilö voidaan sulkea pakkolaitokseen puoleksi vuodeksi. Kiinan oikeuslaitoksen päätösraporttien mukaan tällä tavoin pidätettyjä henkilöitä oli viime vuonna 29 000. Tarkkailijoiden mukaan todellinen määrä lienee paljon suurempi, sillä kaikista tapauksista ei synny selkeää oikeuden päätöstä. Lakimiehillä tai omaisilla ei ole pääsyä tällä tavoin pidätettyjen luo, eikä heidän olinpaikkaansa tunneta. Koska asiaa ei valvota, todelliset pidätysajat ylittävät kuuden kuukauden rajan.

Järjestelmä, jonka väitetään palvelevan rikostutkintaa, on pikemminkin rangaistusmuoto ja jopa valtion harjoittaman kidutuksen muoto. Osa pidätetyistä vapautetaan ilman oikeudenkäyntiä tai tapauksen tilastointia. Toiset näyttävät katoavan lopullisesti.

Väärin kastettu pappi hämmentää katolisessa kirkossa (Le Croix)

Katolinen uutistoimisto raportoi kummallisesta tapauksesta katolisen kirkon sisällä USA:ssa. Detroitin hiippakunnassa oleva pappi kastettiin uudelleen juuri ennen kuin hänet vihittiin piispaksi. Arkkipiispa Allen Vigneron uudelleen kastoi hiippakuntansa papin, jakoi hänelle uuden ensimmäisen ehtoollisen, konfirmoi hänet ja pikavauhtia vielä uudelleen vihki hänet papiksi ennen kuin pappi vihittiin piispaksi. Mistä oli kyse? Tämä pappi oli lapsena kastettu Roomalaiskatolisen kirkon jäseneksi, mutta vihkivä diakoni oli käyttänyt väärää sanamuotoa. Hänen olisi kuulunut sanoa ”minä kastan sinut Isän ja Pojan ja PH nimeen”. Sen sijaan hän oli sanonut ”me kastamme sinut Isän ja Pojan ja PH nimeen”. Tämä riitti arkkipiispan mukaan tekemään kasteen mitättömäksi! Tapaus on herättänyt hämmennystä katolisessa kirkossa ja kyselyä, mitä on tapahtunut niille seurakuntalaisille, joita tämä väärin kastettu pappi on vuosien ajan palvellut? Ja kuinka paljon vääriä sanamuotoja onkaan käytetty vuosisatojen aikana eri tilanteissa?

Yli 500 etiopialaista surmattu kesäkuusta lähtien (Barnabas Fund)

Ainakin 500 etiopialaisen raportoidaan surmatun kesäkuusta lähtien. Etiopian kaksi suurinta heimoa ovat amharat ja oromot. Oromoheimon äärimuslimit ovat hyökänneet kristittyjä oromoja ja muiden heimojen kristittyjä vastaan surmaten kokonaisia perheitä alueella, joka sijaitsee pääkaupungista itään ja etelään. Raporteissa arvioidaan surmattua olevan yli 500. Tappamiset on suorittanut nuorten muslimimiesten liike nimeltä Qeerroo.

Nuoret miehet saapuvat autoilla aseistettuna ampuma-aseilla ja veitsillä. He etsivät käsiinsä kristityt ja surmaavat keitä vain löytävät. Joissain tapauksissa lapset jätetään henkiin sen jälkeen kun lapset ovat todistaneet vanhempiensa surmaamisen. Silminnäkijäraporttien mukaan joissain tapauksissa poliisi seisoi katsoen vierestä surmaamisia puuttumatta asiaan. Toisaalla taas kerrotaan musliminaapureiden tulleen rohkeasti väliin ja pelastaneen kristittyjen hengen.

Valtava määrä omaisuutta on myös tuhottu. Tuhotun omaisuuden mukana on myös kuuluisan kestävyysjuoksija Haile Gebreselassien omistama urheilukeskus.

Tuhannet ovat paenneet väkivaltaisuuksia kirkkoihin.

Hallitus sulki internetin alueella hillitäkseen väkivaltaisuuksia. Samalla ulkomaailma jäi uutispimentoon siitä mitä Etiopiassa tapahtuu. Hallitus on puuttunut asioihin hitaasti, mutta nyt tuhansia on pidätetty. Pidätettyjen joukossa on myös viranomaisia.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *