Patmos-blogi

Kristillisen maailman uutispoiminnat (vko 43)

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.

Tulitauko päättyi Armenian ja Azerbaidzanin välillä (Rudaw)

Armenia ja Azerbaidzan sopivat tulitauosta, jonka oli määrä alkaa lauantaina 17.10. Kiista Nagarno-Karabakhin alueesta puhkesi taisteluiksi syyskuun lopulla. Taistelut ovat vaatineet noin 700 kuolonuhria kummassakin maissa. Nyt tulitauon aikana on tarkoitus evakuoida siviiliväestöä taistelualueelta. Mutta jo muutama tunti tulitauon alkamisesta osapuolet syyttivät toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Armenian ja Azerbaidzanin konflikti jatkuu (AL Monitor)

USA:n ulkoministeri Pompeo toivoo, että Armenia kykenee puolustamaan itseään Azerbaidzania vastaan.

Armenian ja Azerbaidzanin konflikti koskee aluetta, joka on tunnustettu Azerbaidzanille kuuluvaksi, mutta jossa väestö on pääosin armenialaista. Molemmat valtiot ovat entisiä Neuvostotasavaltoja.

USA on virallisesti pysytellyt konfliktissa puolueettomana ja pyrkinyt edistämään aselepoa osapuolten välille.

NATO-valtio Turkilla on läheiset suhteet Azerbaidzaniin. Turkki on raporttien mukaan rekrytoinut islamistitaistelijoita Syyriasta ja lähettänyt heidät sotimaan Azerbaidzanin riveissä Armeniaa vastaan. Pompeo lausui huolensa Turkin sekaantumisesta ja konfliktin laajentamisesta kansainväliseksi. Turkki on puolestaan vaatinut Armeniaa vetäytymään konfliktialueelta.

Venäjä tukee Armeniaa (AL Monitor)

Venäjä välttää suoraa sekaantumista Armenian ja Azerbaidzanin konfliktiin, mutta raporttien mukaan Venäjä on rekrytoinut kurditaistelijoita Syyriasta Armenian tueksi.

Venäjän tiedustelupalvelu on varoittanut, että Armenian ja Azerbaidzanin konflikti on vetänyt puoleensa terroristijärjestöjen taistelijoita monista maista. Sadat, kenties jopa tuhannet palkkasoturit ovat tulleet alueelle toiveissaan ansaita rahaa sodan osapuolilta.

Venäjän tiedustelu mainitsee erityisesti Syyrian sodassa vaikuttaneita islamistiorganisaatioita, joiden Venäjä raportoi liittyneen Azerbaidzanin armeijaan sotimaan. Venäjän tietojen mukaan Turkki on toiminut taistelijoiden välittäjänä Azerbaidzaniin. Venäjän tiedustelu vihjaa, että kurditaistelijoita olisi vastaavasti liittynyt Armenian puolelle. On arveltu, että Venäjä olisi saattanut toimia tässä välittäjänä.

Venäjällä ei ole maarajaa Armenian kanssa, mikä vaikeuttaa Venäjän tukitoimia Armenia hyväksi. Sen sijaan Azerbaidzan on Venäjän rajanaapuri. Syyrialaisten islamistitaistelijoiden saapuminen lähelle Venäjän rajaa hermostuttaa Moskovaa.

Turkkia puolestaan hermostuttaa Venäjän tuki kurditaistelijoille, sillä Turkin väestöstä 20% on kurdeja. Turkki on pyrkinyt tukahduttamaan kurdien kansallismielisyyden Turkin sisällä voimakeinoin. Turkki on myös pyrkinyt estämään Kurdien itsehallintoalueiden syntymistä Irakissa ja Syyriassa. Myös Armeniassa on merkittävä kurdiväestö.

Arvioidaan, että Armenialla on hyvin heikot sotilaalliset valmiudet sotilaallisesti vahvaa Azerbaidzania vastaan, jolla on myös Turkin ja islamistitaistelijoiden tuki. Kurdien osallistuminen Armenian riveissä ja Venäjän tuki saattaisivat tuoda sotilaallista tasapainoa tilanteeseen.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. dogmatikos

  Kristillisen maailman uutispoiminnasta puuttui merkittävä uutinen. Suomen Bibliaseura on julkaissut 22.10.2020 Uudesta testamentista uuden käännöksen nettisivuillaan. Käännöskomiteassa on ollut nimekkäistä asiantuntijoita eri kirkkokunnista.

  Käännös on julkaistu aluksi vain elektronisina versioina älylaitteille ja nettipalvelussa. Bibliaseuran nettipalvelu uudistui joitain vuosia sitten ja sen käytettävyys huononi olennaisesti. Raamatun lukemisesta ja tutkimisesta tuli todella kankeaa ja vaikeaa, vaikka ulkoasusta tuli moderni. Ei pidä katsoa kirjaa kansien hienouden mukaan, vaan onko uuden käännöksen sisältö kunnossa.

  Kun tutkin 22.10.2020 julkaistua käännöstä nopeasti, niin heti tuli vastaan epätarkkuuksia ja epäilemättä myös tarkoitushakuista väärää kääntämistä. Jos pari otosta ovat niin huonoja, mitähän tulee vastaan muualta?

  Jae Luuk 21:26 kertoo alkukielellä, että ihmiset kuolevat pelkoonsa, kuten 33/38 on kääntänyt. Arkkipiispa Viktrömin miestä se on liian synkästi sanottu, joten 1992 muutti lauseen ihmisten pelkäksi lamaantumiseksi. 2020 käännös jatkaa samalla väärällä linjalla väittämällä ihmisten pelästyvät kuollakseen, mutta ei kuitenkaan kuolevan:

  Luuk 21:26: Kun taivaiden voimat vapisevat, ihmiset pelästyvät kuollakseen ja odottavat, mitä tuleman pitää. [2020 käännös]

  Sen lisäksi asiantuntijat eivät ole edes pystyneet kirjoittamaan jakeen Joh 1:1 sanajärjestystä alkukielen mukaiseksi, kuten se on mm. Lutherin käännöksessä. Käännöksessä 2020 on “Sana oli Jumala”, kun alkukielessä se on “Jumala oli Sana”. Ero on siinä, ettei voi olla useita jumalia, jos sanajärjestys olisi oikea.

  33/38 käännöksestä puuttui Raamattuun alun perin kuulunut tärkeä jae Ap.t 8:37, joka palautettiin takaisin 1992 käännöksessä, joka on myös Lutherin käännöksessä. Nyt jae on uudelleen poistettu 2020 käännöksestä väittämällä, ettei se ole kuulunut alkuperäiseen tekstiin, mikä ei pidä paikkansa. Jae kuitenkin löytyy viitteestä. Jae on luterilaisille hyvin ongelmallinen, koska se estää sylilasten kastamisen.