Patmos-blogi

Kristillisen maailman uutispoiminnat (vko 48)

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.

Irak teloittaa vankeja (Rudaw)

Maanantaina 16.11.Irakissa teloitettiin 21 vankia. Viikkoa myöhemmin on tarkoitus teloittaa 50 vankia lisää. Kansainväliset tarkkailijat ovat huolissaan tilanteesta. Monet kuolemanrangaistusta odottavista vangeista on saatu tunnustamaan rikoksensa kidutuksen avulla, todetaan YK:n ihmisoikeuskomission raportissa. Kaikkiaan arviolta 4000 vankia odottaa kuolemantuomion täytäntöönpanoa Irakissa. Suurin osa näistä on tuomittu ISIS-terrorismista. Euroopan Unioni on vedonnut Irakiin, jotta se luopuisi kuolemantuomiosta kokonaan rangaistuskeinona.

Iranilaselle kristitylle kuuden vuoden tuomio ja 80 raipaniskua (Middle East Concern)

Iranilainen kristitty Saheb, sai 80 ruoskaniskua rangaistukseksi osallistumisesta ehtoolliselle. Saheb pidätettiin toukokuussa 2016 yhdessä pastorinsa Yousef Nadarkhanin ja kolmen muun kristityn kanssa. Hänelle tuomittiin 80 ruoskaniskua. Kesäkuussa 2017 neljä heistä tuomittiin 10 vuoden vankeusrangaistuksiin seurakunnan jumalanpalvelukseen osallistumisen tähden. Tuomio alkoi 2018. Toukokuussa 2020 tuomio lyhennettiin kuuden vuoden vankeusrangaistukseksi. Lisäksi Sahebin ruoskarangaistus toteutettiin nyt marraskuussa.

Katolinen kirkko ja eksorkismi (Catholic World Report)

Eksorkismi otetaan katolisessa kirkossa tosissaan. Katolien kirkko on aina pitänyt kiinni siitä, että riivaajat ovat todellisia. Nyt aiheesta on kirjoitettu dokumentaarinen kirja. Lehtimies Fabio Marchese Ragona sai kutsun tulla seuraamaan pahojen henkien ulosajamista. Kokemus johti kirjan kirjoittamiseen. Hän kertoo kirjassa, että kardinaalit ja jopa paavit ovat ajoittain ajaneet ulos riivaajia. Yksi kiinnostavimpia kertomuksia kirjassa koskee paavi Pius XII:a. Tämä paavi oli vakuuttunut, että Hitler ja hänen lähipiirinsä olivat pahojen henkien vallassa. Juutalaisten kansanmurha oli hänen mukaansa osoitus demonien vallassa olemisesta. Niinpä paavi yritti suorittaa etä-eksorkismin, eli ajaa riivaajat ulos Hitleristä lausumalla käskysanoja Vatikaanissa odottaen, että Hitler samaan aikaan vapautuisi Saksassa pahoista hengistä. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut.

Fr. Gabriele Amorth, joka kuoli vuonna 2016, toimi Vatikaanin eksorkistina 20 vuotta. Hän oli vakuuttunut, että Hitler ja Stalin olivat saatanan ohjauksessa. Hän huomautti, ettei etä-eksorkismi toimi. Riivaajien ulosajaminen vaatii fyysistä läsnäoloa. Lisäksi vapautettavan henkilön tulee myös suostua siihen, että riivaajat ajetaan hänestä ulos.

Kirja kertoo, että samainen paavi käytti riivaajien ulosajamisen rukouksia myös Italian vaaleissa ja ajoi kommunistipuolueen pois vallasta vuonna 1969. Tällä kertaa hänen rukouksiinsa tuli vastaus, sillä kommunistipuolue hävisi vaalit ja kristillisdemokraatit nousivat valtaan. Paavi on siis yllättävällä tavalla sotkenut uskoa ja politiikkaa toisiinsa.

Kirjassa dokumentoidaan kolme tilannetta, joissa Paavi Johannes Paavali II harjoitti eksorkismia. Kaikissa näissä tilanteissa oli kyse henkilöstä, jossa oli riivaaja ja paavi rukoili vapautusta riivatulle. Yhdessä näistä kolmesta tapauksesta, henkilö ei vapautunut riivaajasta.

Katolilaisen Bidenin arvot ristiriidassa katolilaisen kirkon kanssa (Catholic World Report)

USA:n katolinen kirkko pohtii, miten suhtautua presidentiksi valittuun Bideniin, joka on katolisen kirkon jäsen, muttei puolusta kristillisiä arvoja. USA:n presidenttien historiassa Biden on vasta toinen katolinen. Ensimmäinen oli Kennedy.

Biden edustaa joitain arvoja, jotka ovat linjassa katolisen kirkon kanssa. Hän puolustaa pakolaisten oikeuksia, vastustaa rasismia, kuolemanrangaistusta ja ilmaston muutosta.

Toimiessaan varapresidenttinä Biden edusti maltillista linjaa aborttien suhteen, mutta nyt kampanjansa aikana Biden kääntyi kannattamaan vapaata ja avointa aborttia syntymään asti. Hän haluaa velvoittaa katolista kirkkoa työnantajana rahoittamaan abortteja ja abortoivia ehkäisylääkkeitä. Tasa-arvolainsäädännössä katolinen kirkko velvoitetaan hyväksymään kaikki seksuaaliset orientaatiot esimerkiksi katolisissa kouluissa opetuksessa ja opettajien viroissa. Biden piti kampanjassaan esillä jäsenyyttään katolisessa kirkossa ja viittasi paavin puheisiin. Tämä on katoliselle kirkolle kiusallista. Katolinen kirkko haluaa ottaa etäisyyttä Bideniin. Biden on julkisesti katolinen ja kuitenkin taistelee katolisen kirkon keskeisiä eettisiä arvoja vastaan.

USA:n katolisen kirkon piispat ovat asettaneet työryhmän miettimään miten suhtautua Bideniin.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. KARI SATOVUORI

  Kovaia on ajat.
  Mitä Bideniin ja Trumpiin tulee, niin edellisestä en tiedä. Jjälkimmäinen ei oikein mahdu käsitykseeni tunnustavasta kristitystä. Toki hän sai aikaan hyvääkin, mutta pyhittääkö tarkoitus … mikä tarkoitus … keinot; jospa tarkoitus olikin egon nostatus.
  Bidenista en tiedä. Katolilaisuus on osa katolista eli aitoa kristinuskoa, ja edustaa jatkumoa toisin kuin siitä eronneet suunnat. Silti osa uutta kristillisyyttä moittii äitikirkkoja. Miksi?
  Eiköhän turvauduta rukoukseen ja uskoon, että meitä johdatetaan. Eikös esivallan puolesta pidä rukoilla.
  Tehdään niin. Ei tuomita ennen kuin on aika. Ei jätetetä näkemättä,, vaikka olisi ollut aika.