Patmos-blogi

Kristillisen maailman uutispoiminnat (vko 52)

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.

Lapsiavioliitot Iranissa – Tuhansilta lapsilta ryöstetään lapsuus (Rudaw)

Iranin hallituksen perheasioiden ylin virkamies Masoumeh Ebtekar syyttää hallitusta välinpitämättömyydestä. Jopa yhdeksänvuotiaat tytöt saadaan naittaa laillisesti Iranissa.

“Ehdotuksemme ja painopisteemme on kieltää alle 13-vuotiaiden avioliitot. Uskomme, että jos olosuhteet ovat hyvät tytön naimisiin menolle, se voi tapahtua 13-vuotiaana.”

”Alle 13-vuotiaiden avioliitto olisi kuitenkin lopetettava kokonaan. ”

Iranin siviililain 1041 §: n mukaan “avioliitto ennen täysi-ikäisyyttä on kielletty” – “täysi-ikäisyys” määritellään tyttöjen kohdalla yhdeksän vuoden ja pojilla 15 vuoden iäksi. Ennen vuoden 1979 islamilaista vallankumousta avioliiton laillinen ikäraja oli 18 tyttöjen ja 20 poikien ikä.

Lapsiavioliiton vastustajat ovat yrittäneet löytää kompromissin maan uskonnollisten liikkeiden kanssa nostaakseen avioliiton iän tytöillä vähintään 13 ikävuoteen ja pojilla 16 ikävuoteen, mutta ehdotuksen käsittely on ollut riitautettuna. Kaksi vuotta sitten laadittu lakiesitystä ei ole vieläkään saatu parlamentin äänestykseen.

Iranin valtion hallinnoiman tilastokeskuksen tietojen mukaan yli 7000 10–14-vuotiasta tyttöä meni naimisiin kevään 2020 kolmen kuukauden aikana. Yksi alle 10-vuotias tyttö meni naimisiin. Alle 15-vuotiaat tytöt synnyttivät 346 lasta saman ajanjakson aikana.

Asiantuntijana esiintynyt tohtori Mohammad Esmail Akbari kertoi Iranin TV: lle joulupäivänä, että ”nainen voi tulla raskaaksi siitä hetkestä lähtien, kun hänen munasarjansa ovat aktiivisia. Jotkut tulevat aktiivisiksi 12-vuotiaana ja muut 13-vuotiaana. Näin Allah loi heidät – heti kun nuo merkit ilmaantuvat, hänestä tulee nainen.”

Iranin hallitus on huolissaan väestön ikääntymisestä, ja yrittää rohkaista naisia saamaan lapsia nuorena. Hallitus tarjoaa jopa yli 3000€ palkkiota nuorena synnyttämisestä. Köyhille perheille tästä on tullut keino saada toimeentulo. Tytöt naitetaan rahan tähden lapsina.

Iran on ratifioinut YK: n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen vuonna 1994, jonka mukaan alle 18-vuotiaita henkilöitä pidetään lapsina. Tästä huolimatta alle 18-vuotiaat pojat ja tytöt solmivat avioliittoja Iranissa.

Toimittajana haluaisin todeta, että Samalla kun saatamme kauhistua tätä uutista Iranista, meidän on hyvä muistaa, että Raamatun aikana tytöt naitettiin usein hyvin nuorina Israelissa. On arveltu että Maria saattoi olla alle 15-vuotias synnyttäessään Jeesuksen. Raamattuhan ei kerro Marian ikää, mutta tämä arvelu perustuu ajan kulttuuritietouteen. Sopivan naimaikä perustuu toisaalta kulttuuriin ja toisaalta nuoren fyysiseen ja henkiseen kypsyyteen. Mutta kyllä 13-vuotias on vielä lapsi, eikä varmasti ole kypsä solmimaan avioliittoa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. IlkkaT.O.

    Jumala ei erehtynyt Marian iän ja henkisen kehittyneisyyden suhteen, se on ainakin varmaa. Marian kautta tuli yksi Raamatun vaikuttavimpia profetioita vielä ennen Jeesuksen syntymistä.
    Allahin “suositukset” pedofiliaan ovatkin sitten jo kokonaan toinen luku, kuinka ne tulisi ymmärtää. Pyhän Hengen, Jumalan Totuuden Hengen valossa Allahin nimissä on luotu kokonainen kuolemankulttuuri lapsenraiskauksineen. On siis syytä puhua sairaan mielen tuotoksista, sitä ei tarvitse puolustella eikä selitellä. Syyt ja seuraukset ovat ilmeiset.