Patmos-blogi

Kuningas Charles III juutalaisyhteyksineen

Leo Meller Leo Meller on Radio Patmoksen päätoimittaja, Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).
Julkaistu:

KUN  prinsessa Elisabetin ja Philip Mountbattenin ensimmäinen lapsi, Charles Philip Arthur George, syntyi 14. marraskuuta 1948, hänen äitinsä palkkasi rabbi Jacob Snowmanin, tunnetun lontoolaisen lääkärin ja mohelin, ympärileikkaamaan poikansa joulukuussa 1948.

Snowman tapasi ympärileikata muitakin brittiaateliston ja kuninkaallisen perheen jäseniä, ja prinsessa oli kuulemma erittäin tyytyväinen rabbin työhön.

Kuninkaallisen perheen perinne palkata juutalaisia moheleita ympärileikkaamaan poikiaan juontaa juurensa kuningatar Viktoriaan.

Kerrotaan, että tämä  perinne  keskeytettiin vuonna 1982 prinssi Williamin syntymän jälkeen, koska hänen äitinsä, Walesin prinsessa Diana, ei hyväksynyt toimitusta.

”Emme ole juutalaisia emmekä ole muslimeja, miksi siis ympärileikata – pelkästään terveydellisten syittenkö johdosta?” kuului Walesin prinsessan ihmettelevä kysymys.

Rabbi Snowmanin veli Emanuel Snowman avioitui Wartskin jalokivikauppiaiden perheeseen ja toimitti sukupolvien ajan kuninkaallisille koruja, mukaan lukien walesilaiset kultaiset vihkisormukset Charlesille ja Camilla Parker-Bowlesille sekä prinssi Williamin ja Kate Middletonin käyttämät vihkisormukset.

PRINSSI Charlesista tuli kuningas Charles III heti, kun hänen äitinsä kuningatar Elisabet II kuoli torstaina 8. syyskuuta 2022.

Kruunajaiset järjestetään muutaman viikon kuluttua, mutta niiden tarkoitus on vain ratifioida hänen hallintonsa – hänellä on jo arvonimi. Camillaa kutsutaan jo kuningatarpuolisoksi.

Kuningatar Elisabet nosti Camillan arvokysymyksen esille helmikuussa 70-vuotisen hallitsijakautensa kunniaksi ja ilmoitti nimityksen olevan vilpitön toiveensa.

Ympärileikkaamattomasta prinssi Williamista ei tullut automaattisesti Walesin prinssiä, vaan uuden kuninkaan oli myönnettävä Cambridgen herttuaparille, Williamille ja Catherinelle, Walesin prinssin ja prinsessan asemat ja arvot.

Kuningas Charles III:n Kreikassa asunut isoäiti, Battenbergin prinsessa Alice, oli yksi ”vanhurskaista kansakuntien joukossa”.

Vuonna 1943 Saksan armeija miehitti Ateenan ja keräsi kokoon ryhmän Kreikan juutalaisia, joita ei ollut vielä karkotettu Auschwitziin. Prinsessa otti suojiinsa juutalaisen lesken Rachel Cohenin ja kaksi hänen viidestä lapsestaan, jotka piilottelivat Gestapolta.

Prinssi Charles, joka vieraili prinsessan haudalla Jerusalemissa tammikuussa 2020, sanoi hänen olleen sekä hänelle itselleen että kuninkaalliselle perheelle ”valtava ylpeyden lähde”.

Vierailu isoäidin haudalle oli osa prinssi Charlesin virallista vierailua Israeliin, missä hän osallistui monien muiden maailman johtajien kanssa Maailman holokaustifoorumiin Jerusalemissa Auschwitzin vapauttamisen 75-vuotispäivän kunniaksi.

Prinssi Charlesin toimisto antoi lausunnon, jonka mukaan tammikuun matka ”on ensimmäinen kerta, kun prinssi on sitoutunut viralliseen vierailuohjelmaan Israelissa tai miehitetyillä palestiinalaisalueilla”.

Prinssi Charles oli kuitenkin vieraillut Israelissa Jitzhak Rabinin hautajaisissa vuonna 1995 ja Shimon Peresin hautajaisissa vuonna 2016.

PRINSSI Charles piti 6. joulukuuta 2019 Buckinghamin palatsin vastaanotolla puheen, jonka hän oli otsikoinut seuraavasti: Erityinen ja kallisarvoinen yhteys juutalaisyhteisön ja kruunun välillä. Hän sanoi muun muassa: ”Jokaisella elämänalalla ja kaikissa pyrkimyksissämme kansakunnallamme ei olisi voinut olla anteliaampia kansalaisia eikä tämän uskollisempia ystäviä  kuin kansakuntamme juutalaiset olivat ja ovat. ”

Hän sanoi myös:

”Kruunun ja juutalaisyhteisömme välinen yhteys on jotakin aivan erityistä ja kallisarvoista. Sanon tämän erityisestä ja henkilökohtaisesta näkökulmasta, koska minua on vuosien varrella koskettanut suuresti, miten brittiläiset synagogat ovat vuosisatojen ajan muistaneet perhettäni viikoittaisissa rukouksissaan. Ja kuten te muistatte minun perheeni, niin mekin muistamme ja juhlimme teitä, juutalaiset kansalaisemme ja  ystävämme.”

”Ja tietysti suuri pääministeri Benjamin Disraeli, vaikka hänet kastettiin lapsena, ei koskaan kieltänyt juutalaista perintöään ja kuvaili itseään isoisoisoäidilleni, kuningatar Viktorialle: ’Olen tyhjä, kirjoittamaton sivu Vanhan ja Uuden testamentin välillä!’ Kun eräs parlamentin jäsen pilkkasi häntä, hän vastasi: ’Kyllä, olen juutalainen, mutta kun kunnianarvoisten herrasmiesten esi-isät elivät vielä villeinä pakanoina  tuntemattomalla saarella, minun esi-isäni olivat pappeja Salomon temppelissä!’”

VIERAILLESSAAN tämän vuoden huhtikuun 28. päivänä juutalaisen hyväntekeväisyysjärjestön World Jewish Relief Agencyn päämajassa Golders Greenissä Lontoossa prinssi Charles kiitti ja ylisti sen hyväntekeväisyystyötä Ukrainassa. Hän sanoi: ”Miten paljon liike onkaan saanut aikaan.”

Kun prinssi kertoi eräälle Odessan pakolaiselle rukoilevansa sodan päättymisen puolesta, kyseinen juutalaiseksi osoittautunut nainen nimitti häntä ”vanhurskaaksi kansakuntien joukossa”. Tiedetään  prinssin arvostaneen nimitystä erityisen korkealle sanoen tahtovansa elää ja vaikuttaa elämänsä loppuun juutalaisen kansan ja Israelin elämäksi.

Lähdemateriaaleista toimittanut
LEO MELLER

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (4)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Antti

  Olipa jälleen mielenkiintoista taustatietoa Englannin kuningasperheestä. Että ympärileikattiin aina kruununprinssi Williamiin saakka. Muutoinkin nuo kuningashuoneen yhteydet juutalaisiin oli yllättäviä ja myönteisiä. OLen kuullut että kuningas Charles III olisi sympatiaa palestiinalaishallintoa kohtaan, eipä ainakaan näytä tuon Leon tekstin pohjalta. Toivon mukaan emeritus toiminnjohtaja LM I käsittelee jatkossakin aihetta.

 2. Topias

  Onko Britit kadonnut juutalaisheimo?.

  • m.o.t.

   Ei ole.

 3. lähettiläs

  Yhdysvalloissa ympärileikataan miehistä 64 % kulttuurillisista syistä. Syy ei ole aina uskonnossa, vaan se on hyvin yleinen tapa muuten. Ympärileikkaus on yleistä koko maailmassa. Kaikista maailman miehistä on 39 % ympärileikattu. Internetistä löytyy tilastoja, joissa on ympärileikkausten määrät maittain.

  Lähi-idässä ympärileikkausta pidetään hygienian hoitamisena. Jos mies ei ota ympärileikkausta, niin naiset eivät häntä aviomiehekseen halua, koska sitä pidetään oman hygienian laiminlyömisenä. On totta, että ympärileikatuilla miehillä ei juurikaan esiinny alapääsyöpää, mitä on ympärileikkaamattomilla. Monet miehet kokevat ympärileikkauksen tuovan myös lisää kestävyyttä intiimiin kanssakäymiseen vaimon kanssa.

  Jos asiaa tarkastellaan Raamatun näkökulmasta, niin ympärileikkaus on uskonnollinen liiton merkki Abrahamin suvulle ja heidän perheensä jäsenille mm. Israelin maan omistamisesta. Mooseksen laki ei varsinaisesti velvoita ympärileikkaamaan Israelin ulkopuolella asuvia pakanoita eikä koskaan naisia. Jos pakana haluaa liittyä Israelin kansaan päästäkseen temppeliin ja saadakseen syödä uhrilihaa, niin silloin miesten tulee ottaa ympärileikkaus.

  ”Minä annan sinulle ja jälkeläisillesi pysyväksi perintömaaksi koko Kanaaninmaan, jossa nyt asut muukalaisena, ja minä olen myös sinun jälkeläistesi Jumala.” Jumala puhui edelleen Abrahamille: ”Pysykää uskollisesti tässä liitossa, sinä ja sinun jälkeläisesi sukupolvesta toiseen. Tämä ehto teidän on täytettävä siinä liitossa, jonka olen tehnyt sinun ja sinun jälkeläistesi kanssa: teidän tulee ympärileikata jokainen mies ja poikalapsi. Leikkauttakaa pois esinahkanne. Tämä on merkkinä liitosta, joka on meidän välillämme, minun ja teidän.” (1 Moos 17:8-11)

  ”Jos luonasi asuu maahan muuttanut siirtolainen, joka tahtoo viettää pääsiäistä Herran kunniaksi, hänen on ympärileikkautettava itsensä ja jokainen perheeseensä kuuluva mies ja poika. Silloin hän voi tulla mukaan pääsiäisen viettoon, ja hänet katsottakoon maan pysyväksi asukkaaksi, mutta kukaan ympärileikkaamaton ei saa syödä pääsiäislammasta. Sama laki koskee sekä syntyperäistä israelilaista että keskuuteenne asumaan muuttanutta siirtolaista.” (2 Moos 12:48,49)

  ”Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan. En minä ole tullut kumoamaan, vaan toteuttamaan. Totisesti: laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat, ennen kuin kaikki on tapahtunut.” (Matt 5:17,18)

  Koska laissa ei ole vaatimusta ympärileikata ulkomailla asuvia pakanoita, niin Paavali eikä apostolien kokous vaatinut ympärileikkausta Kreikassa asuvilta pakanoilta. Jos joku otti ympärileikkauksen sen takia, että hän liittyi sellaiseen synagogaan, jossa kiellettiin usko Jeesukseen, niin Paavali piti asiaa vääränä.

  Tosin Paavali ei kieltänyt pakanoiden ympärileikkaamista, sillä hän ympärileikkasi kreikkalaisen Timoteuksen. Paavalin puheet olivat aiheuttaneet Jerusalemin alkuseurakunnassa paljon epäselvyyksiä, joten apostolit tutkivat asian Apostolien tekojen 21-luvun kertomalla tavalla ja totesivat, ettei Paavali kiellä ympärileikkauksia ja hänkin noudattaa lakia.

  ”Paavali halusi ottaa Timoteuksen matkalle mukaan, ja siksi hän ympärileikkasi tämän. Näin hän teki niiden seutujen juutalaisten tähden, sillä kaikki tiesivät, että Timoteuksen isä oli kreikkalainen.” (Ap.t 16:3)

  Kun Jerusalemiin rakennetaan kolmas temppeli, niin ennen Antikristuksen tuloa temppeliin, siellä rukoilee 144000 messiaanista juutalaista. He ovat kaikki Kristukseen uskovia ympärileikattuja juutalaisia. Silloin temppeliin ei saa tulla ketään muu kuin sydämeltään ja ruumiiltaan ympärileikatut. Kun otetaan huomioon se, ettei naisia ympärileikata, niin maailman väestöstä lihan ympärileikkauksen ehdon täyttää jo nyt 70 % väestöstä.

  ”Sitten minulle annettiin mittakeppi, joka oli kuin sauva, ja minulle sanottiin: ”Mene mittaamaan Jumalan temppeli ja alttari ja laske ne, jotka siellä rukoilevat. Temppelin ulompaa esipihaa älä kuitenkaan lue mukaan, jätä se mittaamatta, sillä se on annettu vieraiden kansojen haltuun. Ne polkevat pyhää kaupunkia neljänkymmenenkahden kuukauden ajan.” (Ilm 11:1,2)

  ”Näin sanoo Herra Jumala: Yksikään muukalainen, ulkoisesti ja sisäisesti ympärileikkaamaton, ei saa astua minun pyhäkkööni,” (Hes 44:9)