Patmos-blogi

Miksi en tätä tajunnut aikaisemmin?

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Minun on heti alkuun tunnustettava, että en löydä itsestäni edes sinapinsiemenen uskoa. Olen kyllä yrittänyt usein etsiä ja pinnistellä. Eteeni tulleet vuoret olen silti joutunut lopulta kiertämään tai kiipeämään yli. Minulla ei ole uskoa edes muurahaispesän siirtämiseen paikoiltaan.

Tosin elämän varrelle mahtuu joukko ihan käsittämättömiä rukousvastauksia, joissa en sen kummemmin edes ole pysähtynyt pohtimaan uskomiseni määrää, ennen kuin vastaus on jo tullut. Ehkä kirjoitan niistä joskus lähemmin. Mutta niistä olen oppinut, että kaikenlainen uskon pinnistely on turhaa.

Olen lukenut Jeesuksen sanoja sinapinsiemenen uskon merkityksestä ja kokenut—niinkuin varmaan sinäkin—usein syvää alamittaisuutta. Kannattaako edes rukoilla?

Olen lisäksi sen sukupolven kasvatti, joka on kuullut runsaasti niin sanottua ”uskon julistusta”. Niihin on liittynyt usein fantastisia tarinoita, joita uskon sankarit Jeesuksen sanoihin vedoten ovat kertoneet.

Usein kertomukset ovat olleet sangen rohkaisevia, mutta monesti myös jättäneet jälkeensä itsetutkistelua ja pettymystä.

TÄSSÄ alakuloisuudessa kerran piehtaroidessani rupesin tosissani miettimään mahdanko edes tuntea ketään, jolla olisi Jeesuksen kuvailema usko, niin että vuoretkin siirtyisivät.

Olisihan se hienoa tuntea sellainen henkilö ja tarvittaessa kääntyä hänen puoleensa.

Ensin ei tullut mieleeni ketään.

Sitten yhtäkkiä tuli yksi:

JEESUS! 

Asia tuli niin kirkkaaksi hengessäni, että ihmettelin, kuinka en ollut tajunnut tätä aikaisemmin? Tuntui kuin kuristusote sisimmässä olisi irronnut ja henki kulkenut taas. Minua ihan nauratti. Tajusin lähestyneeni asiaa aikaisemmin väärällä tavalla. Tuijotin itseeni askarrellen oman epäuskoni ja uskonpuutteen parissa.

Opetuslapset eivät epäuskonsa tähden kyenneet ajamaan riivaajaa ulos. Mitä Jeesus silloin sanoi: ”Tuokaa hänet tänne minun luokseni!”

Ajattele tätäkin: Aiemmin Jeesus oli parantanut kaksi sokeaa miestä (Matt. 9:27-29). Sitä edelsi keskustelu, jossa Jeesus kysyi: ”Uskotteko, että minä voin sen tehdä?” He vastasivat Jeesukselle: ”Uskomme, Herra.” Johon Jeesus vastasi: ”Tapahtukoon teille uskonne mukaan.”

Jeesuksen kysymyksen voi lukea kahdella tavalla: ”Uskotteko, että minä voin sen tehdä?” Tai sitten: ”Uskotteko, että minä voin sen tehdä?” Oliko parantumisessa kyse sokeista vai Jeesuksesta? Uskosta vai uskon kohteesta?

Tämä ei ole mikään epäuskon puolustuskirjoitus. Mutta merkillistä tässä oivalluksessa on se, että jos myönnän epäuskoni ja suuntaan uskoni Jeesukseen sekä hänen mahdollisuuksiinsa, niin yhtäkkiä huomaankin uskovani!

Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen, sanoi Paasikivi. Älä pelkää tunnustaa sitä tosiasiaa, että oma uskosi on riittämätön. Mutta älä unohda sitä suurta tosiasiaa, että sinä tunnet Jeesuksen, jolla on kaikki valta ja uskoa riittämiin. Tämä Jeesus lupasi: ”Jos te anotte minulta jotakin minun nimessäni, niin minä sen teen” (Joh. 14:14).

Luota kanssani siihen, että Jeesus voi kaiken. Kun edessäsi on vuori, älä jää mittailemaan ja pohtimaan omaa uskoasi, vaan puhu hänelle, jolla on kaikki usko siirtää kaikki vuoret sijoiltaan ja tasoittaa tie eteesi.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (4)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Aila

    Kiitos Pasi
    Tämä opetuksesi uskosta avasi verhot ikkunan edestä. Ihana nyt vihdoin nähdä valoa raittiin uskon valtakunnasta. Kun silmäni vähän tottuvat tähän kirkkauteen, avaan koko ikkunan, hengitän, käyn ulos, annan kirkkauden vallata koko olemukseni.

  2. Armon sanaa

    Hyvää pohdintaa ja herättää meitä katsomaan Vapahtajaan, siinä on armon sanoma tänäänkin!

  3. Paksu Nahka

    Monet Turusen tavoin sekoittavat keskenään sielullisen toiveajattelun ja oikean ”sydämen uskon”. Raamattu ei sano uskon tulevan ”pinnistelemällä” tai ”puristamalla”. Tämä sielun tuska ei ansaitse sympatiaa, koska laiskuudesta ei olla vaivauduttu ottamaan asiasta itse selvää. Silloin ei tarvitse syyttää muita eikä keksiä verukkeita. Tai lykätä Jeesuksen niskaan mitä hän on käskenyt meidän tehdä.

  4. Sininen ajatus

    Kyllä se on parempi niin, ettei sitä vuoria siirtävää uskoa ole kenelläkään. Uskovat alkais huvikseen heitellä vuoria meriin, niin mikä katastrofi siitä syntyiskään? Hengelliset vuoret on sitten asia erikseen. Niitä voi paiskoa syrjään niin paljo kuin ”rahkeet riittää”.

    Hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen- mm. Darwinismi-, joka on asetettu Jumalan tuntemista vastaan.

    Rukoilkaamme. Amen!