Patmos-blogi

Miksi kuljet vastavirtaan? – Ivan Puopolo

Radio Patmos Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.
Julkaistu:

Tunnettu media-alan vaikuttaja Ivan Puopolo kävi Radio Patmoksen haastattelussa Aamuvieras – ohjelmassa 01.12.2023.

Ivan Puopolo ei esittelyjä kaipaa. Aamuvieras-ohjelman toimittaja pyysikin häntä kertomaan jonkin yksityiskohdan itsestään, mitä ei ensimmäisenä hänestä tulisi ajatelleeksi. Puopolo kertoi aloittaneensa vuosi sitten uudelleen jo aiemmin lopettamansa lasketteluharrastuksen pitkän tauon jälkeen.

Erityisen tärkeitä asioita Puopololle ovat läheisten ihmisten lisäksi tietynlainen vastavirtaan kulkeminen, joka tulee häneltä luonnostaan. Hän päänsisäisesti alkaa väistämättä väittämään vastaan lukemilleen uutisille ja havaitsemalleen konsensukselle eikä hän koe sen vaativan erityistä rohkeutta.

Vastaan väittäminen on tärkeää minun mielestä ihan vastaan väittämisen takia. Silloin kun on liian suuri samanmielisyys asioista, niin me ei koskaan olla ihan varmoja mihin suuntaan se samanmielisyys menee, koska kaikki ui samaan suuntaan koko ajan eikä tule edes ajatelleeksi sitä. Ja lopulta sit voi selvitä jotain kauheata, että me mentiin täysin väärille raiteille. Ja sen takia se vastaan väittäminen – joskus jopa siis se ärsyttävä näsäviisastelu ja inttäminen – on olennaista,

Puopolo toteaa viisaasti.

Aihe liikkui seuraavaksi sananvapauden pariin. Vaikka juridisesti yhteiskunnassa olisikin sananvapaus, se ei takaa sitä, että sananvapautta todella käytetään. Ympäristön reaktion pelko voi johtaa itsesensuuriin. Puopolo toteaa, että hän ei tiedä siihen mitään muuta ratkaisua kuin sanoa asiat kuitenkin rohkeasti ääneen.

Itsesensuuri voi pahimmillaan johtaa Puopolon mielestä siihen, että yksilöihminen saattaa ahdistua, kun tuntee, että ei voi olla oma itsensä. Politiikan alueella seuraus voi olla se, että käsitteet ihmisten tosiasiallisesta ajattelusta vääristyvät. Vaaleissa voi tästä johtuen tulla ”jytky” yllätyksiä. Puopolo nostaa esiin esimerkkinä median tavan käsitellä sukupuolen moninaisuutta. Kahden sukupuolen väite ei ole mediassa juuri lainkaan esillä, vaan lähes 100% hallitsee sukupuolen moninaisuus. Jos kysytään kansalaisilta, Puopolo väittää, että yli 95% ihmisistä sanoisi olevan olemassa vain kaksi sukupuolta. Juuri tässä näkyy se vääristymä, mitä tosiasiallisesti ajatellaan ja kuinka se edustuu julkisessa sanassa ja mediassa.

Median vääristelevistä väitteistä Puopolo nosti esiin Israelin tilanteeseen liittyvän vankien vaihdon. Sanomalehdessä oli otsikko Hamas ja Israel vaihtavat jälleen panttivankeja. Otsikko on röyhkeällä tavalla väärä ja valheellinen väite. Vain Hamasilla on panttivankeja ja Israelin vankiloissa on sen sijaan vankeina rikoksia tehneitä ihmisiä. Ongelma on siinä, että median valheellisista uutisoinneista jää kiinni vasta, kun itse tietää tarkemmin. Puopolon mukaan media on täynnä tämän tyyppistä disinformaatiota ja totuuden vääristymää, tietyllä tavalla propagandaa.

Kuuntele Ivan Puopolon vierailu kokonaisuudessaan 01.12.2023 Radio Patmoksen Aamuvieras-ohjelmassa
Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (3)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. IlkkaT.O.

  Ei suoraan tomittaja Ivan Puopolon sanomisiin liittyvää, mutta Israelia koskien kuitenkin: MTV:n tekemän presidenttiehdokkaiden kyselyssä on käynyt ilmi, että kärkiehdokkaat Stubb ja Haavisto molemmat kannattavat Palestiinan valtion perustamista, kuten Halla-ahokin! Tältä(kin) osin käsittämätöntä historian tiedonpuutetta näillä nykyisillä ehdokkailla, Sari Essayahia lukuunottamatta.
  Eli gallupien kahdesta, selkeästi kärjessä olevasta ehdokkaasta jomman kumman tullessa valituksi presidentiksi, nykyinen Suomessa vallalla oleva antisemitistinen linja jatkuisi ”automaattisesti”. Hyvin valitettavaa ja häpeäksi Suomelle.

 2. Ari Parviainen

  Puopolo on toivontähti toimittajien ja medioiden joukossa. Muutaman muun lisäksi Puopolo ottaa esille arkoja ja haasteellisia asioita. Ja tuo mielipiteensä rohkeasti esille.

 3. Ruut Granberg

  Kiitos Puoplo. Olet mestari alallasi. Jaksat kaivaa asiat juurisyitä myöten. Kuuntelen mielelläni sinun podcastit. Jatka samalla mallilla. Tuhannet kiitokset.