Patmos-blogi

Mistä Ilmestyskirjan peto nousee?

Jouko Koistinen Patmos Lähetyssäätiön hallituksen jäsen rovasti Jouko Koistinen työskenteli kaksikymmentä seitsemän vuotta vankeinhoidossa vankilapastorina, ensin Pelson vankilassa ja sittemmin Kuopiossa, josta työstä hän jäi eläkkeelle vuonna 2020.
Julkaistu:

Ilmestyskirjan peto on yksi Raamatun tunnetuimmista käsitteistä, jotka liittyvät lopunaikaan. Kuvaus tuosta pedosta löytyy Ilmestyskirjan 13. luvun alusta. Peto, joka nousee kansojen merestä, koostuu pääasiallisesti kolmesta tunnistettavasta eläimestä, jotka ovat leijona, karhu ja leopardi eli pantteri. Itselleni yksi ratkaiseva oivallus pedon arvoituksen ratkaisemiseksi oli löytää se yhteys, mikä näillä pedoilla on Danielin kirjan petoihin, jotka löytyvät Danielin kirjan seitsemännestä luvusta. Sieltähän löytyvät samat kolme eläintä ja lisäksi vielä viimeisenä kauhea ja hirveä peto, joka niin sattuvasti kuvaa kokonaisuudessaan tuon Ilmestyskirjan pedon hirviömäisyyttä. Toinen ratkaiseva oivallus itselleni on ollut ymmärtää, että Raamatun symboliikassa karhu ei liity niinkään Venäjään, vaan symboloi antiikin Meedia-Persiaa.

MISTÄ ILMESTYSKIRJAN PETO NOUSEE?

Apostoli Johannekselle näytettiin Patmos-saarella näky merestä nousevasta pedosta. Johannes kirjoittaa, Ilm. 13:1-2: Minä näin pedon nousevan merestä. Sillä oli kymmenen sarvea ja seitsemän päätä. Sen sarvissa oli kymmenen kruunua ja päissä herjaavia nimiä. Peto, jonka näin, oli leopardin näköinen, mutta sillä oli jalat kuin karhulla, ja sen kita oli kuin leijonan kita. Lohikäärme antoi sille voimansa ja valtaistuimensa ja suuren vallan.

Ilmestyskirjan petoon viitataan usein lopun ajoista puhuttaessa. Tuo peto viittaa toisaalta valtakuntaan eli petovaltioon, mutta samaa käsitettä saatetaan käyttää myös yksittäisestä henkilöstä eli valtaan nouse-vasta Antikristuksesta. Tässä Ilmestyskirjan 13. luvussa selvästi viitataan valtakuntaan, joka nousee merestä. Merihän Raamatussa usein viittaa kansojen mereen, joten ymmärrän tuon lopunajan petovaltion nousevan eri kansojen joukosta.

Herää tietysti kysymys, mitkä ovat ne kansat, mistä peto nousee. Vastauksen saamiseksi tähän kysymykseen meitä helpottaa se tosiasia, että Raamattu usein selittää itse omat symbolinsa. Ellei näin olisi, tämänkin pedon selittäminen olisi lähes mahdoton asia. Niin ihmeellinen monen eläimen yhdistelmä tuo peto on.

Tuo petohan koostuu vähintään kolmesta eri eläimestä: leopardista, karhusta ja leijonasta. Löydämme nuo samat eläimet Danielin kirjan seitsemännestä luvusta. Danielille näytettiin neljä valtakuntaa, jotka nousevat maailman näyttämölle, jokainen omalla ajallaan. Ensimmäinen oli leijona, jolla oli kotkan siivet, toinen oli karhu, joka nostettiin toiselle kyljellensä, kolmas oli pantteri, jolla oli neljä linnun siipeä ja neljä päätä. Nyt meidän on tärkeä muistaa, että pantteri on siis sama kuin leopardi. Neljännestä pedosta sanotaan, että se oli kauhea, hirmuinen ja ylen väkevä ja sillä oli suuret rautaiset hampaat ja vaskiset kynnet sekä kymmenen sarvea. Tästä neljännestä pedosta sanotaan selvästi, että se on neljäs valtakunta, joka syntyy maan päälle (Dan. 7:24), eli voimme vetää johtopäätöksen, että nuo kolme muu-takin petoa ovat olleet valtakuntia.

Danielhan eli 600–500-luvuilla eKr. Kun Juudan kansa oli pakkosiirtolaisuudessa Babyloniassa, Jumala näytti Danielille useammalla eri tavalla maailmanvallat, jotka tulevat nousemaan Lähi-idässä ja joilla tulee olemaan merkittävä vaikutus myös Israelin kansan elämään. Danielin eläessä vallassa oli Babylonian valtakunta ja sitä siis kuvaa leijona, jolla oli kotkan siivet. Siivekäs leijona oli Babylonian tunnus. Babylonian suurvallan jälkeen valtaan nousi Meedia-Persia ja sitä kuvaa siis karhu, joka ensin oli toisella kyljellään, mutta nostettiin sitten toiselle kyljelleen. Tämähän kuvaa niin sattuvasti sitä historiallista tosiasiaa, että tuossa valtakunnassa ensin oli vallassa Meedia, mutta myöhemmin suuremman vallan sai Persia. Meedia-Persian jälkeen valtaan nousi Aleksanteri Suuren johtama Kreikka, ja sitä siis kuvaa pantteri. Kun Aleksanteri Suuri kuoli jo nuorena, hänen valtakuntansa jakautui neljään osaan ja sitä kuvaa tuon pantterin neljä siipeä ja neljä päätä.

Danielille näytettiin vielä viimeisenä neljäs peto, jota ei nimetä minkään eläimen mukaan, sanotaan vaan, että se oli hirmuinen ja ylen väkevä ja sillä oli suuret rautaiset hampaat ja vaskiset kynnet sekä kymmenen sarvea. Voisi sanoa, että tämä viimeinen peto vastaa Ilmestyskirjan merestä nousevan pedon hirviömäisyyttä kokonaisuudessaan. Kreikan jälkeenhän valtaan nousi Rooma, joka todellakin hallitsi Välimeren aluetta ja Lähi-itää rautaisella otteella. Kun nyt vertaamme Danielin kirjan seitsemännen luvun näkyä ja Ilmestyskirjan merestä nousevaa petoa, löydämme molemmista samat eläimet tai osia niistä, eli leijona, karhu, pantteri eli leopardi ja vielä viimeisenä tuo nimeltä mainitsematon hirmuinen peto, josta sekä Danielin kirja että Ilmestyskirja antavat yhteisenä tuntomerkkinä mm. kymmenen sarvea.

Ymmärrän siis, että Ilmestyskirjan kuvaama lopunajan petovaltio nousee alueelta, joka kattaa muinaisen Babylonian, Meedia-Persian, Kreikan ja Rooman valtakunnan alueet tai ainakin osia niistä. Peto ei siis nouse Amerikasta, Afrikasta eikä Aasiasta. Henkilökohtaisesti en edes liitä Venäjää millään tavalla Raamatun karhuun, vaan Raamatussa karhu viittaa antiikin Meedia-Persiaan. Eikähän karhu ole tai ole ollut Venäjän virallinen tunnus missään vaiheessa. Venäjän symboli on ollut Itä-Rooman ajoista lähtien vallankumoukseen asti kaksipäinen kotka. Neuvostoliiton ajalla symboli oli mieluiten sirppi ja vasara tai viisisakarainen tähti. Tänään sitä vastoin huomaamme, että tuo kaksipäinen kotka on palannut takaisin, näemme sen esim. Venäjän jääkiekkojoukkueen pelipaidoissa (ei siis karhua)!

Itse seuraan Euroopan ja Lähi-idän tapahtumia suurella mielenkiinnolla liittyen juuri näihin kahteen Raamatun profetiaan. Olen selittänyt näitä piirroskuvien avulla tarkemmin kotisivullani (www.joukokoistinen.fi > Lopunajat Raamatun ilmoituksessa).

Viimeaikaisten Naton laajentumiseen liittyvien tapahtumien vuoksi seuraan yhä suuremmalla mielenkiinnolla mm. Turkin tekemisiä. Onhan Turkki jo selvästi antanut ymmärtää, että se haluaa olla tahti-puikon heiluttaja ainakin Euroopassa ja Lähi-idässä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (17)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Filos

  Eskatologis kirjoitti: ”Mustameri ei jäädy, mutta sen pohjoispuolella on Jäämeri, joka jäätyy talvisin. Jobin kirja on kirjoitettu ennen Hesekielin kirjaa ja se tiesi valtamerestä, joka jäätyy talvisin”.

  Job eli patriarkkojen aikaan, elikkä ei kauan aikaa vedenpaisumuksen jälkeen. Vedenpaisumuksen seurauksena suurimmaksi osaksi pohjoista pallonpuoliskoa tuli jääkausi, jota kesti muutamia satoja vuosia. Mustameri on voinut olla jäässä tuolloin.

  • mot

   Hesekielin kirjan aikoihin kreikkalaisten kartoissa oli Venäjän joet, joten Mustallamerellä ei ollut silloin jääkautta. Kartat kertovat sen ajan kaupankäynnistä, koska joet ovat olleet kauppalaivojen valtateitä mm. viikingeille.

  • Dogma

   Septuagintassa olevien tietojen mukaan Job oli Edomin kuningas Jobab, joka eli todennäköisesti Mooseksen jälkeen. Jobin kirja kuvaa elämää Edomissa, joten siinä suhteessa tämä sopii kuvioihin hyvin. Jobin kirjan on kirjoittanut todennäköisesti nuori profeetta Elihu, jolla oli muista kirjassa esiintyvistä henkilöistä poiketen hebrealainen nimi.

   ”Nämä olivat ne kuninkaat, jotka hallitsivat Edomin maassa ennen kuin israelilaisilla oli kuningasta hallitsijanaan: Bela, Beorin poika; hänen hallituskaupunkinsa nimi oli Dinhaba. Belan kuoltua tuli kuninkaaksi Jobab, Serahin poika, kotoisin Bosrasta. Jobabin kuoltua tuli kuninkaaksi Husam, kotoisin Temanin maasta.” (1 Aik 1:43-45)

 2. Filos

  ” ( Ja onhan yksi totuus, että Israelista suoraan pohjoiseen on myös Suomi, onhan meillä sama kelloaikakin!!! )” Kirjoitti Jouko.

  Ja nyt olemme kaiken lisäksi Natossakin sen Bilderberg- yhteyksineen. Monet kansat ovat jo mukana tuossa ”meluavassa joukossa” Lieneekö siinä se Goog- henkivalta?

  • mot

   ”Ja onhan yksi totuus, että Israelista suoraan pohjoiseen on myös Suomi, onhan meillä sama kelloaikakin!!! )” Kirjoitti Jouko”

   Läheltä liippasi.

   Ruotsin Roslagenista kotoisin oleva viikinkipäällikkö Rurik perusti Rosin valtion Kiovaan, mikä oli Rossijan alku. Ukrainassa on edelleen kyliä, joissa puhutaan ruotsia. Ei olisi mikään ihme, jossa Putin olisi oikeasti se ”the” Roosin poika.

   Viikingit olivat erityisen julmia, mikä on edelleen maan tapa Rossijan valtiossa. Viikingit ryöstivät suomalaisia orjiksi ja myivät heidät mm. turkkilaisille.

 3. keijoporkka58@gmail.com

  ”Goog ei siis voi olla yksi ainoa historian henkilö, esim. Venäjän johtaja, koska hän esiintyy tuhat vuotta myöhemminkin! ” kirjoitti Filos-nim.
  Jes.65:20 ”Ei siellä ole enää lasta, joka eläisi vain muutaman päivän, ei vanhusta, joka ei täyttäisi päiviensä määrää; sillä nuorin kuolee satavuotiaana, ja vasta satavuotiaana synnintekijä joutuu kiroukseen.”
  Käsittääkseni Jes 65 puhuu tuhatvuotisesta valtakunnasta, joten sinänsä mahdollista, että Goog olisi sama henkilö ennen ja tuhatvuotisen valtakunnan lopulla.

 4. Filos

  Jep, noin sen täytyy olla! Muistaakseni olet opettanut, että myöskään Goog ei olisi venäjä? Olen kuullut, että väite Googista venäjänä olisi alun perin CIA:n alulle panema venäjän vastainen propaganda, jota sitten amerikkalaiset saarnamiehet ovat markkinoineet. Suattaapa olla totta tai sitten ei, mutta en ihmettelisi vaikka olis tottakin? Nykyinen EU on muinaisen Rooman valtakunnan alueella. Eu:ssa on selvästi pedon kynnet kasvamassa. Senhän näkee monissa sen hankkeissa ja agendoissa. Vainoihin syytä valmistautua täälläkin suomen niemellä. Millaista mansikkasatoa on odotettavissa Suonenjoelle tulevana kesänä?

  • eskatologis

   Filos kirjoitti: ”Olen kuullut, että väite Googista venäjänä olisi alun perin CIA:n alulle panema venäjän vastainen propaganda, jota sitten amerikkalaiset saarnamiehet ovat markkinoineet.”

   Tämä on varsin lennokas salaliittoteoria, joka ei perustu mihinkään totuuteen. Juttu kuulostaan pikemminin Neuvostoliiton KGB:n omalta propagandalta.

   Goog on hebreaa, joka merkitsee korkeaa tai kattoa. Raamatun mukaan suurvaltajohtaja Goog johtaa maata, joka on Israelista katsoen pohjoisessa aivan perimmäisenä maana, joka on Venäjä. Mesek on Mesheran lääni, jossa on Moskova. Tubal on Tobolskjoen alue, jossa oli muinoin Keski-Venäjän kaupan keskus.

   ”ja lähdet asuinpaikastasi pohjan periltä, sinä ja sinun kanssasi lukuisat kansat, jotka kaikki ratsastavat hevosilla: suuri joukko, lukuisa sotaväki.” (Hes 38:15)

   Jotkut ovat väittäneet, että Goog olisi Turkki, mutta sillä ei ole edes ydinaseita, joten Turkki on tässä pikkutekijä, mutta on jo liittoutunut Venäjän kanssa. Venäjä kokoaa suurta muukalaislegioonan Israelin vastaan, johon kuuluu jo mm. Iran, Tsetsenia ja Syyria, jossa on jo Venäjän sotilastukikohtia. Pohjois-Korea toimittaa Kiinan avustamana aseita Venäjälle.

   Monet Afrikan maat ovat myös Venäjän tukijoita, joista voisi mainita esimerkkinä Eritrean, joka on diktatuuri ja sijaitsee Afrikan sarvessa. Sudanissa on puhjennut hiljakkoin sisällissota ja toisen osapuolen takana on Venäjän pakkasotilasyhtiö Wagner. Venäjä siis aikoo tehdä Sudanissa sotilasvallankaappauksen ja tällä hetkellä se saattaa jopa onnistua siinä.

   Raamatun kuvaukset Googin liittolaisista näyttävät loksahtavan paikalleen.

   YK:n yleiskokouksessa äänestettiin päätöslauselmasta Venäjää vastaan. Pieni joukko maita äänesti tyhjää tai Venäjän puolesta, mutta kun näiden maiden väestömäärät lasketaan yhteen, ne edustivat puolta maailman väestöstä.

   Suosittelee lukemaan netistä Ilta-Sanomien artikkelin, josta lainaan muutaman lauseen:

   ”Putinin suosio vain kasvaa joissakin maissa – asian­tuntija tuo esiin ”vipu­varren”

   ”Kehitysmaissa asiat nähdään toisin. Ukrainan sota ei ole vähentänyt Putinin lumovoimaa. Pikemminkin päin vastoin. Venäjän vaikutusvalta on entisestään kasvanut. Venäjää tukevia maita oli ennen Ukrainan sodan alkamista 29, nyt tukijoita on 35, laskee tutkimus- ja analyysiosasto Economist Intelligence Unit EIU raportissaan.

   – Länsimaisesta vinkkelistä näyttää siltä, että kaikki inhoavat Venäjää, sen hallitusta ja presidenttiä. Maailmalla ei tietenkään ole näin, Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen tiivistää.

   Jotkut maat näkevät Venäjän Neuvostoliiton perinnön jatkajana. Etenkin Afrikan maat muistavat, miten Neuvostoliitto auttoi niitä kolonialismin vastaisessa taistelussa. Suhtautuminen Venäjään on suopeaa muun muassa Etelä-Afrikan tasavallassa.”

   • Filos

    Suattaapa olla noinkin? Tuhatvuotisen valtakunnan jälkeen, kun Saatana päästetään vankeudestaan ja kokoaa sotaan, Ilmestyskirjan mukaan, ”maan neljällä kulmalla olevia kansoja”, siis koko maanpiiriä, Googia ja Maagogia, niin ainakaan tuossa yhteydessä Goog ei sovi venäjään liitettäväksi. Jouko Koistinen kirjoittaa blogissaan Googin sota seuraavaa: ”Vielä eräs mielenkiintoinen yksityiskohta sanasta Goog. Kun Israel läksi Egyptistä Mooseksen johdolla erämaavaellukselle, ensimmäinen kansakunta, joka hyökkäsi sen kimppuun Kaislameren ylityksen jälkeen, oli amalekilaiset (2. Moos. 17:8). Heidän kuningastaan kutsuttiin Agagiksi, joka todennäköisesti oli arvonimi kuten faarao (1. Sam. 15:8). Kun Bileam ennusti Israelin tulevasta kuninkaasta (joka viime kädessä viittaa Jeesukseen), hän mm. sanoi: ”Agagia mahtavampi on sen kuningas.” (4. Moos. 24:7). Septuaginta ja samarialainen Pentateukki käyttävät tässä kohtaa sanaa Goog, eli ”Googia mahtavampi on sen kuningas.” Tosi mielenkiintoinen käännös! (Septuagintahan on siis hepreankielisen raamatun kreikankielinen käännös. Se oli jo käännettynä Jeesuksen aikana, ja alkuseurakunnassa kreikankieliset käyttivät sitä Raamattunaan.) Voisi siis sanoa, että Goog kuvaa ja edustaa Kristuksen ja Jumalan päävastustajaa eli samaa kuin Peto ja Antikristus Uudessa Testamentissa.Goog ilmestyy maailman historian näyttämölle myös tuhat vuotta myöhemmin, eli tuhatvuotisen valtakunnan lopussa, jolloin saatana vielä ”lähtee villitsemään maan neljällä kulmalla olevia kansoja, Googia ja Maagogia, kootakseen heidät sotaan”, (Ilm. 20:8). Goog ei siis voi olla yksi ainoa historian henkilö, esim. Venäjän johtaja, koska hän esiintyy tuhat vuotta myöhemminkin! Enkä usko, että Venäjä olisi vuosituhannesta toiseen ongelma Jumalalle! Ymmärrän että Googilla viitataan Antikristukseen tai antikristilliseen henkeen, joka on ollut ja tulee olemaan Jumalan päävastustaja lopulliseen tuhoutumiseensa saakka”.
    εξελευσεται ανθρωπος εκ του σπερματος αυτου και κυριευσει εθνων πολλων και υψωθησεται η 👀 γωγ βασιλεια αυτου και αυξηθησεται η βασιλεια αυτου.
    Pahuuden henkivaltojen ruhtinaasta taitaa olla kysymys, eikä kukaan henkilö tai maa?
    Paljon hyviä tulkintoja lopunajoista. Sittepähän näkyy mikä oli oikea tulkinta.
    Se on moro!

    • dogmaatikko

     Filos kirjoitti: -Septuagintahan on siis hepreankielisen raamatun kreikankielinen käännös. Se oli jo käännettynä Jeesuksen aikana, ja alkuseurakunnassa kreikankieliset käyttivät sitä Raamattunaan.

     Tällaista teoriaa opetetaan teologisessa tiedekunnassa, mutta se ei oikeasti pidä paikkansa. Tämän voi todistaa havaitsemalla, ettei UT:ssa olevat lainaukset VT:stä ole aina Septuagintan mukaisia.

     Alkuseurakunta käytti Jerusalemista hankittuja hebrealaisia kirjakääröjä, joista mm. Paavali kirjoitti lainauksensa kirjeisiinsä. Kun UT:n kirjoja käännettiin myöhemmin kreikaksi, niin käännökset tehtiin ensin hebreasta arameaksi ja sitten kreikaksi vaihtelevalla laadulla. Tämän takia kreikkalaisessa UT:ssa on vieläkin niin hebrealaisia kuin aramealaisia sanoja. Tästä johtuu se, ettei UT:ssa olevat lainaukset täsmää aina VT:n kanssa ja erot voivat olla jopa suuria.

   • Jouko Koistinen

    Otan tähän tekstikopion youtube-videoltani, jossa opetan tästä asiasta. Riittäköön tämä yksin osoittamaan, kuinka kestämätön on väite Moskovan ja Mesekin sekä Tuubalin ja Tobolskin yhteydestä toisiinsa:

    ”Usein on myös selitetty, että Mesek viittaisi Moskovaan ja Tuubal venäläiseen kaupunkiin Tobolskiin. Myös nämä selitykset vaikuttavat kaukaa haetuilta. Jos otamme vaikkapa saman Hesekielin kirjan 27. luku, saamme jotakin lisävaloa asiaan. Profeetta ennustaa siinä Tyyron tuhon. Tyyrohan oli tunnettu kauppakaupunki Lähi-idässä nykyisen Libanonin alueella. Tyyron kauppakumppaneiksi luetellaan monia naapurivaltioita mm. Egypti, Siidon, Persia, Puut eli Libya, Luud jne. Mutta sitten jakeissa 27:13 ja 14 on mielenkiintoinen tieto: ”Jaavan, Tuubal ja Mesek kävivät kauppaa sinun kanssasi. Orjilla ja vaskikaluilla he maksoivat sinun vaihtotavarasi. Toogarman heimo maksoi sinun tavarasi hevosilla, sotaratsuilla ja muuleilla.”
    Eli nuo kaikki em. valtiothan olivat Tyyron naapureita Lähi-idässä, mutta sitten mainitaan Jaavan, Tuubal ja Mesek. No, Jaavanhan viittaa Kreikkaan eli sekin lähellä Tyyrosta ollut valtakunta. Mutta olisiko Tyyros käynyt kauppaa myös kahden tuhannen kilometrin päässä olevan Moskovan kanssa, jos Mesek kerta viittaisi Moskovan seutuun! Tai olisiko se käynyt kauppaa noin kolmen tuhannen kilometrin päässä olevan Tobolskin kanssa, jos Tuubal muka viittaisi Tobolskiin? Hieman epäilen siitäkin syystä, että sinne ei ollut edes meritietä! Ymmärrän siis Mesekin ja Tuubalin sijainneen paljon lähempänä Israelia.”

    • eskatologis

     Jouko kirjoitti: – Mutta olisiko Tyyros käynyt kauppaa myös kahden tuhannen kilometrin päässä olevan Moskovan kanssa, jos Mesek kerta viittaisi Moskovan seutuun! Tai olisiko se käynyt kauppaa noin kolmen tuhannen kilometrin päässä olevan Tobolskin kanssa, jos Tuubal muka viittaisi Tobolskiin?

     Paavalin aikana tunnettiin skyyttalaiset, jotka olivat Mustanmeren pohjoispuolella asuva kansa. Kreikkalainen historiankirjoittaja Herodotus (484-425 eaa.) laati Euroopan kartan, johon oli merkitty skyyttalaiset ja Mustanmeren pohjoispuolella virtaavat joet. Krimin niemimaalla oli suuret orjamarkkina, mihin mm. Vikingit toivat orjiaan myytäviksi Venäjän jokia pitkin. Kamelikaravaanit kävivät kauppaa Kaukasuksella niin Euroopan kuin Kiinan kanssa. On täysin uskottava ajatus, että Venäjältä virtasi kauppatavaraa Tyyrokseen asti jo Vanhan testamentin aikana.

     Kol 3:11 Silloin ei ole enää kreikkalaista eikä juutalaista, ei ympärileikattua eikä ympärileikkaamatonta, ei barbaaria, skyyttalaista, orjaa eikä vapaata, vaan Kristus on kaikki, hän on kaikissa.

  • Jouko Koistinen

   Kyllä, noin olen opettanut ja olen edelleen vakuuttunut, että Googilla ja Venäjällä ei ole mitään yhteyttä keskenään.

   • eskatologis

    Tästä asiasta on paljon erilaisia mielipiteitä. Raamatun mukaan Goog tulee kuitenkin Israelista katsoen pohjoisesta sen viimeisestä kolkasta, missä ei ole mitään muuta kuin Venäjä, kuten alkutekstiä tulkitsee mm. Vanhan testamentin professori Antti Laato.

    ”ja lähdet asuinpaikastasi pohjan periltä, sinä ja sinun kanssasi lukuisat kansat, jotka kaikki ratsastavat hevosilla: suuri joukko, lukuisa sotaväki.” (Hes 38:15)

    • Jouko Koistinen

     Kun on kyse Raamatun antamista maantieteellisistä määreistä, asia ei aina ole niin yksiselitteinen. Voisimme ottaa esimerkiksi tutun jouluevankeliumin. Siinähän sanotaan, että keisari Augustus antoi käskyn, että koko maailma oli verolle pantava. Alkukielessä kreikassa maailma sanan paikalla on ”oikumene”, joka tarkoittaa asuttua maata ja maailmaa. No, mehän tiedämme, että koko maailmaa ei suinkaan tuolloin pantu verolle, vaan maantieteellisesti vain pieni osa siitä, eli Rooman valtakunta. Uusissa käännöksissähän tämä on jo huomioita ja niissä käännetään, että ”koko valtakunta oli verolle pantava”. Mutta tämähän on jo tulkintaa, koska alkukieli puhuu selvästi ”koko maailmasta”, ja siksi esim. vanhat suomen, ruotsin, englannin kieliset käännökset kääntävät sen ilmaisulla ”koko maailma”.
     No kysehän oli joka tapauksessa sen ajan tunnetusta maailmasta eli Rooman valtakunnasta, vaikka se olikin vain pieni osa koko maailmaa. Hesekiel eli kuusisataa vuotta aikaisemmin, ja voisi yhtä hyvin ajatella, että hänen aikanaan tunnettu maailma pohjoiseen päin ei mennyt sinne asti kuin me tiedämme!
     Raamatussahan ilmansuunnat määräytyvät lähinnä Israelista käsin. Jos katsomme kartalta, niin huomaamme, että suoraan pohjoisessa on Turkki. Sen pohjoispuolella on Mustameri, siitä itäänpäin Kaukasus-vuoret, sitten Kaspianmeri. Eli eiköhän monen Lähi-idän asukkaan tunnettu maailma pohjoiseen päin päättynyt Hesekielin aikaan siihen.
     Voisimme ottaa vielä Jesajan kirjan 14:13. Tässä luvussahan puhutaan selvästi Baabelin kuninkaasta (joskin ymmärrän sen viittaavan myös saatanan lankeamiseen). Hänestä joka tapauksessa sanotaan, että hän halusi tehdä istuimensa pohjimmaiseen Pohjolaan. No, ei kai Baabelin kuningas halunnut tehdä istuintaan Venäjälle! Babylonian sotajoukot kylläkin tulivat Israeliin pohjoisesta päin, koska he joutuivat kiertämään autiomaan.
     No, haluan tällä kaikella vaan tuoda esille, että maantieteelliset määreet eivät Raamatussa ole ihan yksiselitteisiä. ( Ja onhan yksi totuus, että Israelista suoraan pohjoiseen on myös Suomi, onhan meillä sama kelloaikakin!!! )

    • eskatologis

     Juoko kirjoitti: – Sen pohjoispuolella on Mustameri, siitä itäänpäin Kaukasus-vuoret, sitten Kaspianmeri. Eli eiköhän monen Lähi-idän asukkaan tunnettu maailma pohjoiseen päin päättynyt Hesekielin aikaan siihen.

     Mustameri ei jäädy, mutta sen pohjoispuolella on Jäämeri, joka jäätyy talvisin. Jobin kirja on kirjoitettu ennen Hesekielin kirjaa ja se tiesi valtamerestä, joka jäätyy talvisin.

     ”Jumalan henkäyksestä vedet jäätyvät, laajakin ulappa jähmettyy.” (Job 37:10)

     Kreikkalaisten kartoissa 400 eaa. oli Venäjän joet. Hesekielin kirjan aikana tunnettiin kyllä Venäjällä asuvat skyytit.

 5. eskatolokis

  Jouko, sinun selityksessä siivekkäästä leijonasta, karhusta, siivekkäästä pantterista ja rautahampaisesta pedosta on olennaisia heikkouksia.

  Kun Daniel sai profetian tulevasta siivekkäästä leijonasta, Babylonia oli jo tullut. Mikä on sitten se siivekäs leijona, joka tulee myöhemmin? Toiseksi Rooma tuhoutui ja hajosi lukuisiksi itsenäisiksi valtioiksi ennen keskiaikaa, joten mikä on se rautahampainen peto, jonka Kristus tuhoaa tullessaan takaisin?

  Babylonia, Meedia-Persia, Kreikka ja Rooma ovat olleet ennusmerkkejä tulevista valtakunnista, jotka toteutuvat vasta lopun ajoilla ja lopulta liittyvät toisiinsa osaksi Antikristuksen valtakuntaa, minkä takia Ilmestyskirja kuvaa petoa eläinten hybridinä.

  Kaksipäinen kotka symboloi Venäjää, mutta venäläisessä kulttuurissa myös karhua pidetään maan symbolina. Venäjän kuva kartalla näyttää karhulta. Venäläisessä kansallisromanttisessa taiteessa karhua käytetään kuvaamaan Venäjää ja se mahtia. Danielin kirjan kuvaus karhusta, joka saa käskyn lähteä syömään lihaa, sopii erittäin hyvin Venäjään. Samoin sopii Venäjään Hesekielin kirjan kuvaukset pohjoisen perimmäisestä kolkasta tulevasta Googista.

  Ilmestyskirja kertoo Antikristuksen tulevan seitsemän vuoren valtakunnasta. Roomaa kutsutaan seitsemän kukkulan kaupungiksi, joka on Välimeren siis vesien keskellä ja aikanaan hallinnut Välimeren ympärillä asuneita kansoja.

  Useat paavit ovat käyttäneet arvonimenään Jumalan Pojan sijainen, latinaksi ”vicarivs filii dei”. Arvonimi on muunnos arvonimestä Vicarius Christi (”Kristuksen sijainen”), joka on virallinen paavin arvonimi. ”Anti-” sanassa Antikristus tarkoittaa ”olla jonkun sijasta” tai ”jotakuta vastaan”. Paavin arvonimellä Vicarius Christi on sama merkitys kuin antikristuksella, kun se käännetään vaihtoehtoisessa merkityksessä ”Kristuksen sijainen”.

  1500-luvulla Berliinin yliopiston rehtori Andreas Helwig kiinnitti huomiota siihen, että kun nimen vicarivs filii dei latinalaisten kirjainten lukuarvot lasketaan yhteen, saadaan tulokseksi Raamatussa mainittu ”pedon luku” 666. Kirjainten lukuarvot (V=5, i=1, C=100, D=500, L=50) Kirjaimet joilla ei ole lukuarvoa (a, r, f, s ja e) lasketaan nollaksi. (5+1+100+1+5+1+50+1+1+500+1) = 666.

  Danielin kirjan mukaan Antikristus muuttaa Jumalan asettamat juhla-ajat ja lain, minkä on paavit tehneet jo alusta alkaen.

  ”Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi.” (Dan 7:25)