Patmos-blogi

Mitä yhteistä on Haraldilla ja Paavalilla

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

Harald oli pieni poika, vasta 6-vuotias, kun hänen isänsä kuoli. Hänen äitinsä kävi töissä, joten Harald laittoi usein perheelle ruokaa.  Jo teini-ikäisenä Harald joutui työskentelemään palomiehenä, ratatyöläisenä, ja maatyöläisenä. Lopulta hän sai pyöritettäväkseen pienen huoltoaseman, jonka yhteyteen hän perusti pienen ravintolan. Sen erikoisuutena oli paistettu kana.

Haraldin friteerattu kana tuli pian laajasti tunnetuksi. Huoltoasemalla pysähtyneet ja ravintolassa käyneet ylistivät Haraldin reseptiä ja kertoivat siitä myös ystävilleen. Harald sai tästä idean. Hän lähti kiertämään Yhdysvaltoja ja myymään salaista reseptiään ravintoloille. Hän tarjosi sitä niiden käyttöön ilmaiseksi. Ehtona oli, että Harald saa jokaisesta myydystä kanasta 5 Yhdysvaltojen senttiä eli 0,04 euroa.

Useimmat ravintoloista eivät olleet edes sen verran kiinnostuneita, että olisivat tutustuneet Haraldin visusti varjelemaan reseptiin. Harald ei kuitenkaan lannistunut. Hän jatkoi sinnikkäästi ravintoloiden kiertämistä.

Kun takana oli jo valtava määrä turhia käyntejä, tilanne muuttui. Harald sai lopultakin sopimuksen aikaan. Sen seurauksena syntyi valtava ravintolaketju Kentucky Fried Chicken.

Harald Sandersilla ja apostoli Paavalilla on jotain yhteistä. Molemmilla oli unelma, visio ja tavoite, jonka toteuttamiseksi kumpikin oli valmis tekemään kaiken mahdollisen. Kun päämäärä oli selvä, kumpikin pani kaiken peliin vaivojaan laskematta ja itseään säästämättä.

Harald oli vakuuttunut siitä, että hänellä oli maailman paras friteeratun kanan resepti. Paavali uskoi, että hänelle oli annettu valtava tehtävä julistaa ristiinnaulittua ja ihmisten synnit sovittanutta Kristusta Jeesusta myös pakanakansoille.

Haraldin resepti, jossa huhutaan käytetyn 11 eri maustetta, on Kentucky Fried Chicken ravintolaketjun tarkoin varjeltu salaisuus. Paavalin toimintasuunnitelma on kaikkien luettavissa. Se on Kolosalaiskirjeen 1. luvun jakeissa 27-29:

”Jumala tahtoi tehdä tiettäväksi, kuinka suuri pakanain keskuudessa on tämän salaisuuden kirkkaus: Kristus teissä, kirkkauden toivo. Ja häntä me julistamme, neuvoen jokaista ihmistä ja opettaen jokaista ihmistä kaikella viisaudella, asettaaksemme esiin jokaisen ihmisen täydellisenä Kristuksessa.”

Paavali pysyi uskollisena saamalleen näylle.  Hän vaelsi jalkaisin ja purjehti myrskyissä suunnattomia matkoja voidakseen julistaa, että ihminen voi pelastua ainoastaan armosta uskon kautta. Pelastus ei ole saavutettavissa omilla teoilla eikä omalla erinomaisuudella, sillä jokaiselle se on Jumalan lahja.

Harald Sandersin sitkeyden tuloksena syntyi Kentucky Fried Chicken ketju, johon nykyään kuuluu 21 000 ravintolaa. Ne toimivat 130 maassa ja tunnetaan kirjaimista KFC. Ravintolaketju on liikevaihdoltaan maailman toiseksi suurin. Sen erikoisuutena on edelleen Harald Sandersin salaisella reseptillä valmistettu friteerattu kana.

Paavalin, Pietarin, Johanneksen ja lukemattomien muiden Jeesuksen seuraajien uskon, rohkeuden ja uskollisuuden tuloksena syntyi maailmanlaajuinen seurakunta, johon kuuluvat kaikki Jeesukseen Vapahtajanaan uskovat. Kristillisin kirkkoihin ja seurakuntiin kuuluu jo yli 2,5 miljardia ihmistä.

Lisääntyvistä vainoista huolimatta kristittyjen määrä kasvaa nykyään nopeammin kuin koskaan aikaisemmin historiassa. Eniten kristittyjä on nykyään Afrikassa (620 miljoonaa), toiseksi eniten latinalaisessa Amerikassa (600 miljoonaa) ja kolmanneksi eniten Euroopassa (550 miljoonaa).

Suurista luvuista huolimatta Jeesuksen seuraajilleen antama työ on edelleen kesken. Maailmassa on vielä noin 2 miljardia ihmistä, jotka eivät ole kuulleet evankeliumia. Kaikki he eivät suinkaan asu kaukana merten takana. Yhä enemmän heitä löytyy myös Euroopasta, Yhdysvalloista ja muilta alueilta, missä ateismi, uuspakanuus ja vieraat opit ovat työntäneet kristinuskoa yhteiskunnan marginaaliin.

Paavalin Jeesukselta saaman työn jatkamiseen tarvitaan yhä käsiä ja jalkoja, sydämiä ja myös kukkaroita sekä täällä miss me asumme että kauempana. Eikä Herramme lähetä meitä elopellolleen tyhjin käsin. Matkaevääksi ja väkeväksi työvälineeksi me saamme Jeesuksen omat sanat:

”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän” (Joh.3:16).

RUKOUS:

Herra, vahvista uskoamme ja auta meitä olemaan sinun valonasi ja rakkautenasi siellä, minne ikinä meidät tänään lähetät. Anna Pyhän Henkesi olla oppaanamme ja rohkaisijanamme kohtaammepa me päivän aikana keitä tahansa.  Aamen

Siunausta päivääsi, ystäväni!

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *