Patmos-blogi

Napalmia!

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on toimittaja, raamatunopettaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

”Pommien liekit polttivat ruumiini, lääkärien taito korjasi ihoni, mutta vasta Jumalan rakkaus paransi sydämeni”
– Kim Phuc –

Tämä koskettava kertomus vietnamilaisesta Kim Phucista sattui silmiini kerran työmatkalla Israelissa katsellessani hotellihuoneessa yhdysvaltalaisen uutiskanavan reportaasia.

Kim Phuc oli 9-vuotias etelävietnamilainen tyttö, josta tuli maailmankuulu, kun kesäkuun 8. päivänä 1972 Yhdysvaltojen lentokoneet pudottivat hänen kyläänsä tuhoisan napalm-pommin.

Silmänräpäyksessä Phucin elämä muuttui painajaiseksi. Tulimeri ympäröi hänet, poltti vaatteet päältä ja ihonkin. Hän menetti iskussa kotinsa, kaikkensa.

Juostessaan kauhuissaan, alastomana ja itkien pitkin Phnom Peniin johtavaa tietä uutisyhtiö AP:lle työskentelevä vietnamilainen valokuvaaja, lempinimeltään Nick Ut, ikuisti tytön kuvaan, josta tuli maailmankuulu, ja joka teki hänestä hetkessä  Vietnamin sodan kuuluisimman uhrin aina tähän päivään asti.

”Olin 9-vuotias, mutta muistan yhä mitä ajattelin sillä hetkellä: Minusta tulisi ruma ja kaikki kohtelisivat minua eri tavalla,” Kim Phuc muistelee ajatelleensa hetkeä ennen tajuntansa menettämistä.

Seuraavat 14 kuukautta Kim vietti sairaalassa, jossa hänelle tehtiin 17 leikkausta. Hän kärsi jatkuvista kivuista, kutinasta ja päänsäryistä. Hän itki ja menetti kivun vuoksi tajuntansa, kun ei enää jaksanut itkeä.

Viha ja katkeruus sisällä kasvoivat.

”Sisälläni oleva viha oli vuoren korkuinen. Vihasin elämääni. Vihasin kaikkia normaaleja ihmisiä, koska minä en ollut normaali. Monta kertaa todella halusin kuolla”, Kim Phuc muistelee.

Eräänä päivänä tapahtui jotain ihmeellistä.

”Vietin päivät kirjastossa lukien paljon uskonnollisia kirjoja löytääkseni elämälleni tarkoituksen. Yksi lukemistani kirjoista oli Pyhä Raamattu. Jouluna 1982 otin Jeesuksen Kristuksen vastaan henkilökohtaisena pelastajani,” Kim Phuc kertoo.

Tuosta hetkestä hänen elämänsä sai käänteen. Jumala opetti antamaan anteeksi. Se oli vaikeaa, mutta Jumalan avulla Kim löysi vapauden.

”Ei se tapahtunut yhdessä yössä tai ollut helppoa. Mutta lopulta löysin sen. Anteeksiantamus vapautti minut vihasta. Ruumiissani on yhä paljon arpia. Kärsin useimpina päivinä ankarista kivuista, mutta sydämeni on puhdas,” sanoo Kim.

Hän elää nykyään Torontossa, Kanadassa ja kiertää ympäri maailmaa kertomassa anteeksiantamisen voimasta ja tärkeydestä. Hän on toiminut myös YK:n hyväntahdonlähettiläänä.

Kim kutsuu myös kuulijoitaan kokemaan Jumalan rakkauden muuttavan voiman.

”Napalm on erittäin voimakasta, mutta usko, anteeksiantaminen ja rakkaus ovat sitäkin voimakkaampia. Meillä ei olisi lainkaan sotaa, jos kaikki oppisivat elämään aidosti rakastaen, toivoen ja antaen anteeksi. Jos tämä pieni tyttö valokuvassa kykeni siihen kysy itseltäsi: Pystyisitkö sinäkin?” kysyy Kim Phuc. Tyttö valokuvassa.

Kim Phucin tarina on julkaistu kirjassa The Girl in the Picture: The Story of Kim Phuc, The Photograph, and the Vietnam War (2001).

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (2)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Aleksander

    Pieni korjaus.Napalmihyökkäyksen tekivät Etelä-Vietnamin armeijan lentokoneet.

  2. ressu

    Napalm on viheliäinen polttotaisteluaine. Se palaa 800-1200 asteen kuumuudessa. Sotilaskäyttöön tehdyt napalmit on terästetty mm. fosforilla, joka nosta palolämpötilan jopa 10,000 asteeseen, mikä sulattaa metalliakin. Fosfori on viheliäinen aine, koska sitä ei voi sammuttaa vedellä. Se palaa veden alla ja vesi vain kiihdyttää paloa. On olemassa myös fosforiammuksia.

    Napalm on kielletty kv. sopimuksilla, mutta monet suurvallat eivät ole ratifioineet sopimusta kaikilta osin. Jos tulisi sota, niin napalmia käytettäisiin edelleen. Se soveltuu erityisen hyvin mm. polttamaan kantalinnoitettujen laitteiden naamioinnin pois ja samalla myös tuhoaa niitäkin. Se sytyttää metsäpaloja ja puutaloja palamaan tehokkaasti. Vietnamissa sitä käytettiin metsiin piiloutuneita sissejä vastaan.