Patmos-blogi

Nyt jos koskaan uskomattomien kokemusten aika Raamatun maissa matkailevalle

Leo Meller Leo Meller on Radio Patmoksen perustaja ja em. päätoimittaja (2023), sekä Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).
Julkaistu:

 

Christian Headlines nettipalvelun sivuilla on vuonna 2018 kerrottu sekä lyhyissä uutisvälähdyksissä että laajemmissa tutkielmissa yli kahdestakymmenestä raamatullisesti merkittävästä uudesta arkeologisesta löydöstä Raamatun maiden alueilla. Amerikassa julkaistaan kahta arkeologista huippujulkaisua: yksi edustaa ns. raamatullista arkeologiaa, toinen, Archeology, arkeologiaa yleensä.   Jälkimmäisessä todettiin nykyisin löytyvän niin paljon uutta ja ihmeellistä, joka todistaa Raamatun historian luotettavuuden puolesta. Yksi tärkeä tavoite maaliskuun 15.-22. päivinä 2019 johdollani toteutettavalla, suomalaissyntyisen Usva Cohenin opastamalla suurten näkyminen pyhiinvaellusmatkalla Israeliin ja Jordaniaan on vahvistaa tätä uskoa jokaisen matkalle osallistuvan sydämessä, kun Raamatun historia muuttuu eläväksi paikoilla, jossa se on tapahtunut ja mihin siitä on jäänyt jäljet. Uutta on esimerkiksi Sodoman ja Gomorran oletettuun paikkaan tutustuminen Jordaniassa. Voimme kuvitella kulkevamme Lootin ja hänen vaimonsa askelissa… Seuraavassa matka-aiheeseen liittyvässä blogissani voit lukea kaiken matkaohjelmastamme.  Tässä pyydän sanoa, että ilmoittautumisia pyhiinvaellusryhmäämme tulee säännöllisesti muutamien päivien välein. Varmista paikkasi – viimeistään kun luet seuraavan blogini.     

VUOSI 2018 oli arkeologeille mahtava vuosi. Pelkästään Christian Headlines -julkaisusarjassa kerrottiin lähes kahdestakymmenestä raamatullisesti merkittävästä arkeologisesta löydöstä. Mahdollisesti löydetystä liitonarkusta aina vanhimpaan tunnettuun käsikirjoitukseen, Markuksen evankeliumiin, tiedemiehet ovat tehneet parhaansa löytääkseen menneiden aikojen muinaisjäänteitä.

Seuraavassa vuoden 2018 seitsemän merkityksellisintä arkeologista löytöä.

1. Israelista löydetyllä 1 500 vuotta vanhalla altaalla saattaa olla raamatullista merkitystä 

Fox Newsraportoi helmikuussa, että löytö oli tehty Ein Hanniya Parkissa Jerusalemin ulkopuolella. Raportin mukaan Israelin muinaismuistoista vastaava virasto Israel Antiquities Authority oli löytänyt muinaisen Bysantin aikaisen allasjärjestelmän. Tämän viranomaisorganisaation mukaan vaikuttaa siltä, että altaat on rakennettu neljännen ja kuudennen vuosisadan välisenä aikana. Altaiden arvellaan sijaitsevan paikalla, jossa Filippus Apostolien tekojen kertoman mukaan kastoi etiopialaisen hoviherran.  Apostolien teot 8:36 kertoo: ”Tietä kulkiessaan he tulivat veden ääreen. Hoviherra sanoi: ’Tässä on vettä. Mikä estää kastamasta minua?'” Tekstistä paljastuu eräänlainen yllätys ja ihmetys: ”Katso tässä on vettä!”  Eli, matkan varrella ei ollut yhtä vesipaikkaa toisensa jälkeen. Nyt siinä oli yksi – ja keskustelu oli sopivasti kääntynyt vesikasteeseen. Laskemme yksi ja yksi yhteen ja tulos on Raamattua tukeva: ”Tässä se hyvinkin saattoi olla.” 

2. Muinaisen israelilaisen kaupungin löytyminen tukee raamatullista kertomusta kuningas Daavidista

Toukokuussa arkeologit ottivat harppauksen eteenpäin yrityksissään todistaa kuningas Daavidin historiallinen olemassaolo. Monet sekulaarit asiantuntijat ovat epäilleet kuningas Daavidia koskevan raamatullisen kertomuksen todenperäisyyttä ja huomauttaneet, ettei todisteita löydy edes minkäänlaisen sivilisaation olemassaolosta alueilla, joita Daavidin kerrotaan hallinneen. Breaking Israel News-sivuston mukaan arkeologisia kaivauksia johtanut professori Avraham Faust totesi, että ”todellisuudessa tiedemiehet ovat alkaneet epäillä Daavidin olemassaoloa vasta viimeisten 25 vuoden aikana”. Hän jatkoi, että ”näiden 25 vuoden aikana Daavidin historiallisuudesta, ja varsinkin hänen kuningaskuntansa laajuudesta, on käyty kiivasta väittelyä”. 

Kaikki kuitenkin muuttui, kun arkeologit löysivät Israelista suuren muinaisen kaupungin.

”Tel ’Etonissa, joka sijaitsee Hebronin itäpuolella Juudean Shephelahissa, tehty uusi löytö viittaa siihen, että tämä ylämaan valtakunta hallitsi laajempia alueita kuin jotkut arkeologit olivat edes tohtineet arvella”, Faust kertoi.  Vaikka mitään suoraan kuningas Daavidiin viittaavia muinaisjäänteitä ei löytynytkään, tämä löydös vastasi kuitenkin kysymykseen, oliko Daavidin aikana ylipäänsä olemassa sivilisaatiota.  Kyllä oli! huutaa arkeologia sulkien epäilijöitten suut.

3. Markuksen evankeliumin ”vanhin käsikirjoitus” löydetty

Toukokuun lopussa tiedemiehet pystyivät määrittämään Markuksen evankeliumin muinaisen fragmentin iän. Egyptiläinen tutkimusseura Egyptian Exploration ajoitti fragmentin toisen vuosisadan lopun ja kolmannen vuosisadan alun väliseen aikaan. Tämä teki siitä vanhimman koskaan löydetyn Markuksen evankeliumin fragmentin. Kyseinen fragmentti, joka sisältää lyhyen katkelman tästä raamatullisesta kirjasta, oli keskeinen kiistelyn aihe vuonna 2012. Sitten julkistettiin uutinen, että fragmentti saattaisi ajoittua niinkin kauas kuin ensimmäiselle vuosisadalle. Vaikka fragmentti lopulta ajoitettiin 100–200 vuotta myöhempään aikaan, siitä tuli vanhin tunnettu Markuksen evankeliumin käsikirjoitus.

4. Arkeologit löytävät Israelin 12 heimoon liittyvän raamatullisen portin

Heinäkuussa israelilaiset arkeologit ilmoittivat löytäneensä sisäänkäynnin Vanhan testamentin Zerin kaupunkiin. Zer, jota myöhemmin Uudessa testamentissa kutsuttiin nimellä Betsaida, löydettiin Golanin kukkuloilta Israelista. Evankeliumeissa kaupungista puhutaan paikkana, jossa Jeesus teki monia ihmeitä. Markuksen evankeliumissa Jeesus paransi Betsaidassa sokean miehen ja Luukkaan evankeliumissa Jeesus ruokki siellä 5 000 ihmistä. Lisäksi Betsaidan kerrotaan olleen kolmen tärkeän raamatullisen henkilön, Andreaksen, Pietarin ja Filippuksen, kotikaupunki. 

5. Arkeologit löytävät 1 500 vuotta vanhan Jeesuksen kastetta esittävän maalauksen

Marraskuussa arkeologit löysivät 1 500 vuotta vanhan Jeesuksen kastetta esittävän maalauksen 6.vuosisadan bysanttilaisesta kirkosta Shivtasta, keskeltä Negevin erämaata. Ajan haalistama, mutta sopivassa valossa näkyvä maalaus on tiedemiesten mukaan yksi vanhimmista Jeesusta esittävistä kuvista Israelissa. Antiquity-julkaisun mukaan tämä maalaus ”on ainoa in situJeesuksen kastetta esittävä kuva, joka ajoittuu aikaan ennen Pyhän maan ikonoklastista kautta”. Maallikon termein tämä on ainoa Jeesuksen kastetta esittävä maalaus, joka on löytynyt alkuperäisestä paikastaan. 

6. Ovatko arkeologit löytäneet Pontius Pilatuksen sormuksen?

Jerusalem Times-lehden mukaan arkeologit löysivät 2 000 vuotta vanhan sormuksen, johon oli kaiverrettu nimi ”Pilatus”. Tiedemiehet uskovat, että tämä Jeesuksen aikaan sijoittuva, todennäköisesti leimasimena käytetty sormus on saattanut kuulua sille raamatulliselle henkilölle, joka tunnetaan osallistumisestaan Jeesuksen ristiinnaulitsemiseen, toisin sanoen Pontius Pilatukselle. Pilatus hallitsi Rooman valtakunnassa Juudean prokuraattorina vuosina 26–36 eKr. Löydetty pronssinen sormus sijoittuu samalle aikajanalle vuosiin 100 eKr. – 50 jKr.

7. Explorer: Liitonarkku on ehkä löydetty

Saattaa olla, että myös oman aikamme sensaatiomaisin raamatullinen muinaisesine, liitonarkku, on paikallistettu tänä vuonna. Biblical Archaeology Search and Exploration Instituten (BASE) johtajan Bob Cornuken mukaan liitonarkku ja kymmenen käskyn taulut on saatettu löytää Etiopiassa sijaitsevasta kirkosta. Aksumissa Etiopiassa sijaitsevan Pyhän Siionin Marian kirkon, jota ”arkun suojelijat” suojelevat, on sanottu olevan näiden molempien muinaisten raamatullisten reliikkien kotipaikka. Vaikka muiden kuin arkun vartijoiden ei annettaisi nähdä sitä, löytyy todisteita, jotka viittaavat siihen, että arkku tosiaankin päätyi Etiopiaan. Nyt Pyhän Siionin Marian kirkon ovat tutkineet sekä BASE että Smithsonian Magazine, mutta Guardian-lehden mukaan ketään ei päästetä itse arkun läheisyyteen, koska he saastuttaisivat pyhän reliikin, joten toistaiseksi kadonnut arkku säilyy yhä salaisuutena.    

——

Patmos Pyhiinvaeltajien matkat Israeliin ja Raamatun maihin nostavat esille muinaisen raamatullisen maailman pyhät todellisuudet ja vahvistavat silmä- ja korvaportin kautta  uskoasi Pyhään Raamattuun.  Herran Jeesuksen Kristuksen todellisuus ja läsnäolo avartuu avartumistaan pyhiinvaeltajalle.  Matkaopastuksen ja raamattuopetuksen korkeatasoisuus ja sielunhoidon ja esirukousyhteyden avaama yhteys ovat aikaisemmin matkat kokeneitten todistuksen mukaan olleet ainoalaatuisia elämyksiä juuri  patmospyhiinvaeltajien matkoilla.  Leo Meller on vieraillut Israelissa yli 70 kertaa.  Kun Lähi-idässä avautui mahdollisuus Raamatun maiden historian nykyisyyden ensimmäiseen Israelista Jordanian ja Syyrian kautta Libanoniin tapahtuvaan yhtäjaksoiseen turistimatkaan, Leo Meller oli Ihannematkojen matkanjohtaja ja paikallisten oppaitten tulkki.  Muutamat suomalaiset suurilevikkiset lehdet olivat mukana todistamassa ja raportoimassa matkasta – mm. SEURA – ja kirjailija Martti Issakainen kirjoitti kokonaisen kirjan matkan vaiheista.  Apua tarvittiin mm. Jordanian kuningas Husseinilta  rajojen avautumiseksi ryhmän jäätyä ei-kenenkään maalle ja tullien sulkeutuessa vuorokaudeksi. Nyt maaliskuussa 2019 Leo Meller antaa kaikkensa taatakseen jokaiselle pyhiinvaeltajalle ainutkertaisen kokemuksen.  Suunnitteilla ei ole toista näin rakennetun suurmatkan kokemista Leo Mellerin johdolla lähivuosina, kun perinteisesti koemme Jeesuksen elämän vaiheita Pyhässä maassa, mutta myös luotaamme historiaa laajemmin ja katsomme profeetallisesti tulevaisuuteen Israelin kansan ja seurakunnan kohdalla. 

Matkan ovh 1650 €.  Lisäksi tulevat kiertoajelupaketit.  

Tiedustele, ilmoittaudu: Toiviomatkat Oy 09-565 7170, – www.toiviomatkat.fi. Voit kirjoittaa tarvitessasi lisäselvitystä: leo.meller (at) patmos.fi

Seuraa blogipalstaa: seuraavaksi voit lukea täydellisen retkiohjelman. 

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *