Patmos-blogi

Orwellilainen Suomi – nyt

Laura Seppi Laura Seppi kirjoittaa Porissa. Hän on eläkkeellä oleva kielen kääntäjä, jonka erikoisena kiinnostuksena ovat Raamatun kielet. Laura kirjoittaa ajankohtaisista asioista. Ajoittain hänen tekstiensä päällisen puolen takana on vasta varsinainen viesti – kannattaa etsiä se esille.
Julkaistu:

Kirjailija George Orwell (1903-1950) loi “Eläinten vallankumous” (Animal Farm 1945) -nimisen kirjan, jossa kerrottiin, miten maatilan eläimet sikojen johdolla tekivät vallankumouksen. Ihmiset ja heidän järjestyksensä ajettiin pois. Eläimet laativat itselleen perustuslain, jossa sanottiin: “Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia.”

Pian siat kuitenkin ottivat maatilalla diktatorisen hallintovallan, ja kun toiset eläimet yrittivät kritikoida, heille näytettiin perustuslakia, jossa nyt luki: “Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia – mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset.”

Tämänkaltainen tilanne on syntymässä Suomeen.

Vallitsee kaksoisstandardit. Joku Elokapina saa päiväkausia häiritä liikennettä ja yleistä järjestystä tukkimalla elintärkeitä huoltoväyliä. Toisaalla yksittäinen nainen saa ryöpyn syytteitä ja käräjillekutsuja vain siteerattuaan Raamattua kirkollisen keskustelun yhteydessä.

Elokapina on luvannut jatkaa “kansalaistottelemattomuutta” (lue: anarkiaa) blokkaamalla esim. poliitikkoja ja infrastruktuureja. [i] Ei ihme, jos sisäministeri ja jopa poliisit pelkäävät tätä ‘super-tasa-arvoisten’ joukkiota. Kyseessä on transatlanttinen, mahdollisesti myös transrahoitteinen Extinction Rebellion -liike, joka on rantautunut Suomeen.

Kaksoisstandardi, mitä oikeuksiin tai niiden vaatimuksiin tulee, edellyttää kaksinaista moraalia: demokraattisessa oikeusvaltiossa ruvetaan antamaan kirjoittamattomia etuoikeuksia valituille “hyviksille”.

Rapakon takaa on tullut muotiin myös BLM-liike. Se oli olemassa jo ennen USA:n valitettavaa värillisen henkilön surmaa. Nyt sitä käytetään värillisten ja erilaisten etnisten vähemmistöjen korostettuun oikeusvaatimukseen. He ovat ‘hyviksiä’ ja ylitse muiden ihmisryhmien, joita taas automaattisesti pidetään “sortajina”. BLM tarkoittaa: “Black Lives Matter” eli: “Värillisten henkilöiden elämillä on väliä”.

Suomessa harjoitetaan kirjoittamatonta LLDM- liikettä. Se voisi tarkoittaa “Little Lives Don’t Matter” eli: “Pienten ihmisten elämillä ei ole väliä”. Käytännössä ajetaan täysin vapaata aborttia, jolloin surmataan ilmisalkioita, joilla on jo aivorähkökäyränsä ja sydämen sykkeensä toiminnassa. Eikä perusteluna ole fysiologia vaan syyllisyys: Yltiövapaata (vastuutonta) seksiä harjoittaneet naisparat eivät halua kohdata seuraamuksia – miehethän ovat näistä tapahtumista jo ottaneet etäisyyttä.

Joltain näkökannalta myös vanhuksia ja köyhiä voidaan pitää “pieninä ihmisinä”.

Elokapina -liikkeen kansanmurhatutkijoiden mukaan ilmaston kuumeneminen täyttää joukkosurman tuntomerkit. Tulee hengenvaarallisia lämpöaaltoja, veden puutetta, nälkää ym. erityisesti kehittyvissä maissa. Heidän mielestään Suomen valtion pitäisi toimia voimakkaasti nykyisten ja tulevien sukupolvien kärsimysten vähentämiseksi.[ii]

Koska Suomessa on vähemmän kärsimyksiä kuin köyhemmissä, kehittyvissä maissa, minun mielestäni kannattaisi pikemmin kuin pakottaa valtiota pakottamaan kansalaisiaan pakkotoimenpiteisiin ja pakkosääntelyyn, toimia niin, että ekoistit voisivat  oma-aloitteisesti antaa omistaan hätää kärsiville kehittyviin maihin. He voisivat rahoittaa porakaivoja, elintarvikkeita, investointeja maatalouden uudistuksiin ja viileämpiin ifrastruktuureihin, terveydenhuollosta puhumattakaan. Voitaisiin sopia, ettei tällaista ekoistien avustustyötä kutsuttaisi kristilliseksi lähimmäisenrakkaudeksi vaan se olisi esim. “Hyvän tuulen avustusta” tai “Ilmaista ilmastosolidaarisuuden ilmaisemista” tms. Omastaan antaminen on ihan okei, kun siihen tottuu.

En ole kovinkaan perehtynyt vihreään maailmankatsomukseen. Takaako liike aivan jokaiselle aktivistilleen vihreän oksan tulevaisuuden yhteiskunnassa? Tarvitaanhan yhteiskunnassa aina myös alamaisia ja nettomaksajia, vai tarvitaanko? Entäs punaisessa tulevaisuudessa? Jokainen voi tehdä omassa elinpiirissään pienimuotoisen tutkistelevan ja tasaavan viherpunakokeilun – akvarelleilla.

_________

[i]     Lähde: Yle uutiset
[ii]    Lähde: Ekokapinan nettisivut

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (7)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Ikävä ihminen?

  Uskon, että jokainen löytää kyllä halutessaan tietoa siitä, miten rajua rotusorto on ollut vaikkapa USA:ssa ihan vielä jokunen vuosikymmen sitten. Pidän omituisena sitä, että Patmoksen piireissä ei sanallakaan tunnuta viittaavan siihen, että vääriä ja pahoja asioita oikeasti on tapahtunut.

  Mitä mieltä muuten olette siitä, että samaan aikaan vastustetaan ankarasti abortteja, mutta kuitenkin hyväksytään kuolemantuomio?

  • juhani

   > Mitä mieltä muuten olette siitä, että samaan aikaan vastustetaan ankarasti abortteja, mutta kuitenkin hyväksytään kuolemantuomio?

   Vauva ei ole voinut syyllistyä mihinkään, mistä tulisi kuolemantuomio.

   > Pidän omituisena sitä, että Patmoksen piireissä ei sanallakaan tunnuta viittaavan siihen, että vääriä ja pahoja asioita oikeasti on tapahtunut.

   Niitä pääsee tapahtumaan paljon lisää, jos yhteiskunnallista keskustelua jarrutetaan vaatimalla jatkuvaa muinaisten vääryyksien muistelua.

 2. Onesimos

  ”Eikä perusteluna ole fysiologia vaan syyllisyys: Yltiövapaata (vastuutonta) seksiä harjoittaneet naisparat eivät halua kohdata seuraamuksia”
  Suomessa suurin osa aborteista tehdään naisille, jotka ovat parisuhteessa ja joilla on jo lapsia eli ehkäisy on pettänyt. Abortin läpikäyneiden naisten leimaaminen kevytkenkäisiksi ei palvele abortinvastaista taistelua. Esim. TRO-liikkeeseen sitoutunut nuori naimaton nainen tuli raskaaksi, mutta koki tilanteen niin häpeälliseksi, että päättyi aborttiin.

 3. juhani

  Tätä ei tapahtunut yhdessä yössä, vaan sitä on rakennettu jo 30 vuotta, aina siitä asti kun HS lopetti Karin pilapiirrosten julkaisemisen.

 4. jykä

  Niinhän se Orwell kirjoitti.

  Meillä ei kuitenkaan ole kaksoisstandardeja: jos Elokapina olisi siirretty syrjään, mainitsemiasi super-tasa-arvoisia olisivat olleet Turkin ihmisoikeusloukkauksia protestoineet kurdit ja kurdeja vastustaneet Suomen kansa ensin -aktivistit, jotka pitivät puolijoukkuetelttoineen leiriä Helsingin Narinkkatorilla jokunen vuosi sitten. Suomi nimittäin on demokratia, jossa ihmisillä on mielenosoitusoikeus. Elokapinakaan ei ole rikollisjärjestö, joten sen jäsenet voivat kulkea vapaina ja osoittaa mieltään – piti siitä tai ei. Transatlanttisessa rahassakaan – jos he sellaista saavat – ei myöskään liene mitään epäilyttävää, sillä erään Leo Meller -nimisen henkilön kolumneja luettuani olen ymmärtänyt, että Amerikan edellisen presidentin aikana uskonnollisten järjestöjen verovähennysoikeuksia muutettiin niin, että niiden lahjoitusrahaa tuli tavanomaista enemmän Eurooppaan ja myös ilmeisesti joillekin suomalaisille lähetysjärjestöille. Ja vaikka antamisesta vinoiletkin, se on ainakin julkaisualustasi mielestä ihan jees: niin paljon täällä on punaisia Lahjoita-nappeja.

  Elokapinasta ei kuitenkaan tarvitse pitää – en minäkään heistä suuremmin välitä – mutta heillä on lainmukaiset oikeutensa. Heidän vaatimuksensa ovat osittain epärealistisia mutta kuitenkin oikean suuntaisia: Kanadassa on oudon kuumaa, ja kaikki varmaan toivovat, että asia selittyisi luontaisella kausivaihtelulla. Ikävämpää on, jos näin ei ole.

  BLM-liike on ollut olemassa jo pitkään: jo vuodesta 2013 saakka. Ei heistäkään tarvitse pitää, kuten ei Elokapinastakaan, mutta jos he saavat muutoksia aikaan esimerkiksi yhteiskunnan rakenteisiin, jotka suosivat toisia etnisiä ryhmiä toisten kustannuksella, he eivät välttämättä ole kokonaan pahoja: silloinhan olemme matkalla tilanteeseen, jossa kaksoisstandardeja ei ole eikä kukaan ole tasa-arvoisempi kuin toinen – eikö niin.

  Ja olisiko niin, että LLDM tarkoittaa oikeasti ”Little Lives Do Matter”? Abortti ei ole meillä ehkäisykeino, neuvolajärjestelmä hakee maailmalta vertaistaan ja kestävyysvajeen korjaamisestakin puhutaan niin paljon, että vanhukset ja köyhätkin ovat jollain lailla agendalla, vaikka aina ei menekään niin kuin pitäisi. Outoa kyllä, Amerikan kovaääniselle Pro Life -porukalle on ihan samantekevää, millaisiin oloihin lapsi syntyy kunhan aborttiklinikat vain saadaan suljettua. Pro Life -jengi myös ilmeisesti tietää asioita, jota lääkärit eivät tiedä: ainakin Suomessa lääkäriliitto sanoo, ettei ole yksiselitteistä biologista, filosofista tai teologista käsitystä siitä, milloin hedelmöittyneestä munasolusta tulee ihminen – ja jos oikein hyvä tuuri käy, yhteiskunnan nettomaksaja. Useimmat taitavat kuitenkin olla nettosaajia, jos kaiken laskee mukaan, kuten ilmaisen koulutuksen.

  Koulutusta kuitenkin tarvitaan demokratiassa, sillä Orwellin maatilan siat onnistuivat muuttamaan perustuslakia mieleisekseen likvidoimalla kaikki ne, jotka osasivat lukea ja muistivat, mitä siat olivat aiemmin kirjoittaneet ja sanoneet.

  Eläinten vallankumous onkin satiirinen allegoria sosialistisesta diktatuurista, minkä jostain syystä jätät mainitsematta.

  Orwell itse oli vakaumuksellinen sosialisti, minkä myös jätät mainitsematta.

  • juhani

   > Meillä ei kuitenkaan ole kaksoisstandardeja: jos Elokapina olisi siirretty syrjään, mainitsemiasi super-tasa-arvoisia olisivat olleet Turkin ihmisoikeusloukkauksia protestoineet kurdit ja kurdeja vastustaneet Suomen kansa ensin -aktivistit, jotka pitivät puolijoukkuetelttoineen leiriä Helsingin Narinkkatorilla jokunen vuosi sitten.

   Torille kokoontuminen on ihan eri asia kuin pääkaupungin vilkkaimman tien tukkiminen. Jälkimmäinen on sabotaasia, edellinen mielenosoitus.

   > Elokapinakaan ei ole rikollisjärjestö, joten sen jäsenet voivat kulkea vapaina ja osoittaa mieltään – piti siitä tai ei.

   Ainakin joitain sen kansainvälisistä sisarjärjestöistä pidetään terroriorganisaatioina.

   > Kanadassa on oudon kuumaa, ja kaikki varmaan toivovat, että asia selittyisi luontaisella kausivaihtelulla.

   Jokavuotiset maastopalot.

   > mutta jos he saavat muutoksia aikaan esimerkiksi yhteiskunnan rakenteisiin, jotka suosivat toisia etnisiä ryhmiä toisten kustannuksella, he eivät välttämättä ole kokonaan pahoja: silloinhan olemme matkalla tilanteeseen, jossa kaksoisstandardeja ei ole eikä kukaan ole tasa-arvoisempi kuin toinen – eikö niin.

   Noiden rakenteiden joukko on tyhjä, joten ainut mahdollinen muutos niihin on
   uusien syrjivien rakenteiden luominen, joten vastaus on ei.

   > Outoa kyllä, Amerikan kovaääniselle Pro Life -porukalle on ihan samantekevää, millaisiin oloihin lapsi syntyy kunhan aborttiklinikat vain saadaan suljettua.

   Siinä ei ole mitään outoa. Kyse on ihmishenkien suojelusta. Myös kurjuudessa eletty elämä on arvokas, kuten vertaus Lasaruksesta ja rikkaasta miehestä osoittaa.

   > Pro Life -jengi myös ilmeisesti tietää asioita, jota lääkärit eivät tiedä

   He tietävät asian, jota lääkärit eivät ole tietävinään.

   > Useimmat taitavat kuitenkin olla nettosaajia, jos kaiken laskee mukaan, kuten ilmaisen koulutuksen.

   Periaatteessa mahdollista tuloerojen takia. Suomi on myös velkaantunut viime vuosikymmenten aikana. Valtion varoja on kuitenkin hassattu tarpeettomiin menoihin sellaista vauhtia, etten pidä sitä todennäköisenä. Esimerkiksi Suomen valtionvelan kasvu on ollut samaa luokkaa kuin kehitysapumenot samalla jaksolla. Niitten rahojen pitäisi jotenkin tuottaa suomalaisille hyvinvointia kehitysmaista käsin, jotta keskimääräinen nettosaaminen olisi mahdollista.

   > Koulutusta kuitenkin tarvitaan demokratiassa

   Joka sukupolvelle pitäisi opettaa yhteiskunnan perustukset. Kansa on kuitenkin hylännyt ne Suomessa, nimittäin Kristuksen ja tämän opetukset, joille Suomenkin yhteiskunta on aikanaan rakennettu.

 5. M.O.T.

  Pride =ylpeys

  Elokapina = ideologista kansalaistottelemattomuutta

  Ylpeys = kapinallisuutta korkeampaa auktoriteettia kohtaan, itsensä korottamista

  Jesaja 30:9

  — Totisesti, tämä on kapinallinen kansa! He ovat vilpillisiä lapsia, he eivät tahdo kuulla Herran lakia.

  1. Pietarin kirje 5:5-6

  Samoin te, jotka olette nuorempia, tyytykää asemaanne vanhimpien alaisina. Ja te kaikki: pukeutukaa keskinäiseen nöyryyteen, sillä Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon. Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, niin hän ajan tullen korottaa teidät.