Patmos-blogi

Päivi Räsänen: “En peräänny, enkä pyydä anteeksi apostoli Paavalin opetuksia.”

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Torstaina 29.4. valtakunnansyyttäjän toimisto julkaisi mediassa laajalti uutisoidun tiedotteen, jossa kerrottiin kansanedustaja Päivi Räsäsen sekä Luther-säätiön Juhana Pohjolan asettamisesta syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsäsen tapauksessa syyte koskee kolmea eri  tapausta. Pohjolan tapauksessa sitä, että Luther-säätiö on pitänyt verkkosivuillaan yhteen syytekohtaan kuuluvaa Räsäsen pamflettia  kristillisestä avioliittonäkemyksestä. Julkaisemme alla vieraskynä -kirjoituksena Päivi Räsäsen Facebook -seinällään julkaiseman oman tiedotteen vastauksena valtakunnansyyttäjän päätökseen. (toimitus)

Olen tänään aamulla saanut puhelimitse tiedon, että valtakunnansyyttäjä on päättänyt nostaa syytteen minua vastaan kolmesta eri teosta. Haastehakemus näistä on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen. Minua epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vuonna 2004 julkaistusta, kirjoittamastani pamfletista ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.” Tästä syytetään myös kirjan julkaisseen Luther-säätiön asiamiestä Juhana Pohjolaa. Toiseksi minua syytetään 17.6.2019 julkaisemastani Twitter-, Instagram- ja Facebook- päivityksestä, jossa kyseenalaistin kirkon osallistumisen Pride-tapahtumaan ja liitin siihen kuvan Raamatun tekstistä, Roomalaiskirjeestä 1:24-27. Kolmanneksi minua syytetään lausunnoistani Ruben Stillerin 19.12.2019 keskusteluohjelmassa ”Mitä Jeesus ajatteli homoista?”

Päätös oli yllättävä, jopa järkyttävä. En katso syyllistyneeni minkään ihmisryhmän uhkaamiseen, panetteluun tai solvaamiseen. Näissä kaikissa on kysymys Raamatun opetuksista avioliitosta ja sukupuolisuudesta. Lausunnoistani seuranneissa syytteissä on pohjimmiltaan kysymys siitä, saako Suomessa pitää esillä ja ilmaista vakaumusta, joka pohjautuu Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin. En katso millään tavoin halventaneeni homoseksuaaleja, joiden ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia olen toistuvasti kertonut kunnioittavani ja puolustavani. Raamatun opetus on kuitenkin siinä selkeä, että avioliitto on miehen ja naisen välinen ja että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on Jumalan tahdon vastaista.

Apostoli Paavalin opetuksissa ei ole kysymys pelkästään avioliiton puolustamisesta miehen ja naisen välisenä vaan siitä, miten ihminen pelastuu iankaikkiseen elämään. Jos Jumalan sanan opetukset synnistä torjutaan, samalla tehdään tyhjäksi kristillisen uskon ydin: Jeesuksen ristinuhri kaikkien syntien sovitukseksi ja tieksi iankaikkiseen elämään.

Mahdollinen tuomio kiihottamisrikoksesta olisi siis jopa kaksi vuotta vankeutta tai sakkorangaistus. Mutta vielä suuremmaksi ongelmaksi tuomiota nousisi vaatimus sensuurista: käsky poistaa sosiaalisen median päivitykset tai julkaisukielto kirjoitukselle. Mikäli tätä oikeuden päätöstä ei noudattaisi, se johtaisi kovenevaan uhkasakkokierteeseen. Samalla tällainen tuomio avaisi pään vastaavien julkaisujen kiellolle ja uhkan modernista kirjaroviosta. On myös huomattava, että niin pamfletin kuin Stiller-ohjelman kohdalla poliisin mukaan esitutkintaa ei olisi edes tarvinnut käynnistää eikä epäillä rikosta. Poliisi totesi tässä päätöksessään: ”Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.” On siis kysymys hyvin syvästi uskonnon- ja sananvapaudesta.

Lähden kuitenkin oikeuteen rauhallisin ja rohkein mielin luottaen siihen, että Suomi on oikeusvaltio, jossa kunnioitetaan perustuslakiin ja kansainvälisiin sopimuksiin perustuvia ihmisoikeuksia, sanan- ja uskonnonvapautta. Kristilliseen uskoon perustuva vakaumus on enemmän kuin mielipide. Varhaiset kristityt pysyivät vakaumuksessaan leijonien luolassa, miksi en siis minä käräjäsalissa. En peräännyt siitä, mitä kirjoitin enkä pyydä anteeksi apostoli Paavalin opetuksia. Olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta niin pitkälle kuin on tarve.

Samalla rohkaisen muitakin käyttämään sanan- ja uskonnonvapauttaan. Tämä päätös osoittaa, että nyt on aika puolustaa näitä vapauksia.

Lopuksi totean, että Valtakunnansyyttäjä on aiemmin kertonut joutuneensa tämän tapauksen johdosta epäasiallisten viestien kohteeksi. Toivon, että mitään henkilöön menevää, loukkaavaa viestintää ei häneen kohdistettaisi.

Olen kiitollinen rukoustuesta!

Päivi Räsänen

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (7)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Hannele Karppinen

  Herramme erityistä läsnäoloa Päivi Räsäselle ja hänen perheelleen sekä Juhana Pohjolalle ja hänen perheelleen!

 2. Mirja-Liisa Järvinen

  Nyt kaikkien uskovaisten tulee seisoa Päivi Räsäsen tukena.Jos Suomessa mennään siihen,ettei Raamatttua saa siteerata ja olla samaa miltä siinä olevan Sanan kanssa,emme ole enää oikeusvaltiossa,missä on sanan- ja uskonnonvapaus.Älkäämme antako Päivin yksin olla “leijonien”luolassa.Kaukki uskovaiset siteeraamaan Raamattua ja seisomaan Jumalan sanan puolella.

 3. Satu Rantanen

  Pyhä, pyhä Kaikkiavaltias Jumala, Isämme on antanut Sinulle Päivi suuren tehtävän: puolustaa uskonnonvapautta ja sananvapautta Suomessa. Ihmettelen suuresti, ettei kansankirkosta kukaan ole julkisesti noussut puolustamaan Sinua. Suren syvästi tämän päivän Hesarissa arkkipiispa Tapio Luoman kannanottoa. Suomeen on laskeutumassa todellinen pimeys, jos tässä jutussa Päivi tuomitaan syylliseksi. Tulee vielä pävä, jolloin kaikki ihmiset joutuvat sanoistaan ja teostaan tuomiolle ja polvistumaan Jumalan edessä, jopa ateistitkin. Päivi, saat olla varma, Sinulla on
  paljon esirukoilijoita. Puolustaessasi nyt Raamatun totuutta, puolustat Jumalan luomistyötä, eli on kysymys todella suuresta asiasta. Ole siunattu Herran Jeesuksen nimessä.

  päivän Hesarin

 4. pro-lex

  On syytä katsoa rauhassa, menestyykö valtakunnansyyttäjän poliittinen virhevasemmistolainen operaation oikeusistuimissa.

  Hesari kommentoi tänään Räsäsen tapausta seuraavasti: “EHKÄ kiinnostavin Räsäsen epäillyistä rikoksista on sosiaalisen median päivitys, jossa hän viittasi homoseksuaalisuuteen syntinä ja häpeänä. Kirjoituksessa Räsäsen kritisoi kirkon ja vuoden 2019 Pride-tapahtuman kumppanuutta ja kirjoitti, että synti ja häpeä on nostettu ylpeyden aiheeksi. Räsänen tehosti sanomaansa kuvalla, jossa näkyi jakeita uudesta testamentista.” Räsäsen twiitissä on kuva jakeista Room. 1:25,26.

  Räsänen twiittaa näin: “#kirkko on ilmoittanut olevansa #seta n #Pride2019 virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, #raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”

  Kirkkolaissa käsketään kirkkoa opettamaan Raamattua. Räsänen on mm. kirkkovaltuutettu, joten häntä sitoo Raamatun säädökset. On eriskummallista, että syyttäjän mielestä Räsäsen teko olisi rangaistava rikos, jos Räsänen siteeraa Raamattua noudattamalla Kirkkolain 1 §.

  “Kirkkolaki
  1 § Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa, joka on lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa. Kirkon tunnustus ilmaistaan lähemmin kirkkojärjestyksessä.”

  Perustuslaissa on ehdoton oikeus ilmaista uskonnollinen vakaumus ja kokoontua uskonnollisiin tilaisuuksiin. Lisäksi perustuslaki kieltää soveltamasta alempaa lakia, jos se on perustulain vastainen.

  “Perustuslaki
  11 § Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.
  Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen.

  106 § Perustuslain etusija
  Jos tuomioistuimen käsiteltävänä olevassa asiassa lain säännöksen soveltaminen olisi ilmeisessä ristiriidassa perustuslain kanssa, tuomioistuimen on annettava etusija perustuslain säännökselle.”

  • niinpäniin

   Kirkkolain mukaan Raamattua saa julistaa myös Roomalaiskirjeen lukua 1.

   2 §
   Tehtävä
   Tunnustuksensa mukaisesti kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimii muutenkin kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi.

 5. Päivi Harmaakivi-Backman

  Täysin sietämätöntä. Uskovien ase on rukous ja paasto. Aikakirja 22 ja kuningas Joosafat. Sanoin Derek Princen opetukset youtubessa: Pover of Proclamation -jossa DP nostaa esille Jumalan meille antamia aseita. Todella tehokkaita, sekä Ruling by preyer. Uskoville Herra on antanut suuren vastuun käyttää näitä aseita. Paavali sanoo että meille ei ole annettu pelon henkeä vaan voiman, rakkauden ja terveen harkinnan henki. Valtakunnan syyttäjä on verrattavissa raamatussa Haamaniin, Remaljaan ja Pekahiin ja Syyrian kuninkaaseen. Herra antaa voiton jos me tartumme aseisiin uskon ja uskon vapauden puolustamiseen yhtenä ruumiina Kristuksessa. Ravistukaamme unesta ja käykäämme rukoushyökkäykseen. Jumala rakastaa voittajia ja VIHAA pelkureita, koska hän on voimallinen antamaan voiton uskoville -ei epäuskoisille.

 6. IlkkaT.O.

  Päivi Räsänen, olette todellinen apologeetta sanan varsinaisessa merkityksessä.
  Monet kristikuntamme tärkeimmistä toimijoista, erityisesti Päivi Räsäsen oman uskonnollisen yhteisön, Suomen e.lut. kirkon korkeat tahot ovat kääntäneet totuudelle päänsä ja mielensä ja mielistyneet vääryyteen – uskonnollisen ja poliittisen korrektiuden edessä – uskonnollisuuden laodikealaiseen hapatukseen, joka ei johda ihmisiä muualle kuin ikuiseen kadotukseen.
  Siunausta ja voimia teille ja koko perheellenne Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa Pyhän Hengen kautta.
  Maranata – Herramme tulee!