Patmos-blogi

Päivi Räsänen: Peruskoulujen sateenkaarityöpajat eivät ole pakollisia – Kodilla on päävastuu kasvatuksesta!

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Kaikilla helsinkiläisillä peruskoulun luokka-asteilla 6.–9. järjestetään tänä keväänä ns. ”sateenkarityöpajat”, eli työpajat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

Työpajan taustalla ja toteuttamisessa on mukana voimakkaasti ideologinen järjestö Seta, joka aiempien kokemusten mukaan tuottaa perheiden uskonnonvapautta loukkaavaa ja jopa suoraan lapselle haitallista opetussisältöä.

Vastaavista opetustilanteista on tullut viestiä muualtakin Suomesta.

Olen saanut monilta huolestuneilta vanhemmilta yhteydenottoja pajoihin liittyen. Joidenkin koulujen rehtorit ovat väittäneet vanhemmille sateenkaarityöpajojen olevan pakollisia lapsille, vaikka pajojen sisältö olisi jyrkässä ristiriidassa perheen arvomaailman ja periaatteiden kanssa, ja vaikka työpajat eivät edes ole osa opetussuunnitelmaa.

Opetussuunnitelma ei edellytä sateenkaari-ideologiaa.

Vanhemmilla on oikeus arvioida, onko oman lapsen edun mukaista osallistua työpajaan, ja kieltää lapsen osallistuminen, mikäli paja on uskonnon-, ajatuksen- ja omantunnon vapautta loukkaava ja jos sen järjestää ideologista sisältöä tuottava edunvalvontajärjestö.

On huomattava, että tämän ikäiset lapset ovat vielä hyvin herkässä iässä. Lukuisat vanhemmat ja lapset ovat arvioineet, että työpaja loukkaa heidän perus- ja ihmisoikeuksiaan ja he aikovat vaatia vaihtoehtoisen opetuksen järjestämistä.

Kodilla on päävastuu kasvatuksesta.

Ihmisoikeussopimusten mukaisesti vanhemmilla on oikeus varmistaa, että lapsi saa oman vakaumuksensa mukaisen kasvatuksen myös peruskoulussa.

Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmilla on oikeus saada tietoa lapselleen annettavasta opetuksesta ja oikeus varmistaa, että lapsen opetus ei ole uskonnonvapautta loukkaavaa.

Opettajalla ja rehtorilla on velvollisuus toteuttaa jokaisen perus- ja ihmisoikeudet.

Opetuksen tulee olla katsomuksellisesti sitouttamatonta.

Kouluissa ja päiväkodeissa kohdataan väistämättä tilanteita, joissa opetus tai koulun muut toiminta loukkaa lapsen tai hänen perheensä uskonnonvapautta.

Näissä tilanteissa opettajalla ja rehtorilla on velvollisuus toimia yhteistyössä kodin kanssa.

Opetussuunnitelma mahdollistaa tavan toteuttaa opetus jokaiselle uskonnosta riippumatta. Opetussuunnitelma mahdollistaa myös perinteiseen perhe-elämään ja kristilliseen perhe-, avioliitto- ja sukupuolikäsitykseen sopivan opetuksen.

Mikäli vanhemmat kokevat, että sateenkaaripajat eivät ole lapsen edun mukaisia, voivat he ottaa yhtyettä luokanopettajaan ja ilmoittaa, että sateenkaarityöpaja loukkaa perheen uskonnonvapautta, eikä lapsi tällä perusteella siihen osallistu, ja pyytää samalla opettajaa järjestämään lapselle korvaava vaihtoehto päästä opetussuunnitelman tavoitteisiin.

Vanhempien kasvatusvastuuta on kunnioitettava.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (10)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 1. Kaia

  Feministinä olen sitä mieltä, että lasten on hyvä saada tietää näistä asioista tietyssä iässä. Ehkä teini-iän kynnyksellä. On opetettava biologiaa ja kerrottava miten kehitykselliset prosessit eivät aina mene täydellisesti. Ja on kerrottava, miten ihmiset saattavat olla seksuaalisuuden osalta erilaisia kuin perinteinen ajatusmalli, jonka he varmaan ovat jo oppineet. On todellakin saatava lapsille käsitys siitä, miten maailma toimii, ja biologiset prosessit toimivat. Heidän on ymmärrettävä, ettei maailma ole yksiselitteinen paikka, eikä tiede ole yksiselitteistä, tai mustavalkoista.
  Lasten on ymmärrettävä myös, ettei kannata kantaa turhaa syyllisyyttä asioista, joihin ei voi vaikuttaa esim. omassa itsessään. Kaikki ihmiset eivät vain ole samanlaisia.
  Kannatan myös kriittisen ajattelun opettamista kaikenikäisille.

 2. Annika

  Kiitos tiedosta. Alkaa tämä maailma menemään jo liian pitkälle, kun koululaitoskin murentaa arvomaailmaa, joka on kantanut monia sukupolvia tähän saakka ja sitten ihmetellään , että nuoret voivat huonosti.

 3. Jussi

  Nyt on aika käydä rukoustaisteluun ja myös äänestämään, että saisimme eduskuntaan Jumalan mielen mukaisia kansanedustajia.
  Hallituksen sokeat sokeain taluttajat ovat viemässä koko maata kaaokseen.
  Käsittämätöntä, miten lyhyessä ajassa kaikki on käännetty päälaelleen. Eniten käy sääliksi nuorisoamme, jonka mielenterveys ollaan tuhoamassa sateenkaaripropagandalla.
  Kiitos taas Päiville rohkeasta kirjoituksesta!

 4. Jukka

  Eräs entinen työkaverini jo vuosia sitten tokaisi:
  on merkillistä, että ”jollekin järjestöille on annettu suorastaan verotusoikeus”. Tällä hän tarkoitti, että mm. ammatti- ja opiskelijajärjestöt tukevat ns. aatteellisia järjestö(j)ä . Se toki helpottaa myös järjestön asioimista muussakin kontekstissa. Toteutuuko aatteiden mahdollisuuksien tasa-arvo – ja missä asioissa – on siten kiinnostava kysymys.

 5. Hannu

  Jos uskonnollisiin tilaisuuksiinkaan ei ole osallistumispakkoa oppilailla, saman tulee koskea myös SETA:n ja vastaavien järjestöjen tilaisuuksia kouluissa. Jos muu ei auta, jääköön oppilaat kotiin sellaisina päivinä.

 6. 6 lapsen mummi

  Kiitos tästä blogista, tärkeää tietoa.
  Voi tätä isänmaamme alennustilaa.
  Jos Jumala ei näytä voimansa suuruutta on nuoriso väännetty niin väärille poluille
  että ei tarvitse ihmetellä miksi he voivat niin niin huonosti.
  Jos ei ole arvoja ei myöskään ole toivoa.
  Auta Herra Jeesus.

 7. eeva

  Kiitos Päivi taas infosta. Kirjoitin sen ylös ja aion monistaa sitä sekä antaa eteenpäin.
  Moni ei tiedä oikeuksistaan, joten pitää meidän pitää huoli, että tieto tavoittaa vanhemmat.
  Lisäksi voimme sen pohjalta asettaa kysymyksiä kansanedustajaehdokkaille ja kaupungin valtuustoon valituille. Eli tässä taas mahdollisuus vaikuttaa. Kiitos ja siunaus työhösi. Terv. Eeva

 8. uskomatonta

  Nooan ja Lootin ajat ovat tulleet myös Suomeen.

  Oletteko muuten huomanneet translaissa olevat erikoisuudet?

  Miehet voivat välttää asepalveluksen vaihtamalla sukupuoltaan naiseksi ja asevelvollisuusiän päätyttyä takaisin mieheksi. Tämän takia tuskin kukaan lesbo haluaa vaihtaa sukupuoltaan mieheksi 18-vuotiaana, koska hän joutuu silloin armeijaan.

  Skotlannissa raiskausrikoksista tuomitut miehet vaihtavat sukupuoltaan naiseksi, jotta pääsevät tirkistelemään naisvankilaan ja vapauduttuaan vaihtavat sukupuolensa takaisin mieheksi.

  Tällaista järjettömyyttä on Nooan ja Lootin ajat.

  • Jykä

   No, miten tuon nyt ottaa.

   Argentiina taisi olla ensimmäinen maa, jossa juridisen sukupuoli-identiteetin saattoi muuttaa omalla ilmoituksella noin yksitoista vuotta sitten. Sen jälkeen maita ja erilaisia hallinnollisia alueita on tullut lisää, ja jos en ihan väärässä ole, noin neljännesmiljardi ihmistä voi nykyisellään vetää rasteja ruutuun, jos tuntevat siihen tarvetta.

   Neljännesmiljardiin mahtuu niin paljon ja niin monenlaista väkeä, että mahdollisuudet kuohuttaviin asioihin, jotka ylittäisivät kansainvälisen uutiskynnyksen, ovat oikein hyvin olemassa.

   Onko näkynyt uutisissa? Ei ole. Mainitsemasi Skotlannin miehetkin kutistuvat yhteen hemmoon, joka aloitti hormonihoidon raiskausten jälkeen ja joka nyt – suunnilleen kuusi vuotta tekojensa jälkeen – on saatu tuomittua niistä. Häntä on säilytetty naisvankilan eristysosastolla, koska on ajateltu, että muilla vangeilla voi olla traumaattisia kokemuksia seksuaalisesta väkivallasta ja heidän mielenterveytensä kannalta voi olla parempi, että raiskauksesta tuomittu on heistä erillään.

   Hormonihoidon jälkeen hän tuskin muuttaa sukupuoltaan takaisin mieheksi – varsinkin, kun Skotlannissa juridinen sukupuolen vaihtaminen ei edes ole mahdollista.

   Sukupuolen vaihtamiseen liittyvät omantunnon tai teologian asiat ovat sitten juttu erikseen, mutta näin maallisesta vinkkelistä katsottuna neljännesmiljardi ihmistä ei ole saanut oikeudellaan mitään hirveää hässäkkää aikaan.

   • Lenni

    Koululta vastattiin (ironista kyllä mm. etiikkaan vedoten) täällä Sastamalassa että koska nämä ovat opetussuunnitelmassa niin opetussuunnitelman mukaisille oppitunneille on osallistuttava kun ilmoitettu ettei lapsi saa osallistua seta-/sateenkaari ym. tunneille uskon vakaumuksen vuoksi. Mitä tehdä, apua?