Patmos-blogi

Pettämätön turvaverkko

Reijo Telaranta Patmos Lähetyssäätiön hallituksen puheenjohtaja, talousneuvos Reijo Telaranta on ollut toimittajana ja päätoimittajana useissa isoissa lehtitaloissa. Vuonna 2005 hän jäi eläkkeelle Kotimaa-konsernin toimitusjohtajan tehtävästä. Hän on myös toiminut Hengen uudistus kirkossamme ry:n hallituksen puheenjohtajana. Reijon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.reijotelaranta.fi
Julkaistu:

San Franciscon lahden yli rakennettiin 1930-luvulla lähes kolmen kilometrin mittaista Golden Gate siltaa. Rakennustyöt olivat pahasti aikataulusta myöhässä. Syynä olivat runsaat onnettomuudet. Työ oli erittäin vaarallista, ja monet työläisistä putosivat 227 metriä korkean sillan rakenteilta varmaan kuolemaan.

Aikataulun pettäminen tuli rakennusyhtiölle tavattoman kalliiksi. Niinpä työnjohtajat yrittivät keksiä keinoja onnettomuuksien vähentämiseksi ja aikataulun saavuttamiseksi. Monenlaisia ehdotuksia tehtiin, mutta mikään niistä ei tuntunut toimivalta.

Viimein eräs työnjohtajista ehdotti suunnattoman turvaverkon ripustamista sillan alle. Se ottaisi vastaan mahdolliset putoajat, jolloin ihmishenkiä ei enää menetettäisi. Kun parempaakaan ei keksitty, ja töiden viivästyminen uhkasi vain pahentua, kallis ja suuritöinen verkko päätettiin hankkia.

Verkon valmistuttua huomattiin kaksi yllättävää asiaa.

Kun rakennusmiesten ei tarvinnut enää pelätä putoamista, työt sujuivat aiempaa ripeämmin ja urakan aikataulua saatiin kiinni.  Toinen yllätys oli se, että siltatyömaalla tapahtui putoamisia aiempaa paljon vähemmän.

Tieto turvaverkosta ei tehnyt rakentajista huolimattomampia. Päinvastoin. Se vapautti rakentajat kuolemanpelosta ja auttoi siten heitä keskittymään paremmin työhönsä ja liikkumiseensa.

Vuosi sitten tulevaisuus näytti vielä selkeältä ja turvalliselta. Saatoimme luottaa siihen, että vaikka työpaikka menisi alta tai terveys pettäisi, niin yhteiskunnan turvaverkot ottaisivat putoajan vastaan.  Kehittynyt sosiaaliturva, taitavat lääkärit ja maailman huippua olevat sairaalat huolehtisivat siitä, että apua varmasti löytyisi.

Koko maailmaa ravistellut pandemia on muuttanut tilanteen. Yhteiskunnan pyörät ovat alkaneet kitistä. Talouden vankkurit horjuvat ja sairaalat ruuhkautuvat. Maskit, rajoitukset ja karanteenit synnyttävät eristäytymistä ja yksinäisyyttä.

Kriisit tarjoavat aina hyvän kasvupohjan huhuille. Viranomaisten asiallisen ja tosiasioihin pohjautuvan viestinnän rinnalle ilmestyy aina myös salaliittoteorioita, valeuutisia ja uskomuksia. Niin on käynyt tälläkin kerralla. Erityisen pettynyt olen siitä, että myös monet kristityt ovat ryhtyneet innokkaasti jakamaan netin keskustelupalstoilla trolli-tehtaiden, Qanonin, uuden maailmanjärjestyksen ja ”vaihtoehtoisten totuuksien” perättömiä uutisia ja paljastuksia.

Vladimir Leninin kerrotaan käyttäneen nimitystä ”hyödylliset idiootit” sellaisista henkilöistä, jotka itse sitä tajuamatta hyväuskoisina ja naiiveina edistivät kommunismin pyrkimyksiä. Tässä pahassa maailmassa on edelleen runsaasti tahoja ja kokonaisia valtioita, jotka pyrkivät hyväuskoisia käyttäen aiheuttamaan sekasortoa ja pelkoa sekä epäluottamusta päättäjiä ja viranomaisia kohtaan.

”Jos valtakunta jakautuu ja taistelee itseään vastaan, se ei voi kestää, eikä myöskään perhe kestä, jos sitä repivät riidat.” (Mark.3:24-25)

Nämä Jeesuksen sanat, jotka löytyvät Markuksen evankeliumin 3. luvun jakeista 24 ja 25, osoittivat voimansa viime sotien aikana. Yksimielinen kansa säilytti ylivoimaisenkin vihollisen hyökätessä taistellen itsenäisyytensä.

Jeesuksen sanat sisältävät selkeän ohjeen ja varoituksen myös pandemiaa vastaan kamppailtaessa. Taitavat lääkärimme, uhrautuvasti työskentelevät hoitajamme sekä kaikki muut pandemiasodan etulinjassa taistelevat ansaitsevat meidän kaikkien yksimielisen tuen ja luottamuksen.

Yhteiskuntamme turvaverkkojen, hyvien sairaaloiden ja niiden taitavan henkilökunnan lisäksi meillä on turvanamme vielä eräs turvaverkko. Se on Jumalan kaikille ihmisille tarjoama iankaikkisen pelastuksen turvaverkko.

Psalmin 46 jakeissa 2 ja 3 Jumalan turvaverkkoa kuvataan näin:

”Jumala on turvamme ja linnamme, auttajamme hädän hetkellä. Sen tähden emme pelkää, vaikka maa järkkyy, vaikka vuoret vaipuvat merten syvyyksiin.” (Psalmi 46:2-3)

Jumala antoi meille syntiä sairastaville turvaverkoksi Jeesuksen, ettei yksikään, joka häneen uskoo, putoaisi kuolemaan ja iankaikkiseen pimeyteen.

Millainen olisi mahtanut olla muiden Golden Gate sillan rakentajien suhtautuminen, jos joku heistä olisi sanonut: ”En minä tarvitse mitään turvaverkkoa. Keikun mieluummin kymmenien ja jopa satojen metrien korkeudessa kapeilla palkeilla ilman mitään turvaverkkoa. Olen niin hyvä, että pärjään kyllä omillani!”

Sellaista ylvästelijää olisi pidetty mielettömänä.

Me kaikki horjumme, kompastelemme ja olemme monella tavalla syntisiä. Onneksi Jumalan turvaverkko kestää ja kykenee pelastamaan meidät horjuvat ja epävakaat myös kaikissa pian alkavan vuoden tilanteissa.

Siunattua ja turvallista vuotta 2021, rakas ystäväni!

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Jones

    Kiitos kirjoituksesta ja siunausta sinulle, Reijo!